Reportáž Skalice 2011


V sobotu 13.8.2011 nás čekal Skalický kopec, jedna z nejmladších soutěží Beskydské ligy, konal se teprve 4. ročník. I přesto zde každoročně odvádějí pořadatelé perfektní práci a není náhodou, že loni byla tato soutěž vyhlášena jako nejlepší v Beskydské lize. Béčkař tady musí před napojením béčka na rozdělovač prolézt oknem a aby se proudaři neflákali, čeká je na posledních pár metrech před terči prudký kopec. Způsob provedení útoku je tedy podobný jako u nás, jen tady je to ještě náročnější.

Prvním týmem na startu byla Skalice B. Družstvo bylo složené převážně z chlapů, kteří ještě před dvěma lety vyhráli Beskydskou ligu. K lepšímu času a umístění jim chybělo rychlejší prolezení béčkaře oknem (ten byl pro změnu úplný nováček) a přesnější muška pravého proudaře, který sekundu prostříkal. Čas 20,82s nebyl úplně špatný, ale při traťovém rekordu 17,47s se dalo čekat, že zde budou padat lepší časy.

Muži z Pražma se zde zúčastnili již své 4. letošní soutěže. Béčkař si s oknem poradil bez problémů, trochu horší to bylo se zapojením na rozdělovač, kde se lehce zpozdil. Voda byla načasovaná celkem slušně, ale pomalejší stroj potom netlačil do kopce tak rychle. Čas 24,22s nestačil ani na první desítku.

Hájovské ženy byly na čele tabulky a svou pozici si chtěly samozřejmě udržet. Béčkařka při dobíhání k rozdělovači uklouzla, ale přesto zapojila rychle. Jediná chybička se pak přihodila na pravém proudu, kde byl skoro sekundový prostřik. I tak byl čas 22,47s výborný a pak už se jen čekalo, jestli ho někdo dokáže překonat.

Hned potom šly na to naše holky. Na základně se sekla Nikol, která zacvakala na proudnici. Vybíhala hodně pozdě a už to vypadalo, že to nestihne. Lucka s béčkama proskočila oknem výborně, pak jí ale upadla spojka. Trochu jí to zpozdilo, ale to možná zachránilo Nikol. Ta sice nedoběhla úplně nahoru k čáře, ale vybrala si dobré místo k zakleknutí, takže dokázala ještě solidně sestříknout. Čas 22,90s byl jen o kousek horší, než u Hájova, takže to vypadalo na dobré body a holky byly spokojené.

Třetím ženským týmem po sobě bylo Pražmo. Jejich strojnice zvolila špatné pořadí zapojování – nejdříve vzala savici, pak ale dostala strach, že jí béčkařka uteče s hadicí, takže savici opřela o stroj a zapojovala béčko. Muž na nálivce si nevšiml, že savice není našroubovaná, viděl prostě koncovku, tak napíchl košovou savici. To samozřejmě nemohlo dopadnout dobře a než se podařilo strojnici savici nasadit, zlila si pěkně stroj. Výsledný čas 37,76s je pak poslal k opačnému pólu výsledkové listiny, než by si jistě přály.

Áčko Frýdku si na Hukvaldech konečně připsalo větší úspěch. Vypadalo to, že se konečně rozjedou, ale ve Skalici přišla chyba levého proudaře. Hodně se zpozdil na základně, a protože to béčkařovi opravdu sedlo, měl velký problém s dobíháním. Sice se dostal na místo, ze kterého se terč sundat dal, ale pak upustil proudnici a zmizel do křoví vedle tratě. Tohoto zaváhání byla velká škoda, protože čas napravo – 18,12s, by v konečném zúčtování stačil na umístění na bedně. Útok byl alespoň dokončen v čase 36,88s.

Stanislavice jsou jedním z týmů, které dokážou zamíchat s pořadím na předních příčkách. I tady předvedli výborný výkon, hlavně béčkař se vytáhl a byl jedním z nejrychlejších v soutěži. Jeho snahu však znehodnotil pravý proudař, který prostříkal přes 3,5s, byť byl na svém místě.

Pak už jsme byli konečně na řadě my. Měli jsme tu i béčko, takže jsme vystupovali jako Vyšní Lhoty A. Když jsem si před soutěží zkoušel proskočení oknem, ukouzl jsem, narazil si koleno, ale co hůř, obnovil jsem si zvrtnutý kotník. Běžel jsem tedy s bandáží a modlil se, ať noha vydrží. Skalické okno je pro mě zakleté, nikdy ho neproskočím tak, jak chci. I teď jsem ho spíše prolezl, než proskočil. Jak se ale dívám na video, nebylo to zase tak pomalé. Horší bylo, že jsem si brzo odhodil klubo a na rámu mašiny zůstala harmonika. Když potom dal Dalibor vodu, udělaly se za strojem oka, které mě potáhly dozadu zrovna ve chvíli, kdy jsem se chystal zapojit na rozdělovač. To mě samozřejmě zbrzdilo a podepsalo se to na konečném čase 19,73s. Ten sice znamenal průběžné vedení, ale to nemohlo v žádném případě vydržet.

