Reportáž Staré Město 2012


Předem se chci omluvit za zpoždění letošních reportáží způsobené bakalářskými státnicemi, které jsem (úspěšně) absolvoval 14. června. Reportáže se budu snažit postupně dopisovat tak, ať je mám do dalšího ligového kola všechny. Snad se budou i letos líbit.

Již 8. ročník Beskydské ligy vůbec poprvé proběhne bez družstev Nové Vsi, která přešla do Moravskoslezské ligy. Spolu s nimi tak z ligového kalendáře zmizel Pohár Lysé Hory. Do dalšího ročníku se nepřihlásily ani družstva Lučiny a ženský tým Bystrého. Naopak přibyly mužské týmy Sklárna Karolinka a Krmelín. Změny nastaly i u pořadatelů ligových soutěží – vůbec poprvé dostaly možnost pořádat kolo Beskydské ligy sbory ze Starého Města, Horního Žukova a Stanislavic. Do pravidel BL se dále nově dostalo pravidlo o maximálně 11 soutěžních víkendech, takže nás tuto sezónu čekají rovnou 4.

Zahájení Beskydské ligy 2012 tak dostalo na starost Staré Město, pro které to byl pěkný křest ohněm :). V minulosti se zde běhala rovinka na 2B, kterou jsme dokonce v roce 2010 dokázali vyhrát. Letos se však pořadatelé rozhodli pro kombinaci – proudaři museli prohodit koncovku druhého céčka přes rouru a až poté mohli zapojit proudnici a sestříknout terč. Kombinace to je určitě zajímavá a hlavně nová, takže bylo zajímavé sledovat, jakou družstva vymyslí taktiku. Je ale škoda té rovinky, protože letos jich v lize zůstalo zoufale málo. Dráha byla přesunuta z travnatého povrchu na asfaltovou cestu, což rozhodně prospělo regulérnosti dráhy po celou dobu soutěže. Bohužel byla cesta dost úzká, takže bylo k vidění velké množství přišlápnutých hadic. Ale trať byla stejná pro všechny. Celkem nebezpečná byla absence koberce před čárou výstřiku, tam si mohl někdo nepěkně sedřít klouby na prstech. Nelogické pro mě bylo startovní pořadí dle příjezdu – možnost zarezervovat si startovní pořadí dopředu je dnes již standard. Navíc na družstva, co schválně přijela brzo, zbyly pozice od 13. místa dál, takže to podle příjezdu asi tak úplně nebylo. Viděl jsem dost naštvaných týmů a jelikož o přiřazení ligové soutěže rozhodují hlasováním právě týmy, bylo to od Starého Města docela hazardování s přidělením soutěže i na příští rok.

První se na startu chystaly domácí ženy. Strojnice nestihla zapojit proudařce céčko a musela za ní běžet ještě několik metrů, než zastavila. To samozřejmě ovlivnilo celý útok a výsledný čas 34,449s určitě nebyl podle jejich představ. Nakonec však z toho bylo 6. místo a slušných 6 bodů.

Rozdělovač Brušperku na startu uklouzl, ale stihl ještě zapojit. Strojník ale dost přecenil předek a skoro hned jel na plný plyn. Samozřejmě je dost zalil, ale proudaři stihli prohodit céčka rourami, takže z toho mohl být ještě dobrý čas. Pravý proudař však nepochopitelně nezaklekl a z větší dálky se mu nedařilo sestřelit terč. Z levých 24,217s mohlo být 10 bodů, ale za výsledných 37,549 získali chlapi jen 5b.

Hornímu Žukovu loni zhavaroval stroj, přes zimu si však nechali postavit dvoulitr, takže jsem byl zvědavý, co s ním předvedou. První část útoku vypadala dost slibně, voda šla akorát, proudaři byli rychle u překážky, prohoz se podařil, ale potom se oběma dlouho nedařilo zapojit proudnici, takže z toho byl čas jen 24,966s a 9 bodů.

