Reportáž Hukvaldy 2011


Beskydská liga se dostala do své druhé poloviny 7. kolem v Hukvaldech. V minulosti se podoba této soutěže často obměňovala, tento rok jsme se však dočkali naprosto stejné trati jako loni a vypadá to, že se trať ustálila. Jedná se o klasickou rovinku na 2B s mírným převýšením a základnou lehce vytočenou vůči zbytku dráhy.

První šli na start domácí muži A. Předvedli jeden ze svých nejlepších letošních výsledků, dosáhli času 21,036s. Škoda jen prostřiku na pravém proudu, protože se mohli dostat pod 20s. 7 bodů a 20. místo pak určitě mohli považovat za úspěch.

Velkou smůlu měli chlapi z Horního Žukova. Po odstartování jejich pokusu se nerozběhla časomíra, na což se přišlo bohužel až po dokončení útoku. Byla to škoda, protože pokus byl docela povedený a když musíte opakovat, vždycky vás to trochu rozhodí.

Poté šli na start muži Nové Vsi. Viděli jsme první ulitý start, při druhém odstartování nastaly opět problémy s časomírou. Pořadatelé přišli na to, že je špatný prodlužovací kabel od startovací pistole. Oznámili tedy, že budou startovat s krátkým kabelem a aby byl startér slyšet i na větší dálku, dali mu mikrofon. Napotřetí se už podařilo odstartovat bez problému, avšak béčkař nedal céčkovou spojku a musel dobíhat levého proudaře. První velké zaváhání Nové Vsi bylo na světě. S časem 23,240s nemohli pomýšlet na výraznější počet bodů a pokud by Hájov zajel čas, na který má, dost by jim utekl.

Po ukončení pokusu však nastal šok. Nová Ves podala protest proti startování svého útoku. Prý neslyšeli startéra. Říkal jsem si, že takový protest nemůže uspět, protože jsem si nevšiml, že by některý ze závodníků Nové Vsi zaváhal na startu. Naopak všichni odstartovali ve stejný okamžik, takže o nějakém ovlivnění útoku startérem nemohla být řeč. Poté ale nastal šok ještě větší – protest byl uznán a Nová Ves tak dostala možnost opakovat svůj pokus. Dle mého se jednalo o velké pochybení rozhodčích, ale to bylo v dané chvíli jedno. Daleko smutnější je, že to Nová Ves vůbec zkusila. Sezóna je dlouhá a nikdo ji nedokáže odsoutěžit bez nějaké chyby. Pokud ale někdo po zkaženém útoku zneužije jen drobnou odchylku od způsobu startování, aby si mohl pokus opravit, nemá to s fair-play nic společného. Pokud však muži z Nové Vsi chtějí vyhrát ligu za každou cenu, prosím, ať ji vyhrají. Mě osobně by ale takové vítězství vůbec netěšilo a doufám, že nejsem sám.

Dalším týmem na základně byly naše holky. Vypůjčená strojnice Monča z Hájova trochu taktizovala s vodou, přesto Nika s Pavlou na proudech nebyly úplně u čáry a trochu to prostříkaly. Z videa jsem stopl, že se voda dotkla terčů okolo 18,3s. Výsledný čas 19,994s byl sice pod 20s, ale v tu chvíli to na nejvyšší příčky nevypadalo. Po uznání protestu Nové Vsi bylo nabídnuto opakování pokusu i našim holkám, protože startování proběhlo stejným způsobem. Protože jsme však s tímto protestem zásadně nesouhlasili, holky to férově odmítly.

Pak už nevím přesně, jak šly útoky za sebou, takže je popisuji přibližně tak jak to bylo napsáno na startovní listině i když vím, že pořadí bylo jiné.

Chlapům z Horního Žukova bohužel opakovaný pokus nevyšel tak dobře, jako ten první. Rozdělovač dával spojku až za běhu a voda mu přišla dříve, než ji stihl zapojit. Čas 21,055s byl o třídu horší, než jaký předvedli při prvním útoku. Nedalo se však nic dělat, i toto patří ke sportu, snad se na ně usměje štěstí příště. Tady získali 6 bodů a 21. místo.

Muži ze Pstružího měli pomalejší vodu, takže neatakovali šestnáctku, na kterou určitě mají. Výsledný čas 17,635s ale i tak nebyl špatný, získali za něj 12 bodů a obsadili 11. místo.

Béčku Hukvald se útok nepodařil podle jejich představ. Béčkové hadice nebyly moc nataženy a navíc se z rozdělovače odpojilo céčko. Dosažený čas 31,83s byl nakonec nejhorším v soutěži.

Výkon žen z Nové Vsi byl bezchybný až na pravou proudařku. Ta špatně zaklekla a upustila proudnici. Levý čas 18,198s byl nejrychlejší v soutěži, výsledný čas 30,952s byl pak naopak nejhorší v kategorii žen. To znamenalo poslední místo a 3 body.

