1. kolo PS: Nižní Lhoty 2010

Po zhruba měsíčním trénování nás čekala naše první soutěž sezóny 2010, a to první kolo požárního sportu, které se každoročně koná v Nižních Lhotách. Vlastně se jedná o první postupové kolo, z kterého se přes okresní a krajské kolo dá probojovat až na mistrovství republiky v požárním sportu. Samozřejmě se začíná na nejnižší úrovni, takže jsme soupeřili s týmy z našeho okrsku. Soutěž probíhá podle pravidel PS, což znamená útok na 3B a široké hadice.

V minulých letech jsme tuhle soutěž nebrali moc vážně, protože v případě vítězství a postupu do okresního kola, bychom museli běhat 100m s překážkami a štafetu. A do toho se nikomu z nás moc nechtělo. Letos však máme daleko lepší vybavení: podařilo se sehnat peníze na odlehčené široké hadice, takže nejsme limitování tíhou starých „pogumů“, mašina je konečně v pořádku a začíná se solidně zaběhávat, koupili jsme přesné proudnice Klimeš 2010 a nový rozdělovač. Navíc máme nové dresy a tepláky od firmy BISON, ve kterých konečně vypadáme, že to myslíme vážně, takže bychom nejspíš sklidili posměch, kdybychom nevyhráli. A proto jsme se rozhodli, že to tedy zkusíme.

Abychom však na okresní kolo postoupili, museli jsme nejdříve vyhrát tuto soutěž a to znamenalo pořádně natrénovat útok na 3B. A na tréninku to vůbec nevypadalo dobře, ukázalo se, že proudaři mají velký problém doběhnout k terčům. Po několika marných pokusech a ani jednom sraženém terči jsme usoudili, že nemá smysl snažit se dostat vodu z mašiny co nejrychleji, takže zadek měl za úkol nespěchat a chvíli počkat. To přineslo ovoce a konečně jsme dokončili útok v čase okolo 23-24s, který by nám loni na Floriánu stačil k vítězství, ale představovali jsme si čas o cca 2s lepší. Byli jsme už ale unavení, navíc Pavel už odběhl 4 útoky za holky, protože jim chyběly proudy a Zdeněk měl pochroumané koleno.

Holky trénovaly v nekompletní sestavě, protože Pavla byla na zkouškách a Nikol měla natáhnutý sval a raději se šetřila na soutěž. Na proudy se tedy postavili Pavel a Peťa, kteří samozřejmě neměli moc problém doběhnout s pomalejším zadkem holek (oproti mužům) a tak se časy útoků držely okolo 25s (ženy mají trať pouze na 2B). S tímto časem by na soutěži neměly mít problém vyhrát, přihlédneme-li k úrovni ostatních ženských družstev v okrsku.

Soutěž měla začínat v 11 hodin dopoledne, takže jsme si dali sraz v 10 hodin. Už o půl desáté jsem však zahlédl z okna projíždět nejdříve první hasičský vůz, pak další a další. To ve mně vzbudilo trochu pochybnosti, a tak jsem zavolal Daliborovi, zda si je jistý časem začátku soutěže. Ten mě ujistil, že do Nižních Lhot volal a ti mu potvrdili začátek v 11. Jenže za 10 minut mi volal, že soutěž opravdu začíná v 10! Nezbývalo nic jiného, než rychle obvolat ostatní, seběhnout k hasičárně a rychle nachystat věci. V Avii byl sice bordel, jak v tanku, když jsme tam rychle naházeli věci, ale stihli jsme dojet na místo konání docela včas. Naštěstí pořadatelé uznali svou chybu a počkali na nás s nástupem.

Mezi ostatními sbory jsme vypadali jak z jiného světa, téměř všichni byli navlečení do pracovních PSII obleků, jen my jsme byli v dresech. A když jsme se začali rozcvičovat, koukali na nás jako na nějaké blázny :-) Snad jen Bystré se taky trochu rozhýbávalo, ti jsou ale s náma zvyklí z Beskydské ligy. Bylo jasné, že si to o vítězství rozdáme právě s kluky z Bystrého. Možná ještě Mohelnice nás mohla ohrozit.

Na nástupu se rozhodlo, že startovní pořadí bude podle příjezdu, což pro nás znamenalo start až jako úplně poslední. Já to sice nemám rád, ale aspoň jsme věděli, jestli se máme honit, nebo bude stačit průměrný čas. Příjemně nás překvapilo, že byly povoleny tretry, takže jsme nemuseli obouvat tenisky. Dále se rozhodlo, že první na start půjdou ženy.

Soutěž zahájily svým pokusem ženy Nižních Lhot. Útok to byl hodně nepodařený, voda šla hodně pozdě a navíc na levém proudu měla jejich proudnice takový rozstřik, že proudařka nedokázala sestříknout terč. Rozhodčí však nepochopitelně zvedl bílý praporek aniž by byl terč sražen a po protestu bylo holkám dovoleno opakovat pokus.

