Reportáž Palkovice 2011


Po Karolince bylo na řadě odložené kolo v Palkovicích. Odložení soutěže na jediný volný víkend v červenci nám přineslo hodně problémů. Polovina ženského týmu si totiž logicky na tento termín naplánovala dovolenou a Siki měl oslavu narozenin. Museli jsme tak začít lepit. Naštěstí nám pomohl Hájov, který nám půjčil béčkařku, proudařku a rozdělovač mužům. Pomohl také Krmelín s rozdělovačkou pro holky. Pracovní a rodinné povinnosti nám navíc nedovolily v pátek trénovat, takže ohledně našich výsledků jsme byli hodně skeptičtí.

Měli jsme domluvené 3. a 8. startovní pořadí a tak jsme do Palkovic přijeli s dostatečným předstihem. Celá trať se z důvodu rozbitého betonu v oblasti základny posunula ještě o 5m směrem do sjezdovky a pořadatelé si zakoupili nové terče od firmy Knězek, přesně takové, jaké jsou na MSL. Na nástupu bylo oznámeno, že jsou nastaveny na „5kg, možná trochu méně“, bylo tedy jasné, že proudaři musí být co nejvíce u čáry. Rozhodli jsme se neriskovat a raději více počkat s vodou, než se utopit jako loni.

Soutěž zahájily ženy ze Lhotky. Bezproblémový výběh ze základy, voda byla načasovaná docela dobře, snad mohla být malinko dříve. Umístění mezi prvními třemi ale pokazil prostřik na levém terči. Výsledný čas 24,451s znamenal 4. místo.

Následoval první ligový ženský tým – Nová Ves. Opět bezproblémový průběh útoku, k tomu skvěle načasovaná voda a bylo z toho 22,812s. Jasné průběžné vedení.

Pak už šel na start náš slepený ženský tým. Šárka z Krmelína měla na základně trochu problém se zapojením rozdělovače, ale při čekání s vodou ještě stihla doběhnout na své místo. Dalibor na stroji čekal na spojení savic a dal tak vodu až moc pozdě. Proudařky byly na terčích za 21s, čekaly dlouho na vodu a výsledných 25,675s rozhodně nebyl čas, se kterým by mohly být spokojeny. Nakonec až 8. místo a 8 bodů. Stačilo však stáhnout čas o 1,3s a mohlo to být 11 bodů …

Mužskou kategorii načaly Kozlovice. Ti se s ničím nepárali, předek ihned zmizel ze základny, počkali jen malinko se savicí v kádi, pak hned plný plyn a světe div se, proudaři to stihli :) Čas 17,129s mohl být ještě lepší nebýt prostřiku. Nalevo totiž bylo neuvěřitelných 16,505s! Rovnou prozradím, že se k nim nikdo za celý večer ani nepřiblížil a soutěž zaslouženě vyhráli.

Palkovická rozdělovačka se hodně zpozdila na základně, zřejmě kvůli ní se pak čekalo s vodou. Domácí ženy ale i tak těsně porazily naše holky. Zapsaly si 25,556s, 7. místo a 9 bodů.

Nadějně rozběhnutý útok mužů ze Lhotky zhatilo odpojené béčko od rozdělovače. Čas 29,609s pak už nedával naději na nějaké lepší umístění a chlapi skončili na 16. místě.

Muži Nové Vsi jsou favority na každé soutěži, zde tomu nebylo jinak. Poprvé po dlouhé době jsem u nich viděl zaváhání na koši. Měli ale štěstí, že tady pomalejší voda nehraje zase tak velkou roli. Asi pomýšleli na nějakou sedmnáctku, ale 18,181s je také výborný čas.

Náš tým přišel na řadu hned poté. Taktika byla jasná, hlavně se nevytopit. Útok vycházel podle našich představ, předek klapl perfektně. Jen ta voda mohla být nakonec o něco rychlejší, domluva však byla jasná a taktický plán jsme přesně splnili. Za čas 19,297s jsme očekávali 12 až 14 bodů, což je takový solidní nadprůměr, kterého se chceme letos držet. Zatím byla před námi jen Nová Ves a pak už jsme jen čekali, kolik bodů dostaneme.

