Reportáž Hájov 2011


V Kozlovicích se nám moc nezadařilo. Hanka byla s košem pomalejší a Denča hůř nabrala, takže voda nešla hned. Dosažený čas 21,82s stačil jen na 4. místo. I muži měli problém na nálivce – Lukáš při dobíhání ke kádi uklouzl a tím se samozřejmě hodně zpozdil. S časem 22,41s jsme obsadili předposlední místo. Potom jsme se ještě stavili odpočinout si domů a večer vyrazili do Hájova.

Trať zůstala stejná, jako loni. Jediná změna byla v čase pořádání soutěže, letos se kluci rozhodli udělat noční závod. A můžu říct, že to byla změna k lepšímu, perfektně nasvícený areál za hasičárnou vypadal v noci naprosto úžasně a výraznou měrou přispěl ke skvělé atmosféře.

Domácí muži nad 35 let minulý rok soutěž uzavírali, letos se postarali naopak o její začátek. Pravý proudař se hodně zasekl na základně a muselo se na něj čekat s vodou. Potom se ještě otevřel střed rozdělovače a strojník musel zase ubrat plyn. Díky tomu dosáhli horšího času 23,006s.

Hned druhé šly na start naše ženy a otevřely tak svou kategorii. Útok byl rozběhnutý naprosto parádně, proudařky byly rychlé, voda načasovaná optimálně. Jenže pak Lucka pustila úplně zbytečně rozdělovač na zem, otevřel se střed a Petra musela ubrat plyn. Dosažený čas 21,162s tak moc nadějí na dobré umístění nedával.

Trojku měly Fryčovice, které mohly využít zaváhání našich holek a aspoň trochu stáhnout jejich náskok. Strojnici se podařilo načasovat vodu akorát, možná ji mohla dát malinko rychleji. Čas 20,246s stačil na průběžné vedení, ale dalo se čekat, že budou padat časy ještě lepší.

To potvrdily domácí holky, které po výborném výkonu dosáhly času 19,196s a vylepšily svůj vlastní traťový rekord. Mohl je však mrzet prostřik na levém proudu, protože napravo to bylo 18,698s.

Poté se na základnu chystal průběžně druhý tým Novojičínské ligy – Závišice. Proudaři se dostali bez problémů až k čáře výstřiku, na levý proud však přišla o dost později voda. Výborný čas pravého terče 16,178s jim tak bohužel byl málo platný, protože výsledný čas byl 17,876s.

Šesté startovní místo patřilo nám. Vojtovi křuplo v koleni už na pátečním tréninku a teď mohl běžet jen díky chladícímu spreji, který jsme na poslední chvíli sehnali. Možná i to zapříčinilo, že napoprvé nezapojil proudnici a od základny odbíhal hodně pozdě. Dalibor tak musel počkat s vodou, aby ho nevytopil. Vojta si potom zkušeně odhodil kotouč tak, aby doběhl co nejdále a sundal terč alespoň v čase 18,185s. Jeho zaváhání je však velká škoda, protože Pavel měl i s pomalejší vodou 16,878s a kdyby vše klaplo, mohl být náš čas velmi zajímavý.

Hned po nás jely Fryčovice a bylo velmi pravděpodobné, že nás tentokrát porazí. Stalo se jim však skoro to samé, co nám. S tím rozdílem, že se zpozdil proudař pravý. S časem 19,992s to začalo s udržením průběžného 3. místa v lize vypadat bledě.

Hájovské áčko chtělo jednoznačně domácí soutěž vyhrát. Proudaři zaklekávali s vodou u terčů za 14,05s, ale nedokázali se pořádně srovnat a terfit terče z první. Prostříkali to až na 16,202s a jejich vítězství bylo vážně ohroženo.

Druhým mužským týmem nad 35 let byly Vlčovice. A chlapi ukázali, že do starého železa ještě nepatří – pravý terč byl sražen za 17,838s. Nalevo byl sice prostřik až na výsledných 19,123s, ale i tak se ujali průběžného vedení ve své kategorii.

