Reportáž Hájov 31.8.2013


Po dlouhé třítýdenní pauze se Beskydská liga začala blížit do svého finále. 4 poslední kola ve čtyřech víkendech začala soutěží v Hájově. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších závodů, což dokazuje i vítězství v anketě o nejlepší soutěž BL v roce 2012. Každoročně se zde schází mnoho diváků, kteří společně s nasvětlením dráhy vytvářejí jedinečnou atmosféru. Proto jsme i tuto soutěž vybrali pro přímý přenos na FireTV – je to způsob odměny za dobrou práci a snahu pořadatelů. To však pro nás znamenalo být na Hájově už v 17 hodin a začít chystat kamery, kabely, střižnu a spoustu dalších věcí. Samotný přenos se pak už blížil našim představám, ale pořád ještě nebyl na 100% a snad se nám to do dalšího vysílání podaří vyladit.

O zahájení soutěže se postarali domácí muži nad 35 let. Voda šla sice později a proudaři na ni celkem dlouho čekali, ale čas 19,930s byl jejich osobním rekordem na této dráze. Svou spokojenost dali najevo parádní děkovačkou s místními fanoušky. Ženskou kategorii načala Skalice, která se po nepovedené soutěži u nich doma propadla v tabulce až na 4. místo. Tentokrát však bylo všechno jinak – Paša načasoval vodu ideálně a čas 19,135s dával velkou naději na vítězství v soutěži.

Hůře se vedlo Pájovi na stroji žen z Fryčovic. Zacvakal se na céčkové spojce a musel dobíhat proudařku. Voda tak šla později, ale čas 21,313s nebyl zase takovou tragédií. Domácí ženy měly jediný cíl – vyhrát. Podle toho vypadalo časování vody a na pravém proudu se rozsvítil krásný čas 18,807s. Bohužel levá proudařka se dlouho nemohla trefit a prostříkala až na 22,307s.

Opravdová tragédie bohužel nastala až při útoku našich holek. Lenka zaspala na startu a nestihla Domči zapojit céčko. Ještě ji doběhla a zapojila, ale vytrhla jí klubo z ruky. Lenka pak ale ještě stihla zapojit zbytek hadic a při počkání s vodou se mohly zachránit alespoň nějaké body. Jenže Petra to uspěchala a Domči vypadla proudnice z ruky. Bylo tak z toho až 40,592s a obhajoba titulu je tak už asi v nedohlednu.

Útok Karolinky vypadal velmi slibně, ale potvrdila se jejich letošní smůla, když nebylo zapojeno céčko na rozdělovači. Se zpožděním to tak bylo až za 23,299s. Kvalitní útok předvedli kluci ze Skalice a nastavili nám laťku časem 16,567s. Mohli však litovat prostřiku nalevo, protože lepší sestřik 16,165s by dával větší šanci na pódiové umístění.

Nám bylo jasné, že pokud se chceme udržet na 3. místě v tabulce BL, musíme Skalici porazit a nebo se k ní časem co nejvíce přiblížit. Odběh od základny vypadal hodně dobře, jenže pak David přišlápl hadici Láďovi a poté doslova přeběhl rozdělovač, pustil ho na zem a odpojilo se béčko. Ať už to bylo přemotivováním nebo nějakou tou pulkou před startem, tohle byla naprosto zbytečná chyba, která nás bude ještě hodně mrzet. Čas 31,694s dával jistotu, že spadneme z medailových pozic.

Hájov A si ligové volno zpříjemnil účastmi na MSL, kde předváděl úžasné výkony a získal si respekt především časem 13,823s z Mošnova. Od chlapů se tak dala očekávat nějaká brutalitka a Pružina měl nalevo opravdu 15,565s. Jenže Koci sestřik nestihnul kvůli prasklému béčku a pro Hájov to tak bylo první NP v BL od soutěže ve Lhotce v roce 2010. Levý proudař Fryčovic zapojoval proudnici až za běhu a muselo se na něj počkat s vodou. Čas 18,498s však nebyl zase tak špatný a dával naději na slušné body.

U Hukvald jsme viděli pro změnu zaváhání na pravém proudu. Při správném počkání s vodou z toho ale bylo aspoň 23,837s a nakonec pěkných 8 bodů. Mezi favority zde určitě patřili i muži ze Závišic, průběžně druhý tým Novojičínské ligy. Z vody za 14,2s však dokázali proudaři dostat jen čas 16,871s. Zatím to stačilo na druhé místo, ale nebylo pravděpodobné, že to vydrží až do konce soutěže.

Hukovicím patří v NJL až 8. místo, ale nebýt prostřiku napravo, mohli zde jít do čela průběžného pořadí. S dosaženým časem 17,157s byli zatím třetí. Holky z Krmelína možná mohly dát trochu rychleji vodu, ale čas 20,633s znamenal zatím druhé místo a sliboval dobré umístění. Pozice našich žen v tabulce BL se tak začala ještě více otřásat.