Ženy Hájova byly před tímto kolem na prvním místě v lize a po výborném času Nové Vsi všichni očekávali, co předvede lídr. Nenabraná voda, ale odsoudila holky až na 10. místo s časem 29,207s. Pouhých 6 bodů jim zkomplikovalo boj o titul.

První zástupce Bystrého, jejich ženský tým, uzavíral první desítku startovního pořadí. Výborně načasovaná voda, proudařky byly na svém místě. Jen lehké prostřiky jim nedovolily stanout na stupních vítězů. Čas 24,690s znamenal 5. místo, v lize dokonce 3. a 11 bodů.

Před útokem domácího mužského družstva nastaly problémy s levým terčem, který pořád svítil a nechtěl zhasnout. Několikaminutové čekání jsem závodníkům opravdu nezáviděl. Pořádně se rozcvičil jen jejich strojník, který mezi tím několikrát vyběhl až k terčům, když se snažil problém vyřešit :) Při samotném útoku se zpozdil rozdělovač, který tak tak stíhal odběhnout. Voda šla jinak proudařům akorát. Čas 20,085s na nás však nestačil, Palkovice nakonec skončily na 7. místě a braly 14 bodů.

Dalším družstvem, které se musí vždy počítat mezi favority, byla Skalice. Strojník skoro nečekal s plynem, říkal jsem si, že to přece nemůžou doběhnout a tak se taky stalo. Výstřiky za 15,2s byly suverénně nejrychlejší v soutěži, ale proudaři byli několik metrů od čáry. Packal na levém to ještě trefil za výborných 17,475s, Riči už takové štěstí neměl, byl trochu z úhlu a prostříkal to až na výsledných 19,681s. Daroval nám tak bod, se kterým jsme vůbec nepočítali. Skalice skončila na 6. místě a připsala si 15 bodů.

Muži z Hukvald měli na levém proudu ženu a bohužel dal strojník vodu dříve, než měli na proudech zakleknuto. Trošku to tam s nimi zametlo, ale naštěstí nedošlo k žádnému úrazu. Útok byl dokončen v čase 33,802s, což znamenalo 17. místo a 6 bodů.

Chlapi z Bystrého měli svůj pokus rozjetý perfektně, tady ta sedmnáctka visela ve vzduchu. Bohužel pro ně nastal problém na rozdělovači, asi béčko zapojené přes zub. Museli tak ubrat plyn, hadici znovu zapojit a ztratili spoustu času. Další nečekaný bod byl na světě. Čas 23,958s stačil až na 13. místo a jen 9 bodů.

Jak jsem psal v minulé reportáži, s Horním Žukovem se musí počítat. Svůj den ale neměl rozdělovač, nezapojil levé céčko a musel ho sbírat po trati. Strojník naštěstí počkal, ale levý proudař musel také čekat na rozdělovač a poté už nestihl doběhnout. Napravo to bylo aspoň 23,440s, ale nalevo musel proudař dotahovat a byl z toho čas 36,643s. S 19. místem a 4 body určitě spokojeni nebyli.

Staré Hamry byly v tabulce před námi, takže nás jejich útok opravdu zajímal. Bohužel pro ně se přidali k vytopeným týmům a s časem 29,930s nemohli získat více než 7 bodů a 15. místo. Bylo tak jasné, že se v tabulce posuneme před ně.

Další tým, který nás mohl ohrozit, byly Stanislavice. Proudaři byli tam, kde měli být, ale voda šla nějak pozdě a mašina vydávala podivné zvuky. Zřejmě se nepodařilo pořádně nabrat vodu. K tomu se přidal přesně dvouvteřinový prostřik. Čas 22,088s stačil na 11. místo a 11 bodů.