Se Skalicí jsem absolvoval svůj pátý a poslední sobotní pokus. A pěkně jsem se u něj osprchoval :) Kajman totiž nezapojil jedno céčko na rozdělovači a pak se mu ještě odpojilo béčko. Než se nám to podařilo všechno pozapojovat, byla fůra času pryč a kluci tak s časem 28,051s ztratili další body.

Ženy z Palkovic měly také pomalejší pravou proudařku. Rozdělovačka jí zavřela ventil, aby stihla doběhnout. To se však ukázalo jako zbytečné, protože počkala i strojnice a na pravý proud tak přišla později voda. Nalevo bylo velmi slušných 19,498s, napravo 21,896s a Palkovice se tak zařadily až za naše holky.

Levá proudařka Bašky neudržela proudnici a ta trefila pravou proudařku do zad. Při pokusu dokončit útok se pak opět nepodařilo udržet proudnici a terč byl sražen až napotřetí. Čas 38,746s však byl hodně špatný.

Karolinka měla svůj pokus rozběhnutý velmi pěkně, bohužel byl proudař napravo dál od terče a výrazně prostříkal na 17,995s. Levý čas 16,628s by však stačil dokonce na stupně vítězů. Kluci se tak zařadili těsně před nás na průběžné 3. místo.

Kozlovice přijeli do Hájova již se dvěma vítězstvími na kontě – z Brušperku a jejich domácí soutěže. Před útokem jsem si všiml, že jejich nalívač viditelně kulhá a opravdu byl během útoku pomalejší. Strojník se tak ale nemusel na ničím rozmýšlet a dal vodu hned. Vyšlo to ještě docela pěkně, ale na Hájov to nestačilo. I tak se s časem 16,674s zařadili na průběžné 2. místo.

Proudaři Bašky se dostali až k čáře, ale levému se za zadkem zlomila hadice a hodně ho to rozhodilo. Přesto měl štěstí a terč trefil ani nevěděl jak. Díky tomu se s časem 17,873s dostali dokonce na aktuálně 3. pozici.

Při útoku žen ze Pstružího se stala málo vídaná věc – strojnice na startu upadla a pak o ní zakopla i nalívačka. Zadek tak byl hodně zpožděný a protože u nich strojnice zapojuje proudařce céčko, neměl ho samozřejmě kdo na základně zapojit. Muselo se tak ještě čekat na jeho zapojení a pak už šlo jen o dokončení útoku, aby holky neskončily s 1 bodem za neplatný pokus. To se povedlo a nakonec ani nebyly poslední, za čas 33,750s získaly dokonce 4 body.

Poslední pokus v kategorii muži nad 35 let předvedlo Mniší. Voda šla až moc pozdě a proudaři zbytečně čekali na čáře. Při zaváhání domácího celku však čas 19,237s stačil na 2. místo.

V Brušperku asi nezvolili nejvhodnější obuv, protože na dlažbě před terči uklouzli oba proudaři i rozdělovač, který tam přiběhl pomoci. Dosažený čas byl 28s a nějaké drobné. Pravý proudař ale při pádu překročil čáru výstřiku, takže z toho byl jen neplatný pokus.

Levý proudař Palkovic se dost zpozdil na základně. Byť na něj strojník počkal, skončil docela daleko od čáry. Měl ale štěstí, protože to trefil úplně z první, dokonce dříve, než kolega napravo. Počkání s vodou se však odrazilo na čase, který byl 19,246s.

Podobná věc, jako loni Vojtovi, se stala levému proudaři Hájova B. Rozhodila ho při zákleku voda a než se srovnal, prostříkal 4,5s. Byl tak z toho jen čas 21,421s.

Muži Pstružího měli na stroji ženu, které se však nepodařilo správně odhadnout, kdy má dát vodu, a tak proudaři chvíli čekali. I tak se podařilo pravému proudaři ještě prostříkat – LP 18,438s, PP 19,121s.

