Reportáž Hukvaldy 2012


Až v osmém kole jsme se letos dočkali klasické rovinky na 2B. Ani v Hukvaldech to ale nebyla úplně klasická rovinka, protože náběh byl o 2m delší a trať byla naopak o něco kratší. Nepříjemné překvapení připravily palkovické terče, které byly nastaveny na lehce brutálních 7kg, což je ještě o kilo víc, než má MSL. Bylo tedy třeba doběhnout co nejvíce k čáře výstřiku, ale podmínky byly stejné pro všechny.

O začátek se postarali domácí muži, kteří hned poznali, že 7kg na terčích nebyl dobrý nápad. Napravo slušných 20,505s, ale nalevo nejhorší čas soutěže 35,158s, protože proudaři prášila proudnice a byť byl až u čáry, terč prostě nechtěl dolů. Ženy Nové Vsi čekaly s vodou, vlevo se to vyplatilo a čas 18,211s by zde určitě na vítězství stačil. Pravá proudařka však byla dál od terče a prostříkala na výsledných 20,854s.

Trojku ve startovním pořadí si zajistil Frýdek B. Voda šla s rozumem a proudaři zaklekávali u čáry s výstřikem za 14,6s. Vlevo 15,681s, ale výsledný čas byl s prostřikem 16,781s. Od výborných 18 bodů dělil muže z Karolinky prostřik na levém proudu. Za čas 17,309s ale brali i tak hodně dobrých 16 bodů.

Další velký prostřik zaznamenaly ženy Fryčovic, levá proudařka nestihla doběhnout a dlouho marně bojovala s terčem. Výsledný čas jim přisoudil jen 2 body, avšak za pravých 19,120s mohlo být bodů 8. Muži Nové Vsi měli vodu téměř stejně jako Frýdek B, předvedli ale mnohem povedenější sestřiky a s časem 15,377s jasně vyhráli mužskou kategorii.

Ženy z Palkovic čekaly s vodou, ale i tak levá proudařka nedoběhla až k čáře. Prostřik ale měly obě proudařky stejný a čas 21,289s znamenal jen 4 body. Naše holky na to šly opět takticky, ale tentokrát asi mohla jít voda dříve, proudařky čekaly u terčů dost dlouho. Nicméně rychlé sestřiky daly slušný čas 19,607s a byla řada na Frýdku a Bašce.

Bystrému chyběl tento víkend béčkař, ale sehnali více než adekvátní náhradu v podobě Tomáše Kubaly z Nové Vsi. Zaváhání si vybral košař, který šrouboval koš až nad kádí a voda tak šla z mašiny až v 10. sekundě. Proudaři sice trefili téměř z první, ale voda šla pozdě.
Čas 17,377s nakonec znamenal 14 bodů. Palkovičtí byli opět notně posíleni závodníky z Nové Vsi a s časem levého proudu 16,005s mohli získat dokonce 19 bodů. Pravý proud byl ale zastaven na rozdělovači a výsledný čas tak byl jen 18,929s a získali za něj 11 bodů.

Lépe se vedlo frýdeckému áčku. Strojník se s tím nemazal a voda na proudnicích byla za 13,8s. Pravý proudař si ale nevzal klubo a vypadalo to, že nebude mít šanci sestříknout. Měl však pěknou haluz a srazil za luxusních 15,242s. Na rozdíl od kolegy vlevo, který byl sice u čáry, ale prostříkal až na 16,528s. Nicméně to pro Frýdek znamenalo 18 bodů.

Cíl našeho áčka byla jakákoliv patnáctka. Premiéru na béčkách si odbyl rozdělovač B týmu, David Kuneš. Já jsem si totiž na úterním tréninku natáhl stehenní sval a nemohl jsem tak pořádně zabrat hlavně při startu. Na základně všechno klaplo na jedničku a proudaři zaklekávali u terčů za 14,5s. Jenže Lukášovi se nepodařilo pořádně narazit savici, během útoku se mu rozpojila a voda tak přišla na proudnice až v čase 16,2s. Pavel trefil terč z první za 16,578s, což by znamenalo 16 bodů, jenže Vojta si pozdě odhodil klubo, hadice se mu za zadkem zauzlovala, tím pádem mu prášila proudnice a prostříkal až na hrůzostrašných 19,724s, takže jsme získali jen hodně slabých 9 bodů.

Také holky z Hájova dávaly vodu rozumně, což se jim vyplatilo a s časem 19,053s se dostaly do čela soutěže. Nějaké prostřiky tam ale byly, protože voda přišla no proudnice za 17,7s. Fryčovický rozdělovač zapojoval béčko až za běhu a muselo se na něj čekat s vodou. S 10 body za čas 19,187s tak nemohli být chlapi spokojení.

Muži ze Starého Města předvedli se třemi ženami v týmu čas 23,619s a získali 7 bodů. Já jsem si zaběhl alespoň strojníka za náš B tým. Dopoledne si tito mladí kluci s časem 18,89s vylepšili osobák na soutěži v Raškovicích, kde se navíc běží do zatáčky, takže jsme doufali, že se podaří čas posunout na rovince ještě níže. Jenže David zapojoval céčko na rozdělovač až za běhu a Láďa při běhu zakopl. Útok jsme sice dokončili, ale čas 24,761s nás moc nepotěšil.

