Reportáž Pstruží 2011


Předposlední ligové kolo zavítalo už třetí rok po sobě do Pstružího. Po loňských stížnostech na bezpečnost soutěže se pořadatelé rozhodli změnit trať a připravili úplně nový styl provedení útoku. Od stroje vedla jen jedna hadice B, od rozdělovače byly dva proudy taktéž po jednom céčku. Tyto dva proudy sestřikovaly jednoduché sklopné terče a poté se na rozdělovači přepojovaly céčka na další dva proudy, které sestřikovaly již klasické terče stopující čas. Náběh byl navíc otočen o 90° oproti zvyklostem a startovalo se tak podobně, jako v Janovicích.

Protože byl styl soutěže nový a ani zatím žádný podobný styl na lize nebyl, nebyly samozřejmě ani žádná videa, která by družstvům napověděla, jak útok provést. Každý si musel vymyslet svůj vlastní způsob a dalo se tak předpokládat, že nás čeká jedna z nejzajímavějších soutěží. Zároveň vrcholil boj o přední ligové pozice a již zde mohl být znám vítěz mužské kategorie pro rok 2011.

První startovaly domácí ženy, od kterých se očekávalo, že napoví, jak na to. Přepoj sice vůbec nebyl špatný, ale nepodařilo se napoprvé nabrat vodu. Takže jsme hned u prvního útoku viděli nejpomalejší čas 50,973s.

O dost povedenější pokus předvedly holky z Krmelína. Nikol s Domčou sice musely čekat na rozdělovačku, ale zpoždění nebylo díky krátké trati zase tak moc velké. Přepoj se celkem povedl a čas 33,941s znamenal průběžné vedení.

Mužskou kategorii načal Brušperk. Savice se zde mohla dotýkat země, čehož chlapi využili a vymysleli neobvyklé umístění koše na základně, díky kterému měli mít rychlejší zadek. Strojníkovi se však dlouho nedařilo narazit savici na stroj a voda šla později. Přepoj byl také pomalejší a dosažený čas 33,754s byl nakonec nejhorší mezi muži.

Domácí muži měli útok velmi dobře natrénovaný a vypadalo to na skvělý čas. Výstřiky byly okolo 21,5s, ale na pravém proudu prasklo céčko a terč se srazit nepodařilo. Chlapi sice ještě bojovali a snažili se ucpat díru rukou, to však bylo při tlaku v hadici nereálné a zbytečně zalili trať družstvům startujícím po nich. Pstruží se tak zařadilo mezi vážné kandidáty na smolaře roku, protože jim praskla hadice letos již podruhé.

Kluci z Krmelína předvedli asi nejvíc nepovedený útok, který jsem kdy viděl. První fáze vypadala dobře, ale pak přišly velké problémy na přepoji. Pravý proud se podařilo přepojit správně, ale mezitím se koncovka levého proudu odsunula trochu dál a soutěžící na rozdělovači chtěl napojit hadici, co předtím odpojil z pravého proudu. To by samozřejmě znamenalo neplatný pokus, takže na něj diváci křičeli, že zapojuje špatnou hadici a tu správnou má za sebou. To ho však ještě více zmátlo a vůbec nevěděl, co má dělat. Nakonec mu to došlo a zapojil to správně. Jenže mu mezitím přišli na pomoc další a ti opět prohodili hadice na proudu pravém. To samozřejmě nemohl tušit pravý proudař, který držel proudnici na správné hadici a druhá mu ležela u nohou. Ta s příchozí vodou začala létat vzduchem, ale naštěstí nikoho nezranila. Proudař ji ještě zvedl a chtěl sestříknout, jenže už pak neměl vodu. To už bylo stejně jedno, protože by se jednalo o neplatný pokus tak i tak.

Další neplatný pokus jsme viděli v podání mužů ze Lhotky. Velký zkrat měl Mach při první fázi, kdy sestříkl nejdříve druhý terč a až potom ten sklopný. Při druhé fázi tak už neměl co sestřikovat :) Moc ho to ale mrzet nemuselo, protože přepoj byl pomalejší a dosažený čas 27,537s by stačil jen na 10. místo.

Chlapi z Bystrého se v Hájově posunulu na 3. místo a navíc se dostali na dohled druhé Nové Vsi. Tady tak potřebovali udělat dobrý čas a urvat co nejvíce bodů. Způsob přepojování se mi nezdál zrovna ideální, ale přesto to zvládli rychle a výstřiky při druhé fázi byly pod 21s. Proudaři však déle trefovali terče a byť byl čas 23,200s výborný, mohlo to být klidně o sekundu lepší.