Útok domácích mužů poznamenalo přišlápnutí hadice levého proudu, pro kterou se musel proudař vracet, a odpojení béčka z rozdělovače. Výsledný čas 36,939 stačil jen na 20. místo a 6 bodů.

Fryčovické ženy předvedly ladný útok bez větší chyby, kterému chybělo jen rychlejší zapojování proudnic. K tomu se přidal více než 1,6s prostřik na pravém proudu. I tak z toho bylo za čas 25,988s 3. místo a 8 bodů. Čas vlevo, 24,335s, by však přinesl ještě o příčku lepší umístění.

Holky z Frýdku loni hodně vystrkovaly růžky a letos bezpochyby patří k největším favoritkám na titul. Útok ve Starém Městě se jim však vůbec nepovedl. U rozdělovače zůstalo hodně hadic, proudařky je pak nemohly dotáhnout blíže k terči a po přidání plynu to s pravou proudařkou zametlo. Obrovská časová ztráta pak znamenala pouhé 4 body za čas 44,464s a holky tak budou muset, stejně jako loni, od začátku dotahovat.

Nepovedený vstup do sezóny zažili i muži Starých Hamer, jejichž košař nedal napoprvé koš a nejspíš to už chtěl vzdát. Nakonec se však nechal přemluvit a díky tomu, že koš musel být našroubován jen po vytažení z kádě, byl pokus alespoň označen za platný a byly z toho 4 body, což je určitě lepší, než 1.

Osmá startovní pozice patřila ženám ze Pstruží. Po odběhu ze základny nastal nějaký problém, ale už si nepamatuji jaký a ani na videu to nejde vidět. Každopádně se proudařky zdržely, ani prohoz hadic se jim moc nepovedl a potom je ještě rozhodil tlak vody, takže z toho byl čas 35,450s a 5 bodů za 7. místo.

První slušný útok v mužské kategorii předvedlo áčko Frýdku. Škoda jen upadnutí levého proudaře při prohazování céčka a 0,7s prostřiku na pravém proudu, který nakonec znamenal o 5b méně. Za čas 22,016s brali chlapi 13 bodů.

Snad nejlepší útok dne předvedli muži Fryčovic. Na levém proudu byl trochu problém se zapojením proudnice, přesto levý proudař předvedl nejlepší sestřik v soutěži – 19,625s. Prostřik na výsledných 20,414s je nakonec stál první místo v soutěži, ale mezi ligovými týmy zvítězili a připsali si 19 bodů.

Vůbec se nezadařilo košaři ze Pstruží, koš dával až napotřetí. Útok byl dokončen v čase 28,316s, přesto to byl neplatný pokus. Už si však nepamatuji z jakého důvodu.

Rozdělovačka Palkovic se zasekla na základně a vypadalo to, že bude mít problém. Nakonec zapojila a docela i stíhala doběhnout. Pak ale chcípla mašina a než se ji podařilo strojnici znovu nastartovat, bylo po nadějích na dobrý čas. Za 27,375s braly holky 5. místo a 7 bodů.

B tým Frýdku napodobil áčko a předvedl hodně slušný výkon, kterému chyběla jen lépe načasovaná voda. Takto se začadili hned za svůj A tým na 10. místo.

Bystrému se v týdnu před soutěží zranil strojník, takže jej nahradil Franta Glombek ze Stanislavic. Určitě to nebylo nic příjemného startovat za jednoho z favoritů na titul zrovna na soutěži, kde je post strojníka dost klíčový. Ale své role se zhostil na výbornou. Problém byl trochu na levém proudu, kdy se proudaři špatně odrazila spojka při prohazování hadice překážkou a musel se pro ni vracet. To samozřejmě znamenalo časovou ztrátu. Čas 21,758s však stačil na slušných 16 bodů.

Palkovičtí muži mají letos problémy se sestavou, ale ve Starém Městě se jim to podařilo polepit více než obstojně. Slušně načasovaná voda a povedené prohozy a zapojení proudařů daly za výsledek čas 21,533s (LP dokonce 20,919s) a výborných 18 bodů.