Mniší umí také zajíždět výborné časy, tady se ale zpozdil pravý proudař a rozdělovač dlouho zápasil s otevřeným středem na svém náčiní. Zápasil tak statečně, že zlil družstvo Stanislavic stojící u dráhy a hlavně našeho Vojtu, který dostal plný zásah :) Čas tak byl zákonitě horší – 21,095s.

Při útoku Nové Vsi byli všichni zvědaví, zda se jim podaří dostat před Hájov a stáhnout jejich náskok v tabulce. Voda přišla na proudnice asi o půl sekundy pomaleji, než u Hájova, ale díky tomu se proudaři lépe srovnali na čáře. Levý terč byl sražen myslím v čase cca 15,4s, ale pravý terč se sundat nepodařilo, protože praskla céčková hadice. Byl tak z toho neplatný pokus a po pár neslušných slovech dokonce diskvalifikace. Logicky by tak Nová Ves neměla dostat ani bod za účast, ale v pravidlech BL toto není ošetřeno. Rada BL později rozhodla, že jim bod za účast bude uznán.

Před útokem žen z Lučiny nastala kuriózní situace, kdy až na startu zjistily, že nesmí být v družstvu žen muž a chyběla jim tak strojnice :) Ta stála opodál úplně nepřipravená bez výstroje. Nakonec se jí ale podařilo rychle sehnat pásek a helmu a holky mohly startovat. Útok vůbec nebyl špatný, jen se mohla dát dříve voda. Výsledný čas byl 22,522s.

Bystrému zaváhal na spojích pravý proudař a nedoběhl tak úplně k čáře. Trefil to se štěstím ještě slušně za 16,746s, avšak nalevo byl čas 16,028s, kterým mohli celou soutěž vyhrát.

Další tým s problémem na proudu byly ženy Nové Vsi. Pravá proudařka byla lehce pomalejší a při zákleku se posadila na zadek. To samozřejmě není ideální pozice pro sestřikování, takže výrazněji prostříkala na 20,467s. Nalevo bylo slušných 19,028s.

Při útoku Hukvald jsme byli svědky zajímavé premiéry. Na postu strojníka se objevil klučina, kterého věkem odhaduji tak na kategorii starších žáků. Se staršími kolegy vepředu se vůbec nepáral a dal jim vodu pěkně naostro. Tato taktika vyšla na výbornou a s časem 20,797s si Hukvaldy odvezly dokonce největší letošní zisk 10 bodů.

Horní Žukov se před Hájovem zúčastnil posledního kola MSL v Bartovicích. Tam se jim však stala hodně nemilá věc – na úplně nové mašině jim při útoku vyletěla blokem motoru ojnice. Tady si tak museli půjčit stroj Nové Vsi. Aby té smůly nebylo málo, viděli jsme opět zaseknutí proudaře na základně a čekání s vodou při jeho dobíhání. Za čas 21,836s získali chlapi 9 bodů a završili svůj černý víkend.

Chlapi z Lučiny moc povedený pokus nepředvedli. Odpojilo se jim totiž céčko z rozdělovače a viděli jsme nejpomalejší mužský útok v čase 32,851s.

Stanislavicím pomáhal na béčkách Honza z našeho týmu B. Svůj úkol splnil výborně, proudař mu neutekl a dopravní vedení měl krásně nataženo. Voda byla trochu opatrnější, proudaři chvilku čekali. Pravý proudař možná nemusel tak brzo zaklekávat, takže nebyl úplně u čáry. Díky tomu prostříkl skoro 0,8s na výsledných 18,323s.

Strojnice Bystrého už poněkolikáté čekala moc dlouho s vodou a proudařky tak dlouho čekaly u čáry. Díky tomu jsme viděli povedené sestřiky, ale čas 22,177s stačil jen na 6 bodů.

Ani proudaři Frýdku B neměli svůj den – pravý nestačil zakleknout dříve, než přišla voda. Přesto měl solidní čas 17,078s. Nalevo problémy se záklekem nebyly, ale zvlněná hadice proudaře rozhodila tak, že prostříkal až na 19,230s.

