Reportáž Baška 15.6.2013

Beskydská liga se již plně probudila ze zimního spánku a na 3. kolo jsme se sjeli do kempu u přehrady v Bašce. Trať byla tentokrát posunuta o pár metrů dopředu, zřejmě kvůli terénním úpravám provedeným na dráze. To bylo jen ku prospěchu, protože na původním místě základny by bylo asi za chvíli pěkné bahniště. Už loni pravý proudař neobíhal stromy zprava, ale oba proudaři běželi po levé straně stromů, což také přispělo k větší přehlednosti a bezpečnosti trati.

O úvodní pokus se postarali zdejší mladí hasiči. Tyhle exhibiční pokusy na úvod soutěže většinou nevidím moc rád, protože je velké riziko zlití dráhy ještě před samotnou soutěží. I toto ale měli pořadatelé dobře vyřešeno, takže proudaři stříkali úplně mimo trať. Přes zaváhání rozdělovače se útok podařilo zdárně dokončit. Bohužel bez změřeného času, ale i tak si děti vysloužily potlesk od diváků i soutěžících.

Poté se již mohla rozběhnout hlavní soutěž. Úvodní ženský trojlístek začínaly domácí ženy. Útok bez větší chyby byl dokončen v čase 26,354s. V tu chvíli jsem si říkal, že by to na bednu stačit mohlo, ale očekával jsem další lepší časy. K těm však nedošlo, jak se dočtete dále, takže domácí ženy vydržely celou soutěž na 1. místě a získaly 11 bodů.

Druhé na startu byly ženy z Fryčovic. Útok byl opět provedený velmi pěkně, přepoj sedl na jedničku. Bohužel pro ně byla vinou zaváhání na koši pomalejší voda, takže čas 27,163s na domácí nestačil. Jenže žádnému dalšímu ženskému družstvu už to nevyšlo podle jeho představ, takže Fryčovicím zůstala druhá příčka a 10 bodů.

I ženy z Frýdku měly lehký problém na koši, ale rozběhnuté to měly pěkně. Rozhodující chybu pak udělala levá proudařka, která po přepoji nezaklekla a muselo se na ni čekat. To holky stálo cca 3 sekundy na čase a za 28,976s braly 8 bodů. Domácí chlapi měli opravdu nepovedený vstup do ligy, kdy po dvou kolech získali jen 3 body. Tady už to vypadalo na výraznější bodový zisk, nebýt 4s prostřiku napravo. Za čas 27,179s tak bylo jen 10 bodů.

Fryčovickým závodníkům ten den zlobily koše. Mužský tým tak i přes solidní přepoj dosáhl času až 25,233s a získal jen 12 bodů. Naběrač z Frýdku uklouzl na koberci u základny a narazil nepěkně rozkrokem na hranu kádě. Rychle se ale vzpamatoval a pohotově nabral. Díky tomu tak chlapi docílili ještě slušného času 23,495s, za který brali 14 bodů. Nebýt prostřiku napravo, mohli být dokonce na třetím místě a kdyby naběrač neuklouzl, mohl z toho být hodně zajímavý čas.

Palkovické ženy nabraly hlavní ztrátu vzadu, kde se strojnice trochu kousla na spoji na mašinu a hodila savici trochu zešikma. Naběračce se pak hůře napichovala savice a voda šla dost pozdě. Čas 30,374s jim vynesl 7 bodů. Domácí poté postavili ještě B tým složený z členů výjezdové jednotky. Slušný pokus zakončený časem 24,633s pro ně znamenal 9. místo.

Muži z Místku ukázali druhým místem ve Starém Městě, že se s nimi musí počítat. I zde mohli být hodně vysoko, jenže naběrači se po ubrání plynu po první fázi útoku rozpojily savice, strojník pak na něj čekal a přidal plyn až několik sekund později, než proběhl přepoj. Myslím si, že kdyby přidal plyn hned, tak by si mašina savici zpátky přisála a nic by se nestalo. Ale přece jenom dvoulitr stojí přes 100 000Kč, tak je někdy třeba nejít za každou cenu za časem. Za 28,433s brali chlapi 7 bodů.

Muži z Palkovic mají už druhý rok problémy se sestavou, ale umí využít neúčasti Nové Vsi a Lhotky v lize, takže vždy poskládají velmi silný tým. Jen prostřik na levém proudu je dělil od 3. místa v soutěži. Za výsledný čas 23,870s ale brali nakonec jen 13 bodů. Poté se na základně chystaly ženy ze Skalice, vedoucí tým, který ještě neztratil ani bod. Jenže už při první fázi se roztrhla béčková hadice, Paša na stroji ještě zkoušel přidat plyn a útok dokončit, ale jen pokropil diváky. Skalice si tak připsala první smolné NP v BL.

