Reportáž Pohár hory Prašivé 2012


Předem se chci omluvit za chybějící reportáže z Palkovic a Karolinky. Jednoduše jsem na jejich napsání neměl čas, protože jsem se poslední měsíc snažil zprovoznit časomíru, která měřila naši soutěž. Jak jste viděli, občas ještě měla problémy se zobrazováním času, ale ujišťuji vás, že měřila přesně.

Na vlastní kůži jsme poznali náročnost ligového víkendu, když jednu ze soutěží sami pořádáte. Myšlenka to byla pěkná a určitě se to muselo zkusit, ale osobně bych od dvou soutěží za víkend příští sezónu upustil. Jednak je problém s tréninkem, když jsou za víkend dva různé styly provedení útoku. Za druhé to klade velké nároky na pořadatele a za třetí to ani neplní původní cíl zavedení ligových víkendů, úsporu času. Většina týmů totiž ve volných víkendech stejně objíždí neligové soutěže.

Jako každý rok se první na start připravovaly naše holky. Na tréninku lítaly traťové rekordy, takže jsme doufali, že se konečně podaří prolomit domácí prokletí a holky předvedou vítězný čas. Lucce se nepodařilo cvaknout béčko na rozdělovač, proudařky jej ještě potáhly, takže to vypadalo na katastrofu. Naštěstí se podařilo na poslední chvíli béčko zapojit a díky tomu, že voda byla v tu chvíli asi 20cm za rozdělovačem, tak holky ani moc neztratily. Pavla dokonce předvedla výborný sestřik za 20,739s. Bohužel Nikol na pravém proudu se nepodařilo srazit terč z první vody a výsledný čas byl „jen“ 22,072s.

Druhé na startu vidíme muže Stanislavic. V týdnu před soutěží mi Franta Glombek psal, že se jim na tréninku podařil čas 16,9s, na jejich výkon jsem byl tedy hodně zvědavý. Béčkař odvedl svou práci velmi rychle, zapojeno bylo za cca 11,7s, voda byla na proudnicích za 17s, ale proudaři to prostříkali až na výsledných 18,613s. Přesto byla laťka nasazena hodně vysoko.

Další na řadě byly ženy sousedních Nižních Lhot. Nejprve předvedly první ulitý start v soutěži, ale napodruhé bylo vše v pořádku. Košařka si nepohlídala koš, který ji vykoukl nad hladinu, čímž se samozřejmě ztratila voda a holky musely použít vývěvu. To se podepsalo na čase 59,429s, který stačil na předposlední místo. My jsme ale hlavně rádi, že se holky nebály a přijely k nám, uvidíme je u nás rádi každý rok.

Kvůli absenci Frýdku, který musel k zásahu, bylo na řadě naše mužské áčko. Při tréninku na rovince se časomíra zastavovala na hranici 17s, takže jsme i my mysleli na vítězství. Trošku jsem se zpozdil při překonávání překážky, ale zapojení na rozdělovač mi vyšlo napoprvé v čase okolo 11,5s. Pavel měl vodu na proudnici za 16,4s a trefuje za rekordních 17,083s. Bohužel měl Vojta asi o půl sekundy pomalejší vodu a ještě trochu prostříknul na výsledných 17,870s. I tak to byl náš osobní rekord na dráze a konečně jsme letos předvedli povedený útok. Teď už zbývalo jen čekat na ostatní.

Mě poté čekal hned další start za Milíkov. Tentokrát se mi to podařilo o něco méně, byl jsem asi o sekundu pomalejší. Největší chyba byla ale v signalizaci, kdy jsme se nedomluvili, kdo bude mávat a strojník tak dal vodu zbytečně pozdě. Výsledný čas 20,248s ale i tak nebyl špatný, lépe než na 11. místo však letos nestačil. Nicméně děkujeme za účast.

Dalším družstvem našeho okrsku byli muži z Pražma, kteří mají podobný styl soutěže a letos ji dokázali vyhrát. Tito chlapi určitě na Beskydskou ligu mají a je škoda, že se nedokáží častěji sejít na soutěž. Tentokrát však nedokázali nabrat vodu a útok nebyl dokončen.

Jedním z největších favoritek naší soutěže byly vítězky předchozích dvou ročníků – ženy Hájova. Letos však bylo už při odběhu ze základny jasné, že své vítězství nezopakují. Rozdělovačka zapojovala céčko až za běhu a to samozřejmě znamenalo citelné zpoždění. Čas 24,937s znamenal až 8. místo a 4 body.

Následující družstvo však již naše holky překonalo. Ženy z Frýdku měly zapojeno za 13,5s, k tomu přidaly povedené sestřiky a s časem 21,335s se dostaly jasně do čela.

Devítku měli chlapi ze Skalice, kterým se u nás každoročně hodně daří. Jumbo to měl na béčkách přibližně stejně jako já, ale pak už zaúřadoval jejich nový dvoulitr a nový vedoucí čas byl na světě – 17,277s bylo dokonce traťovým rekordem. Packal měl dokonce na levém proudu 16,730s.

