Reportáž Stanislavice 4.8.2013

Do Stanislavic jsme se vydali už v sobotu, protože jsme jim vezli časomíru a chtěli jsme s klukama chvíli posedět. Bylo nám nabídnuto i přespání, ale přece jenom jsme měli další den závodit, takže jsme jeli raději ještě domů. V neděli jsme dorazili už dopoledne, protože se před ligou konal ještě Těšínský pohár, takže bylo potřeba nachystat časomíru, a i tak jsme už pomalu museli připravovat přímý přenos. Ten se nám bohužel podařilo zprovoznit až po cca hodině a půl, když jsme zjistili, že na vině není špatné připojení, ale pomalý notebook. Divákům přímého přenosu se tedy omlouváme, stále se učíme a snad to v Hájově bude už na 100%.

Pořadatelé vyslyšeli zoufalé volání po rovinkách, kterých bylo loni opravdu hodně málo, a přesunuli trať z kopce na vedlejší fotbalové hřiště. Musím říct, že si kluci dali opravdu práci a připravili špičkovou trať s kompletně vykobercovaným náběhem od startu až za káď. Bohužel dráze chyběly asi 3 metry, aby byly terče ve stejné úrovni, jako zbytek tratě, takže se stříkalo do mírného kopečku. Myslelo se i na diváky a v areálu hřiště tak bylo postaveno snad nejvíce stanů, které jsem na BL soutěži viděl. Pro děti byly nachystány soutěže a skákací hrad. No prostě byla ze všech stran vidět velká snaha, aby se soutěž líbila. A to se cení.

Přesně ve 13:00 odstartovalo první družstvo – domácí muži. Franta chtěl aby měly všechny družstva stejné podmínky a proto opustil pozici strojníka a věnoval se jenom startování. Náhradou za něj byl strojník z Mistřovic i se svou mašinou. S vodou za 14,2s se proudaři moc dobře nepoprali a dosažený čas 17,553s jim naději na dobré umístění nedával. Obzvlášť když hned po nich dosáhly Mistřovice výborného času 14,528s a ujaly se jasného vedení.

Jedním z největších favoritů v ženské soutěži byly Albrechtice. Holky běhají MSL, takže jsou na 6kg terče zvyklé. Napravo bylo slušných 18,423s, ale levá proudařka nebyla ani na koberci a prostříkala až na 22,412s a bylo jasné, že z toho bedna nebude. Naše holky startovaly jako čtvrté v pořadí. Tentokrát byla voda načasovaná mnohem lépe s výstřiky za nějakých 18,1s. Nika si s tím poradila výborně a sestřikla za 18,996s. Domča z Krmelína bohužel prostříkla na 19,836s, ale devatenáctka v BL dává skoro jistotu umístění mezi prvními třemi, takže to zase tak nevadilo.

Horní Žukov rovinky umí. S vodou se na nic nečekalo a už od 14,1s se mohlo sestřikovat. Bohužel se nesešli proudaři – vlevo 15,023s, ale napravo výsledných 16,749s. Sice průběžné vedení v lize, ale to nemohlo vydržet. Mistřovická strojnice musela počkat na béčkařku, která se zpozdila na základně. Přesto mohly jít holky levým časem 19,086s do čela. Pravých 20,057s je ale zařadilo za naše ženy na druhé místo.

Mosty předvedly minulý týden v Horním Žukově čtrnáctku a i zde určitě chlapi patřili mezi favority. Jenže bylo asi špatně nabráno, mašina netlačila a proudaři přidali prostřiky. Suma sumárum 18,083s a 13. místo. Milíkov má sice jenom PS18, ale kluci s ní už dokázali zaběhnout i čas pod 14s. Levý proudař z Horního Žukova předvedl další patnáctku (15,330s), ale pravý prostříkal až na 18,023s.

Náš útok přišel jako devátý v pořadí. Opět jsme nechtěli kvůli těžkým terčům bláznit s vodou a náš standardní rovinkový výstřik za 13,8s jsme tentokrát načasovali na nějakých 14,6s. Z toho měla být pěkná patnáctka, jenže klukům na proudech se tentokrát sestřiky nepovedly a s výsledným časem 16,722s jsme vůbec spokojení nebyli. Aspoň to stačilo na Horní Žukov, ale na takové pěkné trati musí padat minimálně patnáctky.

Ženy z Frýdku měly určitě v plánu také nějaký zajištěnější pokus, který by jim stačil k udržení náskoku v čele bodování BL. Jenže béčkařka nezapojila proudařce céčko a bylo po plánech. Dokončení útoku za 32,274s pak alespoň přineslo 2 body místo jednoho za NP. Muži ze Pstružího měli na náběru ženu, ale voda šla ze stroje celkem slušně a mohl z toho být i dobrý čas. Rozdělovač ale neměl zapojené levé céčko, takže z toho byl čas 26,833s a 6 bodů.

