Reportáž Karolinka 14.7.2013

Jediná soutěž BL na 3B se konala v Karolince, kde proběhl v neděli už 51. ročník Poháru města Karolinky. Po loňských problémech s časomírou si chtěli pořadatelé zlepšit reputaci a během roku zakoupili novou časomíru. Protože se zde ale běží na 2 dráhy, potřebovali ještě jednu. Proto nám zavolali, že by chtěli půjčit naši a když už byli u toho, dohodli jsme se i na tom, že zde uděláme rozhodčí. Dalibor si tedy vzal na starost mužskou dráhu a já jsem rozhodoval na vedlejší trati pro ženy a muže nad 35 let. Byla to pro nás na lize premiéra a alespoň já jsem z toho byl celkem nervózní. Nakonec jsem však byl přístupem soutěžících příjemně překvapen, ale o tom až na konci reportáže. Tentokrát to vezmu po kategoriích a začnu muži, kteří soutěžili na 3B.

První na startu byla domácí Karolinka. Krásně rozběhnutý útok, který by nejspíše skončil sedmnáctkovým časem zhatila nezapojená proudnice na levém proudu. Chlapi alespoň dokončili svůj pokus v čase 32,021s, ale získali jen 3 body. Dále se představili muži z Brušperku. Voda byla celkem odvážná a za 18,3s jsme viděli výstřiky z proudnic. Proudaři si s tím ale moc neporadili a terče byly sraženy až v čase 22,044s, který znamenal 11 bodů. Mohli za to být ale ještě rádi, protože téměř ihned po zastavení časomíry praskla béčková hadice.

Závišice předvedly téměř na chlup stejný útok, jako Karolinka. Opět voda na sedmnáctku a opět nezapojená levá proudnice. Jediný rozdíl byl v tom, že Závišice už svůj útok nedokončovaly, protože nejsou v BL. Frýdek je oslaben o účastníky hasičské olympiády, která se koná ve francouzském Mulhouse. Našli si ale více než adekvátní náhradu, když na proudech vidíme závodníky z Kozlovic a Hájova. Voda se dostala na proudnice za 17,1s, ale oba proudaři přidali výrazné prostřiky a za čas 21,755s tak bylo jen 13 bodů.

Povedenější sestřiky předvedly Staré Hamry, ale tam zase byla pozdě voda, takže proudaři čekali celkem dlouho na čáře. Byl z toho čas 22,693s a 10 bodů. Strojníkovi ze Pstružího se podařilo pěkně načasovat vodu přesně pro proudaře. Za levých 20,668s mohlo být dokonce 16 bodů. Jenže pravému proudaři se dlouho nedařilo sestříknout a za 24,739s tak bylo bodů jen 7.

Od Hájova A se čekala sedmnáctka, přinejhorším osmnáctka. Marně vzpomínám, jestli jsem Vojtylu někdy viděl zacvakat na základně, ale tentokrát se tak stalo a Bunda musel počkat, až rozdělovač doběhne na své místo. Bylo z toho 19,412s, což není žádný extra čas, jenže družstva BL na 3B nejsou zvyklá, takže to nakonec stačilo na dalších 19 bodů. Nejblíže s k Hájovu přiblížil Horní Žukov, kterému se podařilo pěkně načasovat vodu, proudaři doběhli, zamířili a srazili terče v čase 19,704s. S 18 body se tak chlapi vrátili do boje o medaile v celkovém pořadí BL.

I Krmelín dával vodu s rozvahou tak, aby proudaři měli šanci doběhnout. Odměnou jim byly pěkné sestřiky a krásných 14 bodů za čas 21,180s. Místek se mohl dostat pod 21s, ale pravý proudař předvedl sekundový prostřik. Stala se tak kuriózní situace, kdy Frýdek A i B (neboli Místek) měli na tisícinu shodný čas. Áčko ale mělo lepší druhý proud, takže Místek získal 12 bodů.

Ligová družstva můžou být jen ráda, že Hájov své béčko do ligy nepřihlásil (co třeba jako Kateřinice? :D ), protože by chlapi (a 1 žena)  zase obrali většinu týmů o body. Tentokrát by to s časem 20,553s bylo 16 bodů. Odvezli si ale pěkný pohár za 5. místo. Útok Palkovic pokazilo nezapojené céčko na levém proudu. Dokončení útoku za 27,558s ale vyneslo alespoň 6 bodů.

