Reportáž Fryčovice 2011


Tečku za 7. ročníkem Beskydské ligy udělal tradičně Fryčovický hrbol. Tato noční soutěž má specifickou atmosféru, protože se zde rozhoduje o konečném pořadí v lize, které se tady nejednou zajímavě promíchalo. Trať vede do kopce a asi po 40m následuje zatáčka doprava. Musí se tak správně načasovat voda. Ani v jedné kategorii nebylo rozhodnuto o vítězi, ale nejblíže k tomu měly hájovské týmy. O titul se mohla poprat i Nová Ves a v ženské kategorii i naše ženy. Rozhodnuto nebylo ani na druhém až pátém místě u mužů a i na dalších příčkách se daly očekávat zajímavé souboje.

Domácí ženy se už na lepší místo dostat nemohly a naopak si musely hlídat svou 4. příčku, protože se na ně hodně dotahoval Frýdek. Košařce nesedl koš a šroubovala ho až nad kádí. Zpoždění mohla dohnat strojnice, kdyby lépe načasovala plyn, ale proudařky čekaly u terčů. Pravá proudařka i přesto prostříkala více, než sekundu a výsledný čas 24,822s moc nadějí na přední umístění nedával.

Hned druhé šly na start naše holky, které už nemohly nic ztratit, jen získat. Musely však udělat co nejlepší čas a pak čekat, jak se povede Hájovu a Nové Vsi. Útok byl rozběhnutý výborně, načasování vody se také podařilo – vystřiky byly okolo 21s. Jenže Lenka chtěla pomoci vepředu s natažením céček a místo toho se zamotala do céčka Nikol, kterou tak zkrátila a zákonitě z toho byl prostřik až na 23,794s. Moc se nedařilo ani Domči, která sestříkla za 23,408s. Je to škoda, protože voda byla na čas okolo 22s. Přesto byl čas ještě docela slušný a bylo z toho průběžné vedení.

Cílem holek z Hájova bylo určitě udržet první místo v lize. K tomu potřebovaly zajet slušný čas, protože Nová Ves za nimi byla jen o 3 body. Voda přišla na proudnice o kousek rychleji, než u našich žen, ale proudařky byly blízko terčům. Levá sestřelila terč za 21,888s, pravá prostříkala na 23,045s. V tuto chvíli bylo jasné, že Hájov bude nejhůře druhý, ale v podstatě už měly jisté první místo, protože by se před ně musela dostat Nová Ves a mezi tyto týmy by se pak musely vklínit další 3 družstva.

Chlapi z Hukvald předvedli na své poměry slušný útok, jen ta voda mohla jít trochu dříve, protože se vepředu cca 2s čekalo u čáry. Čas 24,241s tak mohl být ještě o něco lepší. V lize pak zůstali na 17. místě.

Útok mužů z Bystrého mohl také pořádně zamíchat kartami. Pořád měli slušnou šanci na 2. místo, ale určitě si chtěli hlavně pojistit umístění na bedně. Perfektní práce strojníka dala proudařům u terčů vodu za 15,6s. Pravý z toho vytěžil výborných 16,838s, levý byl však trochu dále a určil výsledný čas 18,496s. Prostřik je mohl mrzet, ale i tak zajeli, co potřebovali a vzali nám tak naději na medailové umístění.

Asi nejočekávanější útok večera pak přišel s mužským A týmem Hájova. Na celkové vítezství jim stačilo pouze dokončit útok, což zní docela jednoduše, ale hadice může prasknout kdykoli, zvláště, když máte dvoulitr. Voda byla lehce opatrnější za 16,3s, ale i tak nebyli proudaři úplně u čáry a prostřikali na 18,385s. To jim však bohatě stačilo a mohli začít slavit obhajobu titulu.

Horní Žukov sváděl souboj v tabulce okolo 10. místa, takže se určitě chtěli na posledním závodě předvést v dobrém světle. Opět slušně načasovaná voda a problémy proudařů – z výstřiku za 16,65s dokázali udělat čas pouze 19,157s (LP 18,588s). Přesto si zajistili minimálně 10. místo a vytvořili tlak na deváté Palkovice.

Holky z Bystrého se mohly dostat na 6. místo, ale po selhání vypůjčeného kozlovického košaře a prostřiku obou proudařek, si na něj mohly nechat zajít chuť. Čas 25,546s by stačil jen v případě velkého selhání Pstružího a naopak si musely ještě dávat pozor na Krmelín.

