Reportáž Morávka, Soběšovice a Baška 2011

Morávka

Ještě před dalším ligovým kolem v Bašce jsme se rozhodli podpořit okrsek a zajet na pohárovku na Morávku. Zdejší hasiči soutěž běžně nepořádají, letos však oslavují výročí 115 let od založení sboru, takže se rozhodli zpestřit oslavy soutěží. Bohužel to však pojali „stylem našich dědů a otců“, takže se sálo z potoka na 3 dlouhé savice s převýšením cca 2m, útok se prováděl na 2B s hadicemi B75 a C52 a soutěžící museli mít pevnou obuv. Logickým důsledkem bylo, že přijelo pouze 6 týmů, všechny pouze jen z našeho okrsku. Kategorie žen nebyla vypsána vůbec, ale holky si zaběhnout chtěly, takže jsme je doplnili kluky z béčka a postavili tak týmy 2.

Soutěž jsme brali jako takový „srandamač“ a spíše rozcvičku na další soutěže, takže jsme provedení útoku netrénovali vůbec, jen jsme si třikrát zkusili sešroubovat savice. Před útokem áčka se ale ucpal přívod benzínu z nádrže a mašina nešla nastartovat. Naštěstí nám s tím pomohli kluci z Morávky a stroj se podařilo zprovoznit. Mohli jsme tedy jít na start. Náš styl šroubování savic se neukázal jako zrovna nejrychlejší a vodu jsme začali sát až někdy po 20. sekundě. Vývěva sice nasála rychle za asi 5s, ale výsledný čas byl o dost horší, něž jsme čekali – 41,24s. Ten nakonec stačil alespoň na 3. místo.

Béčko bylo vlastně ženské družstvo doplněné o Davida, Dalibora a Pitryse na savicích. Původně měl běžet i Láďa, ale protože mu ještě není 15 let, rozhodčí ho na start nepustili. Podle pravidel PS měli jistě rozhodčí pravdu, ale myslím si, že na takové soutěži si klidně zaběhnout mohl. Útok probíhal podobně jako u áčka, výsledný čas byl jen lehce pomalejší – 42,42s a znamenal 4. místo v soutěži.

Na prvním místě se s bezkonkurenčním časem 29,43s umístilo Bystré a odvezli si tak 50l bečku dvanáctky. Druhé místo obsadila Mohelnice v rovněž pěkném čase 34,34s. Třetí a čtvrté místo tedy obsadila naše družstva, na 5. místě skončila domácí Morávka (čas 44,54s) a na 6. místě Pražmo (čas 59,04s)


Soběšovice

Poté jsme se vydali do Soběšovic. Soutěž již byla v plném proudu, takže jsme museli narychlo vytáhnout nářadí a za chvíli už měly jít holky na start. V Soběšovicích se běhá po fotbalovém hřišti na 2B a s terči, které padají samy. Navíc jsme měli frýdeckého dvoulitra, protože naše devatenáctka byla s Frýdkem na krajském kole v požárním sportu. Chtěli jsme tedy udělat pěkné časy a hlavně muži chtěli konečně udělat patnáctkový čas.

Pavla byla také na krajském kole, takže si holky potřebovaly půjčit proudařku. Nakonec je zachránila Lucka Nohlová z Bystrého, která tady běžela za Lhotku. Před startem se ještě stačila pokazit časomíra, takže holky na svůj start čekaly nezvykle dlouho. Nakonec se odstartovat podařilo, to se však nedá říct o samotném útoku. Hanka s Denčou napoprvé nenabraly vodu a bylo po nadějích. Čas 38s a něco ještě překvapivě stačil na 4. místo, ale to bylo tak vše.

