Reportáž Baška 2012


Po sobotní soutěži na Bystrém jsme se v neděli vydali na další ligové kolo do areálu u přehrady v Bašce. Jedná se o „klasickou“ přepojovačku s nastavením 1C na oba proudy po sestřiku prvních terčů. Letos byla trať v úseku od prvních ke druhým terčům posunuta více doleva, což prospělo k přehlednosti dráhy. Nejspíše byly i posunuty druhé terče směrem do trati, takže se tento rok daly očekávat lepší časy.

První se na startu objevily domácí ženy, které byly v lize na průběžném 1. místě společně s našima holkama. Při útoku měly lehce pomalejší přepoj na pravém proudu, ale přesto časomíra ukázala solidní čas 26,633s, který nasadil laťku v ženské kategorii hodně vysoko. O vítězství v soutěži je připravil bezmála sekundový prostřik na pravém proudu, takto z toho bylo druhé místo a 9 bodů.

Druhou startovní pozici si vyjednal Horní Žukov. Odběh ze základny vypadal nadějně, ale koš skončil na zemi za kádí. Po opětovném našroubování se už útok jen dokončoval a výsledný čas 33,687s znamenal až 15. místo a 9 bodů.

Muži ze Starých Hamer pro změnu nedokázali napoprvé nabrat vodu. Poté ještě zazmatkoval pravý proudař, který po přepoji upustil céčkovou spojku. Přesto Staré Hamry dosáhly lehce lepšího času než Horní Žukov, 33,091s, a braly 10 bodů a 14. místo.

Téměř stejný průběh měl útok domácích mužů – napoprvé nenabraná voda + košař asi šrouboval koš v kádi a zmatky na pravém proudu. Ve výsledku čas 33,991s, 16. místo a 8 bodů. Chlapi ale můžou být rádi i za ně, protože ihned po sestříknutí terčů praskla béčková hadice.

Prvním mužským týmem, který dokázal napoprvé nabrat vodu, bylo Bystré, lídr tabulky BL. Po zranění jejich strojníka si museli opět půjčit Frantu ze Stanislavic. A bylo se na co koukat, rychlá voda, perfektní přepoj a časomíra se zastavila na hodnotě 20,568s, což byl nový traťový rekord. Pro Bystré už druhý za víkend, pokud bychom počítali i ženy, tak dokonce třetí. A pokud by proudaři dokázali srazit terč z první vody, mohl být čas i pod 20s. Zasloužené vítězství vyneslo dalších 19 bodů a upevnění první příčky v BL.

Teprve druhý tým v kategorii žen byly naše holky. Pokud chtěly zůstat v čele Beskydské ligy, musely porazit čas Bašky. Bohužel se tak nestalo po chybě na koši a prostřiku na pravém proudu. Výsledný čas 27,165s ale stačil na 3. místo a 8 bodů, takže holky ztratily jen bod a pořád mají na Bašku kontakt.

Chlapi z Brušperku dosáhli času 31,790s, ale zřejmě došlo k přešlapu první sestřikové čáry, rozhodčí zvedl červený praporek a byl tak z toho jen 1 bod za neplatný pokus.

Skalice se poprvé ukázala na soutěži s novým dvoulitrem z dílny pana Poláška. Chlapi se netají ambicemi na titul, takže se dal očekávat výborný čas. Od Bystrého je dělila jen lepší práce strojníka, který mohl přidávat plyn dříve na začátku i po přepoji, který jinak proběhl v naprostém pořádku. Čas 21,749s nakonec vynesl 3. místo a 18b.

Pak jsme se na základně chystali my. Pro Aleše a Kvašu to byl druhý start po sobě, protože běželi zadek za nás i Skalici. Nevěděli jsme, jaký čas od sebe očekávat, protože jsme trénovali raději Bystré a na Bašku jsme si to jen tak dvakrát zkusili. Útok byl rozběhnutý tak nějak na úrovni Skalice, možná jsme je mohli i porazit. Já jsem ale nestihl na levém proudu přepojit céčko dříve, než přišla voda a ztratil jsem tak rozhodující 3 až 4 sekundy. S časem 24,433s jsme tak obsadili 6. místo a potřetí za sebou brali 15 bodů.