Ženám ze Pstružího se podařilo načasovat vodu velmi dobře. Proudařky se jí však nechaly rozhodit a první voda šla u obou mimo terč. I s prostřiky to však pořád bylo lepší, než u našich holek. Čas 24,977s znamenal 6. místo a 10 bodů.

Útoku fryčovických žen se pomalu nedá co vytknout, snad jen pravá proudařka nedoběhla úplně k čáře a udělala asi půlsekundový prostřik. Je ale jasné, že mužskému kolegovi na levém proudu stíhat nemohla. To však holky mrzet nemuselo, protože se s časem 22,491s ujaly vedení.

Za Krmelínské holky si zaběhla koš Marcela a nálivku Denča. Útok byl rozjetý velmi dobře, bohužel levá proudařka byla hodně daleko a musela tahat hadici s vodou blíže k terči. Čas 38,552s znamenal jen 13. místo a 4 body. Čas pravého terče by přitom stačil na 11 bodů …

Chlapi ze Pstružího asi taky špatně nabrali, protože jim mašina určitě nejela ideálně. K tomu se přidal bezmála sekundový prostřik na pravém proudu. Za 22,511s brali 12. místo a 10 bodů.

Velkou formu mají letos muži z Fryčovic, tuto sezónu jsme je ještě neporazili. Útok měl podobný průběh jako u nás, jen šla o něco rychleji voda. Pravého proudaře stáhla zpátky voda, takže stříkal vleže, ale i přesto stihl sestříknout v osmnáctkovém čase 18,758s. Nalevo šla trochu později voda, proudař ale ještě stihl docílit lepšího času, než my – o 18 setin sekundy. Výsledný čas 19,117s nás definitivně odsunul z bedny, v lize jsme byli stále třetí.

Další tým, který rozhodně má na skvělé časy, byla Karolinka. Předvedli výborně načasovanou vodu, skvělý čas však pokazil pravý proudař, který sice nebyl zase tak moc daleko, ale hlavně byl hodně z úhlu a tak prostříkal skoro 3 sekundy na 20,747s. Nalevo bylo skvělých 18,014s. Takto si Karolinka připsala 13 bodů a 8. místo.

Muži z Lučiny předvedli velmi pěkný výkon, kterému chyběla jen trochu rychlejší voda. I tak s časem 20,803s mohli slavit zatím svůj největší bodový zisk 12 bodů. V soutěži skončili na 9. místě.

Strojnice Bašky dala moc brzo plyn a proudařky tak neměly šanci ze své pozice sestřiknout. Útok nakonec dokončily v čase 46,489s a obsadily poslední 15. místo. V lize získaly 2 body.

Muži z Krmelína dosáhli docela slušného času 24,059s, neměli však našroubovaný koš, takže si zapsali pouze neplatný pokus.

Levá lučinská proudařka moc nestíhala doběhnout, takže se kvůli ní čekalo s vodou i když pravá proudařka byla dávno u čáry. Poté ještě přidala 2,5s prostřik a výsledný čas 27,608s stačil jen na 9. místo a 7 bodů.

Muži Bašky měli také problém na levém proudu, proudař asi na poslední chvíli zapojoval proudnici, jinak si nedovedu vysvětlit proč tam jen tak stál a čekal až s ním voda zamete. Výsledný čas 36,019s znamenal 18. místo a 5 bodů. Čas pravého proudu byl 21,594s.

Brušperk měl docela pomalou základnu a strojník čekal s vodou až moc. Pravý proud k tomu přidal 1,4s prostřik a chlapi tak dosáhli času 25,112s, za který brali 8 bodů a 14. místo.

Nikol poprosily ženy z Bahna, jestli by jim udělala levý proud, na což jim samozřejmě kývla. Při útoku byl trochu problém s nabráním vody, kde došlo k docela velkému zpoždění. Nikol tak stihla v pohodě doběhnout, sestříknout a ještě poradit druhé proudařce, která byla dál od terče, kam má stříkat :) Výsledný čas 33,864s stačil na 12. místo.

