Reportáž Horní Žukov 2012


Po vyhlášení výsledků naší soutěže jsme v areálu uklidili jen to nejnutnější a vyrazili na hasičárnu, kde jsme jen lehce oslavili naše třetí místa a poté se hned vydali do postele, protože v neděli začínalo už od 10:00 další ligové kolo v Horním Žukově. Dopředu jsme si nezamlouvali startovní pořadí, takže jsme mohli v klidu dojet až v polovině soutěže. Jenže to by nebyla natočená celá soutěž a to se nelíbilo pořadatelům. Proto jsme řekli, že soutěž natočíme, když nás ve startovním pořadí posunou dopředu. Na to ale nechtěli přistoupit a ještě přišel uražený příspěvek na uzamčeném fóru.

K tomuto bych chtěl říct, že my nemáme absolutně žádnou povinnost soutěže natáčet. Děláme to jen z naší dobré vůle a v podstatě z toho nic nemáme. V doporučeních pro pořadatele ligových soutěží je jasně napsáno, že by se soutěže měly natáčet a fotit, ale skoro všichni na to kašlou. Všichni si zvykli, že jsme tady od toho my a kolikrát nám ani nikdo nepoděkuje. Zkuste si každý víkend stát několik hodin za kamerou, přijet ze soutěže, zpracovat si výsledky, spočítat tabulku BL, popsat všechna natočená videa, nahrát je na internet a poté je ještě vložit jedno po druhém na stránky. Jen tak pro představu to trvá cca 4 hodiny, když nepočítám čas uploadu videí.

Jak jsem již napsal, děláme to dobrovolně a nic za to nechceme. Ale prosím, neberte to jako samozřejmost a nebuďte uražení, pokud nám někdy nevyjde natočit celou soutěž. S Horním Žukovem jsme se nicméně nakonec dohodli, že pro kameramany ráno dojedou a soutěž jsme dokonce točili ze dvou kamer.

Zvláštností soutěže byly pětilitrové nástřikové terče, které se do seriálu Beskydské ligy vrátily po třech letech. Naposledy byly v roce 2009 na soutěži v Karolince. Jinak se běželo na 2B a nebýt těch terčů, tak bychom se dočkali první „klasické“ rovinky. Trať měla zvláštní profil přes horizont, ale jinak byla bez větších hrbolů a běželo se po ní dobře. Bohužel náběh k základně byl vydlážděný dost kluzkými dlaždicemi, což je pro tretry snad nejhorší možný povrch a bylo k vidění dost uklouznutí. Hodně týmům také dělalo problémy ustavení košové savice, protože se zde nemohla dotýkat země. To je věc pořadatele, ale dle mého je to zbytečné dělání problémů, když na to většina týmů není zvyklá.

První pokus předvedli domácí dorostenci. Strojník musel počkat na pravou proudařku, které poté trvalo plnění terče o 1,4s déle než kolegovi nalevo. Výsledný čas 24,766s v tu chvíli ale stačil na první místo, protože další dorostenecký tým nebyl přihlášen.

Marklovický strojník dal příliš pozdě vodu, takže první mužský čas má hodnotu 21,942s. Ženskou kategorii načalo Staré Město. Nástřiky mohly smazat handicap pomalé mašiny, ale košařce se dlouho nedařilo našroubovat koš a byl z toho čas 36,484s a nakonec 11. místo a 3 body.

Povedenější útok předvedly ženy z Hájova s naší Pavlou na levém proudu. Čas 27,143s byl slušný, ale proudařky čekaly cca 3s u čáry, takže voda mohla jít i dříve. Solidních 7 bodů ale bylo doma. Hned poté je mohly překonat ženy z Palkovic, na levém proudu změřila časomíra výborných 23,952s. Pravá proudařka ale mířila na světlo místo do středu terče, takže prostříkala až na 31,506s, což stačilo jen na 4 body.

Slušný čas se dal očekávat od Karviné – Louky, účastníka mužské MSL. Měli ale problémy vzadu a voda šla asi později než původně chtěli. Přesto pravý proudař nebyl úplně u čáry a prostříkal na výsledných 20,535s. Dalším účastníkem MSL byly ženy Marklovic. Opět pomalejší voda a prostřik, tentokrát na levém proudu. Čas 26,339s tak na bednu nestačil.

Od domácího mužského áčka se dalo očekávat, že budou mít nástřiky i načasování vody perfektně natrénováno. Voda šla opravdu jako na klasické sklopky, přesto jsou proudaři cca metr od čáry a voda se dotýká terčů za 15,4s. Pravý proudař měl splněno za skvělých 18,699s, levému to sice trvalo déle, ale čas 19,403s posunul Horní Žukov jasně do čela soutěže.

