Reportáž Karolinka 2011


Zase po roce jsme si zajeli na ligové kolo do Karolinky. Úředně se jednalo o 4. soutěž letošního seriálu Beskydské ligy, ale fakticky to byla soutěž třetí, protože Palkovice svou soutěž přesunuly kvůli nepřízni počasí. Karolinka je každoročně náš nejdelší výjezd a proto jsme naložili mašinu a vše potřebné nářadí na vozík a krátce po desáté hodině dopoledne vyrazili osobními auty.

Pořadatelé letos opět změnili způsob provedení útoku a dokonce i místo konání. Na muže čekala trať na 3B a hned vedle byla ženská dráha o 1B kratší. To vše na perfektním trávníku fotbalového hřiště. Systém 2 drah navíc zkrátil intervaly mezi jednotlivými útoky a soutěž tak plynula rychle. Při účasti 68 družstev se však pořád zdála jako nekonečná a nechci ani přemýšlet nad tím, jak dlouho bychom tam byli, pokud by byla jen jedna dráha.

Začínat měly domácí muži a poté se střídat vždy jedno ženské a mužské družstvo. Kvůli problému s mužskou časomírou ale bylo pořadí prohozeno a první se tak představily ženy z Fryčovic. A hned je k vidění solidní čas 19,54s, na levém proudu dokonce 18,79s. V kvalitní konkurenci to však nakonec stačilo až na 7. místo. Mezi ligovými týmy to bylo o něco lepší a Fryčovice braly 9 bodů za 5. místo.

Pak již šli na start domácí muži A. Určitě měli natrénováno a všichni byli zvědaví, co předvedou. Zadek jim vyšel, béčka byly precizně nataženy, pak ale nastal zádrhel na rozdělovači – céčko levého proudu se omotalo o rozdělovač a šla do něj citelně pomaleji voda. Jak se později ukázalo, čas 17,501s pravého proudu mohl být vítězný. Výsledných 20,339s však znamenalo až 16. místo. V lize alespoň získali slušných 12 bodů.

Naše holky šly na start jako třetí. Zvolili jsme taktiku počkat raději trochu s vodou a udělat čas na rozmezí 18-19s. Tento plán vyšel, napravo měla Nika 18,89s, nalevo šla později voda a tak měl výsledný čas hodnotu 19,25s. Z videa je ale vidět, že proudařky byly na čáře za 15,85s, takže mohla jít voda dříve, sedmnáctka určitě nebyla nereálná. Je to škoda, ale lepší je brát stabilně slušné body, než závodit stylem vítězství nebo NP. A 10 bodů určitě slušných je. Celkově holky skončily na 6. místě.

Časem 17,916s se ujali vedení muži Nové Vsi. S výstřiky za cca 16,5s však mohl být čas ještě o něco lepší. Nicméně hodili rukavici ostatním konkurentům o ligový trůn.

Teď už přesně nevím, jak šly útoky za sebou, ale budu to brát tak, jak to měli pořadatelé na výsledkové tabuli.

Ženy Nové Vsi předvedly rovněž pěkný útok a odsunuly naše holky na 2. místo s časem 18,69s.

Další mužský tým, Bystré, se s časem 18,398s dostal na průběžné 2. místo. Na pravém proudu však bylo 17,833s. Bylo jasné, že na Novou Ves ztratí minimálně další bod.

Karolinské ženy zajely podprůměrný čas 25,58s a pak už jsme šli na start my. Jenže jsme měli jet až po Stanislavicích, komentátor to trochu popletl. Nebyl to až takový problém, jen Dalibor, který točil předchozí útok, nebyl ještě převlečený. Nakonec to ale stihnul a ještě si v pohodě nachystal spoje. Na tréninku nám to moc nešlo, takže jsme raději počkali s vodou. Zadek jinak vyšel perfektně, mi se první béčko podařilo natáhnout dostatečně, druhé mi však vyklouzlo z ruky, když přišla voda. Oko se ale na hadici neudělalo, takže to vodu nezpozdilo, možná to ale trochu zkrátilo proudaře. Ti byli trochu dál a Vojta navíc nějak divně zaklekával, takže z vody za 17,6s dokázali vytěžit jen 19,684s (PP 19,222s). V danou chvíli jsme sice byli třetí, ale to nemohlo vydržet. Konečné 14. místo sice není nic moc, ale v lize jsme získali 14 bodů a s tím jsme byli spokojení.