My jsme chtěli jít na riziko a naprat vodu hned s tím, že terče se dají sundat i z větší dálky. Na levém proudu byl místo nemocného Vojty Pavel a na pravém Honza, který ještě není na tak rychlou vodu zvyklý, ale věřili jsme, že to zvládne. Náš pokus byl úplně poslední v soutěži a vedoucí čas Lhotky 16,99s byl určitě v našich silách. Bohužel si vybral slabší chvilku Aleš, koš mu vůbec nesedl a voda šla hodně pozdě. Byla to velká škoda, protože vepředu to docela klaplo. Čas 18,8s a něco nestačil ani na bednu a podobně jako naše ženy jsme skončili na 4. místě.

Mužskou kategorii tedy vyhrála Lhotka, ženskou pak Albrechtice. Další výsledky zatím nemám.


2. kolo Beskydské ligy – Baška

Pak už jsme se přesunuli do Bašky na další ligové kolo. Po NP z Bystrého jsme museli hlavně my, muži, zabrat. Kvůli vytrvalému dešti jsme však v pátek absolvovali jen 2 tréninkové pokusy. Ty však byly se solidními časy 23s a 21,6s, které by loni stačily na příčky nejvyšší. Doufali jsme tedy, že se nic nepokazí a zajedeme čas, na který máme. Protože jsme nevěděli, jak moc se protáhne soutěž v Soběšovicích, nerezervovali jsme si dopředu startovní pořadí. V Bašce jsme však byli ještě před začátkem soutěže, takže nám nezbylo nic jiného než čekat celou soutěž na náš start. Holky jely 31. a my 34.

Hned první útok domácích žen přinesl výborný čas 29,244s, který mohl být ještě lepší nebýt lehkého zdržení při sestřiku prvního pravého terče.

Hned poté předvedly svůj pokus ženy Fryčovic. Pravá proudařka při doběhu k základně uklouzla, ale ještě stihla v pohodě doběhnout, protože se nepodařilo nabrat vodu. Útok byl nakonec dokončen v čase 51,592s a to moc bodů nevěštilo. Nakonec 5 bodů za 9. místo.

Třetí startovní pozici měly holky ze Lhotky. Útok byl rozběhnut slibně, ale odpojené béčko z rozdělovače zhatilo lhotecké naděje. Poté byl ještě menší problém při přepoji a čas 60,034s znamenal 10. místo.

Jako první mužský tým se představila domácí Baška. Nedařilo se nabrat vodu, takže z toho byl čas pouze 37,133s a 5 bodů za 15. místo.

Fryčovičtí muži předvedli povedený útok. Levý proudař u základny uklouzl, ale ještě stihl doběhnout. Přepoje byly rychlé, ale nalevo se nepodařila hned zapojit proudnice a byl z toho sekundový prostřik. Přesto byl čas 24,051s slušný. Znamenal 5. místo a 15 bodů.

Mužům ze Lhotky se také nedařilo, čas 51,841s stačil až na 17. místo.

Horní Žukov předvedl pěkný útok, který měl jen jedinou chybu – pravý proudař si po přepoji nezapojil včas proudnici a ztratil tak cenné sekundy. Výsledný čas 27,933s stačil na 7. místo a 13 bodů. Čas levého terče 23,390s by však stačil na 5. místo a 2 body navíc.

Muži ze Pstružího měli svůj pokus také velmi dobře rozběhnut, ale prasklá béčková hadice nedovolila dostat vodu až k terčům a Pstruží si tak odvezlo pouze 1 bod za neplatný pokus.

Starým Hamrům se nepodařil levý přepoj na céčkách. Za čas 33,852s získali 12. místo a 8 bodů.

Stanislavice velmi dlouho přepojovaly céčka a napravo měli céčko přes zub. Spojky to naštěstí vydržely a podařilo se i s menším tlakem sestříknout terč. Nakonec chlapi získali slušných 11 bodů za 9. místo (čas 33,063s).

Hájov se účastnil krajského kola v PS, takže měli domluveno, že jakmile dojedou, půjdou na start. Jako 12. v pořadí se tedy připravovali jejich muži. Útok byl proveden perfektně, jedinou chybičkou bylo pozdější puštění vody na levý proud rozdělovačem. S časem 22,633s se Hájov ujal vedení v soutěži.

