11. a 12. kolo Beskydské ligy Pstruží a Brušperk

Brušperk

Další náročný víkend jsme začali v pátek tréninkem. Cvičili jsme klasický útok na 2B bez přepojování, protože Brušperk je klasika a Pstruží je jenom lehce za roh a trochu do kopce. Z počátku jsme se nemohli dostat pod 20s, ale při posledním pokusu se nám to povedlo. Na závody jsme měli domluvenou mašinu od Lhotky (motor 1800ccm), takže jsme zkoušeli různé rozestavení základny, aby byl předek co nejrychlejší. Nakonec jsme rozdělovač dali na roh základny mezi proudy a navíc pravému proudu zapojoval jeden spoj C strojník a levému proudu zapojoval spoj béčkař. Byli jsme opravdu zvědaví, jaký čas dokážeme udělat se silnějším strojem.

Soutěž v Brušperku začínala už v 9 ráno, takže jsme si museli přivstat a dát si sraz už v 7. Po příjezdu nás překvapilo, že se vůbec nekonal nástup, kdo se chtěl něco dovědět o pravidlech, musel se extra zeptat. Trať byla rovná, ale zdála se nám poněkud krátká, 70m nejspíš neměla. Navíc jsem nepostřehl žádného rozhodčího, jenom startér a dva lidi u terčů. K tomu se přidaly problémy se statovací pistolí, která někdy vystřelila až napočtvrté, a ještě se stalo, že se časomíra nezastavila a družstvo Mniší muselo kvůli tomu opakovat pokus. Celkově tuto soutěž hodnotím, jako nejhorší, kterou jsem kdy zažil. Dokonce ani občerstvení se nedalo jíst a hodně lidem bylo potom špatně.

Moravskoslezská liga skončila minulý týden, takže sem přijely i Malenovice a Oprechtice. Tyto týmy předvedly, že jsou v MSL oprávněně – Malenovice obsadily časem 14,134s první místo a Oprechtice „A“ skončily hned za nimi s časem 14,475s.

Na třetí místo se dostal první zástupce BL Kozlovice, které předvedly také výborný čas 14,643s a odvezly si zaslouženě 15 bodů. Na posun ze 6. místa jim to však pořád nestačilo.

Skalice skončila 6., v rámci ligy druhá za čas 15,544s a výrazně se přiblížila zisku titulu, který mohla slavit už ve Pstruží.

Pstruží však také zabralo a s časem 15,796s skončili hned za Skalicí. Udrželi si tak alespoň teoretickou šanci na první místo.

Nová Ves brala 12 bodů a osamostatnila se na 4. místě před Hájovem.

Bystré ztratilo už i teoretickou šanci na titul, ale pořád se se ziskem 11 bodů udrželo ve hře o druhé místo.

Na start jsme přišli jako 12. v řadě, trochu jsem měl obavy, jak půjde zapojit béčko na stroj, ale šlo to krásně volně. Jenom B na stroji bylo rovně, takže jsem neodhadl, kolik hadice musím odmotat, abych ji mohl vyskládat pod spojku. Ale nějak jsem to tam naflákal, i když to moc nedrželo, vydrželo to. Protože jsem zapojoval céčko proudaři, měl jsem tentokrát rovnou tři spoje, ale stihnul jsem to. Roztáhnuto jsme měli rychle, koš se Alešovi podařil parádně, voda šla rychle. Mašina ze Lhotky taky udělala svoje. Na levém proudu byl pro nás neuvěřitelný čas 16,598s. Bohužel měl Siki přivřený ventil u pravého proudu na rozdělovači, takže výsledný čas byl 18,432s. Škoda, ale i tak je to náš soutěžní rekord. Brali jsme 4 body a dostaly se před nás Fryčovice.

Ukázali jsme si, že máme na dobré časy a že nás opravdu brzdí jenom mašina. Proudaři byli dokonce na čáře výstřiku za necelých 14 sekund! Takže pořád čekali 2s na vodu! A to prosím bez jediného tréninku se silným strojem.

