Reportáž Bystré 1.6.2013

Po loňském roce, kdy Beskydskou ligu začínala netradičně soutěž ve Starém Městě se 9. ročník naší ligy vrátil do starých kolejí a první ligové body se rozdělovaly v Údolí hromů na Bystrém. Už loni zde byly k vidění mnohem vyrovnanější výsledky, protože většina týmů už měla upravené vývěvy a smazala se tak výhoda domácích v rychlosti sání. Letos už týmy začaly montovat vývěvy dokonce na své sportovní stroje, takže jsme se mohli těšit na velmi dobré časy.

Na začátku se předvedli domácí mladí hasiči, kteří předvedli celkem povedený exhibiční útok a na základně se poté mohlo chystat první soutěžní družstvo – muži z Bystrého. Ti mohli přidat již 4. vítězství v řadě a byli tak největšími favority. Oproti loňskému rekordnímu útoku však měli lehce pomalejší šroubování savic a asi ani na trati nebyla úplně ideální souhra. Přesto opět velmi dobrý čas 30,949s jim pořád naděje na vítězství ponechal.

Ženám z Čeladné trvalo velmi dlouho šroubování savic, ani mašina nijak dobře nesála a strojnice navíc hodně zazmatkovala s ventily, takže 4 body za čas 91,490s byly ještě dobré. To pokus mužů ze Skalice byl mnohem povedenější. Práce se savicemi byla sice pomalejší, ale přepoj byl velmi rychlý. Terče byly dole za 31,504s, Kvaša na velitelském postu však nestíhal včas dobíhat, takže výsledný čas byl až 34,418s. I tak si ale připsali svůj osobní rekord na této trati a po útoku vládla spokojenost.

Frýdečtí muži nemají tuhle trať moc v oblibě a ani pro ni nemají vhodný stroj. Proto jsme jim půjčili náš zásahový stroj s upravenou vývěvou. Opět jsme viděli problémy na savicích, ale mašina nasála hodně rychle, zbytek pokusu proběhl bez problému a na časomíře svítilo 41,611s, což by loni stačilo na 15 bodů. Jenže letošní výkony šly nahoru, takže z toho bylo nakonec jen 10 bodů.

Baška na tento typ soutěže nemá stroj, avšak čas jejich žen 49,451s při chybování ostatních družstev stačil na slušných 8 bodů. Pak už šly na start úřadující mistryně BL, ženy Vyšních Lhot. Letos máme nový dvoulitr, takže jsme na naši devatenáctku namontovali sportovní vývěvu a dali ji žákovským týmům. Nic nám však nebránilo vzít ji i sem. Savice byly sešroubovány v solidním čase, ale možná nebyly úplně dotažené, protože se sálo celkem dlouho. Hlavní problém byl však u velitelky, kterou si holky půjčili od domácích a která špatně vidí do dálky. Musel jsem na ni křiknout, že už může odmávat druhou fázi útoku a na konci mě pak špatně slyšela a asi 3 sekundy zbytečně čekala s ukončením útoku (tím ji samozřejmě nechci z ničeho vinit, určitě nechtěla zavinit NP a raději počkala).  Terče byly dole za 44,897s, ale výsledný čas 47,973s jen tak tak stačil na Bašku. Nakonec si však holky odvezly pěkných 9 bodů.

Horní Žukov šel ještě dál a vývěvu namontoval dokonce na svůj dvoulitr. Savice a přepoj mohly být možná rychlejší, čehož mohli litoval hlavně proto, že zaostali za Skalicí o necelou desetinu sekundy, ale čas 34,509s jim vynesl výborných 16 bodů. Vypadá to, že chlapi budou letos zlobit :). Frýdecké holky startovaly opět s naší patnáctkou. Kousl se jim závit na poslední savici, na čemž ztratily hodně času, ale hlavně pak nebyla savice pořádně dotažená, přisávala vzduch a mašina vůbec netlačila. Čas 64,591s stačil na 7 bodů.