Strojnice Frýdku zapojuje céčkový spoj oběma proudařkám. Jak moc je to riskantní se ženy přesvědčily právě tady, když strojnice nestihla zapojit ani jedno céčko a pak je honila po trati. S tím se už žádný lepší čas udělat nedalo a tak holky alespoň dokončily v čase 40,782s a získaly 3 body do tabulky BL. V soutěži skončily na předposledním 14. místě.

Pak už šli konečně na start muži A z Hájova, na jejichž útok čekali snad všichni přítomní. Šlo totiž o to, zda dokáží porazit Novou Ves a stáhnou tak jejich náskok na čele tabulky Beskydské ligy. Voda šla s rozvahou, ale i tak byla na proudnicích za cca 15,8s. Proudaři však docela prostříkali, pravý to stihl v solidních 17,284s, levý však ještě chvilku všechny napínal. Nakonec to však dobře dopadlo a s časem 17,913s o chloupek Novou Ves porazili. Na Kozlovice to nestačilo a tak se chlapi zařadili na průběžnou 2. pozici.

Muži A z Frýdku jsou hodně nevyzpytatelný tým, když jim vše sedne, můžou porazit kohokoliv, jenže jim to letos na lize neklaplo ani jednou. Výjimka nepřišla ani v Palkovicích, tentokrát se jim nepodařilo nabrat napoprvé vodu. Výsledný čas 37,988s tak stačil jen na 20. místo a 3 body.

Ženy ze Starého Města jsou hodně limitovány strojem, ale tady se jim podařilo načasovat vodu tak akorát. Předek byl ale docela pomalý, takže z toho byl čas 31,666s, 11. místo a 5 bodů.

Poslední ženský tým, Kunčice pod Ondřejníkem, dokázal zamíchat pořadím na bedně. Voda byla akorát, proudařky byly na čáre, stačilo jen sestříknout. Čas 23,944s znamenal 3. místo, holky mohly dokonce vyhrát, protože napravo měly skvělých 21,719s – nejlepší sestřik večera.

Béčkař Hájova B nedal céčkovou spojku, takže byl k vidění nejkratší pokus celé soutěže – další NP bylo na světě.

Rozdělovač Starého Města zapojoval béčko za běhu, ale nestihl to dřív, než přišla voda. Útok byl alespoň dokončen v čase 44,961s, což znamenalo 21. místo a 2 body.

Béčko mužů z Frýdku aspoň trochu napravilo reputaci frýdeckých týmů a s časem 22,042s obsadilo 10. místo.

Soutěž uzavřeli svým útokem muži z Bahna, nebyl to vůbec povedený pokus a tak jsme viděli nejpomalejší čas v soutěži – 58,480s.

Mužskou kategorii tedy vyhrály Kozlovice, druhý byl Hájov A a třetí Nová Ves. Mezi ženami pak vyhrály Fryčovice, druhá byla Nová Ves a třetí Kunčice pod Ondřejníkem. Naši muži skončili na skvělém 5. místě, holky byly nakonec 8.

Celkově tuto soutěž hodnotím jako velmi povedenou. Organizačně byla perfektně zvládnutá, trať byla osvětlená dostatečně a dokonce i terén vydržel po celou soutěž ve velmi solidním stavu. Rozhodčí byli ke všem spravedliví, nebyl žádný problém. Prostě tak nějak si představuji ligovou soutěž, klobouk dolů.

V lize si mezi muži udržela průběžné vedení Nová Ves, Hájov však na druhém místě stáhl ztrátu už jen na 2 body. Fryčovice se po zaváhání Bystrého posunuly na třetí pozici. Bystré je tedy 4., pátá je Skalice a my jsme se vyhoupli na 6. místo.