Poslední pokus v tomto ročníku BL pak čekal nás. Třetí už jsme být nemohli, takže jsme se chtěli aspoň pokusit vyhrát soutěž a možná se i v tabulce dostat na 4. místo před domácí Fryčovice. Základna nám klapla výborně, béčka jsem měl natažené maximálně, ale pak jsem nemohl dál běžet přes sloup na kraji trati, takže jsem chtěl jen trochu rozhodit dopředu béčko, abych pomohl Vojtylovi na rozdělovači. To se mi však moc nepovedlo, hodil jsem hadici moc do vzduchu a Vojtylu jsem úplně rozhodil, což mělo za následek zkrácení proudařů. Ti byli oba lehce dál od terče. Z vody za 16,7s se dala udělat krásná sedmnáctka, ale prostřiky se podepsaly na čase 18,891s. Později se však ukázalo, že Bogových 18,198s by na vítězství stačilo …

Pořád to byl ale dobrý čas, takže po nás startující Fryčovice musely předvést slušný výkon, aby uhájily svůj náskok před námi. Navíc mohli být ještě třetí, pokud by Nová Ves totálně zkazila útok. Voda šla pomaleji tak, aby byli proudaři co nejdál. S výstřikem za 17,3s by se určitě dala udělat velmi nízká osmnáctka, protože proudaři byli opravdu až u čáry. Pravý si s tím poradil za 18,328s, což by na první místo stačilo, ale levý prostříkal na 19,252s. Na bednu to tak v tu chvíli už moc nebylo, ale tento čas jim stačil na udržení čtvrtého místa v lize.

Ženy ze Pstružího měly ještě teoretickou šanci na 5. místo a po zaváhání Bystrého jim pro udržení 6. místa stačilo svůj útok moc nepokazit. Pomalá voda a prostřik na levém proudu zahnali myšlenky na posun vpřed tabulkou, ale čas 28,306s jim aspoň pojistil 6. příčku.

Hájov B určitě mohl promluvit do předních umístění v soutěži, ale s pomalejší vodou a s prostřikem pravého proudu na 20,135s nakonec brali 13. místo.

O zpestření večera se postarali hasiči z polské Mszany. V Polsku vypadají požární útoky trochu jinak, takže na náš styl provádění útoku nebyli vůbec zvyklí. Základna tak byla pomalejší a při vybíhání levý proudař zakopl. Ale nevzdal to a ještě stihl doběhnout. S nabíráním vody byl také problém, ale zachránila je funkční vývěva na fryčovické patnáctce. Dosažený čas 31,238s samozřejmě k nejlepším nepatřil, ale o to určitě chlapům z Mszany nešlo.

Chlapi ze Pstružího se mohli teoreticky probít až na 9. místo, ale více reálněji vypadal jejich souboj o 11. místo s Karolinkou. Vodu měli za slušných 17,2s a pravý proudař sestříkl za výborných 18,568s. Bohužel ho nepodpořil levý proud, který prostříkal na 19,406s. Museli tak čekat na výkon Karolinky.

Holky z Bašky bojovaly o 8. příčku, na kterou ztrácely 5 bodů. Potřebovaly tak být co nejvýše ve výsledkové listině. Voda byla oproti nejlepším asi o sekundu pomalejší, ale o průběžné 3. místo je připravil prostřík levé proudařky na 24,873s. Pořád nebylo nic ztraceno, ale muselo se čekat, jak si povede Krmelín s Palkovicemi.

Stanislavice byly v přímém souboji o 6.-8. místo se Skalicí a Baškou. S vodou za 17,3s si proudaři moc neporadili a výsledný čas 19,126s je zařadil hned za nás. To jim sice nedalo žádnou jistotu, ale ani to nezhatilo naděje na konečné 6. místo. Museli však čekat na ostatní.

Mszana tady postavila i mužský B tým. Základna byla tentokrát rychlejší a předek vypadal docela slušně. Jenže se opět musela použít vývěva a voda šla z mašiny hodně pozdě. Čas byl tak horší, než u jejich áčka – 37,906s.