Také Nikol s Domčou absolvovaly v sobotu 5 útoků, poslední za Krmelín. Domča se trochu zpozdila na spojích, ale díky pomalejší vodě stihla doběhnout až k čáře. Nika měla před ní náskok, ale zbytečně zaklekla moc brzo, byla dál od čáry a prostříkla půl sekundy na 20,687s.

Originál PS12 Starého Města během útoku jejich žen chcípla a strojnice ji musela znovu startovat. Potom se odpojilo béčko z rozdělovače a jeho znovuzapojení trvalo hodně dlouho. Holky se nakonec s časem nevlezly ani pod minutu a dokončily útok za 73,281s.

Frýdecké ženy jsou ke konci sezóny ve výborné formě a určitě jsou jedny z favoritek na každé soutěži. A to se vyplnilo do puntíku – pravá proudařka byla sice trochu dál, ale po dokončení útoku svítil na časomíře čas 18,937s – nový traťový rekord a vítězný čas soutěže. Nalevo byl navíc nejlepší shoz večera, 18,378s.

Pravý proudař Hukovic nezapojil na základně proudnici, vypadlo mu klubo a doběhl jen na začátek koberce. Přesto se mu podařilo srazit terč v podstatě z první vody a s časem 18,080s nás těsně porazili.

Staré Hamry měly stejně jako v Brušperku problém na sacím. Koš spadl ze savice dokonce dvakrát. Zpožděný útok s časem 27,032s pak stačil jen na 7 bodů.

Chlapi ze Starého Města předvedli útok odpovídající rychlosti jejich mašiny. Škoda skoro dvouvteřinového prostřiku napravo, ale ten v konečném důsledku nic neřešil. Za čas 24,264s získali 8 bodů.

Béčkař Lubiny-Větřkovic nepojil pořádně mezispoj béček a ten se s vodou rozpojil. Strojník se vůbec nedíval dopředu, takže ještě pár sekund dával plný plyn a zlil diváky, aparaturu a výsledkovou tabuli. Výsledný čas 32,281s byl druhý nejhorší v mužské kategorii.

Frýdek A měl na poslední 4 kolech bilanci svých útoků následující: pokažený, povedený, pokažený, povedený. A chlapi se tohoto schéma drželi i v Hájově, protože se nepodařilo nabrat vodu a byl z toho jen neplatný pokus.

Vítězství obhájili chlapi z Hájova. Na nástupu bylo vyhlášeno jako druhé Bystré a třetí Kozlovice. Ráno se však přišlo na překlep na výsledkové tabuli a nakonec tak druhé skončily Kozlovice a třetí Bystré. My jsme obsadili 8. příčku.

Díky neplatnému pokusu Nové Vsi má Hájov na čele tabulky už 22 bodový náskok. Nová Ves se udržela na 2. místě, ale Bystré je už jen 5 bodů za nimi. Fryčovice klesly na 4. příčku, my na ně na 5. místě ztrácíme 9 bodů. Zároveň máme za sebou luxusní odstup 27 bodů na dvojici Skalice – Stanislavice. Stále je však ve hře 38 bodů a všechno může být úplně jinak.

Frýdecké ženy dosáhly svého druhého ligového triumfu. Těsně za nimi skončil domácí Hájov a třetí místo si odvezly Fryčovice. Naše holky skončily šesté.

Holky z Hájova tak pořád drží první místo a mají 8 bodů náskok na druhou Novou Ves. Naše ženy jsou třetí, ale na druhé místo ztrácejí jen 2 body. Čtvrté Fryčovice jsou pak pozadu o 14 bodů a o další 2 body je za nimi Frýdek na místě pátém.

Celkově soutěž nemohu hodnotit jinak, než velmi kladně. Skvělá trať, okolo níž vytvořili domácí diváci perfektní atmosféru. Přísní, ale féroví rozhodčí. Komentátorovi se v alkoholovém opojení semtam zapletl jazyk, ale to vůbec nebylo na škodu, spíše naopak :) A v neposlední řadě výborné občerstvení. To jsou všechno klady Hájovského poháru a nedostatky se mi hledají jen velmi těžko. Prostě jedna z nejlepších ligových soutěží.