Ženy z Bystrého měly svůj útok rozběhnut také velmi nadějně, ale levá proudařka špatně zaklekla a neudržela proudnici. Výsledný čas 27,24s znamenal až 18. místo a v lize pouhé 4 body.

Stanislavice dlouho nabíraly vodu, ale neměli ani zapojený mezispoj béček. K mému překvapení se nesnažili dokončit, takže se dobrovolně odsoudili pouze k bodu za účast. Sice gentlemansky nezalili trať ostatním, ale je rozdíl mít bod, nebo 3-4 body, ke konci ligy, kdy se počítá každý bodík, je to může mrzet.

Hájovské ženy také taktizovaly s vodou, ale trochu lépe než ty naše a dostaly se tak do vedení s časem 18,58s.

Mužům ze Pstružího se nedařila nálivka, nabrali až napodruhé a to ještě jen tak tak, mašina přisávala vzduch a tlačila hodně pomalu. Po dokončení útoku se ukázal důvod špatné nálivky, a to nenašroubovaný koš. Takže byl pokus prohlášen za neplatný. Pstruží si tak zapsalo druhé NP po sobě a bude muset zabrat.

Holky z Krmelína doplatily na nedostatečně nabranou vodu, kterou mašina chytla až po chvíli. Hlavně to zapříčinilo rozdíl mezi nimi a nejlepšími, protože jinak to měly holky rozběhnuté velmi dobře. Zapsaly si 12. místo za čas 20,95s, v lize to ale bylo místo 6. a 8 bodů.

Malenovický Aloš Ramík nedal na základně už první spoj a pak už nemělo smysl pokračovat, další neplatný pokus byl na světě.

Ženy ze Pstružího měly po vzoru svých mužů problém s nálivkou, nabíraly dokonce natřikrát, koš ale našroubovaný byl. Čas 44,69s stačil na předposlední 22. pozici a 3 ligové body.

Fryčovičtí muži mají letos výbornou formu a jsou i v tabulce hodně vysoko. Výkonnost potvrdili i zde a za čas 18,542s brali 6. místo a 16 bodů. Mohlo to být i lepší, protože napravo měli rovných 18s.

Naše ženy přišly o definitivně o stupně vítězů při útoku Palkovic. 18,72s znamenalo průběžné 3. místo.

Na útok Horního Žukova jsem byl osobně velmi zvědavý, protože chlapi působí nenápadně, ale pro mě jsou jedním z černých koňů letošního ročníku. Útok měl podobný průběh jako u nás, ale sestřiky byly o chlup lepší – s časem 19,313s skončili na 9. místě a získali 15 bodů do ligové tabulky.

U žen Lučiny byl trochu problém s přidáním plynu na mašině, ale jinak to byl asi nejpovedenější útok, co jsem od nich zatím viděl. Odvezly si 7 bodů a 14. místo za čas 22,21s.

Muži Lučiny se přidali k týmům, kterým se moc nepovedla nálivka. Zhoršený výtlak jim pak nedovolil udělat lepší čas než 22,071s. To stačilo na 25. místo a 9 bodů.

Pak šly na start ženy z Frýdku a viděli jsme další tým, co špatně nabral. Pomalejší voda, čas 22,36, 15. místo a 6 bodů.

Hanysovi ze Skalice vůbec nesedl koš, voda šla až okolo 11. sekundy a ještě neměli ideálně nabráno, takže mašina tlačila pomalu. Čas 20,954s byl hodně za jejich očekáváním. Brali za něj 18. místo a 11 bodů. Přitom proudaři byli u terčů za 16,5s …

Ženy z Čeladné měly pomalejší vodu a během útoku se jim odpojila (nebo praskla?) B hadice z rozdělovače. Těsně předtím však stihly sestříknout oba terče, takže dosáhly času aspoň 24,43s. Tím obsadily 16. místo a získaly 5 bodů.

