Reportáž Staré Město 8.6.2013

V sobotu 8.6.2013 se již od 9:00 konalo 2. kolo Beskydské ligy ve Starém Městě. Pořadatelé nevyslyšeli volání po rovinkách a nevrátili se ke své původní trati. Běželo se tedy stejně jako loni, kdy proudaři prohazovali céčka metrovou rourou a až poté mohli zapojovat proudnice. Oproti loňsku přibyly na trati koberce pro větší bezpečnost závodníků, což určitě všichni uvítali. Jen ten koberec na startovní čáře mohl být větší a lépe upevněný. Po krátké poradě velitelů družstev mohla soutěž odstartovat.

První útok předvedly tradičně domácí ženy. V pátek nám holky volaly, jestli bychom jim nepůjčili náš dvoulitr i se strojnicí, s čímž jsme samozřejmě souhlasili, protože nám holky hodně pomohly na okresním kole PS. Podle domluvy šla Petra raději pomaleji s vodou. Kdyby se však holky nebály a nechaly ji plnit hadice tak, jak to měly natrénované naše holky, mohl být mnohem lepší čas než 26,425s. S pěti body snad ale bylo Staré Město aspoň trochu spokojeno.

Útok skoro jako přes kopírák pak předvedly ženy z Bašky. Opět slušné provedení, ale chtělo to více plnit hadice. Čas 25,714s vynesl 6 bodů. Velkou smůlu měl pravý proudař Pstružího, kterému se nešťastně zamotalo céčko v prohazovací rouře. Než ho vymotal a zapojil proudnici, bylo jasné, že z toho moc bodů nebude. A opravdu, za čas 29,461s bylo jen 8 bodů.

Mužskému A týmu Starého Města se pokus hodně nepovedl, přitom byl rozběnutý slibně. Strojník správně kompenzoval nižší výkon stroje tím, že dával od začátku plný plyn. Pravý proudař však nestihl zapojit proudnici a poté oba proudaři ještě dost prostříkali. Čas 44,101s tak znamenal jen 3 body.

Naše holky zde obhajovaly loňské vítězství. Protože je Pavla minimálně na 8 týdnů mimo s natrženými stehenními svaly, půjčily si holky Janu ze Skalice. Útok se celkem povedl, možná jen prohozy céček mohly být rychlejší, ale čas 22,496s byl dokonce o 2 sekundy lepší než loni. Jenže časy se neustále zlepšují, takže holky nakonec skončily na druhém místě a získaly 10 bodů.

Smůlu z prvního kola si přenesli i sem muži z Bašky. Tentokrát to nebylo NP, ale po nabrání vody až na třetí pokus z toho byly jen 2 body za čas 54,892s. Reputaci domácích pak vylepšilo B družstvo mužů. Opět byly problémy se zapojováním proudnice napravo, ale tentokrát rozdělovač raději zastavil jeho proud a dobře udělal. Čas nalevo, 20,293s, by stačil dokonce na 5. místo. Ale i pravých 23,113s vyneslo pěkné 10. místo.

Od výraznějšího bodového zisku dělil ženy ze Pstružího jen 5s prostřik na levém proudu. Za 28,944s byly jen 3 body. A podobný problém jsme bohužel měli i my. Základna v pohodě, rychlé odběhy, prohoz taky celkem v pořádku, i když se Pavel lehce zdržel. Jenže zatímco on srazil ze začátku koberce za 19,701s, což by znamenalo výborné 3. místo, Láďa z čáry prostříkal na 23,470s, takže jsme si odvezli jen 13 bodů a to jen díky zaváhání ostatních týmů. Bohužel, možná nás to bude na konci ligy mrzet, ale pořád je to jen sport.

Od trojnásobného vítěze BL se nedá očekávat nic jiného, než vítězství na každém kole. A po výborném výkonu Hájova A na časomíře svítilo 18,192s a na levém terči dokonce bezkonkurenčních 17,613s. V průběhu útoku to sice vypadalo opět na výrazný prostřik, ale pravý terč se sice nerad rozsvěcoval, avšak brzo spínal.  Hájov si tak připsal další vítězství.