Příbor jsem myslím viděl na soutěži úplně poprvé. Chlapi však s časem 21,005s do předních umístění nepromluvili. Reputaci domácích mužů zachraňoval B tým. A myslím, že mohli být celkem spokojeni. Napravo skvělých 16,107s, jen škoda prostřiku na výsledných 16,682s, což znamenalo průběžné druhé místo.

Jakubčovice nad Odrou jsou 10. týmem v pořadí NJL. Útok měli kluci rozběhnutý parádně, jenže pravý proudař upustil proudnici a pokus pak už dokončován nebyl, takže NP. Mniší bylo teprve druhým týmem v kategorii nad 35 let. Po pěkném výkonu se dostali do čela před domácí mančaft s časem 17,876s.

Ženy z Hukovic jsou v NJL průběžně třetí, což ale trochu kazí fakt, že v NJL jsou jen 4 ženské týmy. Tady však mohly jít na druhé místo, nebýt 1,65s prostřiku na výsledných 21,642s. Košař Krmelína nemohl velmi dlouho našroubovat koš, pak bylo špatně nabráno, protože se mašina nechtěla pořádně rozjet a nakonec přidal levý proudař téměř 2s prostřik. Přes toto všechno to ale pořád stačilo na náš čas a Krmelín tak s rovným 31,000s získal o bod více.

Výškovice byly dalším mužským účastníkem z NJL, kde jim patří 3. místo. Dal se tedy očekávat atak na přední umístění a chlapi šli opravdu s časem 16,434s do vedení. Jen škoda prostřiku obou proudařů, tady patnácka být mohla. O patnácku se pokoušeli i muži z Kozlovic, jediný účastním MSL na této soutěži. Jenže proudaři byli utopení a s výraznými prostřiky z toho bylo až 17,888s.

Dalším týmem z NJL byli muži Mnišího. Útok se jim ale nevyvedl podle jejich představ a s časem 19,156s se zařadili doprostřed výsledkové listiny. Bystré vyhrálo poslední 2 ligové kola a chlapi chtěli svou formu potvrdit i zde. Na koši jsme viděli našeho Pitrise, který si s Bystrým zaběhl už na noční v Malenovicích a Jirkovi Foldynovi se styl koše shora zalíbil :). Všechno klaplo, jen ta voda mohla být možná ještě rychlejší, ale čas 16,299s znamenal jasné vedení.

Třetím a posledním týmem na 35 let byly Vlčovice. Viděli jsme výrazný prostřik na pravém proudu, ale i tak to stačilo s časem 17,643s na vítězství. Levý proudař si pak zaslouží respekt za sestřik v čase 16,722s. Ženy z Palkovic měly na pravém terči čas 22,052s zajišťující 6 bodů, jenže v levé proudnici byl kamínek, se kterým se sestříknout nedá a Palkovice si tak zapsaly NP.

Pstružímu se kousnul na základně rozdělovač a poté ještě pravý proudař upustil proudnici. Za čas 25,642s tak bylo jen 6 bodů. Horní Žukov se na BL objevil poprvé právě zde v roce 2010 a hned se uvedl skvělým 5. místem, tehdy ještě se slabší mašinou. A že jim tato trať sedí předvedli i tento rok. S časem 16,427s se posunuli před Výškovice na druhé místo.

Muži z Palkovic měli nejspíš špatně nabráno, protože se vodě dopředu moc nechtělo. Proudaři tak čekali a 19,314s na nejlepší nestačilo. Pstružímu zaváhala košařka, která šroubovala své náčiní hodně dlouho a nabrala rozhodující ztrátu. Výsledných 24,738s vyneslo jen 5 bodů.

Ženy z Bašky zaznamenaly v posledních 2 kolech pouze jednobodové zisky. Tady se to však konečně povedlo a čas 20,753s znamenal výraznější bodový příděl. O slušné body si řekly i Stanislavice. Rozdělovač měl sice nějaké problémy, ale zvládl to a čas 17,774s patřil k těm lepším.

Velkou duchapřítomnost prokázal nalívač Starých Hamer – když viděl, že strojník zakopl, nezaváhal a zapojil místo něj céčka proudařovi. Tím určitě pár bodů zachránil. S časem 23,092s jich bylo rovných 10. Muži z Bašky si mohli dojít pro výborných 15 bodů, jenže levý proudař špatně zaklekl a než stačil sestříknout, ztratila se v čerpadle voda. Muselo se nabírat znova a chlapi nám tak darovali 1 bod navíc, když dokončili útok až v čase 43,241s.

Pro změnu našemu ženskému týmu darovala bod navíc čeladenská strojnice, která dobíhala s céčkovou spojkou až skoro k rozdělovači. Čas 48,299s stačil na 2 body. Útok žen Horního Žukova zkazila nezapojená proudnice na levém proudu a čas 38,194s tak znamenal spodní konec výsledkové listiny.