To však chtěla hned poté změnit Skalice. Ani nevím co jejich útoku vytknout, ale na Hájov prostě o kousek nestačil. Přesněji řečeno jen o 2 desetiny sekundy. Čas 22,833s je tedy řadil na průběžnou druhou pozici.

Levá proudařka Starého Města měla obrovské problémy se sestříknutím prvního a potom i druhého terče. Čas 76,733s byl nejhorším dosaženým v ženské kategorii, ale nebyl to neplatný pokus, takže si holky připsaly aspoň 4 body. Čas pravého proudu byl přitom téměř přesně poloviční – 38,535s a znamenal by pěkných 8 bodů.

Jako 15. se připravovali muži z Bystrého, další adept na vítězství nejen této soutěže, ale i celé ligy. A na levém proudu byl opravdu k vidění nejlepší sestřik dne – 21,336s. Napravo byl ale prostřik na 22,694s a Bystré se zařadilo mezi Hájov a Skalici na průběžné druhé místo.

Ženy Hájova předvedly takticky velmi povedený útok, k tomu přidaly rychlé sestřiky a ujaly se s časem 28,194s vedení.

Po nich se připravovali muži Nové Vsi, asi největší favorit letošního ročníku Beskydské ligy. Béčkař při dobíhání k základně uklouzl, ale stihl zapojit i roztáhnout. Velmi rychlé přepoje i sestřiky pak daly zatím nejlepší čas dne – 22,356s. A Nová Ves šla do vedení.

Muži Starého Města předvedli pěkný útok, kterému chyběl jen rychlejší stroj. Za čas 33,280s si však odvezli solidních 10 bodů za 10. místo.

Levá proudařka Nové Vsi upustila při druhé fázi útoku proudnici. To samozřejmě znamenalo velké zdržení, přesto se s časem 34,343s dostaly ženy Nové Vsi na průběžné 3. místo. Čas pravého proudu, 27,447s byl však nejrychlejší ženský sestřik dne.

Krmelínské ženy si půjčily na pravý proud naši Nikol. Útok pokazila strojnice, která opustila stroj a šla někde dopředu. To jsem opravdu nepochopil. Voda přitom nabraná byla. Jinak to byl docela pěkný útok. S časem 51,134s však holky obsadily jen 8. místo a braly 6 bodů.

21. šli na start muži z Hukvald. Útok absolvovali pouze v 7 lidech, pravý proud si dělal přepoj sám, na levém proudu běžela žena. Chlapi z Hukvald se účastní BL pro radost a ne pro poháry, takže mohli být s časem 37,033s spokojeni. Získali za něj 14. místo a 6 bodů.

Loňské vítězky z Palkovic letos neměly štěstí. Vypůjčená rozdělovačka z Nové Vsi se zpozdila na základně, ale díky pomalejšímu koši ještě stihla doběhnout, časová ztráta již však nedovolovala pomýšlet na vítězství. Poté ještě nezapojila pravá proudařka proudnici po přepoji a byl z toho čas 49,354s, který stačil až na 7. místo a 7 bodů.

Karolinka měla trochu problém na koši, ale útok byl rozběhnutý pořád solidně. Levý proudař si ale popletl terče a běžel na pravý. Než si to uvědomil, ztratili chlapi hodně sekund a Karolinka tak docílila času 36,669s, za který brali 13, místo a 7 bodů.

Při útoku žen z Čeladné se pokazilo snad vše, co mohlo. Odpojilo se béčko od rozdělovače, pak i od stroje. První terče se ještě sestříknout podařilo, ale pak asi spadla voda v savicích a voda nešla dopředu. Holky se tedy pokusily nabrat ještě jednou, ale neúspěšně. Jejich pokus tak skončil jako neplatný a získaly tak pouze bod.

