Reportáž Bystré 2011


Po půlroční přestávce se opět naplno rozjela Beskydská liga v požárním útoku. Letošní ročník bude opět zajisté velmi zajímavý, přihlásilo se do něj 19 mužských a 13 ženských týmů, což je nový rekord naší ligy. Nováčky jsou muži Stanislavic, Horního Žukova, Lučiny, Starého Města, Frýdku a Čeladné. Staronovým účastníkem jsou poté muži Starých Hamer. Mezi ženami přibylo Staré Město, Frýdek, Krmelín a Lučina. Ligu naopak opustila Lhotka muži i ženy a muži Žabně a Soběšovic. Žabeň a Lhotka tak již nebudou pořádat ligová kola, tím se počet kol Beskydské ligy snížil na 12. Zbylé soutěže zůstávají stejné jako loni, včetně našeho Poháru hory Prašivé.

Po roční pauze se první kolo odehrálo opět v Údolí hromů v Bystrém. Jedná se o suverénně nejnáročnější soutěž v lize. 4 terče, sání z potoka a provedení útoku v devíti lidech hovoří za vše. Týmy navíc nemohou použít své upravené sportovní stroje, které na sání z potoka nejsou stavěné a musí tak vytahovat zásahové nebo dětské stroje. A na tom jsme v minulých ročnících nejvíce tratili, protože naše zásahová patnáctka sála vždy tak 15 až 20 sekund. Nyní však máme tým mladých hasičů, který ukazuje, že má na velmi dobré časy, jen je brzdí pomalé sání mašiny, takže jsme nechali vývěvu speciálně upravit. Výsledek byl perfektní, na tréninku jsme měli nasáto za 3-4s, takže jsme konečně měli konkurenceschopný stroj a chtěli jsme urvat co nejvíce bodů.

Do Údolí hromů jsme vyrazili s předstihem, abychom zaparkovali Avii někde blíž trati. S parkováním je zde každoročně velký problém, protože zde není moc místa a terén není zrovna ideální. Holky měly 4. startovní pozici, takže jsme hned vyndali všechno nářadí a mašinu a vydali se zdolat strmou cestu k základně. Zde už se chystali žáci z Bystrého, kteří převedli svůj útok mimo soutěž a poté už následoval nástup.

Po nástupu šli na start domácí muži. Ti měli jako každý rok precizně natrénováno a předvedli perfektní útok zakončený skvělým časem 30,838s, který je, pokud se nemýlím, jejich rekordem na této trati. Laťka byla tak hned ze začátku nasazena hodně vysoko.

Mezi favority patří každoročně i Lubno. I letos vypadal jejich útok velmi slibně, bohužel rozdělovač zapomněl při druhé fázi útoku otevřít ventil na levý proud a trvalo mu několik vteřin, než si to uvědomil. Velitel tak nemohl hned ukončit útok a Lubno tak dosáhlo času „jen“ 36,483s, za který brali 5. místo.

Pak šla na start Skalice. Jejich stroj patří mezi ty lepší, avšak nesaje tak dobře, aby se s časem dostali pod 40s. A tak si chlapi půjčili Lubenskou mašinu. Bohužel se během útoku něco stalo právě se strojem, nasáto bylo sice rychle, ale voda šla dopředu hodně pomalu. Velká škoda, nacvičeno to měli také velmi dobře. Takto za čas 44,674s brali 10. místo v soutěži, 9. v lize a 11 bodů.

A už šly na start naše holky, ale hned na začátku bylo velké zpoždění na koši, Marcele se nedařil našroubovat. Z videa jsem naměřil ztrátu asi 9s. Poté však již všechno klaplo, nová vývěva nasála rychle, přepoj byl velmi rychlý. Terče byly sestříknuty okolo 46. sekundy, Hanka však ještě nebyla u ukončovacího tlačítka, takže konečný čas byl 48,478s. Ještě loni by za to bylo 3. místo, letos to však znamenalo 6. místo v soutěži i lize a 8 bodů do tabulky.