Imeľ A ze Slovenska pobavil diváky při přepojování. Rozdělovač se totiž snažil odpojit céčko směrem doprava, takže jej jen dotahoval. Chudák se s tím vší silou pral skoro 22s, než ho odstrčil jeho týmový kolega a céčko lehce odpojil. Útok byl dokončen v čase 47,247s, ale byl prohlášen za neplatný, protože rozhodili céčka za čáru přepoje dříve, než byly sestříknuty první terče.

Ženy z Fryčovic neměly moc dobře vyřešen přepoj, který trval dost dlouho a pak si pustily vodu do ještě smotaných céček, takže pak proudařky stěží dotahovaly proudnice k čáře. Pravá proudařka sice sestříkla v ještě slušném čase 33,689s, ale levá na tom byla o dost hůře a určila výsledný čas 41,668s.

Ženám ze Lhotky se moc nepodařil přepoj, protože při natahování druhých céček rozdělovačce utekla jedna koncovka a musela pro ni bežet dopředu. Výsledný čas 38,633s pak na nejlepší nestačil.

Horní Žukov se po nemilé události z minulého týdne rozhodl nejít cestou půjčování mašiny a chlapi přijeli se starým zásahovým strojem. Voda tak měla samozřejmě rezervy, ale hlavní ztráta byla při pomalejším přepoji. Přesto s časem 27,821s získali velmi slušných 11 bodů.

S holkama z Bystrého si zaběhla nálivku naše Denča. Od savice pak běžela na levý proud, takže to měla skoro stejné, jako u nás. Přepoj byl docela rychlý, ale útok byl celkově pomalejší. Pravý čas by sice na průběžné vedení těsně stačil, ale Denča si zaklekla ve špatném úhlu, při stříkání jí vadil sloup plotu a prostříkala na výsledných 34,993s.

Před útokem Imeľu B jsem přišel za našima holkama a říkal jsem jim, že přinést si lavičku hned k trati není zrovna nejlepší nápad. A skoro ihned došlo na má slova, protože se odpojilo béčko z rozdělovače a osprchovalo kompletní osazenstvo lavičky :) Chlapi chtěli ještě útok dokončit, ale to se jim nepovedlo. Ozval se zvuk, který důvěrně zná z minulého týdne Horní Žukov a z mašiny se začalo kouřit. Praskla ojnice a udělala díru z obou stran bloku motoru, jeden kousek doletěl dokonce až do poloviny tratě k naší kameře. Pro Imeľ to tak znamenalo neplatný pokus, což byl v ten moment jejich nejmenší problém, protože mašina byla na odpis.

Velkou smůlu měli muži z Fryčovic, kterým se jejich pokus povedl a s výstřiky za 21,7s mohli ohrozit vedoucí čas Bystrého. Jenže nevydrželo uchycení levého terče a ten se nesražen vyvrátil. Následoval tak opakovaný pokus, při kterém košař honil koš po zemi a díky tomu byl útok zhruba o 3s pomalejší. S výsledným časem 25,264s nemohli být chlapi spokojení.

Muži z Nové Vsi museli pro zachování šance na titul zajet co nejlepší čas a ideálně vyhrát. Útok se jim povedl a s časem 22,871s se ujali vedení. Na levém proudu však byl o dost lepší čas 21,080s.

Skalice špatně vymyslela způsob provedení útoku. Přepoj by sice rychlý, ale ti samí lidé pak ještě nesli céčka proudařům, což se mělo provést v mezičase, kdy přepojovali. Čas 25,283s o 19 tisícin sekundy nestačil na Fryčovice a Skalice se zařadila na průběžné 4. místo.

Karolinka měla nefunkční stroj, takže nás poprosili o zapůjčení mašiny a jejich prosbu jsme samozřejmě vyslyšeli. Nálivka měla rezervy, takže nám naši devatenáctku trochu potrápili, než chytla vodu. Tím samozřejmě nabrali ztrátu. Ne moc povedený výkon pak završil téměř třísekundovým prostřikem levý proudař a časomíra se zastavila v čase 29,909s. Na výsledkovou tabuli ale byl zapsán výsledný čas 27,909s. Této chyby jsem si všiml až já při psaní této reportáže. Kontaktovali jsme s Daliborem lidi, kterých se to týkalo a všichni se shodli na tom, aby byly výsledky dodatečně opraveny.

Nová Ves měla z ženských týmů nejrychleji vodu, přepoj sice vypadal pomaleji, ale výstřiky při druhé fázi byly za bezkonkurenčních 25,5s. I s prostřikem na 28,325s se tak Nová Ves dostala do jasného vedení.

Ženy z Lučiny jsme viděli překvapivě s jejich starým strojem. Útok byl proveden docela dobře, až na přepoj, který trval opravdu hodně dlouho. S časem 47,643s skončila Lučina třetí od konce.