Béčkař Horního Žukova předvedl perfektní proskočení oknem, ale bylo mu to málo platné, protože se levý proudař zpozdil a pak mu musel dát přednost rozdělovač, takže béčkař neměl kam zapojovat. Díky tomu však proudař doběhl a chlapi si připsali alespoň nějaké body za čas 24,78s.

Skalice A je držitel traťového rekordu z loňska, obhájce vítězství a na domácí trati vždy největší favorit. Letos se jim ale bohužel nezadařilo – Kajman se trochu zpozdil s rozdělovačem, Hanys na něj musel po perfektním prolezení okna čekat, pak byli oba rozhození a nedařilo se jim dlouho zapojit na rozdělovač. Zpoždění bylo opravdu obrovské a čas 26,66s zůstal daleko za jejich očekáváním. My jsme tak překvapivě zůstali ve vedení.

Nýdek přijel oplatit Skalici účast na jejich soutěži. Na naši soutěž jim to nevyšlo, tak nám chtěli alespoň férově dát startovné. To jsme odmítli, ale je to od nich pěkné gesto. Na rozdělovači si s nimi zaběhl Kajman, který tak běžel dvakrát po sobě. Béčkař se dostal přes okno bez problému, pak se nepodíval, kde je rozdělovač a přeběhl ho. Ale rychle se vrátil a stihl zapojit poměrně slušně. Pravý proudař špatně zaklekl a sklouzl až někde do půlky kopce. Udělal tak více než dvacetisekundový prostřik a s časem 41,90s skončili chlapi na posledním místě.

Staré Hamry zvolily opět styl, kdy béčkař zapojuje na stroj i mezispoj béček. Přesto byl za oknem poměrně rychle. Musel však čekat na rozdělovač, který se sekl na základně a potom ještě dopojoval céčko. Zapojení tak trvalo moc dlouho a s časem 27,05s se Staré Hamry zařadily do druhé poloviny pořadí.

Ženy z Fryčovic ztrácely na naše holky 5 bodů a pokud chtěly jejich náskok v tabulce stáhnout, musely pokořit čas 22,90s. Béčkařka zvládla svůj úděl na výbornou a na levém proudu by čas stačil. Pravá proudařka však prostříkala až na 26,36s a Fryčovice tak nakonec na naše holky ztratily další 3 body.

Muži Nové Vsi měli velmi rychle zapojené béčko na rozdělovač i voda byla dobře načasovaná. Bylo to ale až moc rychlé na proudaře, kteří skončili na začátku kopce. Nalevo to z dálky trefil proudař ještě dobře za 17,96s, pravý tak přesnou mušku neměl a může spíše hovořit o štěstí, že dokázal srazit terč alespoň v čase 21,05s, který zajišťoval více než 10 bodů.

Ze Lhotky dorazilo do Skalice pouze ženské družstvo, kterému se tady však vůbec nevedlo. Béčkařka za oknem dlouho zapojovala, ale to bylo stejně jedno, protože nebyla nabraná voda a muselo se nabírat znovu. Čas 40,35s na nejlepší ani zdaleka nestačil.

Stále jsme vedli mužskou kategorii, ale náš čas nebyl bůhvíjaký, takže jsme od Fryčovic čekali, že se opět umístí před námi. Proti byl ale jejich rozdělovač, který se postavil moc blízko oknu a potáhli ho proudaři. Díky tomu se zařadili až za nás s časem 20,52s.

Taktéž účast Krmelína byla pouze v ženské kategorii. Jejich béčkařka nezvolila zrovna vhodný styl, kdy vzala pouze koncovku – hadici potom musela tahat větší silou a to ji samozřejmě zpomalilo. Zapojeno měla hodně pozdě, takže z toho nemohl být lepší čas než 30,09s.

U áčka Hájova jsme si byli na 99% jistí, že nás připraví o průběžné vedení a opravdu tomu tak bylo. Safry byl v okně lehce pomalejší, ale zapojil napoprvé. Bylo to však dost natěsno, protože Bunda naplnil béčka opravdu maximálně, v době zapojení byla voda asi 20cm za spojem :). Ale vyšlo to a nebýt prostřiku na pravém proudu, byli bychom svědky nového traťového rekordu 17,14s. Konečný čas byl „jenom“ 17,99s, i tak se s přehledem dostali do vedení v soutěži.