Strojník Bystrého se toho taky nebál, ale proudaři byli od čáry trochu dále a plnění terčů jim trvalo déle. Na domácí to tak nestačilo, ale 19,875s jim přineslo solidní 4. místo a 17 bodů. Muži Chotěbuze měli později vodu a čas 22,838s jim stačil jen na střed výsledkové listiny.

Proudaři Palkovic nestihli doběhnout dále než na začátek koberce a nástřiky jim tak trvaly dost dlouho. 24,960s stačilo jen na 6 bodů. Muži Starého Města měli improvizovanou sestavu se dvěma ženami a košařce se bohužel dlouho nedařil našroubovat koš. Čas 44,311s byl dokonce nejpomalejší z celé soutěže a stačil jen na 2 body.

Stanislavice si u nás předchozí den spravily chuť 16 body a kluci určitě chtěli v nasazeném tempu pokračovat. Voda byla slušná, proudaři byli v půlce koberce a levý předvedl výborných 19,085s. Na první místo se ale nedostali kvůli prostřiku napravo na výsledných 20,788s. Ale i tak brali slušných 14 bodů. Pak už ale byli na startu lídři BL z Hájova. Voda akorát, prodaři u čáry, voda na terčích za 15s. Packal napravo 18,903s, ale vlevo byl prostřik na 20,025s. Škoda, ale 16 bodů jim na udržení prvního místa v pohodě stačí.

Hned poté čekal Packala druhý start, tentokrát za svou domovskou Skalici. Paša to s vodou trochu přehnal, ta byla sice na terčích za 14,6s, ale proudaři byli na začátku koberce a prostříkali až na 20,844s. Pro Skalici to tak bylo podprůměrných 13 bodů. Další byly na řadě frýdecké ženy. Pravá proudařka podklouzla na dlažbě při odběhu od základny. Ztrátu už potom nedohnala a skončila ještě před kobercem. Vlevo byl nejlepší sestřik v ženské kategorii – 21,340s, ale napravo se to z dálky nedalo a výsledný čas 26,173s stačil jen na 4. místo. 8 bodů do tabulky BL ale bylo slušných.

Ženy z Čeladné nedokázaly ustavit savici tak, aby se nedotýkala země, takže jsme viděli první NP. Staré Hamry měly pozdější vodu, ale proudaři přesto úplně nedoběhli. Výsledný čas 22,810s znamenal jen 9 bodů. Mužský A tým Frýdku patřil určitě mezi favority, protože se na postupových soutěžích s nástřikovými terči pravidelně setkávají. Počkali si s vodou, ta byla na terčích za 15,1s, ale proudaři nedoběhli až k čáře. Levý si s tím poradil výborně za 18,823s, ale pravý prostříkal až na 22,644s a bylo z toho jen 10 bodů.

Levý proudař Čeladné nesmyslně při stříkání stál a prostříkal 6s na výsledných 30,610s, za což byly jen 4 body. Ženy z Bašky měly půjčenou rozdělovačku z Frýdku. Ta však neudržela rozdělovač rovně, šla s ním do strany a zkrátila obě proudařky – pravá byla dokonce tak 3m od koberce a je jen zázrak, že dokázala naplnit terč alespoň v čase 28,374s. Ten znamenal 5 bodů.

Ani Frýdek B nenaplnil očekávání, rozdělovač měl velké problémy se zapojováním a když chtěli chlapi útok aspoň dokončit, praskla béčková hadice. Muži ze Pstružího nástřiky umí, takže zde také patřili mezi černé koně soutěže. K vítězství jim ale chyběl povedenější koš a lehce rychlejší voda. Nástřiky byly jinak možná i nejrychlejší, ale na víc než 20,261s to nestačilo. Aspoň body byly slušné – rovných 15.

Muži z Bašky se určitě taky chtěli dostat pod 20s, ale strojník dal asi moc brzo vodu a pravý proudař skončil na začátku koberce. Čtyřsekundový prostřik na 24,588s tak znamenal jen 8 bodů. V prostřiku je pak překonaly ženy ze Pstružího – pravá proudařka si pustila brzo klubo a pak ještě brzo zaklekla a byla asi 10m od terče. Hodnota prostřiku byla bezmála 16s a hodnota výsledného času 40,399s, takže bohužel jen 2 body.

