Reportáž Pohár hory Prašivé 2011


Skoro půlroční přípravy vyvrcholily v sobotu 30.7.2011 naší domácí soutěží – Pohárem hory Prašivé. I letos jsme dostali šanci pořádat ligové kolo a tak jsme opravdu nechtěli nic zanedbat. Připravili jsme 4 druhy jídel, čepované pivo i kofolu, děti si mohly dopřát cukrovou vatu a byly pro ně připraveny i balónky zdarma od našeho sponzora a výrobce našeho praporu, firmy Alerion. O dovoz mašin se opět staral obecní traktorek, na mytí hadic byla přichystána extra káď a vše jsme nachystali tak, ať můžeme natočená videa ihned nahrávat na internet. Hlavní pro nás byla bezpečnost závodníků, a tak jsme sehnali staré matrace a oblepili jimi všechny stromy a pařezy, o které by se mohl někdo zranit. Největší starosti nám však dělalo počasí – skoro celé 2 týdny před soutěží pršelo. Areál v Kamenitém je pro pořádání soutěže perfektní, ale tamní terén určitě není ideální. Proto jsme už od loňska sháněli všude možně staré koberce, abychom jimi mohli pokrýt kritická místa tratě. Poslední dny před soutěží byly opravdu hektické, takže jsme byli moc rádi, když při startu prvního družstva bylo nachystané vše tak, jak to mělo být.

Tím nebyl nikdo jiný, než naše ženy. Základna klapla na jedničku, Marcela se trochu sekla na koši, ale to při tomto stylu soutěže nevadí. Petra na stroji jela na jistotu, takže moc dopředu neplnila béčka. Lucka s Lenkou však měly zapojeno na rozdělovač docela rychle, takže z toho byl dokonce traťový rekord – 22,15s. Škoda jen, že na pravý proud přišla později voda, nalevo bylo 21,62s. I tak byl dosažený čas výborný, pak už nezbývalo nic jiného, než čekat, zda ho někdo překoná.

Druhou startovní pozici si u nás zarezervovali muži Stanislavic. Loni byli jedni z překvapivých účastníků naší soutěže, letos už startovali jako ligový tým. Béčkař odvedl svou práci velmi dobře, ale jeho výkon nepodpořil pravý proudař, který se hodně zpozdil, a hlavně mašina, která vydávala prapodivné zvuky. Vodu sice dokázala dostat až k terčům, ale s časem 22,72s nemohli chlapi pomýšlet na lepší umístění. Nakonec obsadili 10. místo a získali 11 bodů.

Třetí šli na start muži z Hájova, obhájce loňského prvenství. Dle svých slov vůbec netrénovali, ale jejich pokus na to nevypadal – Safry zvládl kruhy i zapojení velmi rychle, voda byla načasovaná perfektně, ne-li úplně ideálně a výsledný čas 17,50s se stal novým traťovým rekordem. A to proudaři ještě lehce prostříkali …

Hned poté šlo na start naše mužské áčko. Na tréninku jsme sedmnáctku neudělali ani jednou, takže jsme vlastně startovali s tím, že už vyhrát nemůžeme. Šanci na bednu jsme však stále měli a chtěli jsme tak udělat co nejnižší osmnáctku. Prohoz béček kruhy mi vyšel tak napůl, nasucho se mi je dařilo prohodit jedním hodem, při útoku se mi spojka sekla u druhého kruhu a trochu mě to zpomalilo. Pořád to ale bylo docela rychlé. Pavel se s terčem popral za rovných 18s, Vojta na tom byl o něco hůře a určil tak výsledný čas 18,58s. Tento čas nám dával naději na první trojku, ale popravdě jsem si v ten moment říkal, že to asi nevyjde.

Ženy z Frýdku byly u nás loni druhé, takže jejich útok velmi zajímal naše holky. Provedení bylo bezproblémové, jediná chyba byla v tom, že strojnice vůbec neplnila béčka před zapojením hadice na rozdělovač. Hlavně díky tomu Frýdek naše ženy neporazil. Ale jen velmi těsně, o 0,15s. Čas 22,30s tedy znamenal průběžné druhé místo.