Jak jsem psal výše, poskládali jsme i béčko. Byla to pro mě dobrá příležitost vyzkoušet si pozici strojníka. Pokus byl rozběhnutý nadmíru dobře, zadek nám vyšel, Pitrys na béčkách se trochu zpozdil při zapojování, protože mu s rozdělovačem cukly proudy, pořád to ale udělal o chlup rychleji než já za áčko. Voda se dotkla terčů v čase cca 18,5s, bohužel oba proudaři měli problémy se sestřikem – Honza to při sklouzávání z kopce ještě trefil aspoň za 21,74s. Peťa měl problémy větší, před terčem už bylo bláto a nedokázal se zapřít. Výsledný čas 30,15s byl špatný, ale daleko důležitější je, že kluci (a holka) dokázali udělat konkurenceschopný útok, kterému chyběl jen kousek štěstí.

Ženy z Nové Vsi potřebovaly taky zabrat, protože jim Hájov na čele tabulky začíná utíkat. Béčkařce se moc nedařilo zapojování a bylo jasné, že na nejlepší to stačit nebude. Pak se ještě pravá proudařka neudržela na svém místě a sklouzla trochu zpátky z kopce. Musel se tak ubrat plyn, což znamenalo další ztrátu, dosažený čas byl 32,98s.

U chlapů z Bystrého jsme napoprvé viděli ulitý start, podruhé již však bylo vše v pořádku. Béčkař předvedl perfektní práci, načasování vody bylo taky výborné. Za Hájovem nakonec zaostali pouze o 2 desetiny sekundy a s časem 18,19s obsadili průběžné druhé místo. Časem levého proudu 17,35s ale mohli vyhrát.

Kozlovický tým jsme mohli po dlouhé době vidět na přepojovačce. Béčkař si s oknem moc dobře neporadil, prolézal hodně pomalu. Možná i proto nestihl zapojit, protože Bunda z Hájova na stroji načasoval vodu stejně jako u svého týmu. Tady je ale vytopil. Útok byl dokončen v čase 23,70s a to na dobré umístění nestačilo.

Nalívači Pstružího se nedařilo narazit savici, strojník se asi díval na něho a neviděl tak signál, že už má béčkař zapojeno. Čekal tak s vodou, i když už mohl dávat plyn, čímž ztratil cenné sekundy na čase. Ten mohl být o dost lepší než 22,39s, protože béčkař odvedl svou práci opravdu rychle.

Ženský tým z Bystrého tratil na své strojnici, která vůbec neplnila béčka. Béčkařka byla jinak rychlá, ale nenaplněná béčka jsou automaticky skoro 2s k času navíc. I tak se holky dostaly s časem 23,29s na průběžné 3. místo.

O lepší umístění připravil Hájov B prostřik na pravém proudu. Útok sice nebyl tak brutální, jako u jejich kolegů z áčka, ale čas 20,90s mohl být opravdu lepší. Pro nás to však znamenalo udržení průběžného 3. místa.

Velké problémy měl na základně levý proudař Brušperku. Vlastně na něj musel čekat celý předek a potom i strojník, aby ho nevytopil. Útok tak byl odsouzen k neúspěchu hned od začátku a čas 29,39s opravdu na moc bodů nestačil.

Podobný problém měly ženy ze Pstružího, taktéž opožděná levá proudařka. Nakonec se však nečekalo na ní, ale na vodu, protože se nepodařilo napoprvé nabrat. Čas 39,28s zařadil Pstruží ke dnu výsledkové listiny.

Béčkař Karolinky se dostal přes okno bez problémů, pak se mu ale dlouho nedařilo zapojit na rozdělovač. Po přidání plynu vydával jejich stroj divné zvuky, voda však šla rychle. Nepodařený výkon završil velkým prostřikem pravý proudař. S časem 25,06s chlapi nenavázali na svá úspěšná vystoupení z let minulých.

Ženy Palkovic měly problém na béčkách, kdy si béčkařka vzala málo hadice a musela dotahovat. Nevadil tak ani opožděný rozdělovač. Strojnice pak musela čekat ještě na pravou proudařku, která se taky zasekla na základně. Útok ale nakonec dokončen nebyl, protože na levém proudu byl asi kamínek v proudnici a nepodařilo se tak sundat terč.

Muži z Lučiny doplatili na horší terén za překážkou, protože tam jejich béčkař uklouzl. Stejně však měli špatně nabranou vodu, takže ji mašina chytla až po chvíli. K tomu se přidal 2,5s prostřik napravo. Čas 28,14s moc bodů nevěštil.

Lucka si zaběhla rozdělovač za Hodoňovice. Moc se jí to nepovedlo, zacvakala na základně. To samé se ale stalo oběma proudařkám, takže jim pomalejší voda přišla vhod. Útok byl dokončen v čase 33,77s.

