Pohárová soutěž Soběšovice a 3. kolo Beskydské ligy Baška 2010

Soběšovice

Před dalším ligovým kolem jsme si zajeli na pohárovku do Soběšovic. Zdejší mužský tým je letošní nováček Beskydské ligy, takže je dost možné, že příští rok zde pojedeme už na ligové kolo. Trať byla velmi dobrá, běželo se po krátko střiženém trávníku fotbalového hřiště, okolo základny byly koberce, prostě skoro ideální podmínky pro dobrý čas. Konstrukce terčů také nahrávala výborným časům, protože proudaři nemuseli doběhnout, ani trefit střed terče, stačilo stříknout někam do desky a bylo sraženo. Trochu podivný byl systém startování – protože nefungovala startovací siréna, dával rozhodčí pokyn k započetí pokusu praporkem a časomíru spouštěl další člověk tlačítkem. Dosažené časy tedy nebyly moc přesné, určitě tam nějaká ta desetina lítala. Další nevýhodou časomíry bylo, že měřila pouze jeden čas, což je hluboko pod dnešním standardem.

První byli na startu domácí. Po velkým problémech se jim podařilo zlít kompletní okolí základny a velkou část dráhy. Nakonec stejně ani nedokončili, protože se jim ulomil zub na spojce příruby stroje. Podobně nepovedený, ale platný pokus si připsali muži ze Lhotky s časem 33,49s.

Těsně před námi startovalo Bystré, které nás svým časem hodně překvapilo. Doposud se na soutěžích pohybovalo okolo 16-17s, ale zde předvedlo výborný čas 15,76s a ujalo se vedení.

My jsme po patnáctce také pokukovali, ve Fryčovicích už na jednom proudu byla, ale pořád se naši proudaři nemůžou sejít oba bez prostřiku. Po odstartování však komentátor zařval do mikrofonu „hop, hop, hop,“ kvůli čemuž si Dalibor myslel, že se nerozběhla časomíra a komentátor nás chce zastavit (jak už se to ten den jednou stalo). Ostatní na to nereagovali, ale Dalibor díky tomu zaváhal a byl pomalejší. Logicky tak byla pomalejší voda a proudaři na ni museli čekat u terčů. Čas 16,59s je sice zatím náš druhý nejlepší, ale moc spokojeni jsme nebyli. Průběžné druhé místo jsme s tímto časem udržet nemohli.

Hned po nás si totiž základnu chystali borci ze Skalice. A ti rovinky umí velmi dobře. To také potvrdili a s časem 15,70s se dostali dokonce i před Bystré. Odsunuli nás tak na 3. místo, jenže ještě měl startovat Hájov A i B a Frýdek.

Hájov má oba mančafty opravdu nadupané, čtrnáctka není problém. Samozřejmě i jim se nemůže dařit všechno, rovinky se musí jezdit vabank, jinak nemáte šanci na dobrý čas. Áčku se to ale povedlo na výbornou, myslím, že čas 14,58s je dokonce jejich rekord. Lepší čas už nikdo neudělal a Hájov A soutěž vyhrál. Bylo jasné, že pohár mít nebudeme, v tuto chvíli jsme už byli čtvrtí. Ale nakonec jsme čtvrtí zůstali a připsali si apoň 8 bodů do poháru startosty OSHFM. Hájov B totiž udělal NP a Frýdku se to moc nepovedlo, udělali čas 18,13s.

První ženské družsvo na startu bylo Bystré. Holky předvedly takový průměrný výkon, ale na těchto malých soutěžích je čas 22,00s velmi dobrý. Taky za něj nakonec braly 2. místo.

Pak šly na to naše holky. Jako vždy to měly nadějně rozběhnuté, ale téměř jako vždy se něco pokazilo. Tentokrát se nedařil nápich, Denise musel pomoci strojník, tím pádem jela mašina na půl plynu a než se voda dostala do proudnic, byl z toho špatný čas 26,35s. Ani zde neprolomily holky svou letošní smůlu. Ale opět si odvezly pohár :) Kvůli malé konkurenci ženských družstev se opravdu vyplatí jezdit na tyto malé soutěže, tentokrát z toho byl pohár za třetí místo.

Ženskou kategorii vyhrály s přehledem holky z Hájova, které předvedly téměř bezchybný útok, což dokazuje výborný čas 18,31s.

Celkově to byla docela dobrá soutěž, ale pokud budou chtít příští rok pořádat ligové kolo, měli by pár věcí zlepšit. Hlavně sehnat lepší časomíru, která bude měřit oba terče a bude se startovat výstřelem nebo sirénou. Pak komentátor by si měl dát pozor na vyrušení soutěžících a měli by zlevnit Kofolu :) 40 Kč za půllitr je opravdu výsměch.