Obrovskou smůlu měly holky z Krmelína. Voda sice mohla být načasovaná lépe, ale proudařky podaly výborný výkon a vypadalo to na útok na bednu. Po výstřiku z proudnic se však zulo béčko od mašiny a byl z toho jen neplatný pokus a pouhý 1 bod do tabulky.

Chlapi z Karolinky měli domluveno, že jim půjčíme svůj stroj. Ráno před soutěží jsme však zjistili, že máme v nádrži 11 kostek cukru. Ano, čtete správně, nějaký dobrák nám do nádrže nasypal cukr. Nad inteligencí některých lidí zůstává opravdu rozum stát – stroj za 100 000Kč mohl být rázem bezcenný. Smutné je, že se toto děje už i mezi hasiči. Proto varuji ostatní týmy – hlídejte si své stroje! Ale to už odbíhám. Kluci z Karolinky si stroj i přes naše varování, že nemusí být v pořádku, půjčili. Levý proudař měl trochu problém se zapojením proudnice a potom mašina opravdu zazlobila. Naštěstí jen na chvíli, tak to snad moc jejich čas neovlivnilo, ale i tak byl čas lehce horší – 22,980s a znamenal zisk 11 bodů.

Čeladenský rozdělovač si vybral slabší chvilku, když nezapojil pravé céčko a musel jej honit po trati. Výsledný čas 30,146s tak znamenal jen 8 bodů.

Poté již konečně přišly na řadu naše holky. Peťa nechtěla pár minut před startem měnit stroj, takže se holky rozhodly zariskovat a startovat s naší mašinou. Předek klapl na jedničku, proudařky měly prohozeno a zapojeno hodně rychle. Voda byla taky akorát, bohužel mašina tentokrát dělala problémy po celou dobu útoku, takže voda mohla jít i rychleji. Nika na pravém proudu prostříkla téměř vteřinu, ale i tak to stačilo na první ligové vítězství našich holek! Čas 24,338s tedy znamenal krásných 10 bodů a perfektní vstup do sezóny.

Dvacátí šli na start muži Krmelína. Jejich strojník si zaslouží pochvalu za výborně načasovanou vodu. Bohužel se levému proudaři více zamotala hadice u rozdělovače a nemohl blíže k terči. Snažil se to ještě dotáhnout, ale ztratil hodně času a pak ještě prostříkal téměř 3 sekundy. 24,806s stačilo na 10 bodů, pravých 22,060s však už vypadá zajímavěji a to ještě musel strojník počkat s vodou.

Hodoňovice si před sezónou nechaly postavit nový stroj, jejich ženy však doplatily na to, že s ním ještě nemají moc zkušeností. Pravá proudařka nestihla zakleknout a voda s ní zametla. Útok byl dokončen v čase 37,943s.

Poté jsme ligovou sezónu započali i my. Nechtěli jsme riskovat a půjčili si raději frýdecký dvoulitr. Na levém proudu běžel Honza, protože Vojta měl ještě zápasy z volejbalu a Honza se na trénincích již jeví jako plnohodnotná náhrada, což se s potěšením dá říct už i o ostatních klucích z béčka. Útok vypadal slibně, prohození bylo v pořádku. Honza však doplatil na nezkušenost, trochu se popral se zapojováním proudnice a pak zapomněl mávnout, takže Dalibor dal později vodu. Je to škoda, protože to bylo rozběhnuté na čas okolo 20s, ale i 21,803s přineslo dobrých 15 bodů.

Hned po nás šla na start Skalice, která si chce určitě spravit chuť po loňské nevydařené sezóně. Protože jejich dvoulitr ještě nebyl hotový, půjčili si, stejně jako my, ten frýdecký. Ričimu se při prohazování hadice zapletla koncovka mezi nohy, takže měl zapojeno pomaleji. Pak mu ještě přišla pomaleji voda a s časem 21,873s se o 0,070s zařadili těsně za nás a získali 14 bodů.

Pokusu hodoňovických mužů se v podstatě nedá co vytknout, žádnou větší chybu jsem tam neviděl. Jen to bylo celkově takové pomalejší. Čas 27,207s stačil na 15. místo, ale chlapi by mohli popřemýšlet o účasti v Beskydské lize.