Pak šly na start naše holky. Dle mého předvedly nejlepší pokus ze všech ženských týmů, však taky měla Nika na pravém proudu bezkonkurenčně nejlepší čas v soutěži 24,784s. Jenže vypůjčená levá proudařka ze Pstružího pozdě zaklekla a proudnice s ní zametla. To bylo částečně i vinou strojnice, která dala vodu asi moc brzo, takže problém s proudnicí by měl možná i chlap. Výsledný čas 31,933s stačil jen na 5 bodů a holky tak nedokázaly využít zaváhání Skalice.

Dalším týmem byli muži ze Skalice, kteří letos opět chtějí prohánět Hájov v boji o titul. Provedení útoku tomu odpovídalo a chlapi dosáhli času 22,374s. Nemohli být ale úplně spokojení, Riči totiž nalevo téměř sekundu prostříkal, což je v konečném vyúčtování hodně mrzelo, protože skončili těsně čtvrtí a získali 16 bodů.

Dále čekal útok nás. Absolutně jsme netušili, jakého času můžeme dosáhnout, protože jsme se kvůli odpoledním šichtám opět nesešli na tréninku a jen jsme udělali 3 improvizované útoky spolu s ženským týmem. A asi přestaneme trénovat úplně, protože nám to vyšlo výborně :) Na pátý pokus na této soutěži nám konečně klapnul útok podle našich představ a časem 22,673s jsme si zde vytvořili osobní rekord. Na bednu to bohužel nestačilo, ale i s 15 body jsme byli spokojení.

Horní Žukov jde letos tvrdě po bodech a i zde určitě přijeli s cílem zvítězit. Jenže se jim pokazilo snad vše, co mohlo – nejdříve se odpojilo céčko z rozdělovače, poté rozdělovač při přepoji nezavřel ventily, takže se céčka rozletěly na všechny strany a pak ještě závodník nalevo nestihl přepojit a céčko mu uteklo ještě jednou. Útok byl dokončen v čase 40,841s, který by znamenal aspoň 3 body, ale poslední ránu chlapům zasadil rozhodčí, který jim udělil NP tuším, že za přešlap levé přepojovací čáry.

Ne moc povedený útok předvedli muži ze Starého Města a s časem 35,365s získali jen 5 bodů. Dvacátým družstvem na startu pak byly holky z Krmelína, kterým dělala pravý přepoj naše Lenka. Strojnice se zasekla na spojce do stroje a levý přepoj byl celkem pomalý. Čas 32,185s tak stačil jen na 4 body.

Stanislavice zatím na lize předvádějí velmi sympatické výkony, kterým také odpovídá jejich pozice v tabulce. A i zde se jim to hodně povedlo. Při první fázi útoku sice asi mohla být rychlejší voda, ale zbytek útoku byl proveden bez chyby a chlapi si s časem 22,363s v pohodě došli pro třetí místo a 17 bodů. Rozesmutnili hlavně Skalici, kterou porazili o 9 tisícin sekundy, a nás – přesně o 0,290s :)

Jenže po dalším útoku už stáli s otevřenou hubou všichni :) Chlapům z Bystrého sedlo snad úplně všechno a předvedli čas jako z jiného světa – 19,944s! Traťový rekord, jasné 1. místo a 19 bodů – šťastnějšího chlapa než Jirku Foldynu po útoku, jsem ještě neviděl :) Pro tyhle okamžiky požární sport děláme.

Košaři ze Pstružího utekl koš a poté se chlapům při druhé fázi ještě otevřel střed rozdělovače. Nezachránil to ani jinak rychlý přepoj a čas 28,333s tak znamenal jen 9 bodů. Podobný průběh měl pak i útok mužů z Krmelína, čemuž odpovídal i čas, který byl přesně o 0,1s horší, takže si chlapi odvezli 8 bodů.

