1. kolo BL Žabeň a 2. kolo PS Frýdek-Místek

Konečně před námi bylo 1. kolo Beskydské ligy. Letos se začínalo netradičně v Žabni a ne v Bystrém, což dávalo týmům, které nemají dobrou mašinu na sání, větší šanci na dobrý vstup do sezóny. Loni jsme si ze Žabně odvezli náš největší bodový zisk z celé sezóny, 12 bodů a minimálně tento výsledek jsme chtěli zopakovat. Bohužel ani holky ani my jsme na tréninku nebyli v kompletní sestavě. Chyběli strojníci Petra a Dalibor a košaři Aleš a Melanie. Strojníka jsem tedy oběma družstvům dělal já a košaře dělal Pavel. V takto obměněné sestavě samozřejmě nemělo smysl moc trénovat, když na soutěži to bylo úplně jinak, takže jsme udělali pár útoků a šli odpočívat před soutěží.

Žabeň

Soutěž začínala v 15:00, přijeli jsme s dostatečným předstihem, abychom si zamluvili nízká startovní čísla, protože si nešlo zarezervovat pořadí dopředu telefonicky. Sice tato soutěž moc oblíbená mezi neligovými mančafty není, ale vždy raději startujeme na začátku. Trať je zde zajímavá, ale zároveň velmi nebezpečná. Pravý proud běží víceméně klasicky, pouze musí mít při sestříknutí alespoň polovinu těla na vymezené podložce. Zato levý proud běží na 3C a na závěr musí vylézt na věž, ze které teprve sestřikuje terč. Ten však nesmí srazit, pokud ho zespoda nejistí jeden člen týmu (rozdělovač nebo béčkař). Béčka se navíc protahují pod překážkou a až poté se zapojují na rozdělovač. To celé je ztížené základnou otočenou o 180° oproti zvyklostem, takže má problémy hlavně košař, protože musí šroubovat koš druhou rukou.

A hned ze začátku padaly oproti minulému roku výborné časy. První na startu byla Skalice. Předvedla opravdu výborný útok s časem pod 24s, ale béčkař nestihl doběhnout k věži, terč byl sražen bez jištění a bohužel z toho byl pouze neplatný pokus.

Poté předvedly povedený pokus Oprechtice, jediný neligový mužský tým (nepočítám-li B týmy). Čas 25,95s by loni stačil na druhé místo. Byť se tímto útokem chlapi dostali na průběžné první místo, nakonec byli až šestí.

Loňský překvapivý vítěz Žabeň B předvedl, že to minule nebyla náhoda a ujal se vedení s časem 24,72s. Měli to opravdu dobře natrénované, přitom v týmu nejsou žádní mladíci.

Ještě lepší ale bylo Žabeňské áčko. Čas 24,00s byl bezkonkurenční. Vypadalo to, že už je nedokáže nikdo překonat a putovní pohár pro vítěze BL budou minimálně týden opatrovat právě oni.

Po těchto parádních časech jsme byli na řadě my. Na klidu nám to moc nepřidalo, právě proto raději startujeme co nejdřív. Bohužel jsme doplatili na tréninkovou absenci strojníka. Dalibor dal vodu dřív, než Siki zapojil béčko na rozdělovač, to se potáhlo dozadu a bylo po nadějích. Přesně tohle se mi stalo i na tréninku, kdyby tam Dalibor byl, asi by se mu to nestalo. Ale prostě tam být nemohl, s tím se nedá nic dělat. Útok jsme sice dokončili, ale čas 34,75s stačil jenom na předposlední místo. Díky absenci tří ligových týmů jsme si nakonec odvezli alespoň 5 bodů do tabulky BL.

Jako úplně poslední startovali muži z Hájova, černý kůň Beskydské ligy pro tuto sezónu. Jejich pokus zajímal hlavně průběžně první Žabeň A. Na rovinkách může Hájovu konkurovat snad jenom Nová Ves, ale nevěděli jsme co od nich čekat na takto specifické soutěži, protože se loni nezúčastnili. Naději domácích na vítězství v soutěži a vedení v BL však tito borci rázně utnuli. Čas 23,86s byl nejlepší ze všech a Hájov se tak mohl radovat z dalšího vítězství a 15 bodů do ligy.

