Reportáž Palkovice 6.7.2013

Po dvoutýdenní přestávce jsme se dočkali 4. kola Beskydské ligy, které se konalo v Palkovicích. Již potřetí se zde upravovala trať, tentokrát se jednalo jen o malou úpravu, kdy byla dráha posunuta opět o něco více do kopce. Před začátkem soutěže většinu týmů zajímalo nastavení terčů, protože s 10kg by to byla opravdu hardcore soutěž. Ale po zjištění, že je nastaveno 6kg, se většina týmů uklidnila – bylo sice pořád potřeba doběhnout minimálně na koberec, ale už by se nemělo stávat to, co ve Starém Městě, že proudaři budou prostříkávat i přímo z čáry.

Ve 21:40 odstartovaly soutěž domácí ženy. Určitě měly natrénováno, ale voda jde moc rychle a tak obě proudařky názorně předvedly co se stane, když nedoběhnete na koberec. Obrovské prostřiky na výsledných 32,796s jim tak vynesly jen 2 body. Muži z Horního Žukova si chtěli spravit chuť po nepovedeném pokusu v Bašce. Útok byl rozběhnutý na vítězství, nalevo svítil výborný čas 17,436s, ale pravý proudař byl trochu dál a prostříkl na 19,285s. Je to škoda, ale i takový čas zde vždy přinese slušnou porci bodů, což se také stalo a chlapi si jich odvezli hned 15.

Naopak frýdecká strojnice se plynu dost bála, takže proudařky hodně dlouho čekaly u terčů. Dvoulitr to ale ještě celkem zachránil a holky si za čas 25,639s odvezly dokonce 9 bodů za 3. místo. Průběžně vedoucí tým BL, ženy z Bašky, to měly rozběhnuté velmi pěkně, i voda byla akorát. Bohužel pravá proudařka neudržela proudnici v poloze vhodné pro sestřik. Ten se jí tak povedl až v čase 34,048s, což znamenalo jen 1 bod a pád tabulkou dolů.

Košař Nové Vsi šrouboval koš až v kádi a voda tak byla celkem pozdě. Mašina jim navíc jela ke konci útoku jen na 3 válce a levý proudař přidal prostřik. Za čas 21,330s tak žádný pohár nebyl. Muži z Bystrého zde loni ovládli celou soutěž jediným šestnáctkovým časem a po rekordu dráhy v Bašce zde patřili k největším favoritům. Jenže béčkař nedal céčkový spoj proudaři, pak stál jako opařený a až na rozkaz strojníka se jal útok dokončit. Čas 40,751s znamenal jen 3 body a i Bystré tak čekal pád tabulkou.

I muži z Palkovic museli být počítáni mezi favority a opravdu levý proudař, byť asi metr před kobercem, sestříknul za výborných 17,729s. Jenže pravý proudař prostříkal z čáry více než 3s, takže za 21,099s bylo jen 13 bodů. Holky ze Lhotky měly slušně načasovanou vodu, jenže levá proudařka se nechala rozhodit proudnicí a musel se ubírat plyn. S časem 31,253s tak obsadily až 8. místo.

Muži z Lubna byli dalším týmem, který dokázal mít na jednom proudu sedmnáctku, ale na druhém svítilo 19,036s. Nakonec však nebyl našroubovaný koš, takže z toho stejně byl neplatný pokus. Levý proudař z Bašky nestihnul zapojit proudnici, takže za čas 39,497s byly jen 4 body.

Dalším utopeným proudařem se stal pravý proud Lhotky, který sestříkl až v čase 27,270s. Mach měl přitom nalevo 18,102s, ale počítají se oba sestřiky. Krmelínské ženy měly sice přes 2s prostřik napravo, ale čas 25,015s jim nakonec překvapivě stačil na druhé místo a 10 bodů.

Pak šly na start holky ze Skalice, za které běžela pravý proud naše Nika a rozdělovač Lucka. Paša načasoval vodu úplně přesně a byl z toho vítězný čas 22,637s. Nebýt prasklé hadice v Bašce, mohli jsme vidět jejich 4. vítězství v řadě. A hned další útok mužů z Frýdku přinesl další výborný čas 18,287s. Chlapi se sice chytali za hlavu, protože proudaři mírně prostříkli, ale když nakonec brali 3. místo a v lize dokonce 18 bodů za 2. místo, museli být spokojení.