Skalici se letos nedaří úplně podle jejich představ, vždy však měli slušné body. Tady ale nespojil strojník céčkovou spojku proudařovi, a to na rovince automaticky znamená minimální bodový zisk. Chlapi měli ještě tu smůlu, že do 1,5s před ně se naskládaly 4 ligové týmy, takže nakonec získali jen 4 body.

Fryčovice, přímé konkurentky našich holek v tabulce BL, šly až moc na jistotu. Proudařka s proudařem byli sice u čáry, ale voda šla moc pomalu, takže na naše ženy to nakonec nestačilo. S časem 20,651s nakonec obsadily 5. místo a získaly 10 bodů.

Chlapi z Bystrého museli po třech pokažených kolech konečně zabrat. Dokonce jim byla v případě úspěchu slíbena bečka kvasu :) Motivace zabrala na výbornou a po útoku bez větší chyby obsadili s časem 15,344s průběžné 1. místo.

Pak už si chystali základnu naši muži A. Loni mi zde ujela noha při startu na blátě, pak jsem nestihl zapojit céčko a celý útok skončil fiaskem. Tehdy to načalo sérii bídných výkonů a nad mým selháním v Hukvaldech jsem přemýšlel snad celý rok. Nastal čas abych to napravil a já se na to kupodivu nakonec i těšil, prostě jsem se chtěl toho prokletí zbavit. Ještě před startem jsem si zkoušel terén a zase mi to klouzalo, takže jsem raději nestartoval úplně naplno, abych neuklouzl znovu. Naštěstí to vyšlo a spoje mi sedly parádně, trochu mě ale překvapil kopeček od základny, který mě zbrzdil, takže mi zůstalo na béčkách oko. Voda měla oproti útoku z Nové Vsi rezervy, z mašiny šla asi za 8,5s. K tomu se přidaly drobné prostřiky a tak jsme nenavázali na minulou patnáctku. Vojta ji nalevo měl (15,758s), Pavel byl horší za 16,492s, ale pořád to byl dobrý čas. Nakonec to pro nás znamenalo 7. místo a slušných 14 bodů.

Mužům ze Starých Hamer se nepodařilo nabrat napoprvé vodu a nabrali výraznou časovou ztrátu. Za 27,747s si vysloužili jen 2 body a předposlední 25. místo.

Košařka Pstružího byla dost nejistá při šroubování koše na savici a byla tak trochu pomalejší. K tomu se přidal prostřik na pravém proudu a dosažený čas byl 22,837s. Ten stačil jen na 6 bodů.

Díky možnosti půjčení dvou závodníků jsme postavili i mužské béčko. Z áčka si půjčili Dalibora na stroj a Lukáše na nálivku. Peťa se z béček přesunul na proud a Pišta za něj zaskočil na béčkách. Předek vyšel parádně, tam to bylo rozběhnuto s přehledem na čas 16-17s. Bohužel zklamali ti, od kterých jsme to nečekali – Dalibor a Lukáš z áčka. Dalibor hodil strojovou savici trochu ze šikma a Lukáš pak dlouho bojoval se zapojením savice. Proudaři byli u čáry, ale voda nikde. Čas 20,887s mohl být opravdu mnohem lepší. Hlavní je, že to kluky baví a je vidět velké zlepšení.

Útok žen z Palkovic pokazila rozdělovačka, která dlouho bojovala s béčkovým spojem. Nakonec jej zapojit stihla, ale to jí už tahali proudař s proudařkou. Strojnice tak musela čekat s vodou, aby předek nevytopila. Zpoždění už bylo ale moc velké, takže s časem 24,936s obsadily Palkovice předposlední 12. místo a získaly 4 body.

Ženy z Bystrého měly celkově pomalejší zadek, voda se dostala k terčům přibližně za 20,5s. Levá proudařka byla dál, ale sestříkla solidně za 20,938s. Napravo to bylo horší, prostřik na 22,247s nakonec znamenal 8. místo a 7 bodů.

Levá proudařka Bašky se trochu zpozdila u základny, ale čekalo se docela dlouho s vodou, takže ještě stihla doběhnout. Útok na jistotu pak holkám vynesl čas 21,684s, 7. místo a 8 bodů.

Palkovičtí muži měli půjčeného košaře a rozdělovač z Nové Vsi a právě košař si vybral slabou chvilku. Nesedlo mu to, hodně se zpozdil a voda tak šla pozdě na to, aby mohli chlapi ohrozit vyšší příčky pořadí. Čas 19,132s stačil na 15. místo a 9 bodů.

Holky z Krmelína vůbec nečekaly s vodou, strojnice ji dala ihned když ji měla. Tak se mi to líbí :) O lepší umístění je bohužel připravil téměř sekundový prostřik na pravém proudu. Výsledný čas 20,745s znamenal 6. místo a 9 bodů.