Pomalejší prohozy žen Frýdku zachránil strojník dobrým plněním hadic. Čas 23,598s ale na bednu nakonec těsně nestačil a holky si odvezly 8 bodů za 4. místo. Muži ze Skalice trochu déle zapojovali proudnice a i voda mohla být trochu lepší. S časem 20,129s ale mohli být spokojeni, protože jim vynesl 17 bodů.

Hájov ženy se stal další obětí levého terče (mimochodem po přeměření na nich bylo nastaveno brutálních 10kg!) a holky pokračují ve smolné sérii z prvního kola. Tentokrát získaly 4 body za čas 28,233s. Muži z Frýdku se mohli výrazně bodově zahojit po Bystrém, protože čas 19,791s by znamenal 17 bodů. Jenže levý proudař proběhl mezi rourami, což bylo v propozicích zakázáno a i na nástupu na to bylo upozorňováno, takže pro Frýdek bohužel NP a jen 1 bod.

Hodně zvědavý jsem byl na útok žen ze Skalice, které překvapivě po Bystrém vedly ligu. No a po útoku spadla brada asi nejen mi :) Takřka bezchybný výkon, kterému hodně pomohl výbornou vodou Paša na stroji, byl dokončen v čase 20,690s. Nový traťový rekord a dalších 11 bodů za 1. místo tak bylo na světě.

Hájovu B chyběl k medailovému umístění jen lepší sestřik na levém proudu. Takto z toho bylo jen 7. místo za čas 21,230s. O body si pak rázně řekl Místek a opravdu za čas 18,473s chlapi získali 2. místo a tomu odpovídajících 18 bodů. Ironií osudu je, že ženy Palkovic doplatily na vlastní terče nastavené na 10kg a více než 9s prostřik je odsunul s časem 33,022s až na 11. místo, které znamenalo 2 body.

Do seznamu obětí levého terče se zapsali i muži Nové Vsi, 2s prostřik na 20,644s je odsunul až na 5. místo. Levý proudař Starých Hamer zapojoval proudnici na poslední chvíli, ta mu potom hodně prášila, takže proti levému terči neměl šanci a prostříkal 12,5 sekundy na 34,318s. Za tento výkon si chlapi odvezli jen 5 bodů.

Zaváhání většiny týmů startovního pole pak na 100% zužitkovali muži z Brušperka, kteří si za čas 21,999s zapsali 15 bodů. Palkovické muže nejdřív zradila jejich časomíra, která se nerozběhla. Při opakovaném pokusu pak levý proudař zaváhal při prohozu a zapojování proudnice, byl daleko od terče a proudnice mu prášila, takže opět proti levému terči nebyla šance. Dokonce ani po dotažení hadice až k čáře nebyl terč sražen z první. Výsledkem byl čas 35,218s a 4 body. Doufám, že si Palkovice příště rozmyslí nastavení 10kg na terče, oba jejich týmy na to doplatily asi nejvíce z celého startovního pole …

Pravému proudaři Horního Žukova zůstala koncovka hadice smolně před rourou, takže se pro ni musel vracet a poté ještě dlouho zapojoval proudnici. Zajistil nám tak bod navíc, protože čas 23,497s byl o 27 tisícin sekundy horší, než náš a chlapi si tak odvezli 12 bodů. Ženy z Fryčovic si za slušně provedený útok dokončený v čase 23,537s odvezly pohár za 3. místo, ale hlavně 9 bodů do tabulky BL.

Ženy z Brušperku útok nedokončily z důvodu prasklého béčka. Sražen byl jen pravý terč, a to za 27,233s. Láďa dostal šanci vylepšit si reputaci za chlapy z Hukvald. Tentokrát déle zapojoval proudnici, ale protože pravý proudař při prohozu uklouznul, měl Láďa dost času doběhnout až k čáře a srovnat se na sestřik. Ale ani to nestačilo a předvedl skoro nachlup stejný prostřik jako při našem útoku. Přitom pravý proudař byl totálně mimo úhel a jeho terč se rozsvítil téměř okamžitě. Nechápu … Pro Hukvaldy to znamenalo 9 bodů za čas 28,068s.