Muži Hájova také taktizovali s vodou, ono s dvoulitrem by byla sebevražda dát plný plyn hned, ale Bunda čekal s vodou až moc. Proudaři čekali dlouho na vodu a bylo z toho „jen“ 18,381s, čímž sice těsně porazili Bystré, ale na Novou Ves to nestačilo.

Ženám Bašky se nepodařil koš a potom ještě těsně před výstřikem z proudnic ztratily vodu. Musely tak znovu nabírat a dosáhly nejpomalejšího času dne 54,36s. Při neúčasti Starého Města získaly aspoň 2 body.

Palkovický béčkař nedal napoprvé céčkovou spojku, musel trochu popoběhnout s levým proudem, čímž samozřejmě zpozdil jeho i sebe, strojník naštěstí pro ně počkal s vodou a útok se podařilo dokončit. Čas však nebyl nejlepší, 24,571s znamenal 27. místo a 7 bodů.

Poté všem ženským ligovým týmům vypálily rybník ženy z Jarcové perfektním výkonem zakončeným časem 18,19s. Nalevo měly dokonce 17,77s. Soutěž tak po zásluze vyhrály.

Útok Starých Hamer měl jen 2 nedostatky – pomalejší náběr a zavřený ventil na rozdělovači u pravého proudu. Nalevo bylo 19,530s, ale výsledných 21,457s stačilo jen na 23. místo a 10 bodů.

Brušperku se odpojilo béčko od stroje, takže už mohli jen dokončit, aby měli aspoň nějaké body. To se podařilo a s časem 40,459s obsadili 34. místo a získali 4 body.

Muži Bašky měli oka na béčkách, což jim zpozdilo vodu a zkrátilo proudaře. S časem 20,324s se zařadili hned za nás na 15. místo a brali 13 bodů.

Od mužů Frýdku se čekala také sedmnáctka, protože to mají spolu s Karolinkou mezi ligovými týmy nejvíce zažité. Chyběl jim však proudař a tak si půjčili Ričiho ze Skalice. Tomu ale při dobíhání k terči vyklouzla proudnice a bylo po dobrém čase. Výstřiky za 16,65s ale byly jednoznačně na vítězství. Takto byl čas jen 25,897s, za něž brali 29. místo a 6 bodů.

Béčkař z Čeladné moc neroztáhl hadice, proudaři sice doběhli, ale voda šla pomalu. Výsledný čas byl 24,521s, to znamenalo 26. místo a 8 bodů.

Posledním ligovým týmem byly Hukvaldy (podle tabulky, doopravdy to šlo jinak). Opět se nedaří nálivka, voda jde pomalu a s časem 29,497s brali 32. místo a 5 bodů.

Z neligových týmů zaujala svým výkonem Podhradní Lhota, která obsadila druhé místo s časem 18,242s. Velké Karlovice skončily 4. s časem 18,398s. V první desítce ještě byla Luboměř (8. místo, čas 19,052s) a Vydrná (10. místo, čas 19,330s).

Mužskou kategorii tak vyhrála Nová Ves, která jediná předvedla čas pod 18s. Hájov byl třetí (v BL 2.) a Bystré páté (v BL 3.).

Plný počet bodů si podruhé za sebou zapsaly ženy Hájova, Nová Ves byla v lize druhá a Palkovice třetí.

Byly vypsány i dorostenecké kategorie, za zmínku určitě stojí výkon domácích dorostenců – s časem 18,262s jednoznačně vyhráli a mezi muži by byli třetí. Dorostenky Jarcové napodobily své starší kolegyně a také svou kategorii vyhrály. Měly čas 19,54s.

Ligová tabulka vypadá následovně: mezi muži vede Nová Ves s 56 body, o 3 body zaostává Hájov a Bystré. My se dělíme s Palkovicemi o 8. příčku s 29 body.

Mezi ženami vede Hájov, mají 36b. O bod zpátky je Nová Ves a dělené 3. místo patří našim holkám a Palkovicím s 29 body.

Napsat komentář