Muži z Bašky nemohli myslet na lepší čas kvůli stroji, ale za 48,030s by brali aspoň 9 bodů. Jenže jejich velitel mávl dříve, než byl sražen levý terč a postihl je tak neplatný pokus, černá můra všech týmů BL. Pak už jsme se chystali na start my. Na tréninku jsme stihli jenom 3 pokusy, které navíc nebyly moc povedené, takže jsme sami nevěděli, co můžeme předvést. Šroubování savic mohlo být asi rychlejší, Lukáš zato ale předvedl efektní skluz zakončený otočkou a okamžitým šroubováním savice :D. Mašina tentokrát nasála rychle a i přepoj byl hodně slušný. Náš velitel ale lehce nestíhal dobíhat a napoprvé promáchnul kolem tlačítka. To nás asi stálo 3 body, ale čas 35,649s je vylepšení našeho rekordu o 7s a i se 14 body jsme byli spokojení.

Místek je nováček BL, jedná se o B tým Frýdku, ale protože jsou B týmy zakázané, startují pod hlavičkou Místku. To už zakázat nejde, takže pokud chcete přihlásit do ligy vaše béčko, domluvte se s nějakým SDH, které nemá sportovní tým :). Opět byla k vidění naše zásahová mašina, odpojil se ale kontakt na baterii, takže ho musel strojník zapojit, ale mašina už potom skoro vůbec netlačila. To byla hlavní příčina času 66,298s a chlapi si tak při premiéře zapsali 7 bodů.

Stanislavice mají letos hodně omlazený tým, ale na tuto soutěž měli poctivě natrénováno. Půjčili si stroj od Bystrého i se strojníkem, takže podmínky měli stejné jako domácí. Viděli jsme zaváhání na savicích  a i přepoj nebyl úplně ideální. Přesto to na nás stačilo, ale na Bystré, Skalici a Horní Žukov už ne, takže si Stanislavice na úvod ligy zapsaly 15 bodů za čas 34,560s.

Dalším nováčkem je ženský tým Skalice, který poskládal Jirka Mechl ze svých svěřenkyň. Dlouho se nedařilo spojit savice a s proudařkami to při druhé fázi útoku pěkně zametlo. Přesto se překvapivě dostaly s časem 46,495s do čela soutěže, z BL už je nikdo nepředběhl a dostaly se tak senzačně do vedení BL.

Muži ze Pstružího patří každoročně mezi favority, ale tentokrát měli trochu problémy vzadu na savicích a zařadili se těsně za nás s časem 36,059s. Získali tak 13 bodů. Poté nastaly problémy kvůli družstvům, které nestihly dojet, takže šly na start rovnou ženy ze Pstružího. Nasáto bylo trochu pomaleji, ale hlavní ztráta byla při roztahování náhradního béčka při druhé fázi útoku, které se drhlo pod prvním béčkem. I tak to ale těsně stačilo na naše holky, takže čas 46,745s znamenal 10 bodů a 3. místo v soutěži.

Také ženy Palkovic dokázaly s časem 46,835s předběhnout naše holky, ale velitelka ukončila útok ještě před sestříknutím všech terčů, takže z toho byl neplatný pokus. Holky z Bystrého měly problém se šroubováním koše, takže Jirka Foldyna nakonec pomáhal šroubovat savici, házel koš do vody a ještě stíhal obsluhovat stroj :). Zbytek útoku ale proběhl bezchybně a díky tomu, že v podstatě žádnému ženskému týmu se pokus pořádně nepovedl, vyhrály domácí holky celou soutěž celkem suverénně s časem 42,055s.

Také Fryčovice namontovaly vývěvu na jejich soutěžní stroj. U jejich žen to ale bylo podobné jako u Palkovic. Čas 45,683s by stačil na druhé místo, ale velitelka ukončila útok před sestříknutím všech terčů, takže další NP. Krmelínským holkám nešlo spojování savic, mašina dlouho sála a ani přepoj druhého béčka se nepodařil, takže čas 81,276s stačil jen na 5 bodů.

Fryčovickým mužům trvalo déle, než dostali vodu do hadic a ani jinak dobrý přepoj tak nestačil na lepší čas než 40,247s a 11 bodů. Podobný problém nastal i při pokusu Palkovických mužů, ale tady to bylo lehce rychlejší za 38,442s, takže Palkovice získaly o bod navíc.