Fryčovičtí muži si odsud loni odváželi 19 bodů za první místo v lize, letos však měl velké problémy pravý proudař, kterému upadla při zapojování za překážkou proudnice. Díky tomu chlapi dosáhli času až 25,022s a získali jen 11 bodů. Bystré mělo problémy se sestavou, takže tentokrát byli chlapi namíchaní se Stanislavicemi. Levý proudař nechal koncovku před rourou, ale ještě celkem rychle zareagoval a čas 22,408s stačil dokonce ještě na 14 bodů.

Pěkný útok předvedly holky z Krmelína. Byť se světla na terčích rozsvítila skoro ve stejný okamžik, nalevo bylo 23,925s, ale napravo 21,537s. Přesto to pro holky nebylo zase tak špatné a odvezly si 7 bodů za 5. místo. Poté šly na start mistřovické ženy, ale opět stejný příběh – proudařka na koberci, ale levý terč se srazit nepodařilo. Tedy NP.

Hodoňovice si vypůjčily proudaře ze Starého Města, kterému asi rozdělovač přišlápl hadici, protože v půlce trati upadl. Tím se mu rozhodilo klubo, takže ani prohoz nebyl stoprocentní. Čas 27,829s stačil jen na 15. místo. Za povšimnutí stojí sražení levého terče lehkým proudem vody téměř z první, teď už nechápu nic.

Levý proudař Krmelína nepochopitelně při srážení terče stál a prostříkal až na 32,225s, což znamenalo 6 bodů. Stanislavicím se moc nepovedly prohozy, ale voda to celkem zachránila a čas 20,749s jim vynesl hodně slušných 16 bodů. Levá proudařka Čeladné měla velké problémy s udržením proudnice a srazila terč až v čase 42,954s. Pravý terč se nerozsvítil, ale časomíra ukázala 25,731s. Pro Čeladnou z toho byl pouze 1 bod.

Mužům Mistřovic se odpojilo (či svléklo, nebo prasklo – už jsem na soutěži nebyl) béčko ze stroje, takže si zapsali jen NP. Košař Čeladné šrouboval koš až v kádi, což zapříčinilo horší čas 27,353s. Myslím si ale, že s 10 body byli chlapi spokojeni. Horní Domaslavice měly útok rozběhnutý celkem pěkně, ale opět – pravý terč sepnul takřka ihned, ale nerozsvítil se, levý sepnul až v čase 58,052s. Gesta závodníků byla dost výmluvná.

Útok Karolinky pokazil levý proudař, kterému vypadla při zapojování koncovka hadice z ruky. Čas 31,772s znamenal jen 7 bodů. Holkám ze Lhotky to pokazila pro změnu pravá proudařka, která nestihla zapojit proudnici a s časem 31,709s tak Lhotka skončila na 10. místě. Posledním týmem pak byli muži ze Lhotky, kteří časem 20,106s vzali na poslední chvíli 3. místo v soutěži Skalici.

Pořadí v mužské kategorii tak vypadalo takto: 1. Hájov, 2. Místek a 3. Lhotka. V lize si první místo upevnil Hájov, 4 body za ním je Skalice a další 2 body zpět je Bystré. Mezi ženami vyhrálo družstvo Skalice, naše holky byly druhé a třetí místo obsadily Fryčovice. V lize pak beze ztráty bodu vede Skalice následovaná Vyšními Lhotami a třetím Frýdkem.

Na závěr se chci vyjádřit ještě k těm nešťastným terčům. Několik proudařů ukázalo, že levý terč z první srazit šel, takže určitě v tom byla i lidská šikovnost. Ale že 15 proudařů ze 40 prostříkalo na levém terči 2 a více sekundy, je přinejmenším zvláštní. Naopak pravý terč tam ani nemusel být, protože spínal v naprosté většině případů ihned po dopadu vody, aniž by byl terč sražen. Asi by to chtělo nějakou revizi, protože po téhle soutěži ve mně tyhle terče rozhodně důvěru nevzbuzují.

Napsat komentář