Také muži ze Pstružího si vylepšili svůj rekord, výborný čas 33,228s ale nestačil ani na bednu. 4. místo v soutěži i lize znamenalo 16 bodů.

Pak už jsme šli na start my. Reálně jsme pomýšleli na čas okolo 35s, ale všechno bylo jinak. Lukáš nedal koš napoprvé, poté jej sice našrouboval, ale nedotočil ho nadoraz. Aleš do něj ještě při házení savice do potoka drcnul a ve vodě koš spadl. Aleš se navíc netrefil do připravené vany, takže jsme nasáli kameny, které zablokovaly čerpadlo. Vodu se ještě podařilo dostat k terčům, ale hodně pomalu, dosáhli jsme času 54,504s. Aleš ale koš v potoku nestihl našroubovat, takže následovalo jasné NP. Liga pro nás tak začala nejhorším možným způsobem. Získali jsme jen bod za účast a po zbytek ligy budeme muset tuto ztrátu dohánět.

Ženy ze Pstružího napodobily své muže a předvedly také výborný čas 42,258s, který nakonec těsně nestačil na první místo. Z Bystrého si odvážejí 12 bodů za 2. místo.

Baška nemá moc dobrý stroj na sání, přesto jejich ženy předvedly pěkný čas 48,813s, který znamenal 7. místo a 7 bodů. Při studování videí jsem si však všiml, že měly vypůjčené 2 lidi – jednu ženu ze Lhotky a jednoho člena jejich mužského týmu. V propozicích soutěže je jasně napsáno, že si lze vypůjčit jen jednoho člena z cizího týmu, takže neměly být vůbec připuštěny na start. Uvažoval jsem i možnost, že by ten muž byl napsaný na soupisce žen a muži si ho půjčovali od žen. Jenže muži si taky půjčovali jednu ženu, takže by měli půjčené taky dva lidi.

Hájov si nechal udělat stejnou vývěvu jako my a muži A potvrdili, že to není zbytečná investice. Od vítězství je dělilo jen rychlejší sestříknutí prvního terče béčkovou proudnicí. S časem 32,071s obsadili 3. místo a brali 17 bodů.

Muži Malenovic měli problémy s ventilem na rozdělovači a s časem 50,712s zaostali určitě nejen za svým očekáváním. Nakonec až 14. místo.

Fryčovické ženy trochu pomaleji šroubovaly savice a byly pomalejší na přepoji. Čas 46,438s je řadí na 5. místo a znamená 9 bodů.

Baška muži si zapisují čas 53,313s a obsazují 15. místo v soutěži. V lize to je 11. místo a 9 bodů.

Pak se připravovali na start muži Nové Vsi. Provedení útoku bylo velmi rychlé, čas 31,009s je řadí těsně za Bystré na 2. místo a berou tak 18 ligových bodů. Během jejich útoku ale nastala velmi sporná situace. Při první fázi útoku zůstal levý terč nesestříknut po odmávání velitele. Tedy jasný neplatný pokus a tento verdikt zazněl i z úst rozhodčího. Jenže se poté nechal „ukecat“, že terč spadl, ale poté se vrátil nahoru a útok uznal jako platný. Nechci rozebírat, zda tomu tak bylo, či ne, o tom si udělejte obrázek sami z videozáznamu. Ale zaráží mě, že se rozhodčí nechal takto ovlivnit, měl by si pevně stát za svým rozhodnutím. Přitom by stačilo do propozic dopsat, že se terč musí sestříknout znova, když se vrátí. Co by se třeba stalo, kdyby už neměl v hadici dostatečný tlak a terč by nesetříknul? Velitel by neměl co zvedat, co by měl v takovém případě udělat? To by tam ani nemusel běžet a v pohodě si zůstal na místě …

Horní Žukov neměl se svým strojem šanci na nějaký lepší čas, ale vyždímali asi maximum. Útok byl v jejich podání zvládnutý velmi dobře, jen se čekalo, až nasaje mašina. Čas 49,584s znamenal 13. místo v soutěži, 10. místo v lize a 10 bodů.