Rozdělovač Brušperku A upustil své náčiní a otevřel se mu střed. Strojník ubral plyn a výsledný čas tak byl až 22,319s. Problém s otevřeným středem měl i rozdělovač Čeladné, v jeho případě to však nebylo tak hrozné. Horší byl 3s prostřik na pravém proudu na výsledných 22,473s.

Ženy ze Starého Města se blýskly vítězstvím ve Skalici a i zde předvedly, že umí. S časem 20,036s se dostaly na druhé místo a nebýt prostřiků na obou proudech, mohly pomýšlet i na místo první. Stachovice se účastní NJL, tady ale do předních umístění nepromluvily, když po zaváhání košaře dosáhly času 20,628s.

Brušperské ženy ukázaly, že se pořád zlepšují a předvedly celkem pěkný čas 23,014s. Škoda 2s prostřiku napravo, ale holky ukazují, že BL by běhat mohly. Staré Město toho s dvanáctkou mašinou asi moc udělat nemohlo, ale za čas 25,357s bylo aspoň 7 bodů.

Holky z Frýdku mohly využít zaváhání našich žen a výrazně si pojistit vedení v BL. Voda za 18,3s dávala najevo, že si jde Frýdek pro vítězství. Ale obě proudařky strhl tlak vody doleva, takže to vypadalo jako při synchronizovaném plavání, a dosažený čas 34,310s opět zdramatizoval situaci na čele tabulky. Hasiči ze Studénky-nádraží jsou v NJL na posledním místě a tomu i odpovídal jejich útok, kdy nejdřív utekl košař se savicí nalívači a poté měl problémy i rozdělovač. Čas 22,516s stačil na 19. místo.

Košař Brušperku B honil košík po zemi, což trochu zachránilo levého proudaře, ale i tak byla voda pomalu a čas 25,683s na dobré umístění nestačil. Mnohem lépe se vedlo Frýdku – na pravý proud si půjčili Jirku z Bystrého, který si s rychlou vodou poradil na výbornou a předvedl nejlepší sestřik soutěže za 15,376s! Zahanbit se nenechal ani druhý proudař a stanovil výsledný čas na 15,663s, který znamenal jasné vítězství.

Kunčice pod Ondřejníkem se na soutěži objevily také po celkem dlouhé době. Pokus se jim moc nepovedl, ale pořadatelé zapomněli vynulovat časomíru, takže chlapi mohli pokus opakovat. Hůrka přijela oplatit Hájovu účasti na jejích soutěžích. Jejich útok však zaujal pouze výsledným časem, který byl rovných 30,000s, což se jen tak nevidí :).

Místek byl posledním ligovým týmem. Útok se jim vůbec nepovedl, béčkař nezapojil céčka proudaři a druhý proudař se kousnul na základně. Čas 42,062s znamenal 3 body pro Místek a pro nás nakonec body 4. Poslední útok pak předvedly Kunčice pod Ondřejníkem, které se s časem 19,245s zařadily na 13. místo.

Mužskou kategorii tak jednoznačně ovládl Frýdek následovaný Bystrým a Horním Žukovem. Ženskou soutěž vyhrála stylem start-cíl Skalice, formu potvrdilo druhým místem Staré Město a třetí byl Krmelín. Mezi muži nad 35 let zvítězily Vlčovice před druhým Mniším a třetím Hájovem.

V tabulce BL se luxusní náskok Hájova ztenčil na 9 bodů a druhé Bystré se tak se 165 body rázem vrací do boje o ligový titul. Dalších 8 bodů ztrácí třetí Skalice a my jsme se propadli na 4. místo se 150 body. Na záda nám navíc dýchá s odstupem 4 bodů Frýdek a o další 4 body zpět je Horní Žukov.

Frýdek vede stále ženskou kategorii a dokonce mu zůstal i šestibodový náskok na druhé místo, kam se posunula Skalice. O bod méně pak mají naše holky a Krmelín na děleném třetím místě. Zezadu se však dotahuje Staré Město, které ztrácí na medaile už jenom 4 body.

Hájovu se soutěž opět povedla – výborná atmosféra, výborné občerstvení, skvělé výkony, hojná účast a bezproblémová organizace. To vše potvrzuje, že se tento závod honosí titulem nejlepší soutěže BL právem. Jediná výtka pak jde Safrymu, který při startování nedával skoro žádnou pauzu mezi povelem pozor a výstřelem, což překvapilo spoustu závodníků, kteří pak zaspávali na startu. Každoroční přespávání v hasičárně pak bylo opět šílené a myslím si, že si ho všichni zúčastnění užili :). A samozřejmě nesmím zapomenout na skvělou polévku paní Kabátové, která ráno přišla vhod :).

Napsat komentář