Poté šly na start ženy z Pražma. Jejich pokus byl vydařenější, ale po problémech na levém proudu si zapsaly čas 43,24s. Na pravém proudu to byl však docela dobrý čas 30,70s.

Jako třetí startovaly naše holky. Před startem byly zbytečně nervózní i když bylo jasné, že si můžou v pohodě doběhnout pro lehké vítězství. A to se také stalo. Základna bez sebemenšího problému, voda byla nabrána taky solidně. Pavla s Nikou neměly sebemenší problém doběhnout, dokonce pár chvil čekaly na vodu. Byl z toho výborný čas 25,11s a první místo! Musely však počkat na opakovaný pokus Nižních Lhot.

To už byla ale jenom formalita, bylo jasné, že nemůžou naše holky ohrozit, Dokonce jsme jim půjčili naše proudnice, aby byly schopné sestříknout terč. Voda šla tentokrát snad ještě pomaleji, ale útok dokončily v čase 42,92s, takže se dokonce dostaly před Pražmo na druhé místo.

Po tomto pokusu se dráha prodloužila o 20m a na řadu šli muži. Bohužel už si nepamatuji všechny útoky, tak popíšu aspoň ty, které mi uvízly v paměti.

Předpoklady splnila Mohelnice, která po pěkném a povedeném útoku obsadila průběžné první místo s časem 27,90s. Loni na Floriánu však ukázali, že umí časy i okolo 25s, takže určitě mysleli na lepší čas.

Další útok, který nás zajímal, mělo na starost Bystré. Měli to rozběhnuté opravdu dobře, ale obrovská chyba na rozdělovači (zavřený ventil na levém proudu) je připravila o dobré umístění. Přitom čas na druhém proudu byl opravdu výborný – 22,58s. Takto po bezmála 9s prostřiku si zapsali špatný čas 31,57 a nakonec skončili čtvrtí.

Ostatní útoky měly tyto časy: Pražmo 31,07s a konečné 3. místo, Krásná 32,47 a 5. místo, Raškovice 37,18s a 6. místo, Nižní Lhoty 40,18s a 7. místo a na posledním 8. místě se umístila Morávka s časem 48,83s.

Poslední jsme tedy šli na start my. Bylo nám jasné, že musíme předvést jeden z našich lepších útoků, ale domluvili jsme se, že půjdeme na jistotu a nebudeme se honit za nějakým extra časem. Na základně vše parádně klaplo, byli jsme pryč o dost rychleji než na tréninku. Ale Aleš s Lukášem raději chvíli počkali s vodou, takže ve výsledku proudaři čekali dost dlouho u terčů. I tak z toho byl pěkný čas 23,14s na pravém proudu. Levý byl za 22,61s. Kdybychom riskovali, mohl by to být čas okolo 20-21s, ale tohle nám bohatě stačilo.

Po soutěži jsme mohli být naprosto spokojení, holky první, my první. Chvíli jsme se ještě rozmýšleli, zda jet na okresní kolo PS, nebo to pustit Bystrému, které s tím má už nějaké zkušenosti, ale nakonec jsme to vzali. 13. června tedy pojedeme na atletický stadion Slezanu ve Frýdku-Místku.

Zajímavé je srovnání s výsledky 1. kola PS v 11. okrsku, kde měli podobné podmínky s tím rozdílem, že mohli mít mašiny se sportovními výfuky, ale stroj startovali až během útoku. Na 3B to ale není skoro žádné zpoždění, takže můžeme porovnat jejich časy s našimi. Mezi muži vyhrály Malenovice s časem 21,776s, druhá byla Nová Ves s časem 26,649s a třetí Frýdlant nad Ostravicí s časem 29,362s (Metylovice a Lubno měli NP). Takže náš čas by byl konkurenceschopný i mezi těmito výbornými mužstvy.

Ještě zajímavější jsou výsledky žen. 1. byly Metylovice (28,925s), 2. Pstruží (29,524s), 3. Baška (30,104) a 4. Nová Ves (37,827s). Naše holky by tedy v této konkurenci excelovaly! A to Metylovické ženy jezdí MSL a Baška s Novou Vsí patří k nejlepším družstvům BL (Nová Ves je dokonce loňským a předloňským vítězem BL). Holky podaly opravdu perfektní výkon.

Další soutěž nás čeká netradičně v pátek 14. května v Kunčičích pod Ondřejníkem. Je to noční soutěž a přijede tam silné obsazení i MSL, takže tam jedeme hlavně nasbírat zkušenosti.

Videa ze soutěže zde
Tabulka výsledků soutěže zde

Napsat komentář