Reportáž Hukvaldy 3.8.2013

Další tropický soutěžní víkend začal v sobotu v Hukvaldech. Druhá polovina ligy začala dvěma rovinkami na 2B. Hukvaldská dráha je však rovinka jen stylem provedení útoku, jinak moc rovná není. K základně se sbíhá mírně z kopce a na cestě k terčům čeká závodníky malé, ale přesto nepříjemné převýšení. Na časy pod 15s se tedy moc myslet nedá a je potřeba být trochu opatrný s vodou. Přesto se jedná o jednu z nejoblíbenějších soutěží, protože stromy u dráhy poskytují příjemný stín po celou dobu soutěže a kolem dráhy je tak spousta lidí, kteří vytváří pro závodníky výbornou atmosféru.

Domácí muži zahájili soutěž celkem pěkným útokem, který byl dokončen v čase 23,410s. Škoda čtyřsekundového prostřiku napravo. Na výraznější bodový zisk by to ale ani tak nestačilo a chlapi si připsali opět jen 3 body. Čeladenská strojnice rozumně počkala s vodou, jenže levá proudařka neměla zapojenou proudnici. Čas 28,837s stačil také jen na 3 body. Levý proudař Palkovic nechal na základně klubo a vypadalo to, že bude mít velké problémy. Měl však dobrou mušku a i z větší vzdálenosti srazil terč z první vody v čase 15,777s. Jeho kolega napravo si ale pozdě zaklekl a prostříkal až na 17,427s.

Pěkné body si mohly odvézt ženy z Bašky. S více než 7s prostřikem na 26,656s z toho ale byly jen 4 body. Pak šly na to naše holky. Po zkaženém minulém víkendu se hlavně potřebovaly znovu zvednou a získat nějaké lepší body. Já jsem měl za úkol mávat Petře, kdy má dávat vodu. Bohužel jsem se toho až moc bál a holky na proudech čekaly zbytečně asi 2 sekundy. Čas 20,080s sice nebyl úplně špatný, ale původní plán byla nízká devatenáctka. Nezbývalo tak nic jiného, než čekat, jak si povedou zbylá družstva.

Nabírači z Čeladné utekla při nápichu savice od stroje a voda tak šla z mašiny hodně pozdě. Levý proudař to ale i tak stíhal na poslední chvíli. Poté předvedl takový podivný polozáklek a prostříkal přes 11s na výsledných 31,616s, za což byly 2 body jen díky neúčasti mužů ze Starého Města. I Baška měla problémy se spojením savic a s pomalejší vodou tak chlapi dosáhli času až 18,478s, za který bylo 9 bodů.

My jsme hlavně nechtěli nic zkazit a proto jsme se domluvili na trochu pomalejší vodě, ať se hlavně nevytopíme. Vepředu to klaplo na jedničku a kluci na proudech předvedli ukázkové sestřiky z první. Jenže voda byla až moc pomalu a na časomíře svítilo 16,409s. Z toho jsme moc nadšení nebyli, chtěli jsme patnáctku, ale dostali jsme se do čela soutěže a stejně jako holkám, nám zbývalo jen čekat na ostatní. Hned po nás startoval Hájov A. Od nich jsme porážku čekali. Lukáš počkal chvíli v kádi, takže voda přišla na proudnice až za 14,8s. Packal s Kocim sice byli u čáry, ale sestřiky se jim moc nepovedly a 16,164s na nás stačilo jen o necelé 3 desetinky.

Nika si zaběhla pravý proud se Lhotkou a předvedla, že když se jí dá správně voda, může z toho být pěkný čas. 18,840s byl třetí nejlepší sestřik soutěže. Vlevo se však dlouho nedařilo srazit terč a čas 30,569s stačil jen na 12. místo. Holky z Krmelína se toho nebály a daly vodu pěkně zostra. Výstřik za 17,5s a proudařky byly na místě. Sestřiky byly sice horší, ale 19,564s jim v pohodě stačilo na průběžné vedení v soutěži. Ještě rychlejší vodu připravila svému týmu Monča z Hájova. S výstřikem za 17,1s si pravá proudařka poradila výborně a zapsala si nejlepší sestřik za 17,992s. Jenže vlevo se už tolik nedařilo a čas 24,592s stačil jen na 5 bodů.

Myslík jsme letos viděli už na druhé ligové soutěži a myslím, že si ostudu rozhodně neudělali. Skončili sice na 21. místě, ale s časem 20,566s mohli být spokojení. Krmelín měl opět problémy na rozdělovači, kde se po pádu na zem otevřel střed. Po ubrání plynu pak byl útok dokončen v čase 20,785s. Ženy z Palkovic byly opatrné s vodou, ale proudařkám se trefit z první nepodařilo a čas 20,524s na naše holky nestačil. Hájov B neměl dostatek závodníků, ale protože si chtěli zasoutěžit, předvedli alespoň útok v šesti lidech. Toto netradiční provedení útoku si vyzkoušel na levém proudu i náš Láďa. Chybějícím závodníkem byl béčkař, jehož spojky se musely rozprostřít mezi zbytek závodníků a rozdělovač natahoval sám celé vedení hadic B. Přesto Láďa i s lehkým prostřikem srazil za 18,036s. Škoda většího prostřiku napravo, kde bylo 20,883s.

Při útoku chlapů z Fryčovic se naše průběžné druhé místo otřásalo v základech, ale nakonec odolalo. S časem 16,986s se kluci zařadili hned za nás. Holky z Frýdku načasovaly vodu rozumně a nebýt sekundového prostřiku, mohly soutěž vyhrát. S časem 19,881s si ale pojistily první místo v tabulce BL. U Starých Hamer jsme viděli zaváhání béčkaře a košaře, takže si chlapi odvezli jen 5 bodů za 20,151s. Také Pája se kousnul na košíku za fryčovické holky. Strojnice ale pak mohla dávat vodu ihned a mohl z toho být slušný bodový zisk. Jenže levá proudařka prostříkla až na 21,576s a bylo z toho jen 6 bodů.

