Ostravice a 13. kolo Beskydské ligy Fryčovice

Protože potřebujeme zajet novou mašinu, rozhodli jsme se zúčastnit se i soutěže v Ostravici, která letos není započítávána do BL. Navíc nás zajímalo, jaký čas jsme schopni udělat na 3B se sportovními hadicemi (v Ostravici se soutěží na 3B). Noční soutěž ve Fryčovicích je do kopce a do zatáčky, což se v našich podmínkách nedá natrénovat, proto jsme trénovali spíše na Ostravici provedení útoku na 3B.

Vojta byl stále v Egyptě a tentokrát jsme za něj žádnou náhradu na tréninku neměli. Takže jsme požádali Pavlu, aby nám zaběhla levý proud. Stejně jako na Floriánu v Mohelnici jsme uspořádali základnu podle extraligových Nevcehlí. Se sportovními hadicemi to však byla jiná káva – v Mohelnici jsem béčka stěží táhl dopředu a teď jsem měl pocit, že skoro nic s sebou nenesu. Béčka jsem v pohodě natáhnul, ale když přišla voda, tak mi hadice spálila třením ruku. Nová mašina holt udělá své, takže od teď už budu nosit svářečský rukáv, aby se to už nestávalo.

S časy na tréninku jsme spokojeni nebyli, průměrný čas bychom měli dělat alespoň okolo 20s, ale v pátek to bylo spíše někde u 22 – 23s. Byl to ale náš první pořádný trénink s novým strojem a asi nemůžeme hned čekat zázraky. Mančaft si prostě musí zvyknout na rychlejší tempo.

Ostravice

Začátek v Ostravici byl v 10 hodin ráno a na minutu přesně jsme taky v 10 přijeli. Holky s námi nejely, byly domluvené, že si zajedou až do Fryčovic. Tato soutěž je jedna z mála v okolí, kde se běží na 3B se sportovními hadicemi, takže je hodně známá a jezdí na ni hodně týmů z celého regionu. Letos však chlapi z Ostravice moc po soutěžích nejezdí a proto, místo obvyklých 40 – 50 týmů, letos dojelo „pouze“ 30. Mezi nimi ale byly mančafty z Moravskoslezské ligy, jako např. Bartovice (mistr MSL 2009), Metylovice, Malenovice, Petřvaldík, Svinov a další.

Na levý proud jsme měli opět domluveného Macha ze Lhotky, kterého dovezl Aleš, protože Lhotka tady nestartovala. Trať byla rovná bez žádných záludností, takže nebylo co okoukávat od ostatních a poměrně rychle jsme byli na řadě. Na základně bylo vše v pořádku, zadek vyšel skvěle (koš 4,2s, voda 9s). Béčka jsem natáhnout stihl, rozdělovač bez problémů, Mach doběhnul, ale Pavel bohužel ne, chyběly mu asi 2 – 3 metry. Na levém proudu byl skvělý čas 18,733s, ale na pravém 29,933s. Nakonec z toho bylo 17. místo.

Počkali jsme si jenom na Skalici (NP) a jeli jsme domů odpočívat před noční soutěží ve Fryčovicích. Po našem odjezdu se však děly věci. Čtyřnásobný vítěz ostravické soutěže – Petřvaldík předvedl ohromující výkon a v čase 16,365s (rekord extraligy je 16,26s!) si odvezl páté vítězství. O více než sekundu skončily za nimi Malenovice (17,391s) a na třetí místo se dostal Svinov (17,686s). Pod 18s se dostaly ještě Metylovice časem 17,933s.

Tabulka výsledků soutěže [zde]
Video ze soutěže [zde]

Fryčovice

Fryčovický hrbol začínal v 19:00 a první pokus byl naplánován na 19:30. Oproti noční v Palkovicích byla dráha více osvětlena. Nevypínalo se tady pouliční osvětlení, takže alespoň okolo základny bylo dobře vidět. Jak jsem psal v úvodu tohoto článku, běží se tady do kopce a proudy potom zatáčejí doprava k terčům. To dělá sice soutěž velmi zajímavou, ale zároveň je díky tomu nejnebezpečnější v celé Beskydské lize. Na proudy totiž nevidí ani rozdělovač, takže o dění na trati nemá strojník vůbec ponětí. První úraz na sebe nenechal dlouho čekat – proudaře B týmu ze Pstružího odvezli do nemocnice s podezřením na naštípnutý krční obratel. Karolinka musela do nemocnice taktéž s proudařem, tentokráte se jednalo o úraz nohy. Obě zranění se naštěstí neprokázala jako vážná a kluci budou v pohodě. Poté se událo ještě několik menších úrazů. Organizátoři by se měli zamyslet nad bezpečností soutěže. Alespoň by ji neměli pořádat v noci.

Holkám jsme domluvili hned třetí startovní pozici, ale stejně už byla velká tma, takže neměly takovou výhodu, jako týmy, které startovaly brzo v Palkovicích. Protože byly nemocné, vynechaly páteční trénink. Byli jsme tedy zvědaví, jak se jim útok povede. Bohužel Nikole na levém proudu spadlo klubo hadice, takže měla problém s dotáhnutím hadice až k terči. To se samozřejmě podepsalo na čase, který se zastavil na hodnotě 29,352s a obsadily tak 7. místo.