S muži z Krmelína si rozdělovač a levý proud zaběhli naši kluci David a Láďa. Na přání týmu se muselo čekat na strojníka s béčkařem až zapojí céčka, potom jsem ale nepochopil, proč strojník pral vodu od začátku skoro naplno. Láďa tak byl trochu dál od terče a prostříkal na čas 23,951s, který znamenal 11 bodů. Muži ze Starých Hamer předvedli prostřiky na obou proudech a za 25,914s si tak odvezli jen 9 bodů.

Od mužů z Místku se dal očekávat dobrý čas, však nalevo to bylo za 18,902s, ale pravý proudař nedoběhnul a navíc si nezakleknul, takže poté dotahoval hadici k terči a dosáhl času až 30,987s, za který bylo 7 bodů. Ženy z Fryčovic musely dlouho čekat s vodou na levou proudařku, což bylo znát na čase – za 27,551s bylo 6 bodů.

U mužů Skalice jsme viděli scénář, který už na této soutěži párkrát proběhl, jeden terč za sedmnáct, druhý prostříkl na 19,126s. Možná byla voda moc brzo v céčkách za rozdělovačem, protože Packal už nemohl potáhnout hadici. Nicméně i za tento čas bylo slušných 16 bodů. Prostřik na levém terči měly i ženy z Čeladné, za čas 27,362s braly 7 bodů.

Hájovský Bunda dával Fryčovicím hodně rychlou vodu. Možná by to i vyšlo, protože proudaři byli celkem daleko. Jenže rozdělovač upadl a stáhnul céčka k sobě, čímž zkrátil proudy a bylo po nadějích na dobrý čas. Za 35,342s bylo 5 bodů. Pak šly na start naše holky, které byly doplněné o Domču z Krmelína na levém proudu a nálivku ze Skalice. Dalibor klečel u Petry, aby jí radil, jak dávat vodu. Bohužel tak ale neviděl Niku, která byla trochu pozadu a radil Petře podle Domči. Ta pak měla sice nejrychlejší čas v soutěži 21,889s, ale Nika byla dál a marně se snažila sestříknout. Čas 27,564s stačil jen na 5 bodů.

Muži z Kozlovic byli dalším týmem „sedmnáctka, ale jen na jednom proudu“ a s časem 39,332s obsadili 22. místo. Muži z Hukvald při chystání základny ještě na poslední chvíli přemotávali céčko pro proudaře, ale přípravu nakonec stihli. Při útoku se jim odpojilo béčko od stroje, takže ztratili čas při jeho opětovném zapojování. Za čas 31,121s získali 6 bodů.

Čeladenský rozdělovač se zaseknul na základně a než s béčkařem natáhli hadice, měli už v nich vodu. S roztahováním jim pomohl ještě nalívač, takže nakonec chlapi dosáhli alespoň času 24,325s, za který bylo ještě slušných 10 bodů. Další na řadě jsme byli my. Strategie byla jasná, dávat vodu podle proudařů a uvidíme, jaký čas z toho bude. A myslím si, že se to celkem povedlo, Láďa sestříknul za solidních 18,632s, Pavel byl trochu dál od terče, ale ještě to trefil za 19,004s. Můj osobní cíl dostat se pod 19s se sice nesplnil, ale získali jsme výborných 17 bodů a jen o 1 místo nám utekly stupně vítězů.

Košařka Pstružího honila koš po zemi, takže z toho byl čas 32,072s a jen 4 body. Pozdě vodu měli i muži A z Brušperku, tentokrát ale vinou strojníka, který se zacvakal na céčku a musel dobíhat proudaře. Čas 26,1782 znamenal 8 bodů.

Poté všichni zpozorněli, protože se ke startu připravovali muži A z Hájova, favorit všech favoritů :) Navíc povzbuzení časem 14,336s z odpolední MSL v Metylovicích. Bunda se ani tentokrát s vodou moc nemazal a napravo se rozsvítil brutální čas 16,257s. Vlevo byl celkem výrazný prostřik, jenže prostříknout na 17,626s na této soutěži opravdu nevadí :) Chlapi si tak zapsali další vítězství a 19 bodů.