V ženské kategorii šla do trháku Nová Ves, o 5 bodů zpět je Hájov. Další 4 body ztrácí na 3. místě Palkovice a hned za nimi jsou o bod naše holky. O další bod zpět jsou Fryčovice a o 2 Pstruží. Situace na 2. až 6. místě tak je velmi zajímavá.

6 komentářů u „Reportáž Palkovice 2011“

  1. Re:Michal.Jedna hodně důležitá věc.NEJSEM AUTOREM REPORTÁŽÍ !!!!!!!Nikdy do nich nezasahuji obsah do předu neznám a čtu ho až je zveřejněn.Já mám jen hodnocení.Autorem je Admin= Radim Šostý.Mé články jsou vždy označené od Dalibor.Stačí si přečíst podnapis.V té době kdy měl někdo řvát jsem už řešili úplné jiné věci a nebyl čas řvát na Tebe.A už vůbec nevidím důvod proč bychom měli.A video záznam mně alespoň utvrzuje,že v okolí kamery nikdo neřval a to už jsme za kamerou stáli skoro všichni.Každopádně ,když si to myslíš tak Ti to brát nebudu.Omlouvám se Ti jako vedoucí týmů,že VL nebo já Ti kazí sezónu.Borec

  2. Re: Dalibor. Já jsem toho, kdo řval neviděl, ale bylo mi to tak řečeno.Bylo to zařváno v době, kdy jsem vbíhal na sjezdovku,takže jsem uběhl cca 20 metrů (tak je asi možná dlouhá hadice) a tam jsem čekal. To že to byl někdo od vás jsem slyšel od dvou lidí,ale neměl jsem 100% jistotu,takže nechtěl jsem provokovat nebo vyvolávat nějaké zbytečné hádky,které by stejně nikam nevedly, jelikož to mohla být taky bunda půjčená nebo něco takového. Nechci se hádat nebo něco,jen jsem prostě napsal komentář ke tvému postřehu z pálkovic z našeho útoku.

  3. Tak hele pane Borče. Já jsem toho, kdo řval neviděl, ale bylo mi to tak řečeno.Bylo to zařváno v době, kdy jsem vbíhal na sjezdovku,takže jsem uběhl cca 20 metrů (tak je asi možná dlouhá hadice) a tam jsem čekal. To že to byl někdo od vás jsem slyšel od dvou lidí,ale neměl jsem 100% jistotu,takže nechtěl jsem provokovat nebo vyvolávat nějaké zbytečné hádky,které bystejně nikam nevedly, jelikož to mohla být taky bunda půjčená nebo něco takového. Nechci se hádat nebo něco,jen jsem prostě napsal komentář ke tvému postřehu z pálkovic z našeho útoku.

  4. Re:Michal.Klobouk dolů.Mezi tolika hosty,ve tmě a za plného běhu poznat kdo na tebe zařval a že měl zrovna naší bundu to jsi fakt borec.V tom případě nechápu,že jsi neviděl,že hadici máš zapojenou .A proč ses vlastně zastavil až 2 metry před čarou a né hned,když na Tebe někdo řval.Ještě můžeš napsat,že jsem to řval já.Byť jsem myslím stál vedle kamery a zvukově jde slyšet,že nikdo kolem kamery na nikoho neřval.Snad jen komentáře lidí k Tvému útoku.

  5. No levý proudař z bašky měl zapojeno a měl taky dobře rozběhnuto,ale někdo na něj zařval že nemá zapojenou hadici C, takže jsem se logicky zastavil aby mi kolega zapojil,jenže pak přišla voda a jak asi jen ti chytřeší ví,tak takhle velký a nečekaný tlak bych neustál ani opřený o zeď. Největším zklamáním, které pro mě bylo,tak asi to,že ten kdo to zařval měl na sobě červenou bundu Vyšní lhoty.

  6. Ahoj ,zadek byl v pořádku voda byla rychlá.Problém byl někde jinde,co třeba na stroji….

    SDH Vyšní Lhoty Merssi

Napsat komentář