Smůlu chtěly prolomit holky z Hájova, ale ani tentokrát to nebylo stoprocentní. Jinak vítězný útok zhatil prostřik na levém proudu, takže s časem 27,733s skončily holky až třetí a braly 9 bodů. Hukvaldy dojely s omlazeným týmem, ale právě mladý závodník na rozdělovači celý útok pokazil. Při odběhu ze základny mu rozdělovač vypadl, poté jej ještě zvedl, ale při otáčení zakopl, spadl a opět rozdělovač upustil. Poté jej s kolegou honili po trati, ale to už přišla voda. Na levém proudu byl zavřený ventil a po jeho otevření se odpojilo céčko. To už chtěl rozdělovač vzdát, ale byl donucen céčko znovu zapojit. Pak mávnul, že se může přidat plyn, jenže mezitím se už napravo přepojovalo a céčko nepěkně proliskalo zapojujícího závodníka. Na závěr jsme ještě viděli 10s prostřik a útok byl dokončen v čase 63,633s, za který byly 2 body.

Útok se nepovedl ani ženám ze Pstružího, kterým se odpojilo béčko ze stroje a poté se ho dlouho nedařilo zapojit. Čas 53,152s tak stačil jen na 1 bod nad účast. Snad ani Hájov neměl na brutální čas Bystrého, takže si došli svým standardně povedeným útokem v pohodě pro druhé místo za čas 21,175s. Kdokoliv bude chtít tyhle šampiony sesadit z trůnu to bude mít hodně těžké …

Ženy z Čeladné předvedly takový pomalejší útok, ale jinak bez chyby na přepoji a získaly 6 bodů za čas 30,733s. Při útoku Starých Hamer bylo všem okolo kádě jasné, že nebude voda. Bohužel kromě naběrače, který si tak musel náběr zopakovat a čas 44,688s tak stačil jen na 3 body.

Chlapi z Brušperka měli na koši ženu, která před kádí uklouzla a byla tak pomalejší voda. Svůj nejlepší výkon pak nepodal levý proudař, kterého rozhodila proudnice u obou terčů, takže za čas 37,059s nemohlo být více než 4 body. Hodoňovice měly také pomalejší vodu a lehce pomalejší přepoj, jinak to nebylo špatné, ale na lepší čas než 30,554s a 16. místo to nestačilo.

Košař Čeladné nedal koš, zranil se o káď a přitom za ni přepadl. S tou ztrátou pak dosažený čas 33,833s stačil jen na 6 bodů. Muži ze Lhotky měli asi hůře nabráno, protože mašina měla takový nezdravý zvuk a voda šla pomaleji. To je zpomalilo hlavně při první fázi, takže s časem 23,770s obsadili 7. místo.)

O poslední pokus se postaraly ženy z Brušperku. Je to mladý tým, kterému ještě chybí zkušenosti, což bylo vidět hlavně na stroji, kde se ztratilo při práci s plynem nejvíce času. Pokus byl ukončen za 31,982s a znamenal 8. místo.

Vítězem v mužské kategorii se tak zaslouženě stalo Bystré, Hájov potvrdil svou kvalitu druhým místem a třetí příčku urvaly v boji o setiny Stanislavice. Pokud se nemýlím, jednalo se o jejich první pódiové umístění na soutěži BL. Mezi ženami zvítězila Baška následovaná Fryčovicemi a Hájovem.

V mužské tabulce stále vede Hájov s 56 body, 5 bodů ztrácí Bystré a o bod méně má Skalice. Stanislavice se dostaly na 4. příčku a jsou jen 2 body za Skalicí. My jsme se dostali hlavně díky zaváhání Horního Žukova na 5. místo a máme 42 bodů. U žen se vyšvihla do čela Baška s 25 body, naše holky na ně ztrácejí bod a další bod zpátky jsou na děleném 3. místě Frýdek se Skalicí.  5. Fryčovice už mají lehký odstup se ziskem 20 bodů.

Na závěr chci pochválit pořadatele. Propozice byly doručeny včas a konečně byla správně využita věta „dle pravidel BL“, kdy v propozicích bylo dále jen popsáno provedení útoku. A to navíc velmi srozumitelně, takže se nedaly hledat mezery v pravidlech. Dále se mi líbilo, že se pravidla opravdu dodržovaly, rozhodčí byli přísní, ale spravedliví. Přesně tak, jak to má být. Soutěž měla spád, až na jeden moment, kdy nebyla voda, ale to se může stát každému. K občerstvení, ani k cenám nemám výhrady. Výsledky byly odeslány na druhý den ráno. Zatím se mi tato soutěž letos líbila nejvíc, takhle nějak si představuji ligové kolo BL a pořadatelům za jejich snahu děkuji.

Autor reportáže: Radim Šostý

Napsat komentář