Holky z Hájova mají problém s našroubování koše, ne však tak velký jako naše ženy a tak zajíždějí ještě slušný čas 45,413s a berou 10 bodů za 4. místo.

Ženy Nové Vsi se zdržely na šroubování savic, Malenovická mašina ale ztrátu dohnala, a tak se dokonce dostaly těsně před Pstruží na první místo s časem 42,211s, což pro ně znamenalo 13 bodů.

Lhotecké holky startují s mašinou z Bašky. Zpoždění na šroubování savic a pomalejší stroj se podepisují na čase 62,050s, za který berou 8. místo.

Muži Fryčovic předvádějí povedený útok, o lepší umístění je připravuje jen prostřik při druhé fázi útoku. I tak berou za čas 34,908s 5. místo a solidních 15 bodů.

Strojníkovi Hájova B se nepodařilo napoprvé zašroubovat závit savice na stroj, což zapříčinilo velké zdržení. Čas 48,425s stačil jen na 12. místo.

Muži ze Stanislavic přijeli bez stroje, asi zřejmě ani žádný jiný, kromě sportovního, nemají. To jim však paradoxně zajistilo slušný bodový přísun, protože si půjčili stroj Bystrého i se strojníkem. Déle šroubovali savice, ale mašina to dohnala a s časem 37,605s obsadili v 7. místo v soutěži, 6. místo v lize a získali 14 bodů.

Chlapi ze Lhotky přijeli v lehce veselejší náladě :) Se strojem Bašky však zakončili svůj útok ještě v dobrém čase 55,410s a odvezli si 16. místo.

Staré Hamry si půjčují stroj ze Pstruží i se strojníkem. Problémy se šroubováním savic a při přepoji znamenaly čas 44,191s, 9. místo v soutěži, 8. místo v lize a 12 bodů.

Domácí ženy mají obrovský problém s rozdělovačem na základně, spojky se nedařily zapojit. Strojník si toho nevšiml a holky pěkně zatopil. Pak nastaly další zmatky, prostě se pokazilo skoro vše, co mohlo. Útok se nakonec podařilo dokončit v čase 81,313s, který na tu bídu stačil ještě na 10. místo v soutěži, 9. místo v lize a 5 bodů.

Ženy Krmelína měly s námi domluveno, že si půjčí náš stroj a Petru. Náš stroj ale zadřely kameny při našem útoku, takže holky nakonec startovaly se strojem Bystrého. Útok byl plný chyb, nedařil se zapojit rozdělovač a sešroubovat savice. Petra to navíc s cizím strojem neuměla a tak se jí nedařilo nasát. Nakonec z toho byl čas 90,515s, 12. místo v soutěži, 11. místo v lize a 3 body.

Palkovické ženy běžely se strojem Malenovic. Byly pomalejší při šroubování savic a proto dosáhly času „jen“ 45,061s. I tak ale obsadily 3. místo a braly 11 bodů.

Holky z Lučiny nezvolily nejšťastnější provedení útoku, šroubování savic jim trvalo hodně dlouho, navíc neměly pořádně dotáhnuté spoje a přisával se tak přes ně vzduch. K tomu se přidala neupravená vývěva a bylo po nadějích na nějaký lepší čas. Poté se ještě odpojilo béčko u druhého rozdělovače a výsledný čas 118,157s stačil jen na poslední místo. Protože však nepřijela Čeladná, měly alespoň 2 body.

Palkovičtí muži měli stejně jako holky stroj z Malenovic. Opět pomalejší savice a čas 40,322s znamenal 8. místo v soutěži, 7. místo v lize a 13 bodů.

Muži z Hukvald předvedli velmi sympatický výkon, kterému chyběl jen lepší stroj. Za čas 55,929s brali 17. místo v soutěži, 13. místo v lize a 8 bodů.

Ženy Starého Města asi nad provedením útoku moc nepřemýšlely, jejich způsob skládání a šroubování savic ani nemohl být rychlý. K tomu pomalé sání stroje a čas 78,549s byl na světě. Díky chybám ostatních týmu to však znamenalo 9. místo v soutěži, 8. místo v lize a slušných 6 bodů.