Palkovice měly pětibodový náskok před Horním Žukovem, ten ale zajel slušný čas 19,157s, takže museli chlapi z Palkovic zabrat, aby si udrželi své 9. místo v tabulce. Jejich mašina nějak divně zněla a byť strojník přidal plyn v rozumném čase, voda šla dopředu moc pomalu a proudaři na ni museli čekat. I když si pravý proud mohl v klidu zamířit, prostříkal skoro 2s a výsledný čas tak měl hodnotu 22,655s. Prozatím si své místo v tabulce udrželi, ale museli čekat na útoky ostatních.

Baška měla před posledním závodem stejný počet bodů, jako Stanislavice, které tady zajely čas 19,126s a nasadily tak Bašce laťku. Jen 3 body pak scházely na 6. místo, takže kluci potřebovali udělat co nejlepší čas. Rozdělovač se však zpozdil na základně, strojník na něj musel čekat a s lehkým prostřikem obou proudařů to tak stačilo jen na čas 20,156s. Bylo jasné, že v letošní sezóně skončí až za Stanislavicemi.

Poslední účastník souboje o 6. místo byla Skalice, která měla nejlepší výchozí pozici a klukům stačilo přiblížit se co nejvíce času Stanislavic. Ale oni mysleli na daleko lepší čas a určitě si chtěli zvednout náladu po pokažené sezóně umístěním na bedně aspoň na poslední soutěži. Tomu odpovídalo načasování vody, kdy výstřiky byly za 15,8s – druhé nejrychlejší toho večera. Bohužel se nedařilo proudařům – Riči sestříkl v ještě slušném čase 18,948s, ale Peťa tam měl nějaký problém a prostříkal až na 21,121s. To znamenalo, že se před ně dostanou v tabulce Stanislavice, ale vypadalo to, že aspoň na sedmé místo to stačit bude.

Staré Hamry už lepší, než třinácté být nemohly a při průměrném útoku si mohly i lehce pojistit, že nebudou ani horší. Voda šla docela pomalu, na proudnicích byla asi za 18,8s. Byť byli proudaři blízko terčům, levý prostříkal na 20,838s a pravý dokonce na 22,697s. Na udržení 13. pozice to ale bohatě stačilo.

Pak se chystali na start muži Nové Vsi. Karty měli rozdány jasně – mistry už být nemohli a nesměli útok pokazit, protože se před ně mohlo dostat Bystré. Košař zaváhal a šrouboval koš až nad kádí. To ale moc nevadilo a voda byla na proudnicích za 16,5s. Proudaři sice prostříkali, ale čas 18,355s znamenal průběžné vedení a udržení stříbrné pozice v lize.

Áčko Frýdku se ještě mohlo dostat na 14. příčku v tabulce BL. Během sezóny ukázali, že hlavně na rovinkách patří mezi nejlepší a Fryčovický hrbol v podstatě rovinka je, takže se dal očekávat dobrý čas. Tomáš Kocich na pravém proudu upadl v zatáčce, ale rychle vstal a s vodou za 16,7s dokázal srazit terč v čase 17,848s. Levý proudař prostříkal na 18,425s, ale ještě jim to stačilo na průběžné třetí místo. Při neúčasti Lučiny se tak posunuli v tabulce na 15. místo a čekali, jak se povede Brušperku.

Ženy ze Starého Města by k posunu před Lučinu musely celou soutěž vyhrát, což ale s jejich strojem moc reálné nebylo, takže jim tady v podstatě o nic nešlo. Po odstartování se nepodařilo napoprvé našroubovat koš a košařce poté dokonce spadl na zem. V kombinaci s pomalou mašinou pak dosáhly času 32,950s a získaly 5 bodů.

Ženský tým Nové Vsi byl v podobné situaci, jako jejich muži – vyhrát ligu už nemohly a musely si hlídat své 2. místo před našima holkama. K tomu by jim stačil průměrný čas okolo 24s. Ony se však rozhodly zariskovat a vodu měly bezkonkurenčně nejrychleji za 19,2s. Jenže nebyly moc natáhnuté béčka a levá proudařka byla hodně zkrácená. Napravo byl sice nejrychlejší sestřik soutěže 21,188s, ale levý terč se podařilo srazit až v čase 26,641s. To sice dalo na chvíli naději našim holkám, ale po rychlém propočtu jsme zjistili, že to bude Nové Vsi na udržení 2. místa stačit.

