Reportáž Pohár hory Prašivé 27.7.2013


Přípravy na naši domácí soutěž probíhaly v plném proudu už asi 2 týdny před startem prvního družstva. Domlouval se přímý přenos na FIRE TV, sháněli se lidé do placu, dokončovali jsme elektronický odpočet k zobrazování času přípravy na základně, chodili trénovat do areálu a spoustu dalších věcí, které znají jen pořadatelé ligových soutěží.

Přípravy vrcholily v pátek a sobotu. Největší nervy nám přichystal počítač, ze kterého měl běžet přímý přenos soutěže a který se 15 minut před zahájením kousnul a museli jsme ho restartovat. To znamenalo vše znovu nastavovat a já jsem si přidal další důvod proč nemám rád Windows 8 :). Další problém mělo Pražmo, které mělo zajišťovat vodu v kádi. Kluci totiž měli těsně před soutěží výjezd. Naštěstí to ale nebylo nic vážného a soutěž mohla začít bez zpoždění.

Krátce po 13. hodině tak odstartovaly naše holky. Na tréninku se bohužel dokázaly sejít kompletní až v pátek před soutěží, ale celkem jim to šlo a šanci na vítězství určitě měly. V kombinované sestavě s mužem na stroji pak na předchozích trénincích dokonce dávaly i časy pod 21s. Přepoj holkám vyšel naprosto skvěle, i proudařkám klaply spoje na jedničku a rozběhnuto to bylo tak na čas okolo 20s. Jenže už při přepojování jsem si říkal, že je něco špatně, když neslyším stroj. A opravdu bylo zle – Katka s Denčou nedokázaly nabrat vodu. Opravdu nepochopitelná chyba, když má tady zadek relativně čas. Excelentní výkon vepředu tak byl k ničemu a čas 28,885s dával jistotu, že medaile z toho letos nebudou.

Chlapům z Frýdku se u nás moc nedaří, jeden rok měli dokonce oba jejich týmy 2x NP, loni čas přes 30s. Když jsem viděl, jak malé klubíčko si s sebou béčkař bere, myslel jsem si, že to bude špatné i letos. Při plnění béček vodou pak opravdu měl co dělat, aby hadici protáhnul kruhy a zapojil. Ale zvládl to ještě v rozumném čase, voda byla v béčkách akorát, mašina zatlačila, proudaři přidali sestřiky z první a byl z toho výborný čas 17,645s.

Hájov A vyhrál naši soutěž už třikrát po sobě a měli k tomu hodně blízko i tentokrát. Klasicky rychlý přepoj za 11,5s a dobře načasovaná voda dala výstřik za 16s. Jenže vítězství odmítli proudaři svými prostřiky – Koci napravo to měl za 16,993s ještě na rekord dráhy, ale Jeníček dokázal srazit až v čase 17,772s a bylo jasné, že vůbec poprvé se na nových putovních pohárech jejich jména neobjeví.

Holky ze Skalice se z pozice lídra BL musely brát mezi favoritky, ale zde byly vůbec poprvé, takže jsem byl zvědavý, jak se jim povede. Přepoj byl hodně slušný, ale Paša musel čekat na pravou proudařku, která byla ještě pod kopcem. Ta pak přidala ještě vteřinový prostřik, ale čas 23,312s jim v pohodě stačil na průběžné vedení. Zda to však bude stačit na medailové umístění jsem si netroufal odhadnout.

Pak jsme se o našem osudu chystali rozhodnout my. Hájovu to moc nevyšlo a čas Frýdku jsme na tréninku dvakrát pokořili, takže jsme cítili šanci, ale snažili jsme se na to nemyslet. Toto je jedna z mála soutěží, kde cítím nervozitu, ale při chystání základny se mi ji celkem dařilo krotit. Na startovní čáře jsem se snažil myslet jen na výstřel. Po pár sekundách jsme se ho dočkali a šlo se na to. Beru klubo a vyrážím vstříc překážce. Nic necuká, takže mezispoj béček zapojený je. Pouštím klubo, vhazuju spojku mezi kruhy. Ta prolétává až na druhou stranu, což se mi nikdy nepodařilo. Zvedám spojku a cvak, zapojeno – „vodu!!!“. Proudaři dobíhávají k čáře – „panebože jen to trefte“. Vidím, že Pavlovi to z první nevyšlo, s obavami se dívám na časomíru, ale tam svítí 17,392s, jsme první! Láďa to trefil za 16,970s, škoda, že to není výsledný. No, snad to bude stačit, zbývá už jen čekat.