Útok skalického áčka zase pro změnu zajímal nás, protože určitě měli na to nás porazit. Bohužel pro ně se Kajman postavil s rozdělovačem moc blízko kruhům, proudaři ho potáhli zrovna ve chvíli, kdy se béčkař chystal zapojit a tím ztratili asi 2 sekundy. Druhé místo jsme si tak zatím udrželi, Skalice A se s časem 19,23s zařadila na průběžné 3. místo.

Naše béčko se v kompletní sestavě na tréninku nesešlo, takže jsme byli zvědaví, co tento mladý tým předvede. Bohužel neudrželi nervy na uzdě a dvakrát ulili start. Stali se tak prvním týmem, který jsem viděl na ligové soutěži dostat NP za tento prohřešek. Alespoň ostatní týmy viděly, že jsme to s přísnějším startováním mysleli vážně.

Stejně jako jejich muži, i hájovské ženy obhajovaly na naší soutěži prvenství. Košařka měla docela velké problémy s našroubováním koše, ale ještě to zvládla udělat tak, že Bunda na stroji stihl solidně naplnit hadice před zapojením béčka na rozdělovač. Zapojení proběhlo bez problému, sestřiky byly také slušné a byli jsme tak svědky nového rekordu dráhy 20,85s. Naše holky tak přišly o vedení v soutěži.

Muži A z Frýdku opět prodloužili svou smolnou sérii nepodařených útoků. Honzovi Karáskovi se nepodařilo zapojit béčko na rozdělovač dřív, než přišla voda a pak už se chlapi ani nepokusili dokončit útok. Myslím si ale, že to Honza stihnout mohl, pokud by mu rozdělovač na poslední chvíli neucukl.

Za Hukvaldy si zaběhl košík Pitrys, košař našeho béčka. Útok v podstatě pokazil levý proudař, který se dopustil školácké chyby, kdy neběžel po stejné straně, jako ostatní. Jeho hadice se tak omotala okolo překážky a velmi ztížila práci béčkařovi. Muselo se tak dlouho čekat s vodou a levý proudař byl logicky hodně daleko od terče. Nakonec však terč zdolal i z dálky, čas 39,74s ale mohl být o dost lepší. Chlapi si od nás odvezli 17. místo a 5 bodů.

Béčko Skalice nám loni v podstatě vzalo umístění na bedně a i letos vypadal jejich útok velmi nadějně. Dosažený čas ale moc neodpovídal provedení, ani z videa však nedokážu říct, kde byla chyba. Chlapi už prostě asi hodně ztrácejí na stroji a je nejvyšší čas pořídit si něco silnějšího. Výkonnost na to mají. S časem 19,23s se zařadili těsně za své áčko na průběžné 4. místo.

Košař B týmu Frýdku měl velké problémy se svým náčiním, hodně se zpozdil, ale voda šla ještě včas. Strojník ale asi nechtěl vytopit béčkaře, jako jeho kolega z týmu A, takže vůbec nedával vodu dopředu. Dosažený čas 20,84s byl docela slušný, bohužel po dokončení útoku nebyl našroubovaný koš, takže byl pokus prohlášen za neplatný.

Muži Nové Vsi měli u nás minule obrovskou smůlu, když jim při útoku klekl stroj. Tentokrát už měli stroj nový, ale nebyli v úplné sestavě. Na koši jsme mohli vidět Libora Žáka, který u nás loni dělal hlavního rozhodčího. Jestli byly v jejich týmu další obměny jsem si nevšiml. I tak jsme čekali útok na vedoucí čas Hájova. Ten však nepřišel – myslím, že byla hůře nabraná voda a na tom chlapi hodně ztratili. K údivu nás všech se zařadili až na průběžné 5. místo s časem 19,33s.