Potom šlo na start Pstruží „A“, které zajímalo asi všechny zúčastněné. Pro zachování šance na titul mistra BL potřebovali porazit všechny týmy z BL a Skalice by nesměla dokončit útok. Chlapi do toho šli opravdu vabank, ani nevím, kde se stala chyba, asi dal strojník pozdě vodu, takže výsledný čas 20,662s v té chvíli nestačil na Lhotku a Skalice mohla začít slavit ještě před svým pokusem.

7. místo ve startovní listině patřilo nám. Při přípravě základny jsem zažil krušné chvíle, protože jsem si málo odmotal béčko od stroje a nešlo mi vyskládat pod koncovku. Nakonec jsem to tam nějak nacpal, ale určitě to nebylo ideální. Naštěstí tady moc nezáleželo na rychlosti natažení béček, takže jsem sice déle zapojoval, ale natáhnout jsem stihnul. Bohužel Pavel zakopl před terčem o Machovo céčko, takže stříkal vsedě. Z toho zákonitě vznikl skoro 2s prostřik na konečných 21,833s. Tady nás to opravdu mrzelo, protože čas 19,338s na levém proudu by stačil na 4. místo v soutěži a dokonce neuvěřitelných 14 bodů v lize! Takto jsme si odvezli jenom 9 bodů a 12. místo.

Skaličani už neměli co ztratit, takže do toho šli naplno. Ale byli namotivovaní asi až moc a Břéťovi utekl proudař se spojem C. Připsali si tedy neplatný pokus. Chvíli je to mrzelo, ale pak už začali oslavovat. S velkou radostí přišla taky velká žízeň a asi si dokáže každý představit, jak to dopadlo :-).

Bystré ztrácelo na Pstruží pouhé 2 body, takže se logicky chtěli před ně dostat. Čas 19,928s však stačil pouze na vyrovnání bodů se Pstružím a protože při rovnosti bodů rozhoduje počet lepších umístění v sezóně, udrželo Pstruží 2. příčku.

Hájov předvedl velmi rychlý útok za 18,225s a mezi ligovými mančafty vyhrál. Udrželi tak konečnou čtvrtou příčku v lize. Na vítězství v soutěži to však nestačilo, na poslední chvíli je porazily Malenovice časem 18,070s.

Nová Ves po problémech na levém proudu nakonec dokončila v čase 33,643s a protože měly 4 týmy z ligy NP a Palkovice dokonce ani nedorazily, znamenalo to i tak slušnou porci sedmi bodů a udržení pátého místa v tabulce BL.

Kozlovice totiž předvedly povedený útok za 19,433s a získaly 14 bodů, kdyby Nová Ves nedokončila, mohli se před ně posunout. Takto zůstali na šestém místě.

Sedmé místo patří v konečném pořadí Lhotce. Vděčí za to NP Bašky a 11 bodům za čas 20,494s Na poslední chvíli tak překročili hranici 100 bodů v sezóně.

Baška se propadla dokonce až na 9. místo, protože Fryčovice získaly doma 13 bodů (čas 19,664s) a bodově je dorovnali. Fryčovice však mají více lepších umístění.

O pouhé 2 body nám uniklo vytoužené 10. místo. Karolinka sice měla NP, ale nakonec jim to alespoň na to 10. místo stačilo. Celkově jsme tedy získali 84 bodů, což na nováčka není vůbec špatné.

Žabeň měla před posledním kolem stejně bodů jako my. Jejich pokus tedy rozhodoval, jestli budeme 11. nebo 12. Naštěstí pro nás si Žabeň připsala jen jeden bod za NP a skončili za námi na 12. místě.

Brušperk využil nepřítomnosti Palkovic a díky osmi bodům za čas 24,137s se posunul na 13. místo právě před Palkovice, které skončily na předposledním 14. místě.

Beznadějně poslední Hukvaldy si alespoň připsaly druhý nejlepší bodový zisk letošní sezóny, a to 6 bodů za čas 35,807s.

Tabulka výsledků soutěže [zde]
Video ze soutěže [zde]

Ročník 2009 je tedy za námi. Naše premiérová sezóna dopadla celkem slušně. Na začátku jsme měli za cíl neskončit poslední. Jenže v průběhu soutěží jsme zjišťovali, že máme na víc. Škoda toho 10. místa, ale musíme si uvědomit, že jsme skoro celou sezónu jeli se zásahovou patnáctkou a vlastně je to skoro zázrak, že jsme s ní udělali tolik bodů. Příští rok však musíme mířit výš. Nový stroj už máme, teď musí přijít výsledky, abychom dokázali, že to nejsou vyhozené peníze. Už teď přemýšlím, co budu dělat celou zimu. A stejně je na tom celý náš tým. Loučíme se s rokem 2009 a už se těšíme na sezónu 2010.

2 komentáře u „Ostravice a 13. kolo Beskydské ligy Fryčovice“

Napsat komentář