Reportáž Bystré 2012


Beskydská liga pokračovala tradiční soutěží v Údolí Hromů na Bystrém. Zároveň odstartoval první ligový víkend, protože v neděli se konala soutěž v Bašce. V obou případech se jednalo o přepojovačku, což způsobilo asi všem týmům problémy s tréninkem. V jeden den se oboje pořádně natrénovat nedalo. To je velká trhlina v myšlence ligových víkendů a mělo by se to určitě ještě domyslet.

Memoriál Ladislava Gureckého a Karla Hovjackého snad nemusím čtenářům představovat – je to jedna z ikon Beskydské ligy, bez které si BL dokáže představit asi jen málokdo. Letos navíc pořadatelům vyšlo krásné slunečné počasí, takže se bylo na co těšit. Zajímavé bylo i sledovat, jak si družstva poradí s absencí Malenovic, jejichž stroj si pravidelně půjčovala snad polovina startovního pole.

Po ukázce útoku domácích žáků se na start připravili muži z Bystrého, kteří tradičně zahajují svou soutěž. A jako každý rok byli perfektně připravení – precizní práce na savicích, voda ze stroje okolo 12s, bezproblémové provedení druhé fáze útoku a časomíra se zastavuje na neuvěřitelné hodnotě 27,318s. Pokud se nemýlím, tak to byl vůbec první čas pod 30s v historii soutěže a samozřejmě traťový rekord. V ten moment mohly zbylá družstva soutěžit jen o druhé místo, protože bylo nemyslitelné, že by se někdo dostal jen na dohled chlapům z Bystrého. Zasloužené vítězství a 19 bodů do tabulky BL.

Několikanásobným vítězem mužské kategorie je družstvo Lubna, v posledních 2 ročnících se jim zde však moc nedařilo. Vodu se podařilo nasát až v 15. sekundě, takže domácí mohli být v klidu. Nějaký pohár z toho pořád být mohl nebýt odpojeného béčka z rozdělovače, které totálně slilo Dalibora i s kamerou (P.S. prosím mladistvé pod 18 let, aby si video Lubna nepouštěli) :). Útok byl alespoň sportovně dokončen v čase 61,283s, ale pro chlapy to byl třetí nepodařený pokus na této soutěži po sobě.

Ženskou kategorii otevřely holky ze Lhotky. Jako jedny z mála startovaly se svou mašinou bez upravené vývěvy a když se k tomu přidaly problémy se šroubováním savic, nemohl z toho být dobrý čas. Za 60,302s brala Lhotka 10. místo.

Startovní číslo 4 měli muži Nové Vsi, kteří si letos půjčili mašinu Lubna. Šroubování savic bylo pomalejší a nasát vodu se podařilo až okolo 17s. Přepoj poté proběhl v pořádku, ale čas 35,002s stačil nakonec pouze na bramborovou čtvrtou pozici.

Další byli na řadě muži z Bašky se strojem Bystrého a strojníkem z Lubna. Voda šla téměř na desetinu sekundy stejně, jako Nové Vsi a vypadalo to na slušný čas okolo 35s. Poté však nastal problém někde na stroji, asi spadla voda a s touto ztrátou narostl výsledný čas až na 44,231s, což znamenalo 8. místo a 13 bodů.

Pak už šly na start naše holky posílené na postu velitelky Hankou Kvitovou z Krmelína. Zřejmě doplatily na vypůjčené savice, které sice oproti našim těsní, ale nemáme s nimi natrénováno. Holky se vzadu nedokázaly poskládat tak, aby rychle sešroubovaly vedení a voda šla ze stroje až ve 24. sekundě. Přepoj se však podařil a dosažený čas 42,658s byl vzhledem k loňským výsledkům hodně slušný. Nakonec z toho bylo krásné 3. místo a 9 bodů za 2. místo mezi ligovými družstvy, takže holky mohly být spokojené.

Ženy Nové Vsi obhajovaly loňské vítězství. Po problémech s lubenským strojem, který během útoku chcípnul, ale zamířily na opačný konec výsledkové listiny a s časem 65,777s skončily předposlední.