Desátou startovní pozici měly ženy ze Pstružího. Vůbec se nezadařilo košařce, která šroubovala koš na základně dlouhé sekundy. Pravá proudařka navíc neudržela proudnici u druhého terče, takže výsledný čas 46,477s stačil jen na 8 místo a 3 body.

Ženy ze Starého Města měly pomalejší vodu, což s jejich neupraveným strojem automaticky znamená horší čas. Ani přepoj se moc nepovedl a dosažený čas 38,344s znamenal 7. místo a 4 body.

Třetí neplatný pokud v pátém ročníku této soutěže zaznamenal ženy ze Lhotky. Mimo to tady dosáhly časů 60,034s a 75,135s, takže tato trať určitě není jejich oblíbenou. Tentokrát praskla béčková hadice.

Úspěšný víkend završili muži Pstružího. Po druhém místě z Bystrého si zde připsali čtvrté místo a 17 bodů za čas 22,833s. Možná ale mohli mít dříve vodu.

Mužský tým Starého Města dosáhl času 35,133s, za který bral 18. místo a 7 bodů. S rychlejším náběrem, přepojem a rychlejší reakcí strojníka to ale mohlo být klidně pod 30s.

Útok mužů ze Lhotky byl rozběhnutý na umístění na bedně, ale stalo se jim to samé, co mně – nestihli zapojit na levém přepoji. S časem 25,459s se zařadili za nás na 7. místo.

Ženy z Fryčovic se asi nedomluvily na levém přepoji, protože proudařka zapojovala mezipoj a spojařka proudnici, což bylo samozřejmě pomalejší a díky tomu se s časem 27,567s umístily až za našima holkama na 4. místě. Získaly tak 7 bodů.

Nejlepší útok mezi ženami předvedl Frýdek, ale ani jejich útok nebyl bez chyby – přepoj byl pomalejší a proudařky čekaly cca 2s u druhých terčů. Na první místo a 10 bodů to však s přehledem stačilo.

Již druhý neplatný pokus v této sezóně obdrželi muži ze Stanislavic. Po problémech na koši, rozdělovači i přepoji sice útok dokončili s časem 30,867s, ale po vytažení savice z kádě nebyl našroubován koš. Druhé NP je tak bohužel diskvalifikuje z boje o 5. místo až na boj někde okolo 10. místa.

Neplatný pokus postihl v sobotu také muže z Fryčovic, kteří tak potřebovali výrazněji zabodovat. Košař měl opět se svým náčiním problémy a voda tak šla z mašiny až po 10. vteřině. Přepoj pak byl bez problémů, ale chyběl čas ztracený na zadku. Za 23,343s brali chlapi 5. místo a 16 bodů.

Holky z Hájova předvedly slušný útok a za čas levého proudu mohly jít na druhé místo. Na rozdělovači ale byl asi zavřený pravý ventil, takže napravo nešla žádná voda a sestříknout terč se podařilo až v čase 33,280s, který znamenal 6. místo a 5 bodů.

Další nepovedený pokus si připsali muži z Frýdku, tentokrát se nepodařilo nabrat napoprvé vodu. Útok byl dokončen v čase 37,095s a to znamenalo 19. místo a pouhých 6 bodů.

Smůla se drží i holek z Krmelína, za které si zaběhla proud naše Pavla. Nepodařilo se zapojit béčko a céčko na rozdělovač, které se musely zapojit až na trati. Strojnice si toho ale nevšimla a rozdělovačku vytopila. Útok se dokončit podařilo, ale čas 51,585s byl nejhorší platný v soutěži a znamenal jen 1 bod.

Pravý přepoj se vůbec nepodařil chlapům z Hájova a díky tomu jsme měli bod navíc, protože nalevo to bylo hodně rychlé. Výsledný čas 27,233s je zařadil na 8 místo a získali 14 bodů.