Chlapi z Bystrého měli svůj útok rozběhnutý jako vždy výborně a vypadalo to, že konečně prolomí smůlu z posledních 2 kol. Béčkař se dostal přes kruhy opravdu rychle, možná i nejrychleji ze všech, ale potom dlouho zapojoval na rozdělovač. Hadice byly ale naplněny výborně, takže z toho mohl být pořád solidní čas. Pak se však stala těžko uvěřitelná věc: strojník asi nohou zavadil o klíček na startéru mašiny a ta se vypla. Pravý proudař ještě stačil trefit terč z první vody a měl slušný čas 19,26s, ale proudař nalevo musel čekat na znovunastartování stroje a výsledný čas tak byl 24,88s. Ten stačil až na 12. místo a jen 9 bodů.

Béčkařce Fryčovic trvalo zapojení béčka docela dlouho a to zapříčinilo rozdíl mezi nimi a nejlepšími. S časem 23,31s nakonec Fryčovice obsadily 6. místo a získaly 8 bodů.

Ani ženám z Nové Vsi se jejich útok nepodařil podle jejich představ. Svůj den neměla jejich košařka, které se její výkon vůbec nepodařil. Byť naše soutěž košařům leccos odpustí, její ztráta byla už moc velká. Voda šla z mašiny až když měla béčkařka hotovo. Výsledný čas 22,96s stačil jen na 5. místo a 9 bodů. Bylo jasné, že Hájov jejich náskok na čele tabulky BL stáhne na minimum.

Holky z Bystrého nabraly posily ze Lhotky, která k nám letos nedorazila. Strojnice byla docela pomalá, takže nestihla vůbec plnit béčka a voda tak šla dopředu až když byla hadice zapojená na rozdělovači. Díky tomu jim o 3 desetiny sekundy utekly stupně vítězů. S časem 22,60s se holky zařadily na průběžné 4. místo.

Béčkař Pstružího si trochu špatně odhodil kotouč do strany a pak měl lehké problémy s protažením hadice přes kruhy. Jejich strojník ale zariskoval s vodou, která přišla v podstatě ihned po zapojení, čímž dohnal béčkařovo zaváhání. Časem 19,06s se dokonce dostali na průběžné 3. místo.

Další tým, co nás velmi zajímal, byli muži z Fryčovic. Letos nás zatím vždy porazili a skoro pokaždé to bylo jen o kousek. Že se to stane i u nás nebylo zase tak nereálné, protože na nějakou osmnáctku určitě měli. Jak mi ale sám Pavel Matula později říkal, nechtěl riskovat a moc neplnil dopředu béčka. To je stálo cenné desetiny na čase, zvlášť když to bylo mezi 19. a 20. sekundou hodně našlapané. S časem 19,91s si zapsali letos nejhorší výsledek na lize – 13 bodů a obsadili 8. místo.

Horní Žukov vůbec nepředvedl špatný výkon, zvolili jen nevýhodné rozložení základny. Béčkař totiž zapojoval céčko proudařovi, béčko na stroj a až teprve potom běžel dopředu. S tím samozřejmě nemohl být tak rychlý jako ostatní kolegové, kteří brali pouze hadici a nezapojovali nic. Nicméně strojník trefil vodu akorát a ztrátu trochu smazal. Nebýt prostřiku, mohli atakovat pozice Skalice. S výsledným časem 19,90s alespoň těsně porazili Fryčovice o 0,1s a získali tak 14 bodů. V soutěži skončili na 7. místě.

Byť jsme se opravdu snažili udělat pro bezpečnost maximum, neobešla se naše soutěž bez zranění. A to bohužel zranění vážného. Levá proudařka Palkovic se zpozdila u základny a poté nestíhala doběhnout, voda ji potáhla dozadu, takže nestačila ani zakleknout a ztratila rovnováhu. Při pádu ji proudnice plným proudem stříkla do oka. Každý kdo někdy dostal zásah proudem vody z proudnice ví, že je to opravdu síla. Závodnice byla ihned ošetřena naším lékařem, ale na oko neviděla a proto odjela do frýdecké nemocnice. Na oko bohužel pořád nevidí a lékaři neví, jestli ještě někdy bude. Za celé naše SDH chci říct, že je nám to velice líto a přejeme jí ať se oko uzdraví bez trvalých následků.