Muže ze Pstružího dělily od výraznějšího úspěchu jen prostřiky a za čas 21,206s si odvezli 12 bodů. Ženy z Brušperku nabíraly vodu nadvakrát a poté ještě pravá proudařka přidala 10s prostřik, byť byla přímo na čáře. S časem 56,408s tak skončil Brušperk na posledním místě.

Výborně rozběhnutý pokus měli kluci z Karolinky, voda šla docela rychle, ale proudaři byli na místě. Levý sestřelil za 17,804s, ale pak praskla hadice u rozdělovače a pravý terč se tak srazit nepodařilo. Pro Karolinku to tedy znamenalo smolné NP. Na výborný čas to měly rozběhnuté i holky z Hájova, bohužel prostřik pravé proudařky na 26,108s je odsunul až na 4. místo a holky tak získaly 8 bodů.

Útok žen ze Starého Města přibrzdil otevřený střed na rozdělovači a proto dosáhly času až 32,245s a získaly jen 3 body. Muži B z Brušperku nabírali natřikrát, takže z toho bylo 25. místo za čas 50,415s. Čas 29,336s hodoňovickým mužům na přední příčky nestačil, obsadili 18. místo.

Definitivně nás z bedny odsunuli muži B z Hájova, kteří za svým áčkem zaostali jen o 7 tisícin vteřiny a s časem 17,633s získali pohár za druhé místo. Potvrdili tak dominanci Hájova v mužské kategorii. Muži ze Starého Města startovali s palkovickým dvoulitrem, ale gumičky v jejich béčkách nevydržely tlak a povolily. Diváci u trati tak dostali pořádnou sprchu, k čemuž se vázal i můj komentář na videu „já jsem jim to říkal“ :) Lavičky v těch místech jsou zlité každý rok :)

S palkovickým strojem pak startovali ještě muži z Myslíka, kteří se objevují jen na soutěžích v okolí Palkovic. Respekt ze silného stroje byl znát, ale chlapi dosáhli pěkného času 25,789s a obsadili 14. místo.  Posledním mužským ligovým týmem byly Stanislavice. Mají doma hodně podobný kopec, čehož využili k pilnému tréninku. A vypadalo to hodně slibně, proudaři byli téměř u čáry a výstřiky byly za 15,8s. Jenže proudaři selhali na prostřicích, časomíra se zastavila až na hodnotě 20,422s. I tak ale za to bylo slušných 14 bodů.

Posledním týmem pak byli muži Metylovic, kteří se zde objevili po hodně dlouhé době. Rozběhnuto měli na vítězství, ale zařadili se do klubu „sedmnáctka a prostřik“ a s výsledným časem 19,757s obsadili 7. místo.

Mužskou soutěž ovládl Hájov, kdy A tým vyhrál a B tým skončil druhý. Třetí místo získal Frýdek a my tak skončili na 4. místě, což je náš letošní nejlepší ligový výsledek. U žen zvítězila bezkonkurenčně Skalice následovaná Krmelínem a třetím Frýdkem.

Hájov tak po čtyřech kolech ztratil jen 1 bod a vede bezpečně se 75 body. Už 9 bodů ztrácí druhá Skalice. Zaváhání Bystrého využily Stanislavice (62 bodů) a my (59 bodů). Bystré se tak propadlo na 5. pozici s 54 body. U žen se zpátky do čela vyhoupla Skalice, která má 34 bodů. Druhý Frýdek má o 2 body méně a naše holky ztrácí na třetím místě další 3 body. O čtvrté místo se pak dělí Fryčovice, Baška a Krmelín, kteří mají shodně 26 bodů.

Celkově byla soutěž povedená, organizace byla na slušné úrovni, soutěž měla spád, rozhodčí byli přísní a spravedliví. I ty terče byly nastavené docela dobře, kdo nedoběhl, neměl šanci, jinak se sestříknout daly. K občerstvení nemám výhrad. Určitě stojí za vyzdvihnutí velkoplošná LED obrazovka, která vyřešila problém viditelnosti terčů pro diváky a je to opravdu velká machrovina :) Dojem trochu kazí ceny, které byly na ligovou soutěž opravdu velmi slabé.

Autor: Radim Šostý

Napsat komentář