Po velkém počtu vytopených proudařek se naše holky rozhodly počkat s vodou a dohnat to na rychlejším plněním terčů. A tato taktika se docela vyplatila. Voda byla sice asi až moc pozdě a proudařky déle čekaly, ale čas 25,980s je posunul na průběžné první místo. Škoda jen, že Pavle prášila proudnice, protože Nika měla dokonce 24,634s.

Hned následujícím pokusem je ale z čela sesadily ženy z Fryčovic, které sice měly vodu téměř stejně, ale předvedly lepší práci při plnění terčů. Čas 24,044s se nakonec ukázal jako vítězný. Ohrozily je ale ještě ženy Mistřovic, které zajely čas 24,766s a rázem tak odsunuly naše holky na 3. místo.

Strojnice Krmelína musela počkat na pravou proudařku, která zacvakala na spojích. Ale nebýt prostřiku, mohlo to i tak stačit na druhé místo. Za čas 27,214s tak holky braly 6 bodů. Poté se na základnu chystal náš A tým. Na tuto soutěž jsme vůbec netrénovali, protože nebylo kdy, ale i tak jsme si věřili na čas okolo 20s. Bohužel Aleš uklouzl na dlažbě u základny zrovna v okamžiku, kdy chytal koš a ten letěl k zemi. Voda tak byla na terčích až za 17s. Vojtovi se podařilo naplnit terč hodně rychle, takže měl i tak 20,714s. Bohužel se Pavlovi dařilo méně a výsledný čas byl až 22,207s, za který jsme brali slabých 11 bodů.

Mnohem více se zadařilo mužům z Fryčovic. Povedené sestřiky za 19,302s a výsledných 19,482s je zařadily těsně za Horní Žukov na 2. místo, na kterém už zůstali a získali tak 18 bodů. Mistřovické muže postihl prostřik na pravém proudu a s časem 22,810s skončili až patnáctí.

Muži z Krmelína měli na pravém proudu slušný čas 22,328s, ale levý proud byl nejspíše přivřený na rozdělovači a nešel do něj plný proud vody. Vodu mu pustili až po pár sekundách a výsledný čas 36,803s znamenal jen 3 body. Proudaři Karolinky opět zapojovali proudnice za běhu, pravý ale upustil klubo, musel ho znovu sebrat a strojníku musel počkat. Na lepší čas než 24,721s to tak nestačilo a chlapi brali 7 bodů.

Posledním ženským týmem byla Nová Ves. Počkaly si s vodou, ale proudařky byly i tak dále od terčů a pravá prostříkala až na 28,237s, což znamenalo jen 8. místo. Brušperku se stále dotýkala savice země, takže využili nepozornosti rozhodčích a pod savici si nastrkali několik kamenů. Rozhodčí si poté všiml jednoho, ale z druhé strany jich bylo více. V propozicích sice není uvedeno, že na základně nesmí být kameny, ale potom bych si tam klidně mohl dát i nějaký stojan pod savici. A navíc v propozicích je jasně napsáno, co patří do výzbroje a kameny tam nejsou. Pro mě tedy jasné NP a chyba rozhodčích. Útok byl dokončen v čase 21,962s a zajistil Brušperku 12 bodů.

Ani našemu béčku se moc nezadařilo, opět uklouznutí košaře a prostřik. Čas 28,209s nás tak zařadil až na 22. místo. Útok na stupně vítězů pak vyšel mužům z Mostů, s časem 19,681s se zařadili na 3. místo. Košatce se nepodařily spoje na základně a útok nebyl dokončen.

Na své poměry předvedli slušný útok muži z Hukvald, čas 25,745s ale stačil jen na 5 bodů. Dodatečně se přihlásili ještě dorostenci Nové Vsi a časem 23,728s překazili radost z prvního místa domácím. Posledním družstvem na startu pak byli muži Zpupné Lhoty, kteří při prvním pokusu použili pro rychlejší nástřik pěnu a dostali za to NP. Protože to ale nebylo zakázáno v propozicích, bylo jim umožněno útok opakovat. Strojník se s proudaři nemazal, voda byla na terčích za 14,8s. Levý stihl doběhnout a předvedl nejlepší sestřik v soutěži 18,667s. Pravý ale skončil před kobercem a prostříkal na 23,875s.

Premiérové ligové vítězství si tedy připsali domácí muži, druhé místo obsadily Fryčovice a třetí Mosty. Třetí v lize bylo Bystré. Mezi ženami vyhrály Fryčovice, druhé byly Mistřovice a třetí naše holky. V lize pak byl třetí Frýdek.

Napsat komentář