Poté již startovaly ženy Frýdku, na rovinkách asi vždy největší favoritky z BL. Voda byla načasovaná celkem ideálně, muž na levém proudu samozřejmě doběhl v pohodě a pravá proudařka dobíhala akorát s vodou, která vystříkla z proudnic v čase 17,5s. Výsledným časem 18,447s se holky zaslouženě dostaly na první místo. Z výborného času 16,422s se muži ze Starých Hamer radovali jen do vynoření savice z kádě. Nenašroubovaný koš znamenal místo 18 bodů bohužel jen jeden.

Ženy ze Starého Města si půjčily skalický dvoulitr i se strojníkem, což mě docela překvapilo, ale proč ne. Bohužel se jim nepodařilo pořádně nabrat vodu a tak velkou ztrátu nedokázal dohnat ani silný stroj. Čas 25,354s stačil jen na 3 body. Strojnice Bašky mohla dát možná o něco dříve vodu, ale rozhodující ztrátu nabraly holky na prostřiku pravé proudařky. Čas 21,146s přinesl jen 5 bodů.

Chlapi z Hájova si půjčili na koš našeho Aleše a vzadu si lehce počkali. I tak zaklekávali proudaři u čáry s vodou za 14,5s. Jenže se jim také nepodařily úplně sestřiky a čas 16,562s určitě nebyl přesně podle jejich představ. Přesto dalších 17 bodů do tabulky a Hájov si v pohodě drží první místo. Smůlu měli muži z Čeladné, jejichž nalívač uklouzl před kádí a nepěkně si narazil holeň o roh kádě. Poté již nemohl pokračovat a pokus zůstal nedokončen.

Slušný útok za 15 bodů předvedli muži z Bašky. Levému proudaři přišla později voda, ale čas 17,347s stačil při zaváhání ostatních týmů na pěkné body. Čeladenská košařka šroubovala koš až v kádi, takže šla pozdě voda a čas 26,737s znamenal jen 1 bod. Béčkařka Pstružího dlouho nemohla zapojit béčko na stroj, ale na poslední chvíli to stihla. Proudařky sice déle čekaly na vodu, ale předvedly povedené sestřiky a s časem 20,804s braly 6 bodů.

Pěkný útok předvedly i holky z Krmelína s naší Lenkou na béčkách. Čas 19,952s je posunul na 4. místo a Krmelín získal 7 bodů. Áčko Horního Žukova se zařadilo mezi týmy, kterým výraznější bodový zisk překazil prostřik. 18,818s stačilo jen na 12 bodů. Pstružímu se moc nepovedl zadek a chlapi tak brali 13 bodů za čas 17,908s.

Zato Skalici se to povedlo na výbornou. Proudaři v pohodě doběhli, voda jim přišla za 14,5s, Riči sice prostříkal, ale 19 bodů za čas 16,005s bylo na světě. Levý proudař Krmelína si nevzal kotouč a byl s doběhnutím bez šance. Muselo se na něj počkat a čas 23,423s vynesl jen 8 bodů. Muži ze Lhotky měli hodně rychlou vodu – za 14,3s byla na proudnicích. Mach sestříkl nalevo za 15,738s, ale vypůjčený proudař z Bašky prostříkal až na výsledných 27,833s.

Moc se nevedlo ani ženám z Kunčic pod Ondřejníkem a s časem 21,185s skončily až na 8. místě. Brušperku to pokazil košař, který šrouboval koš až v kádi a čas 24,451s stačil jen na 6 bodů. B tým Horního Žukova svůj pokus nedokončilo kvůli prasklé béčkové hadici. Levá proudařka Lhotky upustila hned u základny klubo a doběhnout už nedokázala, takže NP. Napravo ale bylo slušných 19,611s.

Nevedlo se ani mužům z Kunčic p. O., měli problémy také na levém proudu, který uklouz při odběhu od základny. Čas 20,610s stačil jen na 15. místo. Pěknou bodovou šňůru Stanislavic pokazil jejich košař, který po prvním nezdaru šrouboval koš až zbytečně moc teatrálně a čas 31,567s stačil jen na 5 bodů. Marklovice byly posledními ženami, které mohly zaútočit na bednu, ale špatně načasovaly vodu a s časem 21,441s skončily až desáté.

Muži z Myslíku napoprvé ulili start, ale jejich proudaři vůbec nereagovali na druhý výstřel a doběhli až skoro k terčům. Napodruhé se start povedl a útok byl dokončen v čase 27,906s. Na poslední chvíli přijela i dvě družstva Mnišího, první šli na start muži A. Na pravém terči měli čas 16,673s, ale levý se srazit nepodařilo. Útok se nepovedlo dokončit ani kozlovickým mužům, kteří tak pokračují v letošní nepovedení sezóně.

Úspěšně se podařilo zaútočit na bednu mužům z Marklovic. S časem 16,399s se dostali na 3. místo. Na závěr pak startovalo Mniší B. Ale ani oni nedokázali dokončit a poslední útok soutěže skončil neplatným pokusem.

Vítězství si tedy odnesli muži z Nové Vsi, druhé místo a plný počet bodů získala Skalice a třetí byly Marklovice. Druhé místo v lize získal Frýdek a třetí Hájov. Mezi ženami zvítězil Frýdek, druhý byl Hájov a třetí naše holky.

Napsat komentář