U žen z Fryčovic jsme viděli zvláštní styl, kdy Pája na koši zapojoval ještě céčko levé proudařce. Ale základna klapla pěkně a pravá proudařka měla sraženo v čase 19,263s. To bohužel nebylo holkám nic platné, protože nalevo byla závodnice moc daleko od terče, prostříkala až na 31,912s a Fryčovicím se tak vzdálilo třetí místo v tabulce BL. Ženy z Horního Žukova chtěly ukázat, že taky umí a s vodou za 18,2s mohly i vyhrát. Proudařky ale stříkaly hodně dlouho a 23,378s stačilo jen na 10. místo.

Doufám, že svými reportážemi závodníky nějak nerozhazuji, protože to určitě není mým cílem. Ale Vojtyla z Hájova už potřetí zapojoval béčko na rozdělovač za běhu. Stalo se mu to při útoku za Karolinku a tentokrát hodně zkrátil proudaře, kteří byli bez šance sestříknout a museli dotahovat hadice k terčům. Čas 28,496s stačil jen na 4 body. Pstružímu se podařilo pěkně načasovat vodu podle proudařek, které ale nepřidaly sestřiky z prvních a nedostaly se tak před naše holky. Čas 20,156s však dával naději na slušné body.

Michálkovicím se závod na Hukvaldech moc nepovedl a ani tady si nepolepšili. Béčkař se úplně zakousnul na béčku na mašině a pak nedostatečně spojil mezispoj B, který se mu při příchodu vody rozpojil a zalil nám kompletní elektroniku. Jako zázrakem se ale nic nezničilo a mohlo se pokračovat dále. Útok Michálkovic však zůstal nedokončen. Za Hájov si zaběhla pravý proud naše Nika, pro kterou to byla velká výzva. Po celou dobu byla sice za levou proudařkou, ale s vodou za 17s si poradila výborně a předvedla nejlepší sestřik soutěže 18,245s. Kolegyně nalevo byla o dva kroky dál, ale terč bohužel srazila až v čase 25,049s, který znamenal jen 5 bodů.

Holky ze Skalice potřebovaly po nezdaru na Hukvaldech zabrat. Paša jel možná až moc na jistotu, ale je pravda, že pravá proudařka byla trochu pomalejší a s těžkými terči je opravdu velký rozdíl být či nebýt na koberci. Čas 20,574s je zařadil na třetí místo v lize. Pak přišla řada na Frýdek, který se chtěl po výborných výsledcích z minulých tří kol dostat na medailové pozice v průběžném pořadí ligy. A opřeli se do toho opravdu brutálně – voda z mašiny za 7,2s, plný plyn a výstřiky z proudnic za 13,2s. Jenže béčkař hodil hadici moc do boku, tím sestřelil rozdělovač, který ani tak nedoběhl ke své značce a zkrátil proudaře. Ti nebyli ani na začátku koberce a terče se jim srazit nepodařilo, tedy NP. Tím ale začaly hádky – Frýdek tvrdil, že došla voda v kádi a oni tak nemohli dokončit útok. Rozhodčí tvrdili, že voda v kádi byla a že útok byl ukončen vytažením koše z kádě. Po dvou zamítnutých protestech se Frýdek obrátil na radu BL, která však jeho protest zamítla také. Jestli voda v kádi byla, to opravdu nevím, seděl jsem u počítače a staral se o přímý přenos. Názory k incidentu si můžete přečíst v plodné diskuzi na facebooku.

Levý proudař z Fryčovic si s sebou nevzal klubo a vypadalo to, že chlapi odjedou se špatným časem. Strojník mu dal ale šanci, závodník zabojoval, doběhl alespoň na začátek koberce a pak předvedl sestřik roku. Při doklekávání totiž upadl, ale při pádu přejel proudem po terči, který se rozsvítil s první vodou. Nalevo tak byl dokonce lepší sestřik 16,494s. Pravých 16,764s pak o 42 tisícin sekundy nestačilo na nás a o 0,015s zaostali chlapi za Horním Žukovem. Skalice se v Hukvaldech probojovala na druhé místo v tabulce BL, kde se chtěla udržet i po této soutěži. Jenže se Kvašovi nějakým záhadným způsobem podařilo nenabrat vodu a bylo zle. Po druhém náběru byl útok dokončen v čase 26,721s, který znamenal pouhých 7 bodů a propad z druhého místa v průběžném pořadí BL.

Místek jel s vodou opatrněji a v podstatě měl stejný výstřik jako my. Za levých 15,420s mohl být solidní bodový zisk, ale za pravých 21,973s bylo jen 10 bodů. Při útoku Hájova jsem nevěřil svým očím – Safry, který je na béčkách už hodně dlouho stoprocentní, nespojil céčko proudaři. Ale duchapřítomně zapojil aspoň béčka, doběhl zapojit céčko a útok byl dokončen ještě v čase 22,381s, za který bylo 9 bodů. Toto malé zaváhání však určitě nenaruší cestu za čtvrtým titulem mistra Beskydské ligy.

Chotěbuz ukončila svůj útok po zaváhání rozdělovače, který nedal pravé céčko a odvezla si NP. Stejný problém měly i ženy z Bašky, těm však šlo o body, takže útok dokončily v čase 34,612s. Zůstalo to ale bez efektu, protože skončily v lize poslední a získaly tak stejně jenom 1 bod. Holky ze Starého Města už asi budeme do konce ligy vídat se strojem Horního Žukova. No proč ne, když na to holky mají. Tentokrát mohly získat dokonce 10 bodů, ale prostřik na 21,523s jim přisoudil bodů 8.