Nám se na tréninku vůbec nedařilo, nemohli jsme se dostat pod 22s. Jenže na naší tréninkové dráze nikdy nepadají dobré časy a na soutěži je to většinou mnohem lepší. Navíc jsme si v sobotu zajeli nový rekord na 2B (15,222s) a Láďa dokonce stříknul první čtrnáctku v historii našeho sboru (14,730s). Chtěli jsme tedy potvrdit úspěšný víkend a dostat se pod 20s. Jenže už při doběhnutí k základně bylo všechno špatně – Dalibor uklouzl a rozhodil si béčka, toho jsem si naštěstí všiml a počkal na něj – to by nebyl zase takový problém, dvoulitr by to dohnal. Jenže se zacvakal i Pavel na pravém proudu a muselo se na něj počkat s vodou. To už problém byl a s časem 23,330s jsme získali jen 8 bodů.

Jen co jsme dokončili útok, jsem se musel chystat znovu, protože jsem běžel i za Skalici, které chyběli oba proudaři (jsou také ve Francii na CTIF). Jeník se tak přesunul z béček na pravý proud, já jsem šel na béčka a na levý proud šel Jeník z Hájova. Trošku jsem se cvaknul na stroji, ale ke své značce jsem doběhnul, bohužel při rychlé vodě se mi nepodařilo ideálně hodit béčko, které místo dopředu šlo do boku a asi o metr jsem okradl proudaře. S vodou za 17s si levý proud poradil výborně, srazil za bezkonkurenčních 17,353s a odnesl si cenu pro nejrychlejšího proudaře. Jenže napravo chyběl ke sražení terče asi krok, museli jsme dotahovat hadici a výsledný čas tak byl 43,885s, za který byly jen 2 body.

Staré Město si půjčilo palkovický dvoulitr i se strojníkem. Voda byla časovaná podle proudařů a výsledný čas 23,307s znamenal 9 bodů. Nás tak chlapi porazili o 23 tisícin sekundy. Bystré nemá doma dráhu, na které by se daly 3B natrénovat a proto kluci dojeli v pátek na náš trénink. A dařilo se jim podobně jako nám, oba terče snad nesestříkli ani jednou. Ale tady se jim to celkem povedlo, s časem 19,941s získali 17 bodů a odčinili tak zaváhání z Palkovic.

O 4 body připravil Čeladnou levý proudař, který prostříkal 7,5s. Za čas 30,368s bylo 5 bodů. 19 bodů mohly urvat Fryčovice, protože na pravém terči bylo sraženo v čase 18,782s. Levému proudaři se ale po odhozu špatně rozmotalo klubo, musel si potáhnout hadici a prostříkal až na 20,872s. Za tento čas ale pořád bylo slušných 15 bodů.

S časem 19,422s mohly Stanislavice urvat krásných 18 bodů a dostat se v tabulce na výborné 2. místo. Jenže po vytažení savice z kádě nebyl našroubovaný koš a následovalo tak nepopulární NP. Nemůžu si pomoci, ale nedat koš na jistotu, když má košař na 3B spoustu času, je hodně hrubá a hlavně zbytečná chyba, která bude kluky na konci ligy určitě mrzet. S Hukvaldy pravidelně soutěží na proudu žena, kterou jsme mohli vidět i zde. Na 3B v mužské kategorii je to jistě hodné velkého uznání minimálně za odvahu. Strojník brzo seknul vodu, v čerpadle se mu vytvořila vzduchová bublina a myslel si, že není nabráno. Po rozpojení savic tam však voda byla a poté si již mašina vodu chytla. Proudařka tak dokonce čekala na čáře, ale čas 31,940s stačil jen na 4 body.

Útok Velkých Karlovic pokazil rozdělovač, který své náčiní upustil, načež se zamotalo céčko a vzniklý uzel vytrhnul levému proudařovi proudnici z ruky. Pokus pak už nebyl dokončován. Zaváhání většiny týmů pak využila Baška, která s časem 20,732s urvala luxusních 16 bodů.

Na vítězství útočila Lešná, voda za 17s ale trochu překvapila proudaře. Napravo si s tím poradil ještě slušně za 18,602s, ale levý proudař prostříkal až na 21,422s. Exligový tým Skláren Karolinka dával hodně pozdě vodu a tak ani sestřiky z první nezachránily lepší umístění než 9. místo za čas 21,133s.

I přes šroubování koše nadvakrát měla Francova Lhota vodu na proudnicích lehce po 18. sekundě. S prostřiky na 20,656s z toho ale bylo jen 6. místo. Vedení Hájova pak rázně utnulo Vysoké Pole. Voda byla na proudnicích za 16,7s, pak sice lehké prostřiky, ale s časem 18,074s vyhráli chlapi doslova o parník. Posledním mužským týmem pak byly Vlčovice, které měly původně startovat pouze v kategorii nad 35 let. Když ale viděli ty bídné časy, přihlásili se i do hlavní soutěže. A mohli získat i druhé místo, jenže se nepodařilo srazit oba terče a útok tak zůstal nedokončen.