Našim holkám se útok bohužel taky nepodařil ideálně. Rozběhnuto bylo na solidné čas, ale otevřel se rozdělovač při zpětném tahu vody po přidání plynu a to stálo holky cenné vteřiny. Nakonec sice měly o pár desetinek lepší čas, než my, ale oproti ostatním ženským týmům byl čas 34,20s podprůměrný. Stačil pouze na 7. místo a 4 body do ligy.

Ženskou soutěž vyhrála v čase 26,53s Nová Ves a zahájila tak cestu za obhajobou mistrovského titulu v BL. Druhé místo obsadily ženy Hájova, jejich asi největší soupeř. Dosáhly času 26,95s. Stupně vítězů doplnila třetím místem Lhotka za čas 28,53s.

Úvodní kolo Beskydské ligy se nám tedy nepovedlo. Je to velká škoda, bodů mohlo být mnohem více. Nedá se nic nělat, budeme to muset dohnat na dalších soutěžích. V neděli nás čekalo hned od rána 2. kolo požárního sportu ve Frýdku-Místku, takže jsme pospíchali domů nabrat síly.

2. kolo PS

V květnu jsme vyhráli okrskové kolo požárního sportu a dostali tak možnost reprezentovat náš okrsek na kole okresním. To se konalo na stadionu TJ Slezan Frýdek-Místek v neděli 13.6.2010 od 8:00. Prezentace družstev byla ale už v 7:00 a my tak museli vstávat už v 6 ráno. To, sobotní pokažená soutěž a nulové zkušenosti s disciplínami PS (kromě útoku samozřejmě) se podepsaly pod špatnou náladu v družstvu před odjezdem. Nikomu se tam nechtělo, ale nakonec jsme se přemohli a vyrazili do Frýdku.

První disciplínou byl běh na 100m překážek. Závodník nejdříve překoná 2m vysokou bariéru (ženy mají nízkou překážku), poté uchopí 2 hadice C, s nimi přeběhne kladinu vysokou 1,2m (u žen 0,8m), širokou 18cm a dlouhou 8m (+ 2m náběhy). Za kladinou rozhodí hadice, spojí je, pak zapojí hadici na rozdělovač umístěný na dráze, nakonec zapojí proudnici na druhý konec hadice a proběhne cílem.

Tuhle disciplínu kdysi dělali Aleš, Dalibor, Zdeněk a Lukáš. Zbytek neměl žádné zkušenosti, jen Pavel semtam chodil na tréninky do Skalice, na trati však nikdy neběžel. Celkově to nebyla zase až taková katastrofa, jak jsme čekali. Pavel měl dokonce velmi dobrý čas 20,37s a skončil mezi jednotlivci na výborném 11. místě. První místo obsadil trojnásobný olympijský vítěz z hasičské olympiády v Ostravě Pavel Krpec z Kozlovic s parádním časem 16,42s. V soutěži družstev se sčítalo 6 nejlepších časů každého týmu. První byl Frýdek se součtem 114,42s, druhé Kozlovice (123,11s) a třetí Skalice (128,79s). My jsme byli šestí s celkovým časem 148,46s. Z 11 týmů to nebylo vůbec špatné, takže se nám zlepšila nálada a už jsme vůbec nelitovali, že jsme sem jeli.

Po stovkách následovala štafeta na 4x100m s překážkami. Každé družstvo může postavit 2 čtyřčlenné štafety a počítá se čas rychlejší štafety. Jako štafetový kolík slouží proudnice. Na prvním úseku se překonává okno, následuje 2m bariéra, potom kladina se zapojováním hadic na rozdělovač a na posledním úseku se přenáší hasicí přístroj.

Tady jsme bohužel hodně doplatili na naši nezkušenost. První štafeta ve složení (podle úseků od prvního) Aleš, Zdeněk, Pavel a Vojta měla čas 76s, který mohl být o cca 6-7s lepší, protože Vojta před cílem upadl. Pavel ale odpojil při předávce proudnici ještě před na to určenou čárou, takže z toho byl pouze neplatný pokus. Druhá štafeta ve složení Petr, Lukáš, Martin a já měla čas 78s, ale opět jsme měli NP za špatnou předávku na prvním úseku. Tahle disciplína se tedy nepovedla, obsadili jsme poslední 11. místo. Vyhrály Kozlovice (60,31s), 2. byl Frýdek (61,01s) a 3. Malenovice (65,02s).