Špatnou organizaci soutěže ještě podtrhla absence závěrečného nástupu a fakt, že pořadatelé nezajistili žádné poháry. To jsem tedy opravdu nikdy neviděl. Podle mého si taková soutěž nezaslouží být v BL. Ligové soutěže by měly mít nějakou úroveň.

Tabulka výsledků ze Brušperku [zde]
Video ze Pstružího [zde]

Pstruží

Z Brušperka jsme jeli přímo do Pstruží. Do začátku soutěže bylo dost času, takže jsme si dali výbornou zelňačku a čekali na příjezd našich holek, které v Brušperku nebyly. Oproti ranní soutěži nebyly žádné problémy, organizaci měli zvládnutou velmi dobře.

V podstatě je to klasická soutěž, jenže předek vběhne za roh budovy a strojník neví, co se děje na trati. Proto je vždy k vidění několik vytopených družstev. Řeší se to různě, třeba mávnutím rozdělovače (nebo béčkaře) na košaře, který aspoň trochu vidí za roh, nebo někdo třeba sleduje časomíru a v domluvený čas začne tlačit vodu.

První startovali domácí muži „A“. Dosáhli času 19,738s, se kterým nebyli moc spokojeni. Nakonec skončili na 5. místě a do ligy získali 12 bodů.

Bystré předvedlo povedený útok v čase 18,676s, což jim přineslo třetí místo a 14 bodů do tabulky. Za Pstružím jsou pouze o 2 body na třetím místě.

Skalici stačilo přiblížit se co nejvíc Pstruží, tedy udělat čas pod 20s. Natrénováno ale měli na 17s, takže to chtěli zkusit a málem se jim to podařilo – PP byl opravdu za 17,033s, jenže se jim stalo to, co nám v Brušperku, zavřený ventil na rozdělovači. Dosáhli tak času 22,739s a brali pouze 7 bodů. Slavit tedy ještě nemohli.

Hájov „A“ předvedl výborný útok za 17,049s a bral druhé místo a 15 bodů do tabulky. Dostali se tak znovu před Novou Ves, která se ve Pstruží vytopila.

Dech všem vyrazily Metylovice „A“. Pustili se do toho s ohromnou vervou. Strojník na nic nečekal a od začátku jel na plný plyn. Diváci kroutili hlavou, nikdo nechtěl věřit, že tohle proudaři doběhnou. Ale doběhli a výsledný čas byl jakoby z jiného světa – 15,934s! Neuvěřitelné …

Tentokrát jsem si odmotal béčko trochu více, takže jsem si ho mohl vyskládat pod koncovku stroje lépe. Náběh k základně byl mírně z kopce, takže se dalo po startu hodně zrychlit. Zapojil jsem své 3 spoje a vyběhul natáhnout hadici. V tom okamžiku jsem si všiml, že je vedle mě strojník, 3 metry od základny. Chvíli jsem nechápal, ale potom mi došlo co se asi stalo. Strojník nestihl spojit PP céčko a musel běžet za ním. Lukáš na spoji savic byl taky zmatený, už chtěl vytahovat savici z kádě, ale strojník nikde :-D. Naštěstí to mašina trochu dohnala a za čas 21,569s jsme brali solidních 8 bodů. Bodově jsme se dotáhli na Žabeň, se kterou se dělíme o 11. místo.

Před posledním kolem ligy se má situace takto:
– Skalici stačí získat 2 body a titul mají jistý
– Pstruží může získat titul pouze když vyhraje a Skalice získá jenom 1 bod (tedy NP)
– Bystré se bude prát o druhé místo, musí získat o 3 body více než Pstruží
– na třetí místo má ještě teoretickou šanci Hájov, musí však získat o 11 bodů víc než Bystré
– my máme teoretickou šanci na 9. místo, ale museli by jsme získat o 11 bodů více, než Karolinka a o 7 bodů více než Fryčovice, zároveň musíme porazit Žabeň

Příští týden nás čeká Florián na Mohelnici se starýma hadicema a za další týden poslední kolo ligy, noční soutěž ve Fryčovicích.

Tabulka výsledků ze Pstružího [zde]
Video ze Pstružího [zde]

Napsat komentář