2. kolo Beskydské ligy Bystré 2010

Další na programu Beskydské ligy byla soutěž v Bystrém. Jedná se asi o nejnáročnější soutěž nejen v rámci ligy, ale i snad v celém okrese či kraji. Navíc se zde saje z potoka, takže jsme nemohli použít soutěžní stroj, ale museli jsme vytáhnout starou patnáctku, která sice z potoka nasát schopná je, ale až za neskutečnou dobu asi 20s. I přesto jsme odtud loni odvezli 10 bodů (s hrůzostrašným časem 73,203s).

Útok je rozdělen na 2 fáze. V první se spojí savice, od stroje vede k rozdělovači jedno béčko, z rozdělovače pak 1C na levý proud a 1B na druhý proud, který stříká z béčkové proudnice. Po sestříknutí prvních terčů dá velitel pokyn k započnutí druhé fáze. To znamená vyměnit béčko mezi strojem a rozdělovačem, místo B proudnice se připojí druhý rozdělovač, ze kterého vedou po jednom céčku další dva proudy. Mezitím velitel musí zvednout levému proudu (který sestřikoval již při první fázi) terč, aby ho mohl proudař sestříknout znova. Pokus je ukončen zmáčknutím tlačítka velitelem, který ho ale nesmí zmáčknout dříve, než jsou sraženy všechny terče, jinak je pokus hodnocen jako neplatný.

Holky jely do Bystrého letos poprvé, takže nejvíce času na tréninku zabralo vysvětlit jim, co mají vůbec dělat. Saje se pomocí 3 krátkých savic, bohužel nemáme k dispozici krátké sportovní savice, takže jsme museli vytáhnout staré těžké zásahové, které navíc moc netěsnily a sání tak trvalo ještě déle. Cvičili jsme systém 5 lidí montujících savice, z nichž potom 2 odběhli udělat proudy na druhou fázi útoku a další 2 při druhé fázi vyměňovali béčko od stroje. Největší problém byl dotáhnout co nejvíce savice, aby nepřisávaly vzduch přes šroubení a samozřejmě nasání vody. Trvalo to opravdu neskutečně dlouho, ale jinak se nám provedení útoků dařilo, jak my, tak i ženy se dostávaly s časem pod minutu. To nám dávalo naději alespoň na trochu slušné body do tabulky, na nějaké přední umístění jsme myslet nemohli.

Celou soutěž odstartovalo domácí Bystré. Výhodu domácí trati využili beze zbytku, čas 31,100s znamenal vylepšení rekordu trati a zasloužené vítězství. Samozřejmě bylo poznat, že mají na tuto soutěž patřičně upravený stroj, nasáli za cca 3-4s. Ale také to měli velmi dobře natrénované, měli bezkonkurenčně nejrychleji spojené savice a přechod na druhou fázi byl taky velmi rychlý. Šlo poznat, že trénovali několikrát přímo na místě konání soutěže.

Pak následovaly týmy, které jsou na tom se strojem podobně jako my, ale půjčili si mašinu z Malenovic, která byla asi nejlepší ze všech strojů ten den (možná Lubno mělo ještě krapet lepší). A díky tomu byly k vidění solidní časy. Druhé místo si odvezla Nová Ves za čas 33,165s, Pstruží bylo třetí (36,669s), čtvrté Malenovice (37,493s) a čtvrté mužstvo startující s tímto strojem byly Palkovice, které skončily sedmé (43,173s).

Trochu lepší stroj měla Skalice, ale museli pár sekund čekat na vodu. Čas 40,878s stačil na 5. místo. Podobně na tom byl Hájov, ten byl o příčku horší s časem 42,193s.

Třetí skupina byly týmy s hodně pomalu sajícím strojem a zde jsme patřili i my. Může nás alespoň těšit, že jsme měli nejlepší čas z těchto mančaftů. 57,549s odpovídal přibližně tomu, co jsme trénovali. Stačilo to na 9. místo, v rámci ligy jsme byli 7. a odvezli si 9 bodů. Oproti loňsku jsme vylepšili čas skoro o 20s, ale znamelo to bohužel o bod míň. Se svou vlastní mašinou nás však porazilo jenom Bystré, Skalice, Hájov a Malenovice.

Mezi ženami zvítězila Nová Ves (opět s malenovickou mašinou) s bezkonkurenčním časem 41,091s. Druhé byly domácí ženy Bystrého s také výborným časem 47,279s. Třetí skončil Hájov (53,288s).

Naše holky mohly dopadnout lépe než my, protože i s lepšími stroji se časy žen pohybovaly okolo minuty a to bylo určitě v jejich silách. Jenže tentokrát se sálo opravdu dlouho, asi 40s. Proč tomu tak bylo jsme zjistili záhy po nasání, nebyly zavřené odvodňovací ventily a přes ně se přisával vzduch. Bohužel to před startem nikdo nezkontroloval a holky skončily poslední s časem 107,080s. Při neúčasti Čeladné to znamenalo 2 body do tabulky.

S výsledkem mužů jsme byli spokojeni, přibližně jsme očekávali tolik bodů. Bohužel ale nemůžeme být spokojeni s časem žen, které kvůli takové blbosti zbytečně ztratily cenné body. Pro příště si na to musíme dát větší pozor. A na další rok by to už také chtělo udělat něco se zásahovou mašinou, aby sála rychleji.

Výsledky soutěže [zde]
Videa ze soutěže [zde]

Napsat komentář