Už následující Horní Žukov nás mohl porazit, přepoj měli ve stejném čase jako Hájov. Jenže byla špatně nabraná voda a mašina si ji chytla až několik sekund po zapojení béčka na rozdělovač. Čas 21,291s jim tak posun v tabulce nezajistil. Naše Lenka tentokrát běžela béčka pouze za Krmelín. Za překážkou byla celkem rychle, ale ještě 2s se jí nedařilo zapojit. Nakonec to holky stihly tak tak, ale upustily rozdělovač, na kterém se otevřel střed, takže se muselo ubrat s plynem. Čas 25,326s nakonec znamenal 7 bodů.
Holky z Hájova chtěly vyhrát a měly na to – rychlý přepoj, rychlá voda a nalevo traťový rekord 20,774s. Jenže pravá proudařka si nestihla pořádně zakleknout, zlomilo se jí céčko a s prskající proudnicí se jí srazit terč nepodařilo. Musela pak dotahovat a s časem 33,897s získaly holky podruhé za sebou jen 1 bod.

Už se pro mě pomalu stává tradicí, že na naší soutěži absolvuji 2 útoky. Tentokrát mě opět o pomoc poprosili kluci z Milíkova. Nebylo nad čím přemýšlet, vždyť s jejich rozdělovačem jsme si před dvěma týdny zaběhli rekord na 2B. Pokus se nám ale moc nepovedl, nejdříve jsem musel počkat na nalívače, který se zacvakal na mezispoji B. I tak z toho pořád mohl být celkem dobrý čas, jenže nebyla voda a čas 26,077s zařadil chlapy ke konci výsledkové listiny.

Zatímco my jsme začali s tréninkem 2 týdny před soutěží, Stanislavice podle Franty trénovaly už měsíc. Navíc měli kluci výborné náhrady – na proudu z Hájova a na koši z Bystrého. Na medaile museli pokořit čas 17,772s Hájova A. Že se jim to nepovede však bylo jasné hned po doběhu k základně, kdy nalívač musel dobíhat s nezapojeným céčkem za proudařem. Tím pádem byla pozdě voda, k tomu se přidal prostřik přes 2s a čas 23,252s tak znamenal jen 5 bodů a po Karolince další pád tabulkou.

Holky z Frýdku zde loni vyhrály a byly už i druhé i třetí. Tentokrát však béčkařka vzala špatně klubo, to se jí rozmotalo a než dostala do ruky spojku a zapojila, bylo po nadějích na stupně vítězů. Za čas 26,130s bylo jen 6 bodů. Při útoku Skalice jsem ani nedýchal, protože když už bych si měl na někoho vsadit, že nás ještě porazí, byli by to právě oni. Kajman byl na dovolené, takže na rozdělovači běžel ve skalickém dresu náš Siki. Nervozita u něj asi trochu zapracovala, protože se nezvykle zacvakal na základně, ale doběhnout stihnul. Přepoj byl za 12s, ale béčka nebyla dostatečně dopředu naplněná, takže výstřik z proudnic byl asi o sekundu pomalejší než u nás a Hájova. Výsledný čas 17,819s zařadil chlapy těsně za Hájov na 4. místo.

Když nepočítám nás a Bystré, tak byli kluci z Pražma jediným týmem z našeho okrsku, který se Poháru hory Prašivé z účastnil. Tímto jim chci poděkovat, že se jediní zachovali fair-play a vrátili nám účast na jejich soutěží. Zbytek okrsku by se měl stydět. S Pražmem si zaběhli proudy Láďa s Pavlem, ale výstřiku z proudnic se bohužel nedočkali kvůli prasklému béčku. Pro chlapy to tak bylo NP druhý rok za sebou, ale doufám, že to nevzdají a za rok ukážou, že taky umí.

