Reportáž Horní Žukov 28.7.2013


Po lehčí oslavě na hasičárně jsme se v neděli museli dát do kupy a vyrazit na další ligové kolo do Horního Žukova. Loni zde byla rovinka na 2B s nástřikovými terči, tentokrát nastala změna na terče sklopné, ale zase musel být stroj při startu v klidu. To není až taková překážka, takže šlo v podstatě o první plnohodnotnou rovinku na 2B v tomto roce. Další novinkou bylo druhé kolo pro 5 nejlepších družstev v obou kategoriích, ve kterém se teprve udělovaly poháry a ceny. Body do BL se počítaly z prvního kola.

První se představily domácí ženy, které dosáhly času zhruba 24s, ale časomíra ukázala čas o 20s horší. Zřejmě za to mohla nějaká závada a holkám byl nabídnut opakovaný pokus. Toho však nevyužily a nakonec se nenechaly zapsat ani do výsledkové listiny. Nabíračce z Bašky nesedl nápich savice a chvíli honila koncovku po zemi. Proudařky ale přítomnost u čáry zužitkovaly sestřiky z první, takže pořád slušný čas 20,651s vynesl 8 bodů.

Frýdecké holky jely s vodou na jistotu, proudařky cca 1,5s čekaly na vodu, ale výsledný čas 19,654s dával naději na dobrý bodový zisk i účast v druhém kole o ceny. Mosty jsou místní tým, který se, pokud vím, nezúčastňuje žádné ligy, kromě Těšínského poháru. Je to ale škoda, protože pěkným výkonem, kterému chyběla snad možná o krapet rychlejší voda, dosáhlo toto družstvo času 14,887s a vyhouplo se do čela průběžného pořadí.

Muži z Bašky předvedli podobný výkon, jako jejich ženy a předčili je jen o necelé 2 desetiny sekundy. S časem 20,485s získali jen 6 bodů. Domácí chlapi se, stejně jako my, snaží letos dostat konečně pod 15s. Na vlastní soutěži by to jistě bylo skvělé, ale k tomu by byla potřeba ještě rychlejší voda a povedenější sestřiky. S časem 15,862s však mohli být také spokojeni.

To Frýdek už tuto sezónu čtrnáctku dal a navíc se jim v poslední době velmi daří. Potvrdili to povedeným útokem zakončeným časem 15,084s (LP dokonce za 14,576s). Dostali se tak do čela mezi ligovými týmy. Kluci ze Stanislavic měli pomalejší vodu a pravý proud přidal prostřik, takže čas 18,006s stačil jen na 10 bodů.

Útok holek z Krmelína bohužel poznamenal nepovedený koš a čas 24,155s jim stačil jen na 5 bodů. Útok Zpupné Lhoty ukončilo odpojené béčko z rozdělovače. Vepředu se to sice snažili kluci ještě dokončit, ale košař už vytáhnul koš z kádě.

Naše holky potřebovaly zabrat, pokud si chtěly udržet šanci na obhajobu titulu. Jenže se to přehnalo s vodou, výstřiky za 16,1s měly spíše extraligové parametry a proudařky v podstatě neměly šanci. Nika se zvládla ještě nějak srovnat a i s prostřikem dát alespoň 20,354s. Jenže Domči vypadla proudnice a než ji chytila, dotáhla k terči a sestříkla, uběhlo 29,313s. To holkám stačilo jen na 3 body a obhajoba se bohužel opět vzdálila.

Místek dělil od účasti ve finále jen prostřik na levém proudu. Za čas 17,031s obdrželi 13 bodů. Útok mužů z Krmelína vypadal slibně, dokud nedorazila voda do rozdělovače. Otevřel se střed a strojník ubral plyn. Levý terč tak byl dole až v čase 19,249s. Jenže vpravo pořád nic – byl zavřený ventil na rozdělovači, čehož si závodník na tomto postu všiml až po několikasekundovém rozhovoru s béčkařem. Dokončeno tak bylo až za 26,245s.

