3. kolo Beskydské ligy Baška

Na trénink jsme se tentokrát opravdu těšili, protože minulý týden nepřálo počasí, a tak se netrénovalo. Po minulých úspěších v prvních dvou kolech BL jde na našem týmu poznat nadšení a opravdu nás to hodně baví. Před pár dny nám navíc přišel objednaný sportovní koš, který rozhodně splnil naše očekávání – je lehký, lépe se drží a daleko lépe nabírá vodu.

Trénink probíhal klasicky, nejdříve trénovaly ženy cca do šesti hodin a potom jsme na to šli my muži. Znepokojovaly nás mračna stahující se nad námi, ale naštěstí po dobu tréninku jen chvíli lehce mrholilo. Daleko větší problém byl sehnat osmého člena týmu. Byť je oficiálně v týmu můžů 14 členů, trénovat chodí pravidelně jen sedm lidí. Zkoušeli jsme sehnat někoho po telefonu, ale všichni se na to vykašlali. Nezbylo nic jiného, než povolat Pavlu, jako nejrychlejší z družstva žen. Samozřejmě se jí to moc nelíbilo, protože nechtěla, aby se na ni ostatní zlobili, kdyby něco náhodou pokazila. Pro potřeby trénování to však stačilo, odjeli jsme 3 cvičné útoky s nejlepším časem lehce přes 30 sekund a jeli do hasičárny sušit hadice.

Sraz před soutěží byl dohodnut na 11:30, převlékli jsme se do mundurů, nachystali vše potřebné pro hasický útok a krátce po dvanácté hodině jsme vyrazili směr Baška. Na soutěž jsme dorazili mezi prvníma, ale protože někteří naši soutěžící byli ještě na svatbě, nemohli jsme se zapsat do startovní listiny někam výše. Startovali jsme tedy až ke konci soutěže. Útok zde prováděný byl podobný klasickému, avšak levý a pravý proud sestřikovali terč pouze s jedním C a poté teprve mohli napojit další C hadici a sestříknout další terč, po kterém se už zastavil měřený čas. Trochu podivná byla káď – úzká a vysoká, ale s novými ohebnými soutěžními savicemi nebyl problém nasát vodu. Základna nebyla dřevěná, prostě se hadice položily na zem, což na bahnitém terénu nebylo zrovna ideální.

Hned první provedený útok přinesl spoustu emocí. Nová Ves dosáhla skvělého času 23,278s, který, jak se později ukázalo, by stačil na první místo. Nepodařilo se jim však sešroubovat savice před sestříknutím terčů a byli za to diskvalifikováni. Oni však tvrdili, že před ukončením pokusu se jim je podařilo zašroubovat, to jim ale rozhodčí neuznal. Navíc pořádající sbor neměl v propozicích uvedeno, že savice musí být sešroubovány. A tak se samozřejmě hasiči z Nové Vsi dožadovali buď uznání času, nebo nového útoku. Jenže jim rozhodčí nevyhověl ani v jednom. Více o inidentu na stránkách BL [zde]. Další spornou situací byl útok mužů z Karolínky. Těsně před startovním výstřelem se jim uvolnila hadice naskládaná pod B spojku stroje a spadla mimo základnu, rozhodčí jim povolil to opravit, oni však pouze vrátili koncovku na základnu a zbytek hadice nechali mimo. Pan rozhodčí jim na to nic neřekl a pustil je na start. Po ukončení útoku však zvedl červený praporek a diskvalifikoval je právě za tu hadici. Asi nikdo z přítomných toto rozhodnutí nechápal, vždyť je povinností rozhodčího nepustit družstvo na start, pokud není na základně něco v pořádku! Ale pan hlavní rozhodčí holt rozhoduje vyšší ligy, tak si stál za svým. Naštěstí měl rozum alespoň pan Gurecki, který to vzal na sebe, jako rozhodčí na základně a Karolínce bylo umožněno opakovat pokus.

Mezitím odsoutěžily další družstva a průběžné stupně vítězů vypadaly takto: první Skalice (23,396s), druhý Hájov A (24,6778s) a třetí Pstruží (24,948s). Náš nejlepší čas na tréninku kolem 30s nám nedával naději na nějaké lepší umístění. Chtěli jsme tak alespoň získat nějaké slušnější body do celkové tabulky BL.

Nakonec jsme se rozhodli netrápit Pavlu a půjčili jsme si Macha ze Lhotky. Nachystali jsme si základnu, rozhodčí nic nenamítali a tak jsme se seřadili na startovní čáře. Po startu mi to u základny trochu podklouzlo, takže jsem trochu překážel Alešovi u savic, ale ustál jsem to, zapojil B spojky, popadl C hadici a běžel k pravému proudu. Bohužel jsem byl po tom uklouznutí trochu rozhozený, a tak jsem zapomněl potáhnout B hadice, aby se úplně natáhly. To nás možná stálo 1 – 2 sekundy. První terče byly dole rychle, taky napojení druhých céček proběhlo bez problémů. Byl z toho slušný čas 28,633, na setinu stejný jako mužstva domácích z Bašky. Nakonec jsme obsadili 7. místo v soutěži (Baška byla před námi kvůli lepšímu času na druhém proudu), ale v BL jsme za 6. místo získali 10 bodů.

Opět jsme tedy odjížděli ze soutěže spokojení, udrželi jsme vysoký standard minimálně 10 bodů na soutěž, v celkovém pořadí BL jsme udrželi dělené 4. místo s Baškou. Kdyby už byla nová mašina, mohlo to být o dost lepší. Doufáme, že nám ji už do týdne dodají, protože teď začínají soutěže s klasickým útokem, kde by jsme se starou mašinou asi těžko konkurovali ostatním týmům.

Tabulka pořadí soutěže [zde]

Napsat komentář