S holkama z Hájova běžela na koši naše Hanka. Svůj úkol zvládla dobře, ale savice při odbíhání od základny zavadila o plyn a Monča jej musela nejdřív ubrat. Až poté nasadila savici a ztratila hodně času. Poté se moc nepodařil přepoj a završil to 3s prostřik napravo. Čas 37,772s dával tušit, že náskok holek na čele tabulky se opět ztenčí.

Palkovické proudařky se po prvním sestřiku vracely pro druhé proudnice až k rozdělovači, což rozhodně nebylo ideální a muselo se na ně čekat s vodou. Dosažený čas byl 33s a nějaké drobné, jenže nebyly sešroubované savice, takže byl pokus prohlášen za neplatný.

Muži z Lučiny měli pomalý přepoj a levému proudaři se dlouho nedařilo sestříknout svůj terč díky zlomené hadici. Útok byl sice nakonec dokončen, ale jedna z proudnic pro druhou fázi se dostala za čáru přepoje dříve, než byly sestříknuty první terče, takže to byl neplatný pokus.

Áčko Hájova mohlo už zde slavit ligový titul, potřebovali k tomu být nejhůře o 3 místa za Novou Vsí, tedy se potřebovali co nejvíce přiblížit času 22,871s. To se povedlo tak napůl, Lukáš Drozd dobíhal z nálivky na levý proud lehce pomaleji, ale stihl to. Voda však šla skoro o 1,5s pomaleji, než u Nové Vsi, takže to na ně bylo málo. S časem 23,485s se chlapi zařadili na průběžné 3. místo. Prozatím jim to stačilo, ale ještě byly na startu další kvalitní týmy.

Pěkný útok předvedly také ženy Starého Města, které se na medailové umístění nedostaly jen díky pomalejšímu přepojování. I tak za čas 35,328s získaly 9 bodů, což byl jejich největší dosavadní zisk na lize.

Pak už šly na start konečně naše holky. Marcela byla nemocná, takže v pátek netrénovala. Tady si díky netradičnímu náběhu chytla koš do druhé ruky, než kterou je zvyklá šroubovat a musela si přehmátnout. Pak se Denči nedařilo zašroubovat savici a voda šla hodně pozdě. Lucka na rozdělovači zapojila znovu hadici, kterou ji předtím Nika odpojila a než se vzpamatovala, byly pryč další sekundy. No prostě totálně pokažený útok. Za čas 38,887s bylo 7 bodů a první dvě místa v ligové tabulce se holkám hodně vzdálily.

Na útoku Hájova B jsem moc chyb neviděl, ale prostě to bylo celé nějaké takové pomalé, chtělo to lepší souhru. Čas 26,314s přinesl 9. místo.

Chlapi ze Starého Města zvolili dobrou strategii, ale k lepšímu umístění jim chyběl rychlejší zadek, přesnější sestřiky a samozřejmě rychlejší stroj. Čas 30,183s jim stačil na 8 bodů.

Palkovičtí muži startovali se strojem Nové Vsi. Strategii měli dobrou, přepoj proběhl bez problému a výstřiky měli dokonce rychlejší, než Hájov A. S pravý proudařem to však zametlo a musel se ubrat plyn. Díky tomu tak Palkovice dokončily svůj útok až v čase 26,309s.

Dalším týmem na základně jsme byli my. Alešovo rameno pořád není v pořádku, takže jsme si opět půjčili Sykyho z Hájova. A ten byl tak rychlý, že Lukášovi utekl se savicí a ještě ji sám dokázal skoro celou ponořit do kádě :) Lukimu tak v podstatě stačilo jen savici vzít a napíchnout, protože nabráno už bylo :) Tato úsměvná příhoda však neměla skoro žádný vliv na rychlost našeho útoku. Ten jinak probíhal přesně podle tréninku – zapojil jsem na hadice pro druhou fázi proudnice a celé jsem je v kotouči donesl až k rozdělovači. Tam jsem si připravil ruce na spojky a hned po sestříknutí prvních terčů jsem odpojil céčka z rozdělovače. Sikimu tak stačilo připojit jen druhá céčka a díky tomu jsme měli jeden z nejrychlejších přepojů. Voda nám přišla na proudnice jen o malinko později, než Nové Vsi. Bohužel to na mě a Lukáše bylo moc rychlé a nestačili jsme pořádně zakleknout. Lukáš měl nalevo čas na vítězství – 22,528s, já jsem stříkal v podstatě v sedě a prostříkal jsem až na 23,253s, což v ten moment stačilo na 3. místo a na Bystré jsme tak ztratili jen 53 tisícin sekundy. Aspoň teď vím, jak se cítí proudař, který prostříká vítězství, ale ten pocit mi zůstane v hlavě hodně, hodně dlouho.

Košaři Nýdku se dlouho nedařil našroubovat koš a voda tak šla pozdě. Přepoj byl pak také pomalejší a výsledný čas 31,367s byl mezi platnými pokusy druhý nejhorší.