Jenže hned po nich startovali muži z Hájova a ti nebrali nic jiného než vítězství a zkompletování zlatého hattricku na naší soutěži. Safry měl béčka asi njerychleji ze všech, pořád to ale bylo přibližně stejně, jako u mě a Jumba. Voda šla asi stejně, jako u Skalice a výstřiky byly okolo 16,2s. Oba proudaři sice prostříkli, ale prostříkli méně než skalický pravý proudař, takže čas 17,154s na vedení v soutěži stačil. A chlapi si i opět vzali zpět rekord dráhy.

Další se na základnu chystalo naše béčko. Kluci letos udělali velký krok dopředu a někteří už pokukují i po místě v A týmu. Den předem se nám přihlásil nový béčkař z Lučiny, takže jsme se rozhodli jej hned vyzkoušet. A vyšlo mu to parádně za 11,9s – to bylo určitě na čas pod 18s. Bohužel Lenka měla problémy se spojením savic a voda tak šla moc pozdě. Čas 20,354s a 13. místo tak bylo hodně pod jejich možnosti. Škoda, ale věřím, že časy budou pořád lepší a lepší.

Horní Žukov to měl možná ještě horší než my, protože oni museli svou nedělní soutěž teprve nachystat. Jejich rozdělovač se zpozdil na základně, takže zapojeno bylo až okolo 13,7s. Tomu odpovídal i výsledný čas 20,261s, který znamenal 12. místo a 10 bodů.

Honza Karásek z Frýdku A byl za překážkou možná i nejrychleji ze všech. Ale selhal rozdělovač, který honil céčko po dráze a čas 31,231s určitě nebyl to, v co chlapi doufali. 22. místo a 3 body.

Nýdek měl při prvním pokusu smůlu, protože rozhodčí zapomněli zvednout jeden terč. Čas na druhém terči byl slušných 20,644s, ale Nýdek musel opakovat. Béčko měli zapojené dříve než v předchozím pokusu, ale bohužel se napoprvé nepodařila nabrat voda. Čas 39,226s tak byl nejhorší platný v mužské kategorii a znamenal 24. místo. Nýdku ale taktéž děkujeme za účast.

Patnácté šly na start ženy z Bašky, které se s našimi holkami přetahují o čelo tabulky BL. Zapojeno bylo za 15s, strojnice sice moc neplnila béčka, ale sestřiky byly povedené a Baška se dostala těsně za Frýdek na 2. místo s časem 21,353s.

Béčkařce z Fryčovic se dlouho nedařilo zapojit béčko na rozdělovač a nabrala rozhodující ztrátu. Čas 22,625s ale stačil na slušné 4. místo a 7 bodů.

Strojnice Krmelína skoro vůbec neplnila béčka a to se podepsalo na čase 23,850s. Ten na lepší umístění než 6. místo a 6 bodů nestačil.

Blok čtyř ženských týmů po sobě ukončovala Čeladná. Dlouho se nedařilo nabrat vodu a poté ještě holky neudržely rozdělovač. Čas 41,735s jim přiřadil 11. místo a 2 body.

Frýdku B se na trati vedlo podstatně lépe, než jejich áčku. Radost z času 20,520s jim však zkazil nenašroubovaný koš po vytažení savice z kádě – tedy NP.

Chlapi z Bašky mají v poslední době výbornou formu a časem 18,907s ji potvrdili. K lepšímu času jim scházelo jen lepší plnění béček. I tak získali 6. místo a 15 bodů.

Trochu za očekáváním zůstali muži Fryčovic. Béčkař zapojoval hodně pozdě, až za 14,8s a to byla největší příčina horšího času 21,138s, za který chlapi brali 14. místo a jen 9 bodů.

Kluci z Krmelína zvolili hodně špatný způsob provedení útoku, kdy béčkař zapojoval na mašinu a pak si s sebou nebral žádné klubo ani harmoniku. Tím pádem nemohl strojník moc plnit béčka a béčkař byl samozřejmě zpomalený. Tímto stylem se asi nedalo dosáhnout lepšího času než 22,307s a chlapi brali 7 bodů a 16. místo.

Mužům z Čeladné se pokus vůbec nepovedl. Nejprve se košaři málem nevyplatily lajdácky nachystané béčka a zapojoval je na poslední chvíli. Béčkař byl docela pomalý a strojník málo plnil béčka. Poté ještě zapomněl zavřít ventil na mašině a tím nejen nesportovně zalil náběh dalším týmům, ale také svůj tým ochudil tak o 5s na výtlaku. Ve výsledku čas 26,551s, 19. místo a 6 bodů.

I muži z Nižních Lhot k nám férově přijeli a oplatili nám alespoň takto účasti na jejich soutěžích. A nepředvedli vůbec špatný útok. S jejich zásahovou dvanáctkou je čas 26,400s hodně slušný, kdyby byli v lize, měli by za něj 6 bodů.

Slušný útok, kterému chybělo jen rychlejší zapojení B hadice na rozdělovač, předvedly Staré Hamry. S časem 20,006s se chlapi dostali na 10. místo brali 11 bodů.