Baška

Ze Soběšovic jsme se přesunuli rovnou do Bašky, kde se konalo 3. kolo Beskydské ligy. Loni jsme zde udělali jeden z našich nejlepších ligových výsledků – za čas 28,633s jsme brali 6. místo a 10 bodů do ligy. Soutěž tehdy vyhrála Skalice s časem 23,396s a podobný čas jsme chtěli letos udělat my.

Neběží se zde klasická rovinka, útok je v podstatě rozdělen na 2 fáze. Nejdříve se setřikují první terče, kdy z rozdělovače má každý proud jenom 1C. Mezitím osmý člen družstva donese další C na jeden proud a druhému ji donese béčkař. Po sestříknutí prvních terčů se oba proudy nastaví donesenou hadicí C a sestřikují se další 2 terče, na kterých se počítá konečný čas.

Hned ze začátku se o pořádný rozruch postaral útok mužů z Nové Vsi. V propozicích bylo jasně uvedeno, že hadice C, kterou se nastavují proudy kvůli sestříknutí druhých terčů, musí být do sestřiku prvního terče smotaná v kotouči. Při útoku Nové Vsi se člověku, který nesl hadici na pravý proud, hadice rozpadla a táhl ji úplně rozmotanou za sebou. Říkal jsem si, že to je jasný neplatný pokus, vidělo to ještě několik dalších lidí. Jenže rozhočí zvedl bílý praporek! Marné byly protesty, byť vše bylo natočeno na kameře, rozhodčí odmítl rozhodnout na základě videa (video naleznete []). Já osobně jsem z toho velmi znechucen a nejsem sám, zaprvé si v Bašce vymysleli do propozic úplné nesmysly, díky kterým si vyloženě řekli o problémy. A když už vymysleli taková pravidla, tak nedokázali zajistit, aby se dodržovala, což je ještě horší. Už loni zde byly problémy (shodou okolností opět s Novou Vsí, ale i s jinými týmy – viz loňská reportáž) a pořadatelé se z toho nedokázali poučit. Nová Ves tak neprávem získala 12 bodů za 4. místo (čas 23,761s).

Hájov opět potvrdil ambice na zisk titulu pro vítěze BL. Soutěž vyhrál v rekordu dráhy 22,181s a ostatní týmy na něj ztrácely sekundu a více. O titul se ale chtějí poprat i chlapi z Bystrého. Hájov sice neporazili, ale ztratil jenom bod, protože skončili hned druzí s časem 23,191s (na druhém proudu měli dokonce nejrychlejší sestřik dne 22,033s!). Stupně vítězů doplnili loňští vítězové ze Skalice s časem 23,291s.

Protože jsme něvěděli, kdy se vrátíme ze Soběšovic, nerezervovali jsme si startovní pořadí. Na základnu jsme se dostali mezi posledními. Útok vypadal velmi dobře, jen já jsem si vzal béčko na roztažení do špatné ruky a běžel jsem tak jako kulhavá koza :-D Ale natáhnout jsem stihl a i hadici jsem donesl včas Pavlovi na pravý proud, přepoj nám parádně klapl a na tomto proudu jsme měli čas 23,133s, který by stačil na úžasné druhé místo! Jenže na levém bojoval Zdeněk se zapojením proudnice a byl z toho horší čas 25,806s, který vynesl bohužel jenom 6. místo a 10 bodů.

Útok žen vypadal obdobně, Melča měla trochu problém s rozdělovačem na základně, takže byla krapet pomalejší, to zkrátilo proudy. Pavla na pravém se s tím ještě poprala dobře, ale Nika na levém chtěla dotáhnout hadici blíže k terči. V tom jí přišla voda a nepěkně jí to potahalo po zemi. To samozřejmě znamenalo obrovské zpoždění. Na pravém byl slušný čas 34,795s, který by znamenal 4. místo. Za levých 47,487s však byla jen 7. pozice a 4 body.

Stejně jako v mužské kategorii překonalo vítězné ženské družstvo traťový rekord. Byly to Palkovice a čas byl 28,839s. Druhé Fryčovice měly téměř o 2s horší čas a to 30,769s. A třetí bylo Pstruží za 31,135s.

Trochu nás mrzelo, že jsme měli na umístění na bedně a kvůli prostřiku to bylo horší. Ale i 10 bodů je hodně slušný výsledek. Horší je to s holkama, ty mají letos prostě smůlu. Poctivě trénují a výsledky se pořád nedostavují. Jednou tu smůlu ale zlomit musí, snad to příjde co nejdřív.

Výsledky soutěží [zde]
Videa ze soutěží [zde]

3 komentáře u „Pohárová soutěž Soběšovice a 3. kolo Beskydské ligy Baška 2010“

  1. Problémy v bašce jsou bohužel každý rok :-) ale Letos to byl vrchol….

Napsat komentář