Chlapi z Palkovic měli na béčkách Milana Žabčíka z Frýdku a na rozdělovači posilu z Nové Vsi. Zapojeno bylo díky tomu velmi rychle, a kdyby nemusel strojník čekat na pomalejší proudaře, mohl z toho být velmi zajímavý čas. Takto se dostali mezi nás a Fryčovice na průběžné 4. místo. Doplním jen čas 20,25s.

Béčkařce Starého Města se skalická soutěž moc nevyvedla – sekla se při zapojování na základně, pak si vzala málo hadice, dlouho přelézala přes okno, potom už měla vodu v hadicích a nemohla dotáhnout béčko k rozdělovači. Do toho jí vytopila voda a dlouho nemohla zapojit. Čas 51,22s byl nejpomalejší v soutěži.

Čas žen z Bašky mohl být lepší, kdyby jejich strojník lépe načasoval vodu. Béčka byly totiž zapojeny rychle. Možná by pak ale nedoběhly proudařky, to už se teď ale nedozvíme. Nicméně to i s časem 24,63s vypadalo na slušné body.

Nikol pomohla holkám z Lučiny na pravém proudu. Při útoku jejich mužů se asi něco stalo s jejich mašinou, protože teď startovaly ženy se strojem Bašky a půjčily si k němu i strojníka. Béčkařka si poradila s oknem výborně, měla ale málo hadice a musela trochu dotahovat. Z druhé strany tahaly rozdělovač proudařky, takže to měly holky na spoji těžké a zapojování jim trvalo delší dobu. I tak dokázala Nikol sestříknout v dobrém čase 24,70s, bohužel se tolik nedařilo kolegyni nalevo – ta určila výsledný čas 33,21s.

Béčko Frýdku dokáže zajet dobré časy, tady ale napodobili své áčko, akorát byl problém na druhém proudu. Proudař napravo stříkal dost nepochopitelně vestoje a to se mu vymstilo – neudržel rovnováhu a upadl. Pak se oklepal, vstal a zase stříkal vestoje :), tentokrát však sestříknout dokázal. Malou útěchou mohlo být, že alespoň porazili své áčko – o 0,75s :).

Rozdělovač Starého Města uklouzl v bahně za překážkou, poté se dlouho nedařilo zapojit béčko. Když přišla voda, spojka se opět rozpojila a stáhla se dokonce až zpátky za okno. Chlapi tak museli hadici plnou vody znovu protáhnout a zapojit. Čas 40,35s stačil jen na předposlední místo.

Bylo až neuvěřitelné, že nám místo na bedně vydrželo až do konce soutěže. Útok mužů z Bašky tak pro nás měl úplně jiný náboj, protože šlo o to, jestli budeme mít pohár, nebo ne. Béčkař se dostal přes okno rychle, ale hodně dlouho zapojoval. Čas byl dokonce až 24,83s a my mohli slavit pohár za 3. místo.

Při úplně posledním útoku frýdeckých žen měly naše holky pohár už jistý, jednalo se už jen o to, jaký bude. Béčkařka byla pomalejší a strojnice vůbec neplnila béčka – říkal jsem si, že to na naše holky stačit nebude. Ale dvoulitr ztrátu dohnal a proudařky to trefily z první, takže se s časem 22,62s dostaly na druhé místo.

Mužskou kategorii opanoval Hájov následovaný týmem z Bystrého a my jsme nečekaně urvali třetí místo. U žen pak vyhrál opět Hájov, druhý byl Frýdek a třetí naše holky.

V ligové tabulce se tak dostali muži z Hájova opět na první místo se 143 body a vytvořili si tříbodový náskok na druhou Novou Ves. Třetí Fryčovice mají 124 bodů a na dohled se se 115 body dostalo Bystré. My na pátém místě máme 110 bodů a na šestou Skalici už máme náskok 15b.

I ženskou kategorii vede Hájov s 91 body. Naše holky se dostaly dokonce na druhé místo o bod před Novou Ves. Na Hájov však ztrácí už 12 bodů. Čtvrté Fryčovice mají 71 bodů. Frýdek se dostal už na páté místo, ale na nejlepší mají s 60 body ještě velký odstup.

Skaličani opět potvrdili, že dokážou uspořádat parádní soutěž. Hlavně je zde vždy výborná atmosféra, tolik diváků nebývá ani na některých kolech MSL. Jedinou výtku mám k terénu okolo překážky a u čáry výstřiku na levém proudu, kde to bylo brzo hodně podmáčené. Příště by bylo dobré tam dát nějaký koberec. Jinak super, díky chlapi ;).

Napsat komentář