Nalívačka Pstružího se sekla na béčkovém spoji a zbrzdila tak béčkařku, strojnice navíc vůbec neplnila béčka, takže tak bylo hodně ztraceného času. Výsledných 24,93s stačilo pouze na 7. místo a 7 bodů.

Naše Nikol si opět zaběhla proud s Krmelínem. Holky bohužel také zvolily docela nešťastný styl provedení základny, béčkařka zapojoval na stroj i mezispoj béček. K tomu se přidalo opatrné plnění hadic a konečný čas 26,67s nebyl nic moc. Znamenal 9. místo a 5 bodů.

Strojník Starých Hamer zacvakal céčkovou spojku pravému proudaři a zpozdil jeho i sebe. Béčkař také nebyl úplně stoprocentní a tak z toho byl čas jen 21,79s, za který ale bylo ještě slušných 12 bodů a 9. místo.

Mužům z Palkovic se nepodařilo zapojení na rozdělovač a zlili trať okolo kruhů. Voda pak potáhla béčko zase zpátky mimo kruhy, toho si chlapi ale nevšimli když znovu zapojovali. Od neplatného pokusu je pak zachránilo to, že se hadice odpojila znovu. Poté již dokončili útok podle pravidel, sice se špatným časem 41,72s, ale získali tak alespoň 4 body místo jednoho.

Chlapi z Krmelína měli svůj útok rozběhnutý pěkně, ale poté se rozpojilo céčko na pravém proudu. Rozdělovači se ho pak dlouho nedařilo zapojit a nakonec z toho byl nejhorší dosažený čas 47,37s.

Karolinskému béčkařovi tento typ soutěže sedí, takže jsem byl hodně zvědavý na jejich čas. Ale dopustili se podobné chyby jako Skalice A – rozdělovač byl moc blízko u překážky, proudaři ho potáhli dříve než stačil béčkař zapojit a ještě navíc je vytopila voda. Útok nakonec dokončili v čase 28,67s, obsadili 14. místo a získali 7 bodů.

Ženám Lučiny se stalo přesně to samé, co mi loni na Pražmě, zapojily béčko na rozdělovač přes zub. Než to holky stačily napravit, přišla voda a nabraly ještě větší ztrátu. Dosažený čas 36,64s znamenal 10. místo a 4 body.

Brušperský béčkař se zpozdil na základně při zapojování mezispoje béček. Levý proudař pak udělat stejnou chybu jako jeho kolega z Hukvald, oběhl překážku po špatné straně. Čas však ještě nebyl tak špatný – 25,20s a stačil na 13. místo a 8 bodů.

Útok žen ze Starého Města byl celkově pomalejší a samozřejmě opět ztratily hodně na stroji. Proto byl čas 25,76s v rámci možností velmi pěkný. Získaly za něj 6 bodů a 8. místo.

O lepší čas i umístění připravil muže Lučiny levý proudař, který si u terče odpojil proudnici. Pak došlo ke kuriózní situaci, kdy na rozdělovači zavřeli levý ventil, aby mohl proudař zapojit, ale tomu pořád šla voda. Po útoku jsme zjistili, že to bylo kvůli prohozeným proudům na rozdělovači :) Napravo tak bylo slušných 21,29s, ale nalevo to bylo 45,80s a pouze 19. místo a 3 body.

Béčkařka Bašky byla opravdu rychlá a mohli jsme vidět výborný čas. Strojnice to ale neodhadla s vodou a vepředu je vytopila, takže z toho bylo jen 11. místo a 3 body za čas 38,26s.

Chlapi ze Starého Města měli na béčkách a na levém proudu ženy. A právě béčkařka zaváhala při zapojování na rozdělovač. Staré Město se tak přidalo k vytopeným týmům. Dosažený čas 33,49s jim vynesl 15. místo a 6 bodů.