Naším cílem byla jakákoliv patnáctka, po sobotní oslavě se na čtrnáctku moc myslet nedalo :). Pavlovi při dobíhávání k základně ujely na dlažbě tretry, ale nezpozdil se až tak moc. Dalibor na něj lehce počkal s vodou, takže patnáctka pořád reálná byla. Jenže já jsem hodil béčko moc do vzduchu, David neudržel rozdělovač rovně a šel do strany, čímž zkrátil proudaře. Ti pak prostříkali až na 17,070s. Čas nic moc, ale bylo za něj aspoň 12 bodů a pořád můžeme bojovat o bednu v celkovém hodnocení BL.

Pokud žen z Čeladné nevypadal vůbec špatně, ale špatně nabraná voda způsobila, že mašina špatně zatlačila a dosažený čas tak byl až 24,790s. Mužům z Chotěbuze se pod tlakem odpojilo céčko z rozdělovače. Útok alespoň dokončili, ale čas 36,731s stačil jen na 20. místo.

Ženy z Palkovic nastartovaly při přípravě základny stroj, což podle upřesnění pravidel na nástupu znamenalo neplatný pokus. Na nástupu však nikdo z Palkovic nebyl, takže byl podán protest, kterým se v následujícím týdnu zabývala rada BL. Ta rozhodla, že pokud to zastupitelstvo BL schválí, bude ženám z Palkovic umožněno opakovat pokus v Hukvaldech. Levý proudař z Mistřovic upustil proudnici a útok se tak už pouze dokončoval za 40,719s.

Dalších 11 bodů si mohly odvézt skalické ženy. Pravá proudařka však nezaklekla a místo toho, aby se pokusila sestříknout terč, rovnou začala dotahovat hadici blíže k čáře. To samozřejmě znamenalo obrovskou časovou ztrátu a za 31,746s tak holky získaly jen 2 body. Za Čeladnou si vyzkoušel rozdělovač Kvaša, jinak nápich Skalice. A kupodivu to panu Q celkem vyšlo :D. Jenže byla moc pozdě voda a Čeladná si za čas 18,850s odvezla jen 8 bodů.

Palkovice měly ve svém dresu jednoho z nejlepších košařů v našem kraji, Jirku Žídka z Nové Vsi. Ale i mistr se někdy utne a z pomalejší vody dokázali chlapi vyždímat jen 11 bodů za čas 17,587s. Reputaci Mistřovic zachraňovalo jejich ženské družstvo, které se dostalo do čela ženské soutěže s časem 18,482s.

Ženy z Fryčovic si útokem na jistotu a dosaženým časem 19,672s vysloužily 9 bodů a posun na 3. místo v tabulce BL. U Bystrého to tentokrát nebyla čtrnáctka, jako před dvěma týdny v Nové Vsi, ale čas 16,066s jim stačil na účast ve finále a dobrých 16 bodů. Odpoutali se tak od nás a jsou nyní sami na druhém místě v lize.

V reportáži z Karolinky jsem psal, že jsem snad poprvé viděl Vojtylu z Hájova, jak zacvakal spojky na základně. Nyní to bylo v krátkém sledu podruhé, ale výsledek byl téměř stejný – opět to ještě nějak zvládl a bylo z toho 18 bodů za čas 15,547s. Chlapi se prostě jen tak porazit nenechají :). Skalice měla opět na rozdělovači v jejich dresu našeho Sikiho a pravý proud doplnili Pružinou z Hájova :). Voda měla rezervy, ale Packal srazil za slušných 15,039s. Napravo se však stříkalo z lehu a byl tam prostřik až na 16,472s. 14 bodů klukům ale stačilo, aby se na nás v tabulce dotáhli.

Ženy ze Starého Města jely sice se žukovským dvoulitrem, ale chyběl tomu rychlejší koš. Za čas 21,362s bylo 6 bodů. Fryčovicím šla voda ze stroje až za 9,5s, takže to na patnáctku ani s hájovským dvoulitrem být nemohlo. Ale čas 16,307s vynesl 15 bodů a chlapi byli spokojení.

Holkám z Hájova to letos konečně vyšlo na 11 bodů a s časem 18,809s se probojovaly do finále z druhého místa. Pomalá voda Starých Hamer stačila jen na čas 18,755s a 9 bodů. V mužském týmu Pstružího dělaly nalívku, stroj a béčka ženy. Strojnici se nepodařilo rychle nastartovat stroj a voda přišla na terče s velkým zpožděním. Chlapi ale můžou být rádi i za čas 19,502s a 7 bodů, protože v podstatě současně se sestřikem terčů se z rozdělovače odpojilo céčko.