Vítězství tak obhájilo Vysoké Pole, druhé místo získal Hájov A a třetí byl Horní Žukov. Poháry za 4. a 5. místo ještě získalo Bystré a Hájov B. Pojďme se nyní podívat, co se dělo v ženské kategorii.

První předvedl své umění Hájov. Celkem pěkný útok byl dokončen v čase 19,146s, jenže nebyl našroubovaný koš a já tak musel při svém prvním útoku v roli rozhodčího hned zvedat červený praporek. A ještě k tomu kamarádkám z Hájova. Nedalo se ale nic dělat a holky si tak zapsaly jen 1 bod. Krmelínské ženy připravil o druhé místo v lize více než sekundový prostřik na pravém proudu a s časem 20,684s tak získaly jen 6 bodů.

Palkovická strojnice poslala vodu na proudnice za 17,1s. Proudařky z toho sice dokázaly dostat „jen“ 19,153s, ale i tento čas stačil na 10 bodů. Při útoku lídra ligy ze Skalice to vypadalo na výraznější bodovou ztrátu, protože béčkařka při zapojování céčka upadla. Jenže všechno zachránil Paša, který si toho všiml, položil savici, zapojil strojové béčko, napíchnul savici a ještě načasoval vodu na devatenáctku. Troufám si říct, že být na stroji žena, dopadl by útok hodně špatně. S vteřinovým prostřikem na 20,390s získaly holky 8 bodů a udržely si vedení v lize.

Pstruží mělo pomalejší vodu vinou zaváhání košařky. Při nezvykle povedených útocích ženských družstev pak čas 21,160s stačil jen na 5 bodů. Naše holky musely po nezdarech v Bašce a Palkovicích konečně zabrat, pokud chtěly dál bojovat o ligový titul. Ke zraněné Pavle se tentokrát přidala i Nika, která jela jako vedoucí na tábor. Byli jsme tak bez proudařek, ale naštěstí jsme měli skvělou náhradu v podobě krmelínské Domči a skalické Jany. Koš byl trochu pomalejší, ale voda jde z mašiny v 11. sekundě a plný plyn zajistil vodu na proudnicích za 17,4s. Holky se s tím na proudech popraly výborně a čas 18,575s přinesl první ligové vítězství v této sezóně a cenných 11 bodů.

Fryčovice si mohly levým časem 19,024s zajistit 10 bodů, jenže prostřik na 20,412s jim jich nakonec přisoudil jen 7. I Brušperk přišel o pěkné umístění díky prostřiku, tentokrát na levém proudu, kde bylo zpoždění více než 8,5s a čas 28,277s tak stačil jen na 15. místo.

Čeladenské strojnici se nepodařilo načasovat vodu optimálně a proudařky čekaly až příliš dlouho. Výsledný čas 23,657s znamenal jen 3 body, na čemž jde krásně vidět, že tentokrát byla ženská soutěž na poměry BL hodně kvalitní. Jen o bod více získalo za čas 22,312s Staré Město, které si půjčilo dvoulitr Horního Žukova i se strojníkem.

Pozici favoritek soutěže nepotvrdila Nová Ves, když selhala rozdělovačka, která nezapojila levé céčko. Čas 25,465s stačil jen na 14. místo. A hned poté nastupovaly vítězky Slovenského Superpoháru 2012 z Hliníku nad Váhom. Napravo jsme viděli nejlepší sestřik soutěže za 18,112s, ale prostřik levé proudařky na 19,514s odsunul holky až na celkové 4. místo.

Průběžně 2. tým celkového pořadí BL, Frýdek, patřil určitě také k favoritům. Jenže voda šla z mašiny až ve 13. sekundě, z čehož dvoulitr vyčaroval výstřiky jen za 19s. Nízká dvacítka 20,011s však stačila ještě na 9 bodů a holky tak stáhly náskok Skalice v tabulce jen na 1 bod.

Baška měla slibně rozběhnutý útok, jenže nejprve chcípnul stroj a než se jej podařilo nastartovat, uběhlo více, než 14s. S výstřiky za 20,7s se ještě nějaké body urvat daly, ale na pravém proudu prasklo céčko a 5kg na pravém terči se již srazit nepodařilo. Pro Bašku to tak znamenalo 1b podruhé za sebou. Horný Kelčov měl jedny z nejrychlejších výstřiků za 16,9s, ale pravá proudařka byla moc daleko od terče a srazit jej nedokázala. Nalevo bylo tuším okolo 18,2s …

Lépe se podařilo načasovat vodu Velkým Karlovicím, které s časem 18,776s obsadily 2. místo. Lešná se stala nejpomalejším týmem při přípravě, kdy jsem základnu přebíral 10s před vypršením pětiminutového limitu. Při samotném útoku se pak nemohla nabíračka poskládat se savicí do kádě a voda šla z mašiny až okolo 15. vteřiny. Čas 23,312s tak pohár nepřinesl.