Výborně rozběhnutý útok měli muži z Bašky. Nabrali však špatně vodu. Mašina ji sice po chvíli chytla, takže nemuseli nabírat znovu, ale ztráta již byla značná. Dosažený čas 23,12s stačil jen na 11. místo a 10 bodů.

Loni nás svou účastí překvapily Stanislavice, letos se o překvapení postaral další tým z Těšínska – Zpupná Lhota. Opět ne moc šťastné rozložení základny a další tým, co se vytopil. S časem 34,27s pak chlapi obsadili 16. místo.

Naše béčko se nechtělo smířit s tím, že ani nepředvedli útok, takže jsme jim umožnili zaběhnout si ještě jednou mimo soutěž. Zdeněk už musel odjet, takže jej na levém proudu zastoupil Bogo. Po odstartování se projevila absence na tréninku, protože se prohodil rozdělovač s proudařem a u základny se srazili :) Přitom Peťa byl za kruhy opravdu rychle, neměl ale kam zapojovat. David stačil ještě při dobíhávání s rozdělovačem uklouznout a nabral další ztrátu. Pak ještě špatně zamával, takže si Dalibor myslel, že to nemají a nedával vodu. No prostě toho kluci pokazili až dost, aspoň viděli, že trénovat se opravdu musí. Dosažený čas byl 23,94s.

Úplně posledním týmem pak byly ženy Albrechtic, kterým to pokazila půjčená levá proudařka z Bašky. Ta udělala opět chybu, že běžela po špatné straně překážky, hadice se jí zamotala a pak už neměla šanci dotáhnout. Pravý čas 22,50s by stačil na 4. místo, levý terč ale zůstal nesražen a útok tak byl neplatný.

Poté jsme ještě ze slušnosti čekali 10 minut na týmy z gorolska, které nám slíbily svou účast, ale nakonec nepřijely. To nás docela zamrzelo, protože se na jejich stranu snažíme dojet vždy když máme čas. Nakonec se tak naší soutěže zúčastnilo pouze 36 týmů. Dokonce ani nedojela kompletní liga, chyběly týmy Čeladné, které se letos moc neukazují. Ženy se zúčastnily 2 soutěží, muži dokonce jen jediné. Opravdu nevím, proč se do ligy hlásili, ty nuly v tabulce jsou spíše na ostudu. Ale to je jejich věc. Dále mě velice zklamal náš okrsek, kdy dojelo jenom Bystré a ostatní se na nás vykašlali (kromě Pražma, které mělo zrovna zásah). My objíždíme všechny okrskové soutěže, snažíme se na nich stavět i béčko a pak k nám nepřijede nikdo. Je to opravdu podraz.

Naše putovní poháry si tak opět v obou kategoriích odvezl Hájov, my jsme se polepšili a obsadili druhá místa. Hlavně pro muže to byl nejlepší ligový výsledek a konečně jsme získali pohár z ligové soutěže. Třetí místo v mužské kategorii pak obsadilo Pstruží a u žen Frýdek.

Naše soutěž velmi zamíchala celkovým pořadím. První zaváhání si připsala Nová Ves a Hájov se tak dostal do čela se 109 body. Nová Ves má pak 108 bodů a třetí Fryčovice 93. Po dalším kolapsu Bystrého se na 4. místo dostala Skalice (83b) a my jsme se posunuli na místo páté se 79b. Bystré je o bod za námi na místě šestém.

Ženy Nové Vsi udržely i nadále vedení, mají aktuálně 69 bodů. Hájov je ale stáhl už jen na 2 body. Na třetí místo se posunuly naše holky s 56 body, čtvrté jsou Fryčovice, které mají 53 bodů a páté Pstruží se ziskem 49b.

Doufáme, že se všem účastníkům i divákům u nás ve Lhotách líbilo a těšíme se na vaši účast i příští rok.

Napsat komentář