Holky z Krmelína chtěly zaútočit na 7. příčku Bystrého. Při odbíhání od základny však byla pravé proudařce přišlápnuta hadice a vypadlo jí klubo. Sice se snažila doběhnout, ale skončila hodně daleko od čáry, musela tak dotahovat hadici blíže k terči a to se samozřejmě podepsalo na čase 37,566s, se kterým skončily v soutěži poslední. Čas levého terče 23,308s by však stačil na druhé místo …

Díky možnosti půjčení dvou závodníků jsme poskládali i mužské béčko. Zaběhnul jsem si tak i pozici strojníka. Zadek nám docela sednul, ale musel jsem čekat s plynem na Láďu, který se zpozdil na základně. Voda tak byla vepředu až okolo 20. sekundy. Honza byl úplně u čáry a na to, kdy měl vodu, sestříkl velmi slušně za 20,978s. Láďa byl dál a prostříkal na 22,662s. Čas sice nic moc, ale s výkonem jsme byli spokojení a hlavně to byla pro mladé kluky výborná zkušenost. V příštích sezónách o nich určitě ještě uslyšíme.

Karolinka A se potřebovala k udržení 11. pozice přiblížit času Pstružího 19,406s. Útok byl rozběhnutý parádně a proudaři zaklekávali u terčů okolo 17. sekundy. Strojník taky výborně plnil béčka, ale pak se mu najednou ztratila voda. Nechápu, jak se to mohlo stát, ale voda šla dopředu až když strojník otevřel a zavřel ventil na čerpadle. To už ale bylo po nadějích na dobrý čas a chlapi si zapsali jen 33,071s. Pstruží je tak odsunulo na 12. příčku v BL.

Muži ze Starého Města mohli ještě před Fryčovickým hrbolem pomýšlet na 17. místo, ale v dané situaci, kdy Hukvaldy měly zatím 6 bodů, by na to potřebovali 14b a to by znamenalo udělat čas lepší, než 19,126s. A to by s jejich strojem asi ani udělat nešlo. Při samotném útoku byla špatně nabraná voda – mašina ji sice po chvíli chytla, ale uběhlo mezitím hodně času. Pak se ještě odpojilo béčko z rozdělovače a útok byl dokončen v čase 44,266s. To nic neřešilo a kluci tak letos skončili v tabulce na 18. místě. Při jejich posledním letošním pokusu ale měli smůlu i na zranění – jeden z nich odkulhal, druhý se držel za žebra (nebo ruku) a pro třetího musela dokonce přijet sanitka, protože se mu blokly záda.

Krmelínský strojník musel čekat s vodou na pravého proudaře, takže voda přišla až někdy za 21,4s. Pak přišel ještě velký prostřik a čas 27,037s stačil jen na 22. místo.

Ženy z Frýdku potřebovaly na 4. místo o 3 body více, než Fryčovice. Ty byly momentálně v soutěži třetí, takže se Frýdek musel dostat na místo první. Při útoku zaváhala rozdělovačka, která dopojovala spoje až za běhu. Strojnice na ni musela počkat, ale dvoulitr ztrátu dohnal a s výstřiky za 21,7s mohl být vedoucí čas Hájova pokořen. Jenže proudařkám se moc nezadařilo a prostříkaly na výsledných 24,432s. To sice na Fryčovice stačilo a Frýdek tak v soutěži obsadil 3. místo, ale v lize zůstaly holky páté.

Brušperk musel hájit své 14. místo v lize před Frýdkem. Voda šla docela slušně, akorát pravý proudař byl trochu dále a prostříkal na 23,632s. Přesto jim to stačilo a se ziskem 6 bodů si udrželi jednobodový odstup od Frýdku a skončili celkově čtrnáctí.

Frýdku B se jejich pokus vůbec nepodařil – voda šla pomaleji a na proudnicích byla za 18,4s. S tím mohli udělat ještě docela slušný čas, ale levý proudař udělal obrovský prostřik a výsledný čas 25,871s stačil jen na 21. místo.

Pro nás neznámý tým Jakubčovic nad Odrou předvedl výborný výkon v čase 19,244s a obsadil 8. místo. Mohlo to být ale i lepší, protože výstřiky byly za rovných 17s.

Zajímavě složený tým měli muži ze Lhotky. Snad nikdo nedělal svůj obvyklý post a družstvo měli doplněné dvěma členkami ženského týmu. Voda šla docela pozdě a levý proudař skončil hodně daleko od terče. To ale bylo asi způsobeno nějakým zraněním, protože už nedokázal dotáhnout hadici blíže a po útoku mu pomáhali odejít. Pokus Lhotky tak nebyl dokončen.