Horní Žukov zapůjčil dvoulitr i mužům ze Starého Města, kterým to ale nebylo moc platné, protože pravý proudař upustil proudnici a chlapi se tak lepšího času znovu nedočkali. Za 26,691s byly 4 body. Kluci z Karolinky mají opravdu smůlu, tentokrát se jim při útoku zdeformovala savice, přes kterou poté neprocházela téměř žádná voda a pokus nemohl být dokončen.

Holky ze Pstružího neměly úplně ideálně nabranou vodu a proudařky přidaly lehčí prostřiky. Bylo z toho tedy 21,274s a 7 bodů. Brušperk A byl dalším týmem, který odešel s NP za nastartovaný stroj v době přípravy. Platí však pro ně stejná věc, jak pro ženy Palkovic.

Podobný problém se nemohl stát ženám z Karviné Hranic, protože ty nedokázaly nastartovat ani v průběhu pokusu a odvezly si pouze NP. Albrechtice ženy patřily k velkým favoritkám, protože pro ně nejsou problémem ani sedmnáctkové časy. Tady to ale nezvládla rozdělovačka, která nezapojila levé céčko. Útok dokončen byl, ale čas 29,746s na nejlepší nestačil.

Brušperk se levým časem mohl dostat do ženského finále, ale pravá proudařka srazila až v čase 38,217s a zařadila svůj tým na opačný konec výsledkové listiny. Zaváhání rozdělovače si nevšiml hukvaldský strojník a totálně svého kolegu zatopil. Proudaři pak byli bez šance a museli počkat, až se více natáhnou béčka. Čas 45,518s tak byl nejhorší dosažený za celou soutěž.

Stanislavice ženy se s časem 21,843s do druhého kola nedostaly, ale po dlouhé přestávce, kdy je nebylo na soutěžích vidět, to je celkem slušný výkon. Karviná Louky měla dost pomalý zadek na to, že to je MSL tým a s časem 17,202s se mezi nejlepší nedostala. První kolo pak uzavřel Brušperk B, který s časem 20,696s obsadil 17. místo.

Druhého kola žen se nezúčastnila družstva Fryčovic a Bašky. Zbylé týmy tak měly pohár jistý. Frýdek si oproti základnímu kolu pohoršil kvůli prostřiku na levém proudu a s časem 20,058s obsadil třetí místo. Také Mistřovice nedokázaly zopakovat svou osmnáctku a zajely čas 19,337s. Druhé místo měly jisté a čekalo se už jen na Hájov. Ten si o vítězství řekl rázným způsobem a vskutku skvělým časem 17,638s holky získaly pohár za 1. místo.

Zájem o finále byl v mužské kategorii vyšší a zúčastnilo se ho všech 5 týmů. Frýdku se napodruhé nezadařilo a s časem 17,473s obsadil 5. místo. O příčku lépe na tom byl Hájov, tedy spíše Skájov, protože v tomto týmu byli 4 Skaličani. Výsledný čas měli 16,591s. Pohár za 3. místo získalo Bystré s časem 16,145s, ale napravo svítilo skvělých 14,243s! Druzí skončili domácí, kteří sestříkli v čase 15,346s. Kýžená čtrnáctka však byla blízko, protože vlevo bylo 14,614s. No a první místo obhájil vítěz prvního kola, Mosty, s časem 15,154s.

Hájov tak pořád v pohodě drží první místo se 129 body. Na druhé příčce se osamostatnilo Bystré, které má 102 bodů. My se pro změnu dělíme o 3. místo, tentokrát se Skalicí, kdy na Bystré ztrácíme 4 body. Zezadu se už dotahuje Frýdek s 93 body. U žen se lídrem stal Frýdek, který má 57 bodů, druhá Skalice má 54 bodů a o třetí místo se dělí Fryčovice s Vyšními Lhoty, které ztrácejí už 8 bodů na druhé místo. Z pátého místa pak útočí Krmelín se 44 body.

Napsat komentář