Muži Fryčovic nastupovali jako vedoucí tým Beskydské ligy a určitě se na první příčce chtěli udržet i po této soutěži. Jejich patnáctka je také schopna rychle nasát, takže se dal očekávat dobrý čas. Voda šla slušně okolo 17s, přechod do druhé fáze útoku se moc nepodařil, ale čas 38,825s by stačil na hodně slušných 16 bodů. Jenže na základě při startu chybělo přepojovací béčko, které musel poté Pavel Matula hledat mezi diváky, takže rozhodčí nemohli útok uznat jako platný. Pro Fryčovice to je obrovská škoda, protože pokud se něco podobného nestane i ostatním družstvům na špici tabulky, tak se budou už těžko dostávat do boje o titul. Ale nic není nemožné a máme teprve začátek sezóny.

S devítkou startovaly domácí ženy, které se letos bohužel BL neúčastní. Jako velitelka si s nimi zaběhla i naše Denča. Zadek jim klapl výborně a vodu měly rychleji, než většina mužských týmů. Nebýt pomalejšího přepoje, mohli jsme vidět i čas okolo 35s. Takto z toho bylo 38,822s, což je i tak ženský rekord dráhy a stejně jako u mužů i bezkonkurenční vítězství v soutěži. Domácím už mohlo být jasné, že je čeká hodně krušné nedělní ráno :D.

První desítku startovního pořadí jsme uzavírali my. A jak je pro nás na této soutěži zvykem, byly problémy na savicích – asi se to nikdy nenaučíme. Mi to tentokrát docela sedlo, ale Lukáš s tím hodně bojoval a musel jsem mu pomoct. Takže voda šla až po 21. vteřině. Potom ještě při druhé fázi útoku spadla voda v savicích, Dalibor musel znovu sát a s výsledným časem 42,956s to na moc bodů nevypadalo, i když to byl náš osobní rekord na této trati. Naštěstí se nevedlo více týmům, takže na naše konto přistálo výborných 15 bodů a špička se nám moc nevzdálila.

Hned po nás startovaly Stanislavice, které zde loni jako nováček překvapily časem pod 40s a 7. místem. Voda šla výborně okolo 15 sekund a nebýt zazmatkování při házení savic do vody, mohli se chlapi přiblížit i domácím. Naděje na dobrý čas zhatila zbrklost při roztahování přepojovacího béčka, které roztahovali v protisměru a samozřejmě se tak zamotalo. Díky tomu skončily Stanislavice až za námi s časem 43,282s a braly 14 bodů.

Fryčovickým ženám se nedařilo při spojování savic, strojnice nechala moc dlouho zapnutou vývěvu a ani přepoj při druhé fázi se moc nepovedl, takže čas 48,580s znamenal jen 6 bodů a 6. místo.

Ženy z Bašky ztrácely na naše holky jediný bod, takže nás jejich útok velmi zajímal. Zadek se povedl, mezi ženami byl druhý nejrychlejší – voda šla pod 19s. Přepoj byl ale docela pomalý, takže to bylo s našima holkama hodně natěsno, ale přesto to na ně stačilo o půl sekundy – 42,162s, druhé místo v soutěži, první v lize a 10 bodů.

Horní Žukov přijel s mašinou Životic, ale s rychlostí sání si tím moc nepomohli. Navíc měli výrazné problémy při šroubování savic a nebýt rychlého přepoje, nedostali by se s časem ani pod minutu. Takto za 58,449s brali 11. místo a 10 bodů.

Skalice letos míří hodně vysoko, ale na Bystrém se jim nedařilo na savicích, kde to vypadalo téměř stejně, jako při našem útoku :). Nicméně to i tak udělali rychleji a přesně o tento rozdíl nás porazili. S časem 40,960s obsadili 5. místo a získali 16 bodů.

Staré Hamry asi moc netrénovaly, protože jeden z proudařů chtěl přepojovat už na prvním rozdělovači a celý přechod do druhé fáze útoku tak byl poté naprosto chaotický. Dokončit se jej však podařilo a chlapi si připsali alespoň 9 bodů za čas 62,799s.

Při útoku žen ze Starého Města se nepodařilo skoro nic, je zbytečné to tady nějak rozepisovat, podívejte se na video. Viděli jsme tak nejhorší čas minimálně za posledních 7 let, z dřívějších ročníků nemám výsledky. Při neúčasti Čeladné z toho ale byly aspoň 2 body.

Frýdeckým holkám jsme půjčovali stroj. Strojnice s ním však moc neuměla, takže i přes poměrně rychle sešroubované savice šla voda dopředu až ve 23. sekundě. Přepoj se také moc nepovedl a čas 50,889s znamenal 7. místo a 5 bodů.

Muži ze Pstružího potvrdili, že to na Bystrém umí a s časem 32,169s obsadili 2. místo, které jim vyneslo 18 bodů. K času pod 30s jim chyběla rychleji sající mašina.