Za muže Palkovic si zaběhl rozdělovač náš David, pro kterého to byl ligový křest ohněm na tomto postu. Ligu sice okusil již minulý týden na Bystrém jako velitel, ale rozdělovač na lize ještě neběžel. A svou roli zvládl výborně, rozhodně to chlapům z Palkovic nepokazil. Při útoku šla docela pozdě voda, možná trochu vázla komunikace při přepoji. Výsledný čas 33,533s znamenal 11. místo a 9 bodů.

Brušperk měl trochu pomalejší vodu a levý přepoj. I tak dosáhli dobrého času 30,394s a brali hodně slušných 12 bodů za 8. místo.

Lučinské ženy si půjčily naši Lenku. Pomalejší koš a hlavně hodně pomalé přepojování mělo za následek čas 45,947s, který byl ale pořád docela dobrý vzhledem k časům ostatních družstev. Lučina obsadila 6. místo a získala 8 bodů.

Janovickému košaři se při nabírání zvedl koš nad hladinu kádě, čehož si vůbec nevšiml a potom se divil, kde má vodu :) Naběrač však běžel dělat přepoj, takže se musel vracet zpátky znovu nabrat. Při druhém náběru se opět zvedl koš nad hladinu a opět bez povšimnutí košaře :) Tentokrát ale mašina vodu chytla a útok byl dokončen v nejhorším čase dne 105,678s.

Jako 31. šly na start konečně naše holky, poslední ženský tým. Levý proud dělala místo Pavly vypůjčená závodnice z Krmelína. Útok se opravdu podařil, voda šla akorát, přepoje byly rychlé. Nika ale špatně zaklekla a tlak vody ji převrátil. Výsledný čas 34,234s nakonec těsně stačil na 3. místo a 11 bodů, ale na levém proudu bylo 27,933s. Holky tedy mohly vyhrát, je to škoda, ale i 3. místo se počítá.

Hned poté se připravuje Frýdek muži, kterým půjčujeme jejich dvoulitr :) Útok jim vůbec nevyšel, nepodařil se spojit mezispoj béček a rozdělovač s ním béčkařovi utekl. Po spojení hadic ještě dlouho nešla voda a čas 54,481s stačil jen na 3 ligové body za 17. místo.

Třetím týmem, který jede hned po sobě se stejným strojem jsme my. Voda šla opět jako u holek akorát, přepoje byly maličko pomalejší, ale umístění na bedně nám pokazily více než dvousekundové prostřiky u druhých terčů. Výsledný čas 24,833s nám stačil na 6. místo, jako loni. Letos je však za něj 14 bodů místo deseti. Celkově jsme byli s bodovým ziskem spokojeni, ale měli jsme na víc.

Posledním ligovým týmem byli muži Lučiny. Těm se nepodařilo nabrat napoprvé vodu. Napodruhé již byli úspěšnější, přepoj byl solidní, ale pravý proudař poté nestihl zakleknout a pěkně se s proudnicí protočil. Nicméně ji udržel a ještě stihl sestříknout dříve, než kolega nalevo. Čas 43,633s však přinesl jen 4 body za 16. místo.

Soutěž měli uzavřít muži z Oldřichovic, kteří nakonec nedojeli. Protože k nim ale Baška jezdí pravidelně na soutěž, udělali pěkné gesto a zaplatili alespoň startovné. Proto Oldřichovice figurují ve výsledkové listině s neplatným pokusem.

Mezi muži tak vyhrála Nová Ves, druhý byl Hájov a třetí Bystré. Ženskou kategorii vyhrál Hájov, druhé místo obsadila Baška a třetí naše holky z Vyšních Lhot.

Muži Nové Vsi se dostali do čela ligy s 37 body, o bod za nimi je Bystré a o další bod Hájov. Mezi ženami vede Hájov společně s Novou Vsí (23 bodů), třetí je Pstruží s 21 body. My jsme se posunuli na 11. místo se ziskem 15 bodů a holky se dělí o 4. místo s Baškou s 19 body.

Další kolo nás čeká za týden v Palkovicích na jejich noční sjezdovce.

Napsat komentář