Reportáž Brušperk 2011


Po dvoutýdenní ligové pauze nás čekal asi nejnáročnější víkend letošní sezóny. Konala se totiž hned dvě ligová kola – ráno klasická rovinka v Brušperku a noční soutěž v Hájově. Zároveň to byl víkend velmi důležitý, protože mohl hodně napovědět o celkovém pořadí v ligové tabulce. V mezidobí mezi soutěžemi jsme se jako mnoho dalších týmů rozhodli zajet ještě do Kozlovic, takže jsme měli v sobotu o zábavu postaráno.

Jak už je v Brušperku zvykem, místo nástupu byla jen krátká porada velitelů a bez nějakého zdržování šel hned na start první tým – domácí ženy. Ty se nejspíš poskládaly právě kvůli domácí soutěži a byly vidět rezervy hlavně vzadu. Čas 25,547s na dobré umístění nestačil.

Pak šli na start muži Nové Vsi. Trochu byl problém s nálivkou a voda tak šla z mašiny až po 8. sekundě. S jejich dvoulitrem ale i tak přišla voda na proudnice za nějakých 13,8s. Levý proudař to trefil za 14,538s, ale kolega napravo měl výrazný prostřik až na 15,827s. To jim moc nadějí na stáhnutí náskoku Hájova nedávalo.

Muži ze Stanislavic ukázali, že jejich patnáctka z Nové Vsi nebyla v žadném případě náhoda. S rychlým zadkem měli proudaři u terčů vodu na nízkou patnáctku. Vlevo se podařilo sestříknout slušně za 15,648s. Napravo přišla trochu později voda a proudař ještě lehce prostříkl na výsledných 16,231s.

Slušný výkon předvedli také domácí muži. Škoda jen, že nalívač trochu bojoval s napíchnutím savice. Jinak by mohl být čas 17,450s určitě lepší, proudaři totiž čekali na vodu.

Áčko Frýdku je mančaft stavěný na rovinky a na zdejší rychlé trati se od nich dala očekávat i čtrnáctka. Zadek byl trochu pomalejší, ale to s dvoulitrem nemusí být na škodu. Proudaři byli na čáře a měli čas pořádně zamířit. Přesto hledali střed terče poměrně dlouho a bylo z toho „jen“ 15,436s. I tak výborný výkon, za který se dalo očekávat hodně bodů. Ta čtrnáctka ale visela ve vzduchu.

Parádně provedený pokus předvedly ženy z Nové Vsi. Časem 17,370s nasadily laťku hodně vysoko. Měly ale také velký kus štěstí, protože jim ihned po sestřiku praskla béčková hadice. Stačilo aby jedna z proudařek trochu prostříkala a byl by z toho neplatný pokus.

Palkovická strojnice dlouho čekala s vodou, ale i tak se mi zdálo, že proudařky úplně nedoběhly. Pravá proudařka přesto předvedla povedený sestřik v čase 19,038s. Výsledný čas 20,073s nebyl špatný, ale tady je opravdu rychlá trať a tak ani takový čas nemusel přinést větší bodový zisk.

Skalice předvedla velmi pohledný útok. Náběr vypadal parádně, byť někde musela být chyba, protože voda šla z mašiny až za 8s rovných. Zbytek byl jako z učebnice – béčka natažené, rozdělovač si pohlídal rozhození céček, proudaři v pohodě zaklekli a srovnali se na sestřik. Packal měl nalevo 15,278s, Riči však prostříkal až na 16,281s. Tady opravdu neměl štěstí, protože byl v ideálním zákleku hned u čáry. Kluci letos prostě zažívají hodně smolnou sezónu.

Naše holky šly na start jako deváté v pořadí. Na Novou Ves měly náskok pouze 1 bod a pokud chtěly udržet kontakt, musely zajet výborný čas. Že by ale holky mohly zajet sedmnáctku, tomu jsem popravdě moc nevěřil. Zadek klapl perfektně, i předek zmizel bleskově ze základny, takže Petra dávala vodu hned na plný plyn. Nika si odhodila brzo kotouč, byla trochu dál od terče a prostříkala. Přesto časomíra ukazovala skvělý čas 18,322s. Dech nám vyrazil čas levého terče – 17,368s by dokonce stačilo na první místo! Nikol její prostřik hodně štval, ale i s nízkou osmnáctkou mohly být holky spokojené.