Muži z Krmelína v podstatě okopírovali útok svých žen – nepodařilo se zapojit béčko na rozdělovač a strojník si toho nevšiml a vytopil předek. Čas 46,648s znamenal 20. místo a 5 bodů.

Palkovický strojník to docela nezvládl, nejdříve ubral plyn dříve, než pravý proudař stihl sestříknout první terč a poté zase držel plyn moc dlouho, takže se nemohlo přepojovat. Za čas 32,665s braly Palkovice 13. místo a 11 bodů.

Po roce se na soutěžích začínají objevovat znovu i muži ze Žabně, bývalý ligový tým. Chyběla rychlejší voda a lepší práce při přepoji, ale čas 28,450s patřil k těm lepším a brali za něj 11. místo.

Poprvé se letos na ligovém kole objevily ženy Čeladné. Bylo jim umožněno se dodatečně přihlásit do ligy jen s příslibem větší účasti na soutěžích, ale ze tří kol mají zatím 2 absence, takže jsem zvědavý, co se bude dít dále. Zde se zařadily mezi týmy, které nedokázaly nabrat vodu a s časem 49,633s získaly jen 9. místo a 2 body.

Chlapi z Bahna měli pomalejší vodu a pravý spojař nestihl včas přepojit céčko. Čas 34,785s a 17. místo.

Desáté místo obsadili s časem 28,188s čeladenští muži. K lepšími času chyběla rychlejší reakce strojníka.

Hodoňovice mají letos nový stroj, takže se také začínají objevovat na soutěžích. Tentokrát přijeli jen s mužským týmem. Ještě by to chtělo potrénovat zadek a levý přepoj byl pomalejší, ale čas 30,794s jim na ligové soutěži vynesl slušné 12. místo.

Jestliže Bystré zažilo víkend snů, Hukvaldy to měly úplně naopak, připsaly si zde druhý neplatný pokus po sobě. Na pravém proudu u druhého terče byl přešlap čáry výstřiku.

Výborný útok předvedli muži Nové Vsi. Rychlá voda, rychlý přepoj, ale první místo z toho nebylo, protože pravý proudař prostříkl na 20,679s a to znamenalo 2. místo. Nalevo to ale bylo 19,838s.

Na poslední chvíli přijeli i chlapi z Karolinky, kteří stále nemají v pořádku svůj stroj, takže za námi přišli s prosbou o půjčení mašiny. Ta už ale byla dávno na hasičárně, takže jim nakonec půjčila svého dvoulitra Skalice. Pravému proudaři se dlouho nedařilo odpojit proudnici při přepoji a nabral rozhodující ztrátu. Výsledný čas 27,398s vynesl 9. místo a 13 bodů.

Úplně nakonec šly na svůj opakovaný pokus ženy z Palkovic. Při prvním totiž kamínky zacpaly obě proudnice. Podaly si tak protest, že kamínky nasály z kádě a protest jim byl uznán. Je to ale trochu zvláštní, protože každý zodpovídá za své nářadí a košem s předepsanou mřížkou 5x5mm přece nemůže projít kamínek, který zacpe proudnici o průměru 12,5mm. Mít jinou mřížku na koši je sice povolené, ale pak je nasátý kamínek problémem družstva a ne pořadatele. Útok byl jeden z těch méně povedených, ale čas 33,078s stačil na 5. místo a 6 bodů.

V čele mužské kategorie je tak s 54 body Bystré. O druhé místo se dělí Hájov se Skalicí, mají 48 bodů. My jsme se posunuli o příčku níže na 4. místo, které držíme se 45 body a páté Palkovice mají 41b. U žen se na špici osamostatnila Baška s 28 body. O bod méně mají na druhém místě naše holky. 21b získaly zatím třetí Fryčovice a 4. Frýdek má 19 bodů. 5. příčku drží Palkovice se 17 body.

Napsat komentář