Posledním ženským týmem byla Francova Lhota. Opět jsme viděli problémy nalívačky se savicí a čas 20,354s tak těsně nestačil ani na pohár za 5. místo.

Mezi ženami tedy vyhrály naše holky a odvezly si jeden z nejcennějších pohárů, který nám v hasičárně ještě chyběl. Druhé byly Velké Karlovice a třetí trochu překvapivě Palkovice. Pohár si odvezl ještě Hliník nad Váhom a Frýdek. Třetí kategorií byli muži nad 35 let, kde se přihlásila jen 2 družstva. Závodilo se na trati na 2B.

První startovaly Louky. Slušně provedený útok dal čas 17,430s a čekalo se jen, jak si povede družstvo Vlčovic. Ti byli o necelou sekundu rychlejší a s časem 16,511s svou kategorii bezpečně vyhráli. Pohár byl ale nachystaný pro obě družstva, takže byla určitě spokojenost na obou stranách.

Jak to tedy po pěti kolech vypadá v BL: bezkonkurenční Hájov má už 23 bodů náskok před zbytkem startovního pole a vede s 94 body. Bystré se vrátilo na druhou příčku a má 71 bodů. Skalice klesla na třetí místo, ale na Bystré ztrácí jen 3 body. O bod méně máme my a o další 4 body jsou Stanislavice se ziskem 63 bodů. Hned za zády mají ale Horní Žukov s bodovou ztrátou. Mezi druhým až šestým místem je tak rozdíl jen devíti bodů a bude zde ještě určitě napínavý boj.

U žen se také čelo tabulky zajímavě vyrovnalo. Vede pořád Skalice se 42 body, ale hned bod za nimi je Frýdek a bod za ním zase naše holky z Vyšních Lhot. Čtvrté Fryčovice už na 3. místo ztrácí 7 bodů, bod zpátky je pak se 32 body Krmelín.

V úvodu jsem slíbil ještě pohled rozhodčího. Mohu hodnotit pouze ženskou kategorii, kde jsem dělal hlavního rozhodčího a startéra. Jsem mile překvapen přístupem ligových týmů, kdy naprostá většina měla základnu nachystanou okolo tří minut a přes 4 minuty se nedostal snad žádný ligový tým. Taktéž při startování jsem nezaznamenal žádný větší problém a družstva BL si ty nehybné starty opravdu hlídala. Konečně to dostává nějakou úroveň a hlavně to chystání základny výrazně urychluje soutěž. Jen škoda, že zmatky se startovním pořadím na ženské dráze všechen ušetřený čas v podstatě eliminovaly. Nebýt dvou drah, asi by se soutěž protáhla.

Dále velmi kladně hodnotím nová pravidla BL, protože neskutečně ulehčují práci rozhodčím a nedávají moc prostoru k hádkám. Rozhodčímu tak zbývá pouze ohlídat čas přípravy, zkontrolovat spojky a koš, zda-li jsou nachystány na papír, pohlídat ulité starty a po dokončení útoku ho zajímá jen zda je našroubovaný koš a zda nedošlo k přešlapu sestřikové čáry.

Samotná soutěž se mi hodně líbila, hlavně dráhy byly naprosto luxusní, co se týče povrchu i rozdělení kategorií na 2 tratě. Časomíry tentokrát nezlobily. Rozhodčí z pochopitelných důvodů hodnotit nebudu :). Občerstvení bylo výborné a i přes počáteční zmatky se startovním pořadím mi celá soutěž uběhla celkem rychle. To ale může být způsobeno tím, že jsem dělal rozhodčího. Oproti minulému kolu pak musím vyzdvihnout bohaté ceny, jak materiální, tak i zajímavé částky v obálkách. Poháry do 5. místa také rozhodně nebývají zvykem. Myslím si, že letos není pořadatelům co vytknout a svůj cíl zvednout si reputaci, splnili na 100%.

Nyní nás čeká o víkendu ligové volno, které si ale určitě většina týmů BL zpestří soutěží v Nové Vsi. Za další týden se bude 6. kolo BL konat u nás, kdy budeme pořádat již 18. ročník Poháru hory Prašivé, na který vás všechny srdečně zveme.

Napsat komentář