Ženy z Bašky taktizovaly po vzoru Palkovic s vodou. Při této taktice však musí proudařky předvést shozy z první vody, jinak čas na nejlepší nestačí. Nalevo se to povedlo a za čas 18,848s mohlo být hodně bodů. Na pravý proud však přišla citelně později voda a výsledný čas 20,620s stačil až na druhou polovinu výsledkové listiny.

Muži z Palkovic mají pomalejší zadek a ani jejich dvoulitr jim moc nezatlačil. Voda přišla na proudnice asi za 15,5s, s čímž si docela dobře poradil levý proudař a sundal terč za 16,678s. Pravý a výsledný čas pak byl 17,277s.

Fryčovice ztrácely na naše holky už docela značný počet bodů a potřebovaly se dostat s časem před ně. Velkou smůlu však měla košařka, které se koš kousl přes závit a nedokázala jej povolit. Chvíli s ním bojovala a pak jí nezbylo nic jiného, než to risknout a ponořit jej do kádě. Koš na savici vydržel až do konce pokusu, ale čas 28,463s byl nakonec nejhorší v soutěži a stačil jen na 2 body. Naše holky tak opět zvětšily svůj náskok.

Pak jsme již byli na řadě my. Náš cíl byl jasný – vylepšit si osobák 15,633s a s trochou štěstí i možná ohrozit hranici 15s. Útok se ale od začátku nevyvíjel úplně ideálně. Já jsem zacvakal na céčku, zapojil jsem ho až na třetí pokus, ale naštěstí mi to tak tak vyšlo a Vojta mi s ním neutekl. Siki ještě za běhu dopojoval béčko a prvních pár metrů tak neběžel naplno. Zadek jinak vyšel, jen Dalibor trochu zaváhal s plynem. To ale nebylo úplně na škodu, protože jsme to takhle se Sikim ještě stihli natáhnout. Se Sikim to potom ještě trochu zametlo a chvíli mu stříkala voda středem rozdělovače. I přes poněkud krkolomné provedení se ale voda dostala na terče za 14,7s. Bohužel se to klukům na proudech nepodařilo trefit z první – Pavel měl 15,548s a Vojta 15,966s. Z času jsme měli rozporuplné pocity, ale pořád to byl náš druhý nejlepší čas a na to, že to byl v podstatě pokažený útok, to je ještě slušné :)

Kluci z Bašky předvedli takový jejich „standardní“ útok, šestnáctkových časů už zaběhli na lize dost. K tomu, aby to bylo lepší, jim chybí ještě malinko rychlejší zadek. Tento tým má určitě potenciál běhat časy pod 16s. Konkurence v lize stoupá a dosažený čas 16,664s letos stačil v Brušperku jen na 10 bodů z 19 možných.

Nikol si zaběhla pravý proud i za Krmelín, při zranění Pavly máme teď s Krmelínem stejnou proudařskou dvojici Domča – Nika. Pro holky to byla v podstatě domácí soutěž, protože zde jezdí trénovat, takže se chtěly vytáhnout a udělat dobrý čas. Bohužel se nepodařilo hned narazit savici a to způsobilo rozhodující ztrátu. Domča zdolala terč za 19,348s, Nika prostříkala na 20,141s.

Při útoku žen Trnávky jsme opět mohli vidět taktizování s vodou a opět se to moc nevyplatilo. Nalevo bylo solidních 18,858s, ale napravo byl prostřik na 19,341s a to na bednu nestačilo.

Útok Fryčovic nás letos zajímá vždy, protože se skoro pokaždé lišíme v čase jen o desetiny, či setiny sekundy. Tentokráte to dopadlo lépe pro nás – díky sekundovému prostřiku se zařadili s časem 16,126s bezprostředně za nás. Je to pro ně škoda, protože 15,048s nalevo byl opravdu výborný čas.

Trojanovicím chyběla k umístění na bedně přesnější ruka obou proudařů. Voda jim přišla přesně ve 14. sekundě, výsledný čas byl 15,381s.

Ženy z Lučiny měly na stroji muže, který se však dlouho bál přidat plyn. Dokud nebyly proudařky na čáře, jel stěží na čtvrt plynu a až potom přidal. Dosažený čas mohl být určitě lepší než 24,196s.

Mužům z Trnávky se zamotalo céčko u pravého proudu a voda tam tak přišla od dost později. Nalevo bylo 15,288s, napravo 16,786s.

Nalívač Paskova si nejspíš všiml, že je béčkař s rozdělovačem stále na základně, jinak nevím, proč se znovu vracel do kádě. Asi to tak ale bylo, protože je tím zachránil a stačili doběhnout. Čas však již samozřejmě na nejlepší stačit nemohl. 20,621s nakonec znamenalo 21. místo.

Košař Krmelína zvolil zvláštní styl šroubování koše, který však nebyl moc rychlý. Potom se ještě otevřel střed rozdělovače, na což reagoval strojník ubráním plynu a chlapi nabrali další ztrátu. Čas 21,693s je zařadil ke konci výsledkové listiny.

Ne moc povedený útok předvedli muži z Lučiny, zadek dokázal dostat vodu z mašiny až za 9s, mašina moc nezatlačila a pravý proudař přidal skoro 2s prostřik. 21,107s nestačilo na víc, než 4 body.

Chlapi z Bystrého se na posledních dvou kolech zvedli a díky zisku 19 a 18 bodů se vrátili do boje o medaile. I zde předvedli, že na to mají a po výborném výkonu v čase 15,180s se ujali průběžného vedení v soutěži.

O to je ale vzápětí připravila Stará Ves, účastník Moravskoslezské ligy. Viděli jsme rychlý zadek, krásné rozhození hadic rozdělovačem a výborné sestřiky. Sečteno, podtrženo to ve výsledku dalo první čtrnáctku v soutěži – 14,851s.

Hornímu Žukovu se vůbec nepodařilo sání. Košař se zasekl na koši, nalívači se nepodařilo pořádně nabrat a bylo to. Rovinka takové chyby neodpouští a čas 20,483s znamenal jen 6 bodů.

Zadek Starých Hamer se moc nepředvedl a voda šla z mašiny hodně pozdě. S výkonem 19,481s určitě chlapi spokojení nebyli.

Nalívačce ze Lhotky se nepodařilo hned napíchnout savici a tím trochu zpozdila vodu. Přesto se levé proudařce podařilo sestřelit terč v čase 17,968s. Napravo byl však prostřik na 19,144s a to nakonec na bednu těsně nestačilo. Lhotka si odsud odvezla nepopulární bramborovou pozici.

Muži ze Pstružího se po dvou neplatných pokusech ze začátku sezóny postupně prokousávali tabulkou do vyšších pater. Bohužel přišlo v Brušperku velké zaváhání béčkaře, který uklouzl na startu a pak nestihl včas zapojit céčko. Proudař na něj sice počkal a neutekl mu, ale béčkař se tím hodně zpozdil a nakonec nestihl zapojit béčko na stroj dříve, než přišla voda. Pak už to měl samozřejmě těžké a časová ztráta byla obrovská. 25,930s stačilo jen na 2 body.

Další na řadě byly ženy z Frýdku, jak je večer trefně nazval Vojtyla – skokanky Beskydské ligy. Od úplného dna tabulky se totiž dostávají stále výš a výš. Bylo vidět, že se toho holky nebojí a i s dvoulitrem dávaly vodu hned bez nějakého taktizování. Nalevo byl díky tomu špičkový čas 16,538s! Bohužel byla pravá proudařka malinko dále a prostříkala skoro 3s na 19,243s. I tak z toho byly slušné body, ale tenhle útok měl prostě vyhrát, parádní výkon a klobouk dolů.

Ženy Pstružího dávaly po vzoru našich holek vodu hned, žádné taktizování. A docela se jim to vyplatilo. Sice byl na pravém proudu 0,5s prostřik, ale s časem 19,065s se zařadily na průběžné 3. místo.

Áčko Hájova mělo velkou šanci využít prostřiku Nové Vsi a utéct jim zase o pár bodů. Voda šla rychle, béčkař s rozdělovačem zvládli své úlohy bezchybně a už to bylo jen na proudařích. Levý to trefil podle očekávání za 14,628s, ale pravý citelně prostříkal na 15,694s, což momentálně znamenalo 3. místo v lize. Alespoň se dostali před Novou Ves, ale náskok zvýšili jen o jediný bod.

Chlapi ze Lhotky ukázali, že se letos rapidně zlepšují. Už v průběhu sezóny dokázali dostat vodu k proudnicím na čtrnáctkový čas, dosud však chyběly povedené sestřiky. V Brušperku se to však konečně povedlo a s časem 15,020s se dostali na průběžné 2. místo. Mach si dokonce stříkl exkluzivní čas 14,438s!

Byť košař z Kozlovic neudělal nejrychlejší koš, voda šla z mašiny nejrychleji v soutěži. Proudaři s tak rychlou vodou sice prostříkali, ale nakonec to na průběžné první místo ještě stačilo. Časem 14,627s se Kozlovice přiblížily k obhajobě loňského vítězství.

Košaři Frýdku B nesedl koš, ale daleko větší problém měl rozdělovač, který nezapojil levé céčko. Strojník si toho naštěstí všiml a ubral plyn. Céčko se zapojit podařilo, ale ještě chvíli trvalo, než si uvědomili, že mají zavřený ventil na rozdělovači. No prostě to byl hodně nepovedený pokus a s časem 32,173 skončili kluci poslední.

Holky z Hájova to měly rozběhnuté parádně a i kdyby na Novou Ves nestačily, pořád by si udržely luxusní náskok na prvním místě v tabulce BL. Bohužel pravá proudařka při zaklekávání uklouzla, pustila proudnici a to znamenalo velkou ztrátu na čase. Za 22,363s získaly holky jen 6 bodů a jejich náskok se rázem zmenšil na polovinu.

Strojníkovi Hukvald nesedly napoprvé céčka, musel kousek popoběhnout za proudařem a díky tomu šla později voda. Proudaři tak čekali dlouho marně u čáry a jejich výkon by si určitě zasloužil lepší čas, než 21,075s.

Hájov B měl trochu problém na koši, kdy se sice podařilo napoprvé našroubovat, ale koš košařovi vyklouzl z ruky. Voda tak šla z mašiny až v 9. sekundě. Díky dvoulitru přišla voda na proudnice ještě aspoň na vysokou patnáctku, ale proudaři přidali výraznější prostřiky, takže z toho bylo až 17,884s.

Pokus Mnišího pokazil pravý proudař, který se hodně zasekl na základně, pak nestíhal doběhnout a upustil proudnici. Útok byl sice dokončen v čase 29,343s, ale chlapi určitě mysleli na lepší čas – levý terč byl sražen za 15,738s …

Styl základny Karolinky byl naprosto odlišny od toho, na co je většina týmů Beskydské ligy zvyklá. Proudaři si zapojují mezispoj céček a proudnici zapojují za běhu. Strojník probíhá základnu, zapojuje béčko na stroj a až poté bere savici. Béčkař zapojuje jen mezispoj béček a běží dopředu. (Béčkař si to teda umí zařídit :)) Strojník se však trochu sekl na spoji na mašině a dal později vodu. Proudaři tak na ni čekali u terčů a dosažený čas 16,472s určitě nebyl vrcholem jejich schopností.

Ženy Starého Města předvedly útok bez žádné větší chyby. Prostě tomu chyběl silnější stroj, je to něco podobného, jako my s neupraveným strojem v roce 2009. Škoda skoro 2s prostřiku napravo, ale levý čas 21,248s je s tímto strojem téměř maximum a holkám by silnější stroj určitě slušel.

Muži Starého Města zajeli jen o necelou sekundu lepší čas, než jejich ženy – 22,327s. S rychlejším zadkem by ale i s jejich strojem mohl být čas lepší. Výtlak jsem změřil asi 10s, pokud by dokázali nabrat vodu aspoň za 8s, mohli by dosáhnout času okolo 19s.

První místo si odvezli muži z Kozlovic, druhé Stará Ves a třetí byla překvapivě Lhotka. Mezi ligovými týmy na tom bylo nejlépe Bystré, o bod méně získal Frýdek a třetí ligovou pozici obsadil Hájov. My jsme získali 15 bodů za 5. místo, v soutěži jsme pak celkově skončili osmí.

Hájov tak zůstal na prvním místě a zvýšil svůj náskok před Novou Vsí o 1 bod. Fryčovice udržely třetí příčku, ale už se na ně začalo dotahovat Bystré. Nám naopak uteklo a začínáme být na páté pozici docela osamělí – ztrácíme 9 bodů na 4. místo a máme náskok 18 bodů na 6. Skalici.

Ženskou kategorii vyhrála po výborném výkonu zaslouženě Nová Ves, našim holkám to i s prostřikem vyšlo na druhé místo a třetí bylo Pstruží.

Holky z Hájova vedou ligu už jen o 6 bodů, naše ženy se dělí s Novou Vsí o 2. místo s 91 body. První tři místa pak už hodně odskočily zbytku ligy, protože 4. Fryčovice mají 74 bodů a pátý Frýdek 70.

První soutěž tak byla za námi a my vyrazili rovnou do Kozlovic.

Napsat komentář