Ženy z Bašky zvolily zajímavý styl přepojování, který se mi osobně nezdál moc vhodný, ale měly rychlou vodu, takže se s časem 30,401s dostaly na průběžné 2. místo.

Posledním ženským týmem byl pak Frýdek a jejich útok enormně zajímal naše holky, protože pokud by je Frýdek neporazil o více než 3 místa, mohly mít jisté medailové umístění v lize. Voda šla ze stroje pozdě a na levém proudu se zkroutila hadice, takže tam nešla voda. Potom se ukázala špatná strategie přepojování, které trvalo moc dlouho a čas 41,668s je zařadil až za naše ženy, které tak mohly začít slavit.

Parádní výkon předvedli muži Bašky, kteří také startovali s dvoulitrem Nové Vsi a na rozdělovači měli Tomáše Kocicha. Právě Tomáš neuvěřitelně rychle přepojil a i s počkáním strojníka byly výstřiky při druhé fázi dokonce pod 20s. Proudaři byli zakleknutí na čáře, ale nedokázali toho využít a prostříkali na 22,962s. Díky tomu nevyhráli, ale dostali se na druhé místo. Zároveň tak dali alespoň teoretickou šanci Nové Vsi na vítězství v lize.

V minulé reportáži jsem psal o jakémsi schéma, kterého se muži z Frýdku drželi na posledních pěti kolech. Podle něj měli tady předvést povedený útok, ale nestalo se tak. Na rozdělovači se totiž nepodařilo odpojit pravé céčko, i když se jej Michal snažil odpojit správným směrem. Svůj boj po chvíli vzdal, protože už měli stejně neplatný pokus kvůli předčasnému přeběhnutí závodníka s přepojovacím céčkem přes čáru přepoje. Céčko se poté z rozdělovače nedařilo odpojit ani klíčem a nikdo pořádně nevěděl, čím to bylo. Snad se tam nějak vzpříčila gumička, ale kdo ví …

Hukvaldy měly problém vzadu, kdy mašina nechytla hned vodu, která tak šla pozdě. Poté ještě trval dlouho přepoj, ale to už bylo jedno, protože chlapi dostali neplatný pokus za nenašroubovaný koš.

Úplně poslední pak startovaly Stanislavice, které soutěž málem nestihly, protože se jim pokazila Avie. Útok se zpozdil na přepoji, kdy se pravé céčko kouslo přes zub, přepojující závodník mávl ať ještě nejde voda, ale strojník si myslel, že mává ať voda jde a přidal plyn. To samozřejmě nedopadlo dobře a rozdělovač tak dostal sprchu přímo do obličeje. Ale nevzdal to, céčko zapojil a Stanislavice tak za čas 29,717s získaly 10 bodů.

Vítězství si tak odvezla Nová Ves, druhé místo trochu překvapivě získala Baška, třetí skončilo Bystré a my jsme dostali brambory za nepopulární 4. pozici.

Liga si bude muset na svého vítěze počkat až do Fryčovic. Hájovu sice při předpokládané neúčasti Čeladné stačí jen dokončit útok, ale náhoda je blbec a hadice může prasknout kdykoli. Nová Ves by to ale i tak neměla jednoduché, protože by musela Fryčovický hrbol vyhrát. Jisté je, že Hájov už nemůže být horší, než druhý. Bystré ztrácí na druhé místo 7 bodů a určitě se o něj bude chtít poprat, musí si ale hlídat záda, protože ještě může skončit i páté. Čtvrté Fryčovice mají také šanci i na druhé místo, ale určitě by byli spokojení i s místem třetím, na které ztrácejí 6 bodů. My jsme získali jistotu, že už nemůžeme skončit hůř, než pátí a pořád živíme alespoň malou naději na třetí místo. Museli bychom být ale na posledním kole mezi prvními a Bystré s Fryčovicemi by museli hodně zaváhat.

Ženská kategorie vypadala na stupních vítězů podobně, jako ta mužská – první Nová Ves, druhá Baška. Premiérovou účast na stupních vítězů si pak odbyly holky z Krmelína na místě třetím. Naše ženy skončily osmé.

Boj o titul bude mezi ženami ještě hodně napínavý. Nejlepší výchozí pozici má stále Hájov. Nová Ves však ztrácí už jen 3 body. Teoretickou šanci na vítězství mají i naše holky, které ztrácejí 11 bodů. Trochu reálněji vypadá druhé místo, na které ztrácejí 8 bodů, ale pořád by musela Nová Ves svůj pokus pokazit. Výborné je, že naše ženy už nemají co ztratit a můžou tak ve Fryčovicích jet naplno. O čtvrté místo si to pak rozdají Fryčovice s Frýdkem a Pstruží má ještě šanci být páté.

Napsat komentář