Soutěž ve Vyšních Lhotách a 10. kolo Beskydské ligy Kozlovice

Přípravu na naši domácí soutěž jsme nechtěli podcenit a proto jsme si dali sraz v pátek už o půl čtvrté. Museli jsme v areálu v Kamenitém nachystat ozvučení, připravit terče a časomíru, protože letos poprvé jsme v areálu i trénovali. Tím pádem musela na trénink vyjet i Tatra, protože tam není nikde hydrant. Někteří nesoutěžící členové sboru mezitím v hasičárně vařili guláš, který potom v sobotu prodávali.

Trénink byl opravdu vydařený, protože jsme skoro nic nekazili a pořád si zlepšovali časy. Dostali jsme se až na 23,5s, ale to ještě měl Pavel dvousekundový prostřik, takže čas okolo 21s byl reálný. V posledním tréninkovém útoku se Dalibor rozhodl, že zkusí tlačit vodu rychleji, takže jsme se se Sikim osprchovali. Ale i tak byla s tréninkem spokojenost, i holky udělaly pěkný čas 28s.

Snad naposledy se soutěž konala už v 9 hodin ráno. Sraz jsme si tedy dali už na 7 hodin, aby jsme stihli vše nachystat. Přihlásilo se nám 20 družstev, takže jsme nechtěli něco zanedbat. Jenže nakonec přijelo jenom 16 týmů. Nepřijela Žabeň, Pražmo, Bystré nedalo dohromady „B“ tým a naši veteráni to vzdali, protože žádný jiný veteránský tým nepřijel. Hlavně nás mrzelo, že se na nás vykašlal, mimo Bystrého a Mohelnice, celý okrsek. Není to moc férové jednání, když my po jejich soutěžích jezdíme.

Naše soutěž není klasická, od základny se běží do kopce a zhruba ve vzdálenosti 30m je překážka, přes kterou se musí provléct béčko a teprve potom se může zapojit na rozdělovač. Není to tedy jen o tom, jak má kdo silnou mašinu a jak rychlé má běžce, ale taky o šikovnosti béčkaře a rozdělovače (musí rychle zapojit B na rozdělovač) a hlavně o citu strojníka, který musí pomalu zavodnit béčka, aby po zapojení hadice za překážkou byla voda rychle v proudnicích, ale zase nesmí hadice zavodnit moc rychle, aby béčkař stihl hadici dotáhnout až k překážce a zapojit.

První na startu byly naše holky. Startér se trochu unáhlil a bez většího varování jim pokus odstartoval. To mělo za následek pomalejší doběh k základně, protože se holky na chvíli zastavily (nevěděly co se děje), ale rychle se vzpamatovaly a předvedly nám výborný útok za 27,80s. Bohužel kvůli náhlému startu bez varování jsme nestihli natočit jejich pokus. První místo holkám vydrželo až do úplně posledního pokusu, kdy je časem 26,46s porazily ženy z Fryčovic i přesto, že jejich proudařka po trati upadla. Celkově to byl méně vydařený pokus, než předvedly naše holky, ale silná mašina jim to dohnala. Myslím si ale, že náš ženský tým se nemá za co stydět – s pomalým strojem udělaly výborný čas a ukazuje se, že na ligu opravdu mají.

Druzí na startu byli muži „A“ týmu ze Pstružího. Jejich pokus měl ukázat, jaký čas by měl stačit na stupně vítězů. A opravdu ukázali povedený pokus, jenom trochu déle zapojovali B na rozdělovač. Výsledný čas 21,32s nám dodal sebevědomí, protože byl na úrovni našeho nejlepšího tréninkového času (nepočítám-li ten 2s prostřik). Nějaký ten pohár jsme tedy vyhrát mohli.

Po nich přišli na start asi největší favorité – Skalice „A“. Opět se vše povedlo až na pomalejší rozdělovač, který dobíhal se zpožděním (nebo byl béčkař tak rychlý? :-)). I přesto čas 20,07s byl natolik dobrý, že o vítězi nebylo pochyb.

A potom jsme přišli na řadu my. Na základně se zdržel jenom Vojta, ale proudař si to mohl na této soutěži dovolit, navíc je Vojta rychlý, takže stihnul doběhnout. Béčko se mi natáhnout povedlo, zapojení na rozdělovač jsme měli nejrychlejší ze všech mančaftů. Dalibor navíc dobře tlačil vodu do béček, takže po zapojení spojky byla už voda metr od rozdělovače. Do céček však šla voda celkem pomalu (holt pořád stará patnáctka), ale nakonec z toho byl velmi slušný čas 21,47s. Za Pstružím jsme zaostali o 15 setin sekundy!