Útok Starých Hamer pokazil strojník, který musel dobíhat s céčkem za proudařem. S pomalou vodou pak chlapi získali jen 11 bodů za čas 21,854s. Muži ze Starého Města dokončili svůj útok za 27,330s a získali 5 bodů. Karviná Hranice po Horním Žukově tentokrát dokázala nastartovat stroj, ale zase holky nedokázaly nabrat vodu, takže z toho bylo jen NP.

Pěkný útok s časem 17,172s vynesl Brušperku a výborných 14 bodů. Doubrava se mezi nejlepší nezařadila a s časem 24,660s obsadila 22. místo. Zpupnou Lhotu dělily od slušného umístění prostřiky, hlavně ten nalevo. Za 18,119s bylo 14. místo. Také Baška doplatila na prostřik levého proudaře a s časem 22,535s získala jen 8 bodů.

Rýžoviště je družební sbor Stanislavic. Zde kluci běželi s vypůjčeným košařem a nalívačem z Bašky. Celému zadku to ale moc nesedlo a s 16. místem za čas 20,137s určitě spokojenost nebyla. Pohřbívání favoritů utnulo až Bystré, ale taky mělo namále – béčkařovi už vytrhoval céčka z ruky levý proudař, ale zapojené zůstaly. Ten samý proudař pak u terče ještě uklouzl, ale rychle se dostal do zákleku a prostříkal jen necelých 0,3s na 16,056s. To znamenalo průběžné druhé místo v soutěži a v lize dokonce první.

Stonava uvažuje o účasti v BL v příští sezóně. Tady by ale moc bodů chlapi nezískali, protože béčkař ztroskotal na céčkách a poté i na béčkách. Dosažený čas byl 32,734s. Holky z Krmelína vyhrály den předtím v Hukvaldech, ale tady neměly den jejich proudařky. S prostřiky až na 22,350s z toho bylo pouze 6 bodů. Ani Palkovicím se to moc nepovedlo a za čas 21,668s získaly jen o bod více.

Brušperské ženy už začaly stahovat časy dosažené na ligových kolech, ale za 25,454s to ještě pořád není ono. Krmelín neměl našroubovaný koš a kluci poté vzdali i dokončení útoku a zůstali jen s jedním bodem za účast. I ženy z Čeladné měly problémy na koši. Dokončení útoku za 29,342s jim přineslo aspoň 4 body.

Naše holky dokázaly sesadit z prvního místa až ženy z Marklovic. Ale opravdu jen velmi těsně časem 19,687s. Brušperk B se radoval z pokoření svého áčka časem 17,048s a vypadá to, že se Brušperku blýská na lepší časy. Levý proudař Čeladné předvedl opět prostřik, tentokrát jenom 1,8s na výsledných 19,447s. Mrzet ho to ale nemuselo, protože ani za čas druhého proudu by více než 12 bodů nebylo.

Časem 15,722s nás definitivně z medailových pozic odsunuly Marklovice a zařadily se na druhou příčku. Výsledkové mizérie pak využily Palkovice, které jely ještě opatrněji s plynem než my, ale proudaři z toho vytěžili pěkné sestřiky a s časem 16,286s si chlapi řekli o 18 bodů za druhé místo v lize. Nejlepší sestřik soutěže předvedl za 14,394s pravý proudař z Karviné Louky. Levý terč ale zůstal nesražen a bylo z toho jen NP.

Domácí ženy měly špatně nabráno, takže dosáhly času až 26,661s a braly 13. pozici. Ani ženám z Michálkovic se útok nepovedl, když rozdělovačka dlouho nemohla zapojit béčko. 26,887s je zařadilo hned za Stanislavice. Muži z Dolní Lištné umí hodně dobré časy, ale tady ztroskotali na terčích, kdy bylo sraženo až v čase 22,128s. Obálku za páté místo nakonec ještě urvala Nová Ves za čas 16,494s a soutěž se mohla ukončit.

První místo tak udržely Mistřovice před Marklovicemi a třetím Bystrým. Pro Marklovice to byla úspěšná soutěž, protože také jejich ženy získaly pohár, dokonce za první místo. Druhé byly naše holky a třetí Mistřovice, pro které to také byl povedený závod.

Hájov má pod devíti kolech 155 bodů. Už „jenom“ 25 bodů ztrácíme na druhém místě my. Třetí Bystré je o další 2 body zpátky a Skalice se se 124 body propadla na čtvrté místo. Horní Žukov má 118 bodů a šestý Frýdek 112. O svůj luxusní náskok přišly ženy z Frýdku, které nyní vedou se 69 body už jenom s tříbodovým náskokem před našima holkama. Šanci na titul má ještě třetí Skalice (65 bodů) a čtvrtý Krmelín (61b). Fryčovice už s 55 body ztrácejí více, ale ještě pořád není nic ztraceno.

Napsat komentář