Poslední disciplínou byl požární útok. Na ten jsme se těšili, protože to byla jediná věc z celého dne, kterou jsme měli natrénovánu. Útok byl prováděn podle pravidel PS, tedy se širokými hadicemi, na 3B, s přetlakovým ventilem, stroj na základně nenastartovaný a bez viditelných úprav. Měly by být i 10l nástřikové terče, ale OSHFM nevlastní žádnou časomíru, takže si půjčili naši a tak se jelo jenom na sklopné. Každé družstvo mělo 2 pokusy a v rámci urychlení byly 2 základny – jedno družstvo startovalo a druhé se mezitím chystalo.

Při našem prvním pokusu zapomněl Dalibor zavřít odvodňovací ventily, přišel na to, až když z nich začala tryskat voda během útoku. Aby je zavřel, musel dát ruku z plynu, ten se sám vrátil a chvíli šla mašina na půl plynu. To se samozřejmě podepsalo na čase – 23,73s sice zatím stačilo na 3. místo, ale chtěli jsme udělat lepší čas. Druhý pokus byl nadějnější, ale měli jsme smůlu, koš se přisál ke dnu kádě a podtlak zmačkal savici, ta to naštěstí ještě vydržela, ale opět se zbrzdila voda. Proudaři čekali asi 3s na vodu, bylo z toho sice zrychlení na 22,70s, ale ostatní se také zlepšili a bylo z toho jen 4. místo. S časem 20,55s vyhrál Frýdek, druhé Kozlovice měly 21,54s a třetí Malenovice 22,22s.

Celkový vítěz se počítal podle bodů za umístění v jednotlivých disciplínách. Vítěz disciplíny dostal 1 bod, druhý 2 atd. Kdo měl na konci nejméně bodů, vyhrál. O prvenství se celý den bili Frýdek a Kozlovice. Šťastnější byl nakonec Frýdek, vyhráli rozhodující útok a se součtem bodů 4 zvítězili. Druhé Kozlovice zaostaly o bod – získaly jich 5. Třetí Malenovice už měly bodů více a to 10. My jsme nakonec skončili na výborném 5. místě s 20 body, měli jsme stejně bodů jako Dolní Lištná, ale rozhodoval útok a ten jsme měli lepší.

Holky měly celkový součet časů na stovce 174,24s, což stačilo na 4. místo z 5 týmů. Pavla ale s časem 24,35s obsadila mezi jednotlivci velmi pěkné 12. místo. První byly Kozlovice (135,19s), druhý Frýdek (143,56s) a třetí Baška (152,66s).

Štafeta holkám vyšla krásně, s časem 81,06s obsadily 3. místo. Přes okno skákala Denisa, přes překážku skákala Pavla, kladinu a rozdělovač udělala Melanie mladší a s hasičákem běžela Nikol. První byly opět Kozlovice (76,49s) a druhý Frýdek (77,84s).

V útoku se konečně zúročil trénink našich holek. Oba jejich pokusy by stačily na první místo a to to umí ještě líp. První čas byl 24,64s, druhý byl ještě o chlup lepší – 24,44s. Druhé místo patřilo Kozlovicím (24,84s) a třetí Bašce (30,37s).

Celkově tedy vyhrály Kozlovice se 4 body. Ale druhé místo připadlo našim holkám! Díky výbornému výsledku v útoku se posunuly o bod před Frýdek, celkem měly 8 bodů a třetí Frýdek 9. Loňské vítězky z Bašky skončily s 10 body čtvrté.

Nakonec jsme moc rádi, že jsme na okres jeli. Ostudu jsme si neudělali, spíše naopak. Páté místo je pro muže velmi slušný výsledek a druhé místo žen je naprostá fantazie. Dalo by se říct, že je to ideální výsledek, v případě vítězství by s nimi asi neměl kdo jet na krajské kolo, protože by se nám to křížilo s Beskydskou ligou. Příští rok nejspíš pojedeme na okres znova, pokud vyhrajeme 1. kolo, musím uznat, že to má něco do sebe.

Tabulka výsledků ze Žabně [zde]
Videa ze soutěží [zde]

Napsat komentář