Pořadí na prvních 3 místech tedy vypadalo následovně: 1. Skalice „A“, 2. Pstruží „A“ a 3. Vyšní Lhoty. Do konce soutěže se medailové pořadí nezměnilo, takže jsme se mohli radovat ze třetího místa. Navíc jsme získali putovní pohár, který se uděluje v rámci okrsku. Není to moc fér pro ostatní týmy, ale příští rok už by to mělo být jinak.

Mezi ženami se poháry rozdělily takto: 1. Fryčovice, 2. Vyšní Lhoty a 3. Pstruží. Letos se ještě ženám putovní pohár neuděloval, příští rok už by měl být.

Celkově můžeme být s touto soutěží naprosto spokojeni. Se starým strojem jsme dokázali porazit týmy s o hodně silnějšími mašinami. A kdyby jsme už měli devatenáctku, tak jsme s trochou štěstí mohli slavit double. Trochu nás zamrzela poměrně slabá účast. Pokud budeme mít štěstí a naše soutěž bude zařazena do Beskydské ligy, můžeme příští rok očekávat 25 – 30 mančaftů.

Den však ještě neskončil. Odpoledne se konala ligová soutěž v Kozlovicích. Dali jsme si hodinu a půl pauzy na oběd a odpočinek a narvaní do Avie jsme vyrazili směr Capindorf. Dorazili jsme asi v polovině soutěže. Pohled na zatím dosažené časy pro nás nebyl moc optimistický – nejlepší časy pod 16s a skoro všichni se dostali pod 20s.

Pod těch 20s jsme se chtěli dostat, protože klasiku pod tento čas jsme schopni udělat a tady se pouští voda do už roztažených hadic. Tato soutěž je totiž po Bystrém a Žabni asi nejpodivnější. Základna má rozměr 4x1m a je asi 10 – 15m od stroje. Výsledný čas tedy hodně záleží na rychlosti u savic. Mezitím má předek dost času pořádně natáhnout hadice, takže voda jde rychleji. Další zvláštnost je na levém proudu, kdy proudař obíhá 180° zatáčku.

Holky dosáhly času 26,86s, který stačil na 7. místo. Na třetí místo však ztratily jenom 1,25s.

My jsme dopadli podstatně hůře. Aleš tentokrát musel brát koš zespodu a to mu moc nesedí, takže s tím docela dlouho zápasil, ale na tom jsme zase tak moc neztratili. Mašina tentokrát tlačila vodu extrémně pomalu, přitom trať byla rovná, hadice byly natažené. Vůbec netušíme proč šla voda tak pomalu, výtlak byl za hrůzostrašných 12s. Takže jsme skončili 19. s časem 23,44s, což znamenalo 3 body do tabulky a žádný posun nahoru. Naopak se na nás dotáhnul Brušperk.

Soutěž byla kvalitně obsazená, první čtyři týmy se dostaly pod 16s. První skončily domácí Kozlovice „A“ s časem 15,07s (nový rekord tratě a zároveň 15 bodů do tabulky BL), druhé místo obsadil „B“ tým Mnišího (čas 15,47s) a třetí Rychaltice, účastník MSL, s časem 15,86s.

Skalice obsadila kvalitním časem 16,18s 5. místo, v lize druhé a s 14 body si upevnili vedení v lize.

Nová Ves skončila 6. s časem 16,27s, brali 13 bodů a odpoutali se na 4. místě v tabulce od Hájova, i když jenom o bod.

Hájov dosáhnul času 17,09s, což stačilo na osmé místo a brali 12 bodů. V lize jsou pátí.

Pstruží skončilo až 17. se ziskem pouhých pěti bodů a na Skalici už ztrácí 17 bodů. Podle svých slov už se budou prát jenom o druhé místo s Bystrém. Ve hře však ještě 45 bodů, takže šanci mají pořád.

Taktéž Bystré zůstalo za očekáváním a skončili až za námi na 23. místě, brali pouhé 2 body a propadli se na 3. místo v lize. Na Pstruží ale ztrácejí jenom 2 body.

Se soutěží v Kozlovicích moc spokojení nejsme, ale prostě jsme na víc neměli. V posledních třech kolech ligy se pokusíme dostat na 10. místo, které jsme si vytyčili jako cíl. Příští týden jsou zase 2 soutěže, a to Brušperk a Pstruží. Naše mašina ještě nebude, ale asi to riskneme a půjčíme si nějakou rychlejší mašinu, už nemáme co ztratit.

Tabulka výsledků naší soutěže [zde]
Video z naší soutěže [zde]

Tabulka výsledků z Kozlovic [zde]
Video z Kozlovic [zde]

Napsat komentář