Obhajoba druhého místa se nepovedla ženám z Bašky. Rozdělovačka se kousla na základně a béčkařka na ni musela dlouho čekat. Čas 23,840s sice znamenal průběžné druhé místo, ale nakonec z toho bylo až 6. místo a 8 bodů. Nýdek přijel oplatit účast na své soutěži, ale spokojení domů určitě neodjížděli. Rozdělovač oběhnul překážku z druhé strany než proudaři a viděli jsme klasický uzel z hadic, který se čas od času u nás někomu povede. Útok byl sice i přes velké riziko prasknutí hadice dokončen, ale 32,097s na nejlepší nestačilo.

Ženy ze Pstružího měly velmi pěkný a rychlý přepoj, jenže to bylo k ničemu, když se muselo čekat na opožděnou pravou proudařku, která navíc přidala 3,2s prostřik. S 5 body za čas 26,211s tak spokojenost nebyla. Hájovu B se na předchozích kolech dost dařilo, takže jsem je měl zařazen mezi adepty na vítězství. Zaváhání vzadu jim však přisoudilo čas 20,244s a 11. místo.

Muže z Krmelína dělilo od lepšího umístění rychlejší zapojování béčka za překážkou. S časem 22,394s získali 8 bodů. Chlapi ze Pstružího překvapili v roce 2011 3. místem a i tentokrát měli rychlý přepoj, časově shodný s Hájovem A . Jenže jim buď špatně tlačí mašina, nebo špatně načasovali vodu, protože ta se dostala na proudnice až v čase 17,6s. Dosažený čas 19,123s je téměř shodný s tím, kterého dosáhli v roce 2011, ale nyní to stačilo jen na 6. místo.

Baška zazářila v Karolince, kde chlapi získali 16 bodů. Tady to ale tak slavné nebylo a s časem 20,940s si jich připsali jen 11. Béčkař Bystrého předvedl moc pěkný prohoz kruhů, ale nepřidal zapojení béčka z první. Zapojeno měl v čase 12,2s a voda na proudnicích byla cca o sekundu pomaleji než u nás. Bokis to trefil na druhé místo v čase 17,456s, ale Jirka hledal díru déle a s časem 18,597s zařadil Bystré za Skalici na 5. místo.

Fryčovická strojnice nestihla zapojit béčko béčkařce a musela za ní běžet ještě asi 10 metrů. Čas 27,343s znamenal jen 4 body. Místeckému rozdělovači vyrvali jeho náčiní z rukou proudaři, když se za běhu snažil zapojit pravé céčko. Kluci tak dosáhli podobného času jako holky z Fryčovic -27,965s a získali také 4 body.

U dalšího útoku už se o mě pokoušel infarkt. Fryčovice měly na stroji hájovského Bundu, navíc s jeho dvoulitrem a na béčkách byl Safry, takže to bylo skoro jakoby jel Hájov A znovu. Safry zapojil téměř identicky jako při svém prvním pokusu a já už se pomalu loučil s prvním místem. Jenže se u rozdělovače objevila voda a bylo jasné, že je zapojeno přes zub. Ne, že bych to klukům přál, ale ta úleva byla u mě obrovská. Čas 22,967s vynesl 6 bodů.

Hukvaldský béčkař si před překážkou hodil klubo pod nohy a předvedl ukázkovou rybičku. Ale nevzdal to, zvedl se, zapojil a vysloužil si potlesk za bojovnost. Za čas 29,759s byly aspoň 3 body. Béčkař Lhotky zapojil na rozdělovač doslova za 5s dvanáct, ale jeho zdržení možná stálo chlapy i stupně vítězů. 7. místo za čas 19,188s bylo jen malou útěchou.

Palkovická strojnice vůbec neplnila dopředu béčka, ale přepoj se povedl rychle a po sestříknutí terčů na časomíře svítilo 21,657s, což byl jasně vedoucí čas. Ještě však nebyl konec. Už Čeladná je mohla sesadit, protože přepoj byl opět velmi slušný. Jenže to trochu nedaly proudařky a s časem 29,582s získaly pro svůj tým jen 2 body.

Na průběžně druhou pozici se pak dostaly holky ze Lhotky, ale mohlo to být daleko lepší, kdyby strojnice dala vodu hned, jak mohla a nečekala zbytečně asi 2 sekundy. Dosažený čas byl 22,265s. Zapojení napoprvé se nepovedlo palkovickému béčkaři, jinak to mohlo být ještě mnohem lepší než 19,259s a 13 bodů.

