2. kolo Beskydské ligy v Žabni

Tak jako každý pátek, jsme se sešli na tréninku. Čekalo nás druhé kolo Beskydské ligy, soutěž v Žabni. Opět se nejednalo o klasický útok, tentokrát byla na trati mezi rozdělovačem a strojem překažka, takže B hadice se nezapojovala přímo na základně, ale až po podvlečení pod překážkou. Pravý proud se prováděl klasicky, jedinou podmínkou bylo, že při sestřiku musel ležet alespoň polovinou těla na podložce. O dost těžší to měl levý proud, ten zapojoval 3C a sestřik prováděl ze 3m vysoké věže, navíc já, jako spojka, jsem musel doběhnout až k němu, chytit hadici a dát jednu nohu na žebřík – dříve proud nesměl sestříknout terč, jinak „enko“. Posledním atypickým znakem byla základna otočená o 180°, tedy stroj byl otočený na druhou stranu oproti zvyklostem.

Věž jsme samozřejmě při tréninku k dispozici neměli, levý proud tedy alespoň útočil po zemi :) Překážku jsme použili naši vlastní, takže podmínky soutěže byly celkem věrně nasimulovány. Celkem jsme provedli 4 útoky, nejlepšího času jsme dosáhli okolo 29 sekund, museli jsme ale počítat s časem o pár sekund horším, než levý proud vyleze na věž. Protože jsme nevěděli, jestli spojka musí zapojit B na rozdělovač, podobně jako na soutěži na Pražmě, nebo to může udělat kdokoli jiný, cvičili jsme první variantu. Tím pádem bylo pro mě, spojkaře, docela problém doběhnout včas k levému proudu. Navíc jsme nevěděli, jak velkou rezervu v délce hadic bude mít proudař k vylezení na věž, snažili jsme se proto natahovat hadice, co nejvíce to šlo. S tréninkem jsme byli spokojení, večer však čekala mě, Vojtu a Pavla, což je bez rozdělovače celý předek, tedy lidi co musí rychle běhat, akce plánovaná až do časných ranních hodin. Nevědělo se tedy, v jaké budeme kondici na druhý den :)

Soutěž začínala naštěstí až ve 2 hodiny odpoledne, takže jsme se po akci stihli prospat. Jenom já to trochu přehnal a byl jsem ještě trochu kyselý, ale nic hrozného. Po nástupu jsme se dozvěděli, že B na rozdělovač nemusí zapojovat spojka, takže mi zbylo více času na doběhnutí k věži. Navíc domácí mužstvo nemělo na druhé straně mašiny upravenou spojku, takže trať byla vyměřená tak, aby družstva mohly zapojovat B z druhé strany stroje. Tím pádem jsme měli výhodu asi 2m hadice na natažení, protože jsme se zapojením B na druhé straně stroje neměli problém. Bylo jasné, že levý proud nebude mít potíže s dostatečným natažením hadic.

V průběhu soutěže měla družstva problémy hlavně s nasátím vody z kádě. Ta byla hodně dlouhá a nízká, proto se sálo s potížema. Několik týmů si vylámalo zuby na překážce, do které se jim zamotaly hadice, dalším problémem byly málo natažené hadice, takže proud nemohl vytáhnout proudnici až na věž. Nejlepšího času dosáhlo B mužstvo domácí Žabně s časem 25,86s, druzí skončili borci ze Skalice (čas 26,46) a třetí Pstruží A (28,28).

Před startem jsme měli možnost půjčit si sportovní mašinu od našeho spřáteleného sboru ze Lhotky. Zjistili jsme však, že na straně stroje, na kterou jsme měli nacvičeno zapojení B hadice, mají speciální klapu, která sice urychlí vodu při zapojení na druhé straně, ale na kýžené straně vodu nepropustí. Museli by jsme tedy změnit nacvičený systém. Nakonec jsme hlasovali pro naši starou mašinu. Je sice stará x let a není moc rychlá, ale měnit zavedený systém půl hodiny před startem by mohl způsobit naprostý kolaps a třeba i nedokončení útoku. Jistota je jistota …

Na řadu jsme přišli jako 12. tým, až na startovní čáře, pár sekund před startem, jsme zjistili, že náš rozdělovač Siki nemá pásek. Ještěže tak, protože za tohle by byla jistá diskvalifikace. Pásek si stihnul rychle vzít a šlo se na věc. Všechno zapojování na základně proběhlo opravdu rychle, taky nasát se povedlo. Zapojil jsem B na stroj a popadl druhé stočené B. Před překážkou jsem kotouč zahodil a podvlekl spojku pod překážkou, tam už čekal Siki, podal jsem mu spojku a utíkal co nejrychleji k věži. Byl jsem opravdu rychle, až jsem se sám divil, proud ještě ani nebyl nahoře. Stihl jsem mu ještě trochu potáhnout hadici, dal jsem nohu na žebřík, křikl na Vojtu „můžeš“ a to už šla voda, sestříkl terč a byl konec. Všechno nám klaplo, skvělý čas 29,43s stačil na 5. místo v soutěži a dokonce 4. místo v BL, což nám vyneslo výborných 12 bodů. V celkovém hodnocení BL se dělíme o 4. příčku s týmem Bašky. Jenom je škoda 1,15s, které nám chyběly na třetí místo, přesto jsme byli s umístěním spokojení.

Tabulka výsledků soutěže [zde]

1 komentář u „2. kolo Beskydské ligy v Žabni“

Napsat komentář