Muži z Krmelína měli velké problémy se savicemi, mašina jim taky moc nepomohla a poté se ještě dlouho nedařilo zapojit druhé béčko na stroj. Čas 74,514s byl nejhorším dosaženým časem v mužské kategorii a znamenal 5 bodů. Podobné problémy měly ženy ze Starého Města, ale tady to bylo přece jenom lepší, takže čas 70,192s vynesl alespoň 6 bodů.

Staré Hamry si půjčili stroj ze Pstružího i se strojnicí. Chlapi měli velké problémy se šroubováním savic a po nasátí vody se ještě odpojilo béčko ze stroje a družstvo Brušperku čekající na svůj start se tak nedobrovolně osprchovalo :). Útok by dokončen v čase 59,283s, za který chlapi brali 9 bodů. Teprve druhým neligovým týmem na této soutěži byli muži z Janovic. Bylo vidět tréninkové manko, protože vzadu pořádně nikdo nevěděl, co má dělat. Nicméně savice se sešroubovat podařilo, jenže se už nepodařilo nasát a po více než minutovém boji to musel strojník vzdát a Janovice si tak zapsaly NP.

Muži ze Starého Města měli půjčeného strojníka z Palkovic, který musel nejdříve otáčet savici, protože ji měl nachystanou opačně a poté ještě zapomněl odpojit béčko ze stroje při výměně hadice. K tomu se přidaly další problémy na savicích, takže čas 68,487s stačil jen na 6 bodů. Brušperk si půjčoval krmelínskou mašinu, což nebyla dobrá volba, protože to byl, kromě janovické mašiny, asi nejhorší stroj v soutěži. Při tomto útoku ale nasál nejlépe ze všech předchozích pokusů. Přesto čas 61,865s znamenal jen 8 bodů.

Poté konečně dorazily týmy Hájova a začaly se dít věci. Po výborném výkonu, kterému chyběl jen rychlejší velitel, se dostal do čela jejich mužský tým a bylo jasné, že Memoriál L. Gureckého a K. Hovjackého bude mít po 3 letech nového vítěze. Zvítězit mohl i ženský tým Hájova, a to naprosto suverénně, protože po skončení útoku na časomíře svítil čas 39,900s. Jenže holky rozmotaly předčasně přepojovací béčko, takže odešly pouze s neplatným pokusem.

Lubno zde pravidelně bojuje s domácím týmem o vítězství. Předchozí 3 ročníky jim ale nevyšly podle jejich představ a poslední úspěch tak zaznamenali v roce 2009, kdy tuto soutěž vyhráli. Na domácí jim to tentokrát s časem 30,737s stačilo, ale Hájov své prvenství uhájil. Lubno tak bralo stříbrnou pozici. Poslední tým v soutěži byli muži Nové Vsi, kteří také měli na to zamíchat pořadím na stupních vítězů. K tomu jim nakonec chyběl jen rychlejší velitel a chlapi tak s časem 31,074s obsadili 4. místo.

V mužské kategorii tak zvítězil Hájov před Lubnem a domácím týmem. Ligové pořadí na prvních 3 místech je Hájov, Bystré a Skalice, což je stejné pořadí, v jakém se tyto týmy umístily v loňském ročníku BL. Mezi ženami zvítězilo Bystré následované překvapivě Skalicí a Pstružím. V lize pak vede Skalice, druhé je Pstruží a třetí naše holky.

Celkově se soutěž udržela na vysoké úrovni. Velmi dobrý nápad bylo zobrazovat startovní pořadí a průběžné výsledky na LCD displeji. Občerstvení bylo dostačující a za rozumné ceny. Nakonec i to počasí celkem vyšlo a trať zůstala ve stejném stavu po celou dobu trvání soutěže. Jedinou kaňkou tak zůstává malá účast neligových týmů, které odrazuje náročnost provedení soutěže. Tohoto kola se dokonce nezúčastnily ani 3 mužské ligové týmy. Celkem tak dojelo jen 32 družstev a myslím si, že nižší účast už žádné kolo BL mít nebude. Příští týden nás čeká boj o body ve Starém Městě.

Napsat komentář