Frýdecké ženy také brzdil pomalý stroj a tak skončily s časem 88,350s na 11. místě v soutěži, 10. místě v lize a získaly 4 body.

Muži Lučiny předvedli nejpomalejší mužský útok dne a s časem 70,547s obsadili 18. místo v soutěži, 13. místo v lize a získali 7 bodů. Na videu jsem si však všiml, že za ně běžely 3 členky jejich ženského družstva + vypůjčený muž z Bystrého, takže měli také dostat NP.

Muži Starého Města přišli na start dokonce s pěti ženami, to už bylo tak okaté, že si toho rozhodčí všimli. Chvíli se hádali, ale poté souhlasili, že si zaběhnou aspoň mimo soutěž. Stejně se jim nepodařilo do 90s zavodnit čerpadlo a odešli i tak s neplatným pokusem a 1 bodem do ligové tabulky.

Muži Frýdku měli problémy se sáním a poté se dopustil chyby jejich velitel, který odmávl dříve, než byly sestříknuty první terče. Frýdek si tak zapsal NP a odvezl si 1 bod za účast.

Posledním týmem na startu byli muži Krásné. Provedení útoku bylo velmi slušné, chybělo tomu jen rychlejší sání vody. S časem 48,017s obsadili 11. místo.

Do dalšího kola v Bašce tedy přečkají na prvním místě v lize muži Bystrého a ženy Nové Vsi. Největším překvapením je asi 6. místo nováčka mužské kategorie ze Stanislavic. Za očekáváním jsme určitě zaostali my a Frýdek muži. První ligové kolo také ukázalo, že je potřeba dávat větší pozor na podvody s půjčováním lidí.

3 komentáře u „Reportáž Bystré 2011“

  1. Stál jsem od celé situace asi 2 metry a napsal jsem to jen tak jak jsem to viděl a slyšel. Nikde nepíšu, že rozhodčího ukecali závodníci Nové Vsi. Spíše jsem narážel na to, že rozhodčí dospěli k nějakému „kolektivnímu rozhodnutí“.

    Článkem jsem určitě nechtěl poškodil SDH Bystré ani SDH Nová Ves. Schválně jsem reportáž nepsal nijak ofenzivně abych nepřilíval olej do ohně. Nepovedlo se. Popravdě jsem jen nevěřícně sledoval, jaká mela se okolo toho všeho strhla.

    Reportáže jsem psal předloni i loni na začátku sezóny, pak na to nebyl čas. Letos jsem slíbil, že budu psát alespoň reportáže z ligových soutěží, takže si nemyslete, že jsem to napsal jen kvůli tomu incidentu.

    Závěrem chci dodat, že reportáže nejsou vyjádřením SDH Vyšní Lhoty, ale subjektivním pohledem jejich autora na průběh dané soutěže. Nikoho to nenutím číst, proto je to na stránkách SDH Vyšní Lhoty a ne na webu Beskydské ligy.

    Radim Šostý, autor reportáže

  2. Pár větám, které tady píšete jsem se opravdu zasmála, jak ubohé. Narážím tímto na odstavec o mužích z Nové Vsi. Hodně lidí říkalo, že ten terč se znova postavil, ale neviděla jsem a proto nesoudím! Ale kdo koho ukecával, tak o tom se bavit budu. Zajímalo by mě, jestli ten kdo psal tuto „reportáž“ stál u debaty našeho velitele v Bystrém s rozhodčím, když se bavili o terči. Asi těžko. A vůbec, rozhodčí uznali tento útok jako platný, tak nevím proč se tu o tom taaaak povídá. Myslím si, že se mnohem více než rozhodčí ovlivní lidi, kteří čtou tyto kecy! Mi jde jenom o to, aby když už se pomlouvají jiné družstva, aby se zakládalo na pravdě, příjde mi, že ostatním družstvům (samozřejmě ne všem) vadí jen to, že na naše chlapy nemají a tak si to své ego asi nějak musí zvýšit. Mluvím jen za sebe, né za své sdh! Stalo se stalo, starejte se o sebe… Petra Havlíčková

Napsat komentář