Chlapi ze Starého Města dosáhli nejpomalejšího platného času v mužské kategorii – 99,226s. Dostali za něj ale docela slušných 7 bodů. Zajímavostí je, že se jim již na třetí soutěži za sebou odpojila hadice z rozdělovače.

Frýdečtí muži startovali s naší mašinou. Oproti loňskému pokusu to vypadalo mnohem nadějněji a mohli jsme vidět čas pod 40s. Strojník však dal při druhé fázi plyn moc brzo, nebyla ještě přepojená béčková hadice na prvním rozdělovači a útok tak byl dokončen čase 49,672s, který znamenal 10. místo a 11 bodů.

Holkám z Hájova pomáhaly naše Pavla s Nikou. Zadek jim sedl slušně, voda šla za solidních 19s. Bohužel se dlouho nedařil přepoj béčka na prvním rozdělovači, takže se muselo počkat s vodou. Dosažený čas 46,620s znamenal 5. místo a 7 bodů, ale mohlo to být mnohem lepší.

Mezi favoritky patřily určitě i ženy ze Pstružího. Pomalejší zadek a přepoj je však s časem 44,089s zařadily na 4. místo a holky braly 8 bodů.

Chlapi z Hájova loni předvedli, že dokážou výborně nacvičit cokoliv a nejinak tomu bylo i letos. Drobné zdržení bylo na savicích a při sání mašiny, ale s časem 33,295s museli být spokojeni. Obhájili tak totiž loňské 3. místo a 17 bodů.

Smůlu měli chlapi z Hukvald, kterým během druhé fáze útoku zhasl stroj a už se jej nepodařilo nastartovat. Tím pádem z toho byl jen neplatný pokus a 1 bod do tabulky BL.

Dalším týmem startujícím s naším strojem byly holky z Krmelína. O lepší čas je připravilo moc dlouhé přepojování při druhé fázi útoku. Čas 56,473s znamenal 9. místo a 3 body.

V podstatě stejný průběh měl následující útok palkovických žen, které si půjčily mašinu z Lubna. Dosažený čas 52,970s jim zajistil 8. místo a 4 body.

Taky muži Krmelína si půjčili náš stoj a k tomu navíc mě. Měli docela zajímavý systém, ve kterém jsem měl zapojit na stroj, donést na přepoj druhý rozdělovač, vrátit se na základnu pro přepojovací béčko, dotáhnout koncovku k prvnímu rozdělovači a zapojit. Trochu jsem si to vylepšil, ať nemusím běhat po trati jako splašená slepice, takže jsem si béčko vzal sebou už s rozdělovačem a nechal ho u prvního rozdělovače. Voda šla dost pozdě, takže jsem nakonec měl i dost času, zapojil jsem na rozdělovač, ale potom jsem se nechal unést diváky a mávl jsem strojníkovi dříve, než byl zapojený druhý rozdělovač. Takže výsledný čas 69,106s stačil jen na 14. místo a 8 bodů.

Na úplný závěr se představili muži s Palkovic s lubenským strojem. Měli podobný problém se savicemi, jako my, ale navíc byl pomalejší přepoj, takže s časem 47,955s obsadili 9. místo a získali 12b.

Domácí tak slavili zlatý double, navíc s traťovými rekordy v obou kategoriích a hlavně ten mužský rekord se bude těžko překonávat. Druhé místa si odváží muži Pstružího a ženy Bašky, třetí skončily naše holky a Hájov v mužské kategorii. Průběžná tabulka BL se promíchala následovně: mezi muži se dostalo do čela Bystré následované druhým Hájovem a o třetí místo jsme se dělili my se Skalicí a Palkovicemi. Mezi ženami se dělily o první příčku naše holky s Baškou a třetí byly Fryčovice.

Soutěž proběhla v poklidu bez žádných větších problémů, počasí bylo ukázkové a také trať vydržela v solidním stavu po celou dobu soutěže. Vyzdvihnout musím skvělé cigára z udírny za lidovou cenu 25Kč. Lepší jsem na soutěži nejedl. Dobrý nápad byla i vedlejší soutěž o Bystřanského Motáka (snad si ten název pamatuju správně), která spočívala v motání hadice na čas a příjemně oživila mezičas mezi jednotlivými útoky. Trochu zklamáním byla slabší divácká účast, ale to se bohužel v poslední době děje na všech soutěžích.

Napsat komentář