Sekundový prostřik zaznamenal i pravý proudař Frýdku. Čas 16,028s ale na průběžné vedení stačil. Na první místo útočil i Horní Žukov, ale opět to ztroskotalo na 6kg terčích, které nedávaly proudařům nic zadarmo. S časem 16,744s se chlapi zařadili mezi nás a Fryčovice. Našim holkám i Frýdku se útoky celkem povedly, takže musela zabrat i Skalice. Nikol ze Starého Města ale na pravém proudu vypadla z ruky proudnice a zamotalo se jí céčko, s jehož rozmotáním jí musela pomáhat rozdělovačka a holky nabraly obrovskou časovou ztrátu. Za 33,118s byly nakonec jen 2 body.

Ani Místku se nezadařily sestřiky a s časem 17,860s získali kluci 10 bodů. Za Staré Město si zaběhla náběr naše Lucka a opět v tomto týmu vidíme žukovského strojníka a dvoulitr. Nebýt lehkého ubrání plynu kvůli stříkající vody z rozdělovače, asi by to na naše holky stačilo, ale s výsledným časem 20,218s se Staré Město zařadilo hned za nás. Klukům ze Pstružího čas 18,778s stačil jen na 6 bodů. Mnohem lépe vypadal útok Karolinky, s výstřiky za 14,4s mohli celou soutěž vyhrát. Terče však byly dole až za 16,925s a my si tak připsali další bod.

Skalice měla téměř stejnou vodu jako Karolinka, ale mnohem povedenější sestřiky. Vlevo 15,035s, vpravo výsledných 15,856s a jasné vedení v soutěži. Proudařky Pstružího nejdříve osvěžily čárového rozhodčího a až poté zamířily na terče. S časem 35,349s obsadily předposlední místo a získaly jen 1 bod. Brušperk A dosáhl času 18,622s a odvezl si za něj 8 bodů. Situaci v tabulce BL si zkomplikovalo Bystré po zaváhání na rozdělovači. Jediným štěstím bylo, že si problémů všiml Jirka Foldyna a počkal se savicí v kádi. Jinak by to asi nebylo ani těch 18,721s a 7 bodů.

Holky z Brušperku smůlu na soutěžích BL neprolomily a s časem 35,939s obsadily poslední místo. Už to vypadalo, že si odvezeme 16 bodů, ale pak předvedly své umění Stanislavice. Proudaři sice poslali první vodu mimo terč, ale dokázali se rychle vzpamatovat a sestříknout v čase 16,250s. Chlapi se tak dostali mezi nás a Hájov A. Holky z Michálkovic se úspěšně účastní postupových soutěží, takže zde patřily k největším favoritkám. Mašina ale nejela optimálně a téměř se setřikem chcípla. Čas 21,652s tak na nejlepší nestačil.

Levý proudař Brušperka B se hodně zacvakal na základně a voda ho převrátila na záda. Terč tak srazil až v čase 26,422s. Napravo přitom bylo 17,239s. Michálkovice se s časem 18,324s zařadily na 15. místo. Poté začala dojíždět z Petřvaldíku družstva účastnící se MSL. Hned první z nich, Mistřovice, zajelo čas 15,539s a ujalo se vedení v soutěži. To však chlapům vydrželo jenom pár minut, protože se po nich prostříkaly k vítězství Kozlovice časem 15,393s.

Naše holky zajímal především útok Mistřovic, které byly posledním týmem, který jim mohl vzít pohár za třetí místo. Voda byla hodně na jistotu a proudařky čekaly dost dlouho na čáře. I tak se jim ale dlouho nedařilo srazit terče a s časem 26,039s skončily až na 9. místě. Útok na vítězství nevyšel Mnišímu A kvůli zaváhání levého proudaře. Pravý předvedl jedinou čtrnáctku v soutěži – 14,978s, ale výsledný čas 16,116s stačil jen na 5. místo. Vyhrát mohlo i jejich béčko, ale tentokrát byl prostřik na levém proudu a čas 16,125s na jejich áčko nestačil jen o 9 tisícin sekundy.

Na závěr soutěže bylo po hlasování zastupitelstva BL umožněno opakovat pokus z Horního Žukova družstvům Brušperku a Palkovic. Chlapi z Brušperku zajeli čas 18,049s a získali tak dodatečně 9 bodů. Ženám z Palkovic se útok povedl lépe a za čas 19,786s obdržely 8 bodů.

Mužskou soutěž vyhrály Kozlovice následované Mistřovicemi a Skalicí. Ta také získala 19 bodů pro nejlepší tým z BL. 18b získal Frýdek a 17b Hájov. My jsme skončili na 15 bodech. Mezi ženami vyhrál Krmelín, druhý byl Frýdek a třetí naše holky. Toto pořadí je platné i v BL.

Hájov tak dále dominuje mužské kategorii se ziskem 146 bodů. Zaváhání Bystrého využila Skalice, která se 117 body postoupila na 2. místo. My jsme zůstali třetí a ztrácíme 4 body na Skalici. Další 2 body ztrácí Frýdek a Bystré spadlo dokonce až na 5. místo, kde má 109 bodů. U holek si Frýdek vypracoval už jedenáctibodový náskok před druhou Skalicí. Bod ztrácejí na 3. místě shodně Krmelín a naše holky z Vyšních Lhot. Páté Fryčovice jsou pak pozadu o další 3 body.

Napsat komentář