Muži Nové Vsi již v BL nejsou, ale přesto to vypadá, že budou na ligové soutěže jezdit pravidelně. Útok byl rozběhnutý na čas hluboko pod 20s, ale pravý proudař neudržel před sebou proudnici a strojník musel ubrat. I tak to ale s časem 20,345s stačilo na 1. místo v soutěži.

Obhájkyně titulu z Hájova začaly novou sezónu tím nejhorším možným způsobem – neplatným pokusem. Praskla jim totiž béčková hadice. Útok ani tak nebyl moc povedený, pravé proudařce se nevedlo při prohazování hadice, ani při zapojování proudnice. Levý terč byl sražen v čase 30,901s, pravý se před prasknutím béčka srazit nepodařilo.

Stanislavickým proudařům se na překážce moc nevedlo a útok byl dokončen za průměrných 23,947s. Strojník ale potom odšrouboval savici ze stroje dříve, než k tomu dal povel rozhodčí. Tomu pak nezbývalo nic jiného, než označit pokus za neplatný. Pro Stanislavice je to velká škoda, sami víme, jak těžké je dohánět celou sezónu ztrátu z neplatného pokusu.

Výborný výkon předvedly ženy z Bašky. Proudařkám se překážka povedla, voda šla slušně, i když mohla jít klidně i dřív. Sečteno, podtrženo to dalo čas 24,561s, 2. místo a 9 bodů.

Kamil Garba z Frýdku si zaběhl proud ještě za Lískovec. Na základně si dělal svůj spoj a ještě zapojoval céčko na rozdělovač. Ten mu na oplátku při výběhu přišlápl hadici, kterou sice nepustil, ale díky tomu hůře prohodil překážku. To však útok moc nepoznamenalo, protože s pomalou mašinou bylo ještě dost času na zapojení proudnice. Čas 28,956s na lepší než 16. místo nestačil.

Po dvou titulech by se mohlo zdát, že hájovští muži už nemohou mít motivaci, ale vidina zisku putovního poháru pro vítěze BL do trvalého vlastnictví je určitě hodně dobrá motivace :). Proudaři odvedli slušnou práci, ale vázlo načasování vody v béčkách, takže proudaři čekali dlouho u terčů a čas 21,592s tak znamenal „jen“ 17 bodů.

Levý proudař Horních Domaslavic si nevzal ze základny kotouč, snažil se vzít alespoň část hadice, ale pak se zamotal do béček. Muselo se na něj čekat s vodou a čas 29,382s stačil jen na 17. místo.

Rozdělovač z Bašky zacvakal na základně, ale doběhnou stihl. Levý proudař se za překážkou pral se zapojením proudnice a díky tomu chlapi nabrali rozhodující ztrátu. Čas 22,903s znamenal 11. místo a 12 bodů.

Holkám ze Lhotky scházela k medailovému umístění rychlejší práce proudařek. Čas 26,627s stačil jen na bramborovou pozici.

Hukvaldy přijely se ženou na levém proudu, takže se muselo tempo vody přizpůsobit. Ale i přesto předvedly Hukvaldy pěkný útok a odvezly si 7 bodů za čas 30,741s.

Celou soutěž pak uzavřeli muži Lhotky, kteří na poslední chvíli urvali bronzovou pozici s časem 20,983s a s časem levého proudu 20,216s mohli dokonce vyhrát.

Celkově soutěž nebyla špatná, příště bych se ale vyvaroval excesům se startovním pořadím, dal proudařům k čáře koberec a pokusil se vylepšit zázemí. Chvílemi jsem si opravdu nepřipadal jako na ligové soutěži. Na druhou stranu musím pochválit komentátora, který mě příjemně překvapil. Taktéž zajištěná časomíra patřila k tomu nejlepšímu, co lze sehnat. Snaha se nedá upřít, je pořád co vylepšovat, ale snad je to na dobré cestě.

Napsat komentář