Chlapi z Chlebovic měli problémy s nabráním vody, ale po chvíli už šla vpřed. Pak se ale odpojilo béčko z rozdělovače a odlétlo až mimo trať. Dlouho se poté nedařilo ho znovu zapojit, ale nakonec se to povedlo a útok se tak těsně vlezl do minuty. Čas 58,835s však byl úplně nejhorší v celé soutěži – mezi muži i ženami.

Kozlovice byly pak posledním týmem, který mohl reálně zamíchat pořadím na bedně v mužské kategorii. Vodu měli slušně načasovanou za 16,9s a i proudaři byli docela blízko čáře. Jenže ani jim se nevyhnul výraznější prostřik a čas 19,882s stačil jen na 11. místo.

Ženskou kategorii definitivně uzavřel tým Stanislavic, za který běžela béčka naše Lenka. Košařce vyklouzl po nabrání koš nad hladinu kádě, takže ztratila vodu. Mašina si ji ale nakonec přisála. Pak se ještě otevřel střed na rozdělovači a muselo se ubrat s plynem. Výsledný čas 36,241s tak stačil jen na předposlední místo.

Béčko Karolinky vylepšilo aspoň trochu reputaci svého sboru a dosáhlo slušného času 19,942s, kterým se umístilo na 12. místě. Mezi B týmy pak byli dokonce nejlepší.

Kopřivnici také nevídáme moc často, potkáváme je vlastně jen ve Fryčovicích. Při útoku se jim odpojilo céčko z rozdělovače a pěkně se jim zamotaly béčka. Už to chtěli vzdát, ale po nechali se přemluvit diváky a céčko ještě zapojili. S tím už asi nepočítal levý proudař, kterého voda převrátila na záda, takže pokus nakonec dokončen nebyl.

Úplně poslední tým pak byly Šance, které jsem osobně viděl na soutěži poprvé. Svůj třetí útok s nimi absolvovala fryčovická patnáctka a i napotřetí se musela použít její vývěva. Voda tak byla na proudnicích opravu pomalu, čemuž odpovídal dosažený čas 40,957s.

Vítězem soutěže se tak v mužské kategorii stala Nová Ves následovaná Hájovem a stupně vítězů doplnil Frýdek. U žen vyhrál Hájov, druhé byly naše holky a třetí, stejně jako u mužů, Frýdek.

Mužská ligová tabulka se na prvních pěti místech po posledním kole nezměnila. Po sezóně bez většího zaváhání se mistrem stal zaslouženě opět Hájov, své prokletí neprolomila „věčně druhá“ Nová Ves a třetí skončilo po výborném finiši Bystré. Fryčovice se dlouho držely na bronzové pozici, takže byli z konečného 4. místa určitě smutní, ale oproti loňskému 9. místu je to velký krok dopředu. My můžeme dvojnásob litovat neplatného pokusu hned z prvního kola na Bystrém, protože nám na třetí místo chybělo 14 bodů, které jsme na Bystrém určitě získat mohli. Ale pořád jdeme vzhůru, po 11. a 6. místě je to tentokrát místo páté a příští rok snad půjdeme ještě výš.

Mezi ženami triumfoval také Hájov a tak liga poprvé zažila zlatý double. Ženy z Nové Vsi skončily po třech prvních místech tentokrát druhé a životního úspěchu dosáhly naše holky, které získaly bronz. Na první místo jim nakonec chybělo 12 bodů a na druhé dokonce jen 3, takže je můžou mrzet zaváhání hlavně z Hájova a Pstružího, ale i tak je to skvělý úspěch. Čtvrté místo uhájily nakonec jen o 2 body Fryčovice a pátý skončil Frýdek, který může mrzet hlavně neúčast na Bašce kvůli krajskému kolu PS.

Sedmý ročník Beskydské ligy je tak za námi a já děkuji Fryčovicím za jeho důstojné zakončení. Snad jen to pivo a jídlo nemuselo dojít tak brzo :) Letošní sezóna pro mě byla nejlepší, co jsem v Beskydské lize zažil. Zasloužila se o to hlavně rekordní účast týmů, parádní výkony soutěžících a rostoucí kvalita soutěží. Proto se moc těším na příští rok a doufám, že se bude v nastoleném trendu pokračovat. Nashledanou v Beskydské lize 2012 ;)

Napsat komentář