Siki si dal rozdělovač ještě za Karolinku, kde už mu spoje klaply lépe než za Skalici, ale zase ho potahali za překážkou proudaři, kteří pozdě odhodili kluba. Zapojit béčko na rozdělovač se sice na poslední chvíli podařilo, ale zpoždění už bylo moc velké a čas 21,077s tak stačil jen na 10 bodů. Umístění v tabulce BL si pak nevylepšili muži z Čeladné, kteří s časem 22,835s získali 7 bodů.

O 3 body připravil Brušperk jejich pravý proudař, který prostříkal na 19,275s. Přitom Mach nalevo měl krásných 17,853s. Dokonce 6s prostřik pak předvedla levá proudařka Stanislavic a pro holky z toho bylo až 12. místo za čas 29,112s.

Franta ze Stanislavic si zaběhnul stroj i s ženami ze Starého Města, kterým zároveň půjčoval dvoulitr. Vodu načasoval opravdu maximálně, když se voda do rozdělovače dostala přesně se zapojením. To však přišlo příliš pozdě a ani dobrá voda jim nepomohla na stupně vítězů. Čas 23,492s však vynesl 9 bodů a první umístění mezi třemi nejlepšími v rámci BL pro Staré Město. Ženy z Brušperku vůbec nepředvedly špatný výkon, ale buď bylo špatně nabráno, nebo strojník špatně seknul vodu, protože mašina vůbec netlačila a pak dokonce ztratila vodu, takže útok zůstal nedokončen.

Poslední, kdo nás mohl reálně porazit, byla Nová Ves. Proto při jejich útoku nikdo z nás ani nedutal. Přepoj byl asi o sekundu pomalejší oproti nám, výstřik ale jen o půl sekundy a na pravém proudu svítil vítězný čas 17,098s. Jenže nalevo byl výraznější prostřik na 19,778s a my už pomalu mohli pokukovat po putovním poháru. Posledním mužským týmem totiž bylo Staré Město. Ne, že bych jim nevěřil, ale s dvanáctkou se takový čas dosáhnout nedá. Chlapům se to navíc moc nepovedlo a s časem 34,393s získali jen 2 body.

Úplně posledním týmem pak byly ženy Nové Vsi. Tady už se zamíchání výsledným pořadím očekávat dalo. Přepoj byl sice hodně pomalý, ale zachránily to dobře naplněná béčka a povedené sestřiky proudařek. Na Palkovice to sice o 76 tisícin sekundy nestačilo, ale i druhé místo se u nás počítá, protože jsou za něj taky medaile :)

Poprvé v historii jsme tak vyhráli domácí soutěž a konečně jsme se zapsali na putovní Pohár hory Prašivé. Zároveň jsme i poprvé vyhráli ligové kolo a vyhoupli se na dělené druhé místo v lize. Je zvláštní, že se nikdo moc neradoval, tento okamžik jsem si před spaním přehrával v hlavě snad tisíckrát, ale když na to došlo, nějak jsem si ten okamžik nedokázal pořádně vychutnat. Až večer na hasičárně při blbnutí s pohárem mi to trochu došlo.

Druhé místo získal Frýdek a pokračuje tak na vlně úspěchů započatých vítězstvím na hasičské olympiádě v Mulhouse. Třetí skončili šampioni předchozích tří ročníků – Hájov A. Mezi ženami zvítězily trochu překvapivě Palkovice, druhým místem prolomily smůlu u nás ženy z Nové Vsi a třetí místo urvala Lhotka.

Hájov tedy teprve podruhé v této sezóně nezvítězil, ale pořád je v čele se 111 body a obrovským náskokem před zbytkem BL. My jsme se vyhoupli až na 2. místo, o které se dělíme s Bystrým, jenž má rovněž 86 bodů. O 2 body zpátky je Skalice a na 5. místo se už dostal Frýdek, který má 74 bodů.

I ženy Skalice se udržely v čele BL a mají 52 bodů. 5 bodů ztrácí na druhém místě Frýdek a další 4 body naše holky, kterým už na záda dýchá Krmelín se 39 body. O 2 body méně mají pak Fryčovice.

Na závěr chci poděkovat všem lidem, kteří se podíleli na organizaci naší soutěže, i těm, kteří se zúčastnili jen jako diváci nebo soutěžící. Doufám, že se soutěž líbila a zachováte nám přízeň i v příštím roce.

Napsat komentář