1. kolo Beskydské ligy v Bystrém

Družstvo mužů se zúčastnilo hasické soutěže v Bystrém. Jako nováček Beskydské ligy jsme neměli co ztratit, mohli jsme pouze překvapit. Proto ani nebyla patrná velká nervozita. Na tréninku jsme nejdříve asi hodinu přemýšleli, jak vůbec provést tento zvláštní útok. Zkoušeli jsme různé varianty a vybrali tu nejrychlejší. Bohužel naše mašina měla problémy s nasátím vody, takže jsme byli realisti a na soutěž si jeli pro bod za účast :)

Tato soutěž je velmi specifická v několika ohledech, ke klasickému útoku má hodně daleko. Zaprvé je trať do kopce a je zde velmi bahnitý terén. Voda se nenasává z kádě, ale přímo z potoka pomocí tří savic. V družstvu musí být 9 členů. Od stroje vede jedna hadice B přímo na rozdělovač, odtud 2C klasicky na levý proud. Na pravém proudu však přichází další zvláštnost, z rozdělovače vede další hadice B, ze které sestřikuje pravý proud terč B proudnicí. Po sestříknutí prvních terčů zahájí kapitán mužstva druhou fázi útoku: musí se vyměnit B hadice mezi strojem a rozdělovačem, dále na pravém proudu se zapojí místo B proudnice další rozdělovač a na něj se napojí nové 2 proudy, každý po jenom C, které sestřikují další terče. Levému proudu mezitím kapitán zvedne již sestříknutý terč, aby ho vzápětí proudař znovu shodil. Poté celý útok končí.

V průběhu soutěže se ukázalo, že opravdu největším problémem bude nasát vodu, na tomto si vylámala zuby snad polovina mančaftů. První jeli domácí z Bystrého, dosáhli výborného času 35,316s. Byli však poraženi stejně jako loni mužstvem Lubna, které vylepšilo svůj vlastní rekord trati časem 32,742s.

Náš útok začal celkem slibně, podařilo se nám nasát vodu, první fáze proběhla celkem rychle (na naše poměry). Bohužel druhá fáze až tak povedená nebyla, Pavlovi se nepodařilo zapojit včas na druhém rozdělovači jeden z proudů a voda ho vytopila. Na jeho obhajobu musím říct, že na druhý rozdělovač se hadice zapojují opravdu ztěžka, protože ho potřebujeme v celé sezóně jen tady, takže nemá vybroušené koncovky. Tímto jsme ztratili asi 15 – 20 sekund, výsledný čas 73,203 však není vůbec špatný. V rámci soutěže jsme skončili na krásném 8. místě a v rámci BL dokonce na 6. místě, což pro nás znamenalo vynikajících 10 bodů do tabulky BL! Jeli jsme pro jeden bod a máme jich deset, takže po soutěži vládla naprostá spokojenost.

Tabulka výsledků [zde]

Napsat komentář