Palkovická béčkařka byla pomalejší, ale to zachránilo pravou proudařku, která se zasekla na základně a s rychlou vodou by těžko stíhala doběhnout. Výsledný čas 24,174s stačil na 7. místo a 5 bodů.

Naděje na dobrý čas zhatil ženám ze Pstružího nezapojený mezispoj céček na pravém proudu. Útok se poté jen dokončoval a čas 44,086s znamenal jen 1 bod a 12. místo.

Starému Městu to pokazila košařka, která nechala vyplavat koš nad hladinu. Po nasání vývěvou to dokonce udělala ještě jednou a muselo se sát znovu. Čas 35,830s znamenal 10. místo a jen 3 body.

Muži z Palkovic byli opět doplněni o závodníky Nové Vsi, což jim pomohlo k lepšímu času 19,907s, 9. místu a 12 bodům.

Třicátým týmem na startu byli muži ze Pstružího, kteří zde loni obsadili výborné 3. místo. Letos ale dlouho zapojovali na rozdělovač, což se podepsalo na výsledném čase 21,390s, který stačil jen na 15. místo a 8 bodů.

Dalším týmem, který mohl ohrozit naši pozici na bedně byli zcela určitě muži z Bystrého. Měli ale docela improvizovanou sestavu. zapojení na rozdělovač bylo pomalejší, ale strojník musel ještě čekat na levého proudaře, který se zasekl na základně. Čas 19,599s byl určitě daleko za jejich očekáváním, ale alespoň získali ještě slušných 13 bodů a 8. místo.

Mužům ze Starého Města se útok celkem povedl, chybělo jen rychlejší zapojení béčka a samozřejmě rychlejší stroj. Čas 27,950s tak znamenal 20. místo a 5 bodů.

Jedním z posledních adeptů na bednu byli muži Nové Vsi. Jejich béčkař byl lehce pomalejší, ale stále to mohl dvoulitr dohnat. Časem levého proudu by se opravdu dostali před nás na 3. místo, ale pravý proudař prostříkal bez tisíciny celou sekundu a Nová Ves tak skončila na 5. místě s časem 18,665s.

S Karolinkou se musí počítat vždy, takže stále si nemůžeme být 3. místem jistí. Béčkař byl trochu pomalejší, ale tak na úrovni Nové Vsi. Voda mohla být možná trochu dříve, ale na časomíře svítí slušný čas 18,911s, který přinesl 7. místo a 14 bodů.

Byť se nám letos jejich soutěž do kalendáře nevešla, dorazili k nám chlapi z Horních Domaslavic. Pravý proudař se musel vracet na základnu, ale při pomalejším zapojení a pomalejší mašině ještě doběhnout stihl. Čas 24,716s ale na víc než 17. místo nestačil.

Ženy Nové Vsi měly podobný útok, jako naše holky – menší problémy na zapojení, ale výborně naplněná béčka. Na levém proudu jsme viděli nejlepší sestřik dne 20,178s, ale s pravou proudařkou to zametlo, pokropila rozhodčí a strojnice musela ubrat. Útok byl poté alespoň dokončen za 33,987s a to stačilo jen na 9. místo.

Janovicím jsme letos půjčovali časomíru na dětskou i mužskou soutěž, takže nám to přijeli oplatit svou účastí. Nejprve předvedli svůj útok muži. Těm se bohužel nepodařilo zapojit na rozdělovač dříve než přišla voda. Takže z toho byl čas 33,970s a 23. místo.

Chlapi z Hukvald mohli mít určitě lepší čas než 29,624s, jenže se dlouho nedařilo zapojit na rozdělovač a poté strojník ještě před sestřikem ubral – nevím, jestli vědomě, nebo byla nějaká závada na stroji. Takto z toho bylo 21. místo a 4 body.

Posledním ligovým účastníkem byli muži z Brušperku. Zapojení se jim moc nepovedlo a poté ještě měli kamínek v proudnici pravého proudaře, takže se jim bohužel nepodařilo svůj útok dokončit, což znamenalo 1 bod.

Úplně posledním družstvem, díky kterému jsme stanovili svůj rekord v účasti (rovných 40 týmů), byly ženy Janovic. Ty měly problém s nabráním vody a dokončily útok s časem 50,639s. Jenže jim na stroj sáhl člen jejich mužského týmu, což znamenalo jasné NP.

První místo mezi muži tak obhájil Hájov a náš nový pohár tak ještě nezná jiného vítěze. Druhé místo získala Skalice a třetí nakonec bralo naše áčko. Mezi ženami poprvé vyhrál Frýdek, na druhé místo se vtlačila Baška a třetí byly naše holky.

V lize je situace následující: se 104 body vede jasně Hájov, druhé Bystré má 87 bodů a o třetí místo se dělí Skalice, Baška a Palkovice shodně s 83 body. My jsme na 6 místě, ale ztrácíme jen 3 body na 3. místo. Mezi ženami se na špici udržela Baška a má nyní 51 bodů. O 2 body méně mají naše holky a třetí Frýdek má 43 bodů. S 37 body mají ještě kontakt Fryčovice.

Závěrem chci poděkovat všem, kteří přijeli a doufám, že se vám u nás i letos líbilo.

Napsat komentář