Jak je letos zvykem, při útoku mužů z Fryčovic jsme mohli vidět výborný výkon. V podstatě tomu není co vytknout, když se dívám na video, nechápu, proč čas nebyl ještě lepší. S časem 15,733s se chlapi zařadili na průběžné 2. místo.

Vedoucí čas Bystrého 15,344s určitě nebyl pro Hájov A neřešitelný problém. A opravdu byl na levém proudu k vidění nejrychlejší sestřik dne a zároveň jediná čtrnáctka – 14,978s. Bohužel se tak moc nezadařilo pravému proudaři, který prostříkal bezmála sekundu a s časem 15,944s se Hájov překvapivě zařadil až za Fryčovice na průběžné 3. místo.

Kluci z Bašky se mohli svým pokusem dostat před naše áčko, ale proti byl pravý proudař, který prostříkal 0,8s. Dosažený čas tak byl 17,070s. Stačil na 9. místo a 13 bodů.

Proudaři Karolinky zapojovali pro náš region nezvykle proudnici až za běhu. Je to styl vhodný spíše na 3B, na 2B to je asi také rychlejší, než zapojovat proudnici klasicky na základně, ale také to je mnohem riskantnější. Co se může stát předvedl názorně pravý proudař, který upustil klubo a musel se vracet pro spojku. Čas 21,674s pak byl daleko za očekáváním a přinesl jen 5 bodů.

Dokonce ani hájovské ženy nedokázaly porazit náš ženský tým, zabránily jim v tom velké prostřiky. Dosažený čas 20,477s je však zařadil na průběžné 2. místo. Tady jsme začali tušit, že naše holky nezajely zase tak špatný čas.

Brušperk připravil o lepší umístění jejich pravý proudař, který prostříkal skoro 2 sekundy. Nakonec však tím ztratili jen 2 body. Za čas 19,074s obdrželi rovných 10 bodů.

Vlčovice těsně sesadily naše ženy z prvního místa časem 19,880s. Opět jsme ale zaznamenali 0,8s prostřik napravo.

Muži A z Frýdku snad konečně prolomili svou smůlu na ligových soutěžích a s časem 15,672s se dostali na průběžné druhé místo. Nebýt prostřiku, mohli být dokonce první.

Ženy z Frýdku byly jedny z posledních družstev, které mohly porazit naše ženy. Předvedly perfektní výkon, po kterém se zaslouženě ujaly vedení v soutěži s časem 19,436s. Muž na levém proudu měl dokonce 18,298s.

U Stanislavic byla chyba někde na sacím vedení, protože mašina chytla vodu až po chvíli, což znamenalo samozřejmě zpoždění a proudaři čekali na vodu. Za čas 18,334s získali 11 bodů a 13. místo.

Muži Starého Města nemají sportovní stroj, takže toho na rovince samozřejmě moc předvést nemohli. Čas 26,441s stačil jen na 3 body. Přesto si myslím, že i s jejich strojem se dá udělat čas okolo 20s, chce to jen trénink. I tak je velmi sympatické, že se do ligy přihlásili a snaží se objet skoro všechny soutěže, držím jim palce.

Nová Ves svým opakovaným pokusem zajela čas 15,526s a dostala se na 2. místo.

Lučinské ženy byly posledním ženským ligovým týmem. S časem 23,070s však naše holky neohrozily a ty tak měly jistotu 12 bodů v lize. Lučina za svůj výkon získala 5 bodů a 11. místo.

Muži Lučiny měli pomalejší vodu a obrovský prostřik na pravém proudu, největší v mužské kategorii. Proto dosáhli času 20,226s a získali jen 8 bodů. Za levý čas 17,528s by však získali bodů 12 …

Chlapů z Hukvald mi bylo docela líto, snažili se udělat dobrou soutěž, ale jejich snaha byla zmařena poruchou časomíry a následným protestem Nové Vsi, který znevážil celou soutěž a naštval snad všechny přítomné. Snad jim to příští rok vyjde lépe, soutěž je to jinak pěkná.

Nová Ves se tak v mužské kategorii dostala o 2 body před Hájov a má 126 bodů. Hájov jich má tedy 124. Třetí Fryčovice pořád na první dva hodně ztrácejí, ale i za sebou mají slušný odstup se 109 body. Bystré se prvním místem v Hukvaldech dostalo na 4. místo a má 97 bodů. My jsme na pátém místě s bodovým ziskem 93b a Skalice spadla na 6. místo s 87 body.

Hájovské ženy využily zaváhání Nové Vsi a dostaly se na první místo. Dokonce si i vytvořily 6b náskok a vedou ligu se 78 body. Na druhém místě má Nová Ves 72 bodů a naše holky jim s 68 body už šlapou na paty ze třetího místa. Dalších 5 bodů ztrácejí Fryčovice